14.12.2017 | Svátek má Lýdie


MLSOTNÍK: Na divoko

24.11.2017

Tzv. na divoko lze upravovat snad všechny druhy masa, každý dává nějakému přednost. V naší kuchyni je tento způsob úpravy masa klasika.

To „divoké“ dělá divoké koření, základní je nové koření, celý černý pepř, bobkový list, jalovec, těsně s ním může být tymián, hořčičné semínko i rozmarýn.

K divokému koření jako chuťová složka patří slanina, cibule a kořenová zelenina.

Dostala jsem hřbet a 2 stehna domácího králíka. Králičí chuť jako takovou zase tolik nemusím, ale byl přece jen domácí, to se musí využít. Samozřejmě se musím podělit s kočičákama, těm šmakuje, tak jsem maso do určitého změknutí povařila v papiňáku, aby ho pánové měli nesolené a vůbec neochucené, a sobě pak kousky zapekla na divoko, což setřelo úplně králičí chuť.

Až když jsem dávala maso do troubičky, napadlo mě, že by to mohla být připomínka pro Mlsotník, nastává téměř už zimní sezóna, která je vhodná pro tento druh jídel.

Proto ta fotografická dokumentace není od začátku.

Suroviny:

  • všechny uvedené viz výše, kromě zeleniny
  • rozmarýn drcený i celé větvičky
Králík na divoko před pečením

Králík na divoko před pečením

Postup:

  • vybrané změklé kousky masa jsem pomatlala kořením, mletým pepřem a solí a zabalila do angl. slaniny,
  • nechala asi 2 h. odležet,
  • poté nechala zesklovatět dost jemně nakrájené slaniny a cibule,
  • polovinou vyložila dno zapékací misky,
  • na to maso dala druhou polovinu slaniny a cibule a ještě větvičky rozmarýnu,
  • trochu podlila,
  • začátek péci přikryté (v tomto případě se už maso nemuselo dlouho),
  • odkrýt a péci, až je slanina do křupava,

Když je dost cibule, šťáva zezlátne.

Králík na divoko po upečení

Králík na divoko po upečení

Vůně je intenzivní, králík se chutí zcela přizpůsobil koření.

Přílohy jaké kdo má rád, v tomto případě to byl domácí bramborový knedlík.

Králík na divoko na talíři

Králík na divoko na talíři

Neochucené maso jsem rozkrájela a nabídla kočičákům, ač se jinak dost při baště loudají, byl to docela fofr. Samozřejmě Kebul vítězil.

Předvařené králičí maso pánům kocourům chutnalo

Předvařené králičí maso pánům kocourům chutnalo

Jako dezert se hodí zapékaná jablka.

Zapečená jablka

Zapečená jablka

Foto: autorka. Černé skvrny na fotkách nepředstavují připálení, ale nedokonalé nasvětlení.

Nelina Neviditelný pes


Rezidence Park Masarykova - 2+kk
Rezidence Park Masarykova - 2+kk

Liberec I-Staré Město, Liberec(nečleněnéměsto), Masarykova
3 760 000 Kč

Diskuse


Z. Vave
10:15
25.11.2017

M. Crossette
18:19
24.11.2017

Z. Lika
18:56
24.11.2017

M. Crossette
19:21
24.11.2017

Z. Lika
19:30
24.11.2017

Z. Iva
21:10
24.11.2017

M. Crossette
21:55
24.11.2017

Z. Iva
22:39
24.11.2017

D. Ruščáková
21:53
24.11.2017

M. Crossette
21:58
24.11.2017

Z. Lika
8:17
25.11.2017

M. Crossette
15:54
24.11.2017

Z. Verenka
13:44
24.11.2017

Z. Lika
14:08
24.11.2017

T. Zana
19:30
24.11.2017

M. Crossette
20:05
24.11.2017

Z. Lika
13:29
24.11.2017

Z. Yga
13:40
24.11.2017

Z. Lika
14:06
24.11.2017

K. Holubová
14:52
24.11.2017

K. Holubová
14:51
24.11.2017

Z. Lika
16:42
24.11.2017

Z. Jitur
11:29
24.11.2017

T. Zana
10:10
24.11.2017

K. Holubová
8:45
24.11.2017

Z. Yga
8:26
24.11.2017

Z. Yga
8:32
24.11.2017

Z. Lika
13:37
24.11.2017

Z. Nelina
20:12
24.11.2017

Z. Yga
20:23
24.11.2017

Z. Lika
20:55
24.11.2017

Z. Nelina
20:25
24.11.2017

Z. Inka
7:26
24.11.2017

Z. Xerxová
7:10
24.11.2017

Z. Nelina
13:36
24.11.2017

počet příspěvků: 35, poslední 25.11.2017 10:15









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !