26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Je třeba zabít Singera

Aby bylo předem jasno: ano, míním tím skutečně guvernéra České národní banky. A zabití myslím politické a ne fyzické. Ano, jinak jde skutečně o toho pána, co si na vizitku píše „Ing.“ a „Ph.D.“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 14.1.2015 14:06

Mnoho povyku pro nic,

ale to už napsal někdo chytřejší, než já. Chtěl jsem tím vyjádřit, že hlavní problém je, považovat ekonomii za vědu. Asi jako věštění z karet, ovlivňování počasí atd atp.

Připomnělo mi to vtip, jak šaman afrického kmene jede navštívit synka, studujícího v Londýně a pak doma vypráví, jak ho syn vzal na fotbal: "Představte si náves, plnou lidí, na travnatej plácek vběhnou chlapi, půlka z zelenobílém, půlka v modrobílém a tři černý kouzelníci. Ten nejvyšší kouzelník pískne na píšťalku a vtom začne pršet! To musíme zařídít i u nás !"

K. Frauknecht 14.1.2015 14:03

Autor

zraje jak víno :-)). Velmi čtivé.

K. Frauknecht 14.1.2015 14:00

Re: Klid :-))

Jsou jen dvě možnosti:

- Kdo nechce nepochopí.

- V prázdný cimře nábytek nepřestavíte.

K. Frauknecht 14.1.2015 13:56

Re: :-))

Jenom??

M. Moravcová 14.1.2015 13:53

Re: 100%

Singer má letos končit. Kdoví, koho tam  Babišov dosadí.

M. Moravcová 14.1.2015 13:51

Re: Ta nadutost a domýšlivost Singerova spolku

jaká Klausova parta?

M. Moravcová 14.1.2015 13:50

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Vy jste slepý a hluchý?

V. Vlk 14.1.2015 13:49

nějaké další informace

naleznete zde : http://m.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2015-01-14

V. Vlk 14.1.2015 13:47

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Tak je vidět,že jste již dlouho "mimo" když nevíte o jakou dálnici se jedná.Jde o D 8 . Staví se již od roku 1990 a snad se dokončí roku 2017. Její historii politicky korektně ale jasně je popsána na http://www.dalnice.com/d/d08/d08.htm

Ano,každá uměle oslabená měna okrádá stát,respektive občany státu, který to udělal. Váš příklad na firmě MAN svědčí o tom , že o mezinárodním obchodě nevíte vůbec nic. Zde si troufám toho vědět víc.

Také s potravinami jste vedle jak ta jedle. Francouzští a němečtí ale i další západní zemědělci a zpracovatelé potravin dostávají asi tak 2x až 3x vyšší dotace . Komunismem zničení zemědělství pak nemůže nikdy konkurovat, hlavně pokud skáče naše vláda podle not EU. Poláci na ně kašlou-EU se bojí na ně vyskakovat, mají moc velkou sílu . Takový západní zemědělec má dotaci na naftu, na pracovní síly, na "vývoz" na udržování krajiny, jeho vedlejší činnost , třeba Bauernhofy není prakticky daněna, a pokud se někdo dostane na německý trh, tak jen Babiš, který prostě má jinou sílu,než obyčejný sedlák. vy o tom nevíte ale vůbec nic!

K dotazu jak by vypadala Škoda MB bez Němců, je jasná odpověď. Asi by vůbec nebyla. Ale auta a brambory jsou dvě věci. A byl bych rád, pokud byste se držel slušného vyjadřování. Vy máte v tom Německu asi nějaký velký osobní problém,že? Ale věřte, tím že budete nadávat každému kdo nebude podle vás dost proněmecký, tím si jejich úctu nezískáte. Stále budete "Ausländer" , s tím nic nenaděláte. I kdybyste se v nadávání na Čechy a vymýšlení nesmyslů přetrhl. Ale možná se vám uleví.

R. Hroza 14.1.2015 13:22

universální expert

Na co všechno Vy nejste expert, pane Vlku?

Měl jsem Vás za rozumného a poučeného člověka? Ale tento Váš článek - to mě hlava nebere. Snad abyste se raději držel "svého kopyta"? Nebo Vám to stoupne do hlavy a my se ještě dočkáme Vaší kandidatury na prezidenta?

T. Krystlík 14.1.2015 13:15

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Omyl. Euro je naprosto zdravá měna, jen ekonomika některých zemí není v pořádku.

T. Krystlík 14.1.2015 13:14

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Jakým?

J. Strakoš 14.1.2015 12:54

Re: Proč nenecháte ekonomiku ekonomům?

Máte pravdu, že 100% bych musel kupovat v EUR nebo dolarech - a to skutečně nedělám. A skutečná míra "zásahu" bude někde mezi - i věci kupované v ČR jsou závislé na EURu a dolaru.

M. Prokop 14.1.2015 12:42

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Pokud by ovšem Česko mělo €, bylo by vystaveno mnohem horším problémům.

M. Prokop 14.1.2015 12:40

Proti oslabení koruny mám jisté výhrady.

Ale splácat takovou spoustu nesmyslů, to bych nedokázal.

T. Krystlík 14.1.2015 12:34

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

(dokočení) Nežvaňte zde, pane Vlku, o příčinách otálení s dostavbou dálnice Rozvadov-Norimberk od A 93 po hranice! Zelení uplatnili soudně námitku, že výstavbou by byla zničena jedinečná místní flora a fauna. Nakonec po asi dvou desítkách let musel rozhodnout ústavní soud. To ovšem nic není! Dálniční okruh kolem Mnichova se měl začít stavět v roce 1939 ještě za Hitlera, není dodnes dokončen, ale pro výstavbu jeho západní část utichly právní spory o výkup pozemků až po 60 letech. Že byla zdržena výstavba dálnice do Berlína kvůli Zeleným na 10 let mi známo není. Která dálnice do Berlína, prosím?

Práce po dvě desetiletí v mezinárodní firmě člověka nekvalifikuje k vynášení takovýchto soudů.

J. Kostelanský 14.1.2015 12:33

Sú len 2 možnosti dobiehania životnej úrovne Západu

Sú len 2 možnosti dobiehania životnej úrovne Západu: 1. zvyšovanie nominálnych platov a 2. spevňovanie vlastnej meny. Obe samozrejme vyvolané nie administratívnym rozhodnutím, ale zvyšovaním produktivity práce.

Českej republike sa vyše 20 rokov prakticky stabilne darilo využívať aj jeden aj druhý nástroj. Krátkodobo sa česká koruna dostala dokonca až na hranicu 23 Kč za Euro - a bez akýchkoľvek problémov to ekonomika zvládla.

ČNB tento proces zastavila, resp. úplne zvrátila. A kvôli čomu? Že kvôli poklesu ceny elektriny a fosílnych palív poklesli PRIEMERNÉ ceny o pár desatín percenta? Ceny kvôli rastu cien ropy (a tým aj dopravy) pred pár rokmi prudko vzrástli - takže je úplne samozrejmé a normálne, že pri poklese cien ropy musia o niečo viac klesnúť aj ceny ostatných výrobkov ako je zvyčajné.

Súčasných ekonómov z ČNB volám poučkoví ekonómovia. V hlave síce majú kopec poučiek, ale chýba im to hlavné - zdravý sedliacky /selský/ rozum pri pohľade na ekonomiku... Z poučiek si urobili jednoducho fetiš.

T. Krystlík 14.1.2015 12:32

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Podle Vás, pane Vlku, je tedy každá intervence centrální banky vedoucí k oslabení místní měny okradením obyvatelstva, které ji používá? Ts, ts, ts, kd ejste takovou hloupost sehnal?

Proč se váže měna na zahraniční. Příklad z doby před zavedením eura. Mohutný koncern, dejme tomu MAN, uzavře smlouvu s italským partnerem na dodávku desítek nákladních vozů. Kupec si nepřeje, aby cena v čase vlivem kurzu liry a marky kolísala, takže se smlouva uzavře na delší čas, třeba na dva roky, a v lirách. V konkurenčním prostředí (u nemonopolního výrobce) se pohybuje čistý zisk kolem 4 %. Jenže italská centrální banka v tomto období devalvuje kurz liry k marce o 6 %. MAN docílí vývozem vozů do Itálie ztráty ve výši 2 %. V případě revalvace liry se mu zisk zvýší na 10 %. V této situaci pro německé podniky vyvážející do Itálie plánovat, investovat je věc téměř nemožná.Proto existují currency boardy.

Pracovní síly z Česka nemají s obavami před výkonem cz-hospodářství pražádnou souvislost. Proč, pane Vlku, nejsou schopni Češi známí svou skvělou produkcí brambor (podmíněnou hlavně klimatickými a půdními poměry) konkurovat třeba francouzským nebo německým?

Nenaříkejte si na vývoz zisků! Jak by asi vypadala Škoda Mladá boleslav, kdyby zůstala v českých rukou? Nedopadlo by to obdobně jako s českými bramborami?

M. Martin 14.1.2015 12:04

Pan Rusnok.

Pan Rusnok za to aby přijal funkci premiera dostal od Zemana trafiku v podobě člena bankovní rady. Proč ještě Šlachta a Ištván nekonají ?

K. Luboš 14.1.2015 11:50

Na druhou stranu nám už asi zanedlouho nebude...

...furt předhazováno, jak jsou ti čínští zaměstanci levní a ti čeští drazí, takže všichni podnikatelé štandopéde utečou někam na východ.

Myslím, že už za pár let guvernérování p. Singera budou ti čeští vůbec nejlevnější, a to na celičkém světě, takže se k nám z tohoto celičkého světa stáhne výroba toho nejlacinějšího, nejpodřadnějšího a nejjednodušího zboží, které se vyplatí produkovat pouze a jenom v Čechách. A to pak panečku teprve vypukne prosperita!

Z. Rychlý 14.1.2015 11:46

Konečně promluvil pořádný ekonom.

A ekonomy všech barev jsme měli všechny utopit ve Vltavě. Singrem počínaje, Vlkem konče.

V. Kolman 14.1.2015 11:44

Nerozumím ekonomice.

Singerův krok se mi jeví tak, že banky se mají tím lépe, čím vyšší je inflace. No a když je inflace malá, tak se podnítí (třeba) změnou směnného kursu Koruny k euru - pochopitelně tak, že Koruna česká utře ústa.

       Tyto problémy by odstranil směnný obchod - nebyl by nikdo, kdo by se vecpal mezi poskytovatele a konzumenta služeb/zboží. Bohužel, směnný obchod je při dnešním počtu lidstva a organizaci práce neuskutečnitelný. A další bohužel - ani návrat ke zlaťákům, stříbrňákům a měďákům není nejspíš v současné době uskutečnitelný. 

       Přechod na Euro (jak tady i mnozí naznačovali) by odstavil z velké míry bankovní radu od řízení ekonomiky (= korýtek a moci) a proto se mu, celkem pochopitelně ze všech sil brání.

       Tolik pohled "ekonomického dyslektika".

Z. Rychlý 14.1.2015 11:43

Re: Ta nadutost a domýšlivost Singerova spolku

Většinou je to Klausova parta, tak vo co go ?

V. Halašta 14.1.2015 11:43

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Němci se pakovali na levném euru díky své rekordní obchodní bilanci. Tedy na něčem, o co se uměle pokusila ČNB. (To euro oslabují jižní státy takže pro Německo je taky uměle slabší.)

P.Krystlík ale mluví pohybu kurzů za poslední měsíc, kdy trhy už počítají s kvantitativním uvolňováním ECB a kdy FED ukončil kvantitativní uvolňování. Tak se mezi ekonomy říká měnové politice, jakou dělá nyní ČNB.

H. Balzám 14.1.2015 11:24

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Pokud někdo i v době, kdy se euro potácí a celý koncept jednotné měny u nevyvážených ekonomik se ukázal jako nebetyčná hloupost, může přijetí eura v ČR obhajovat jenom hlupák nebo zločinec, který z toho bude mít nějaký vedlejší zisk.

F. Lesniak 14.1.2015 11:20

Je třeba zabít Singera?

Já si myslím že likvidací jednoho žida se nic moc nezmění.

V. Vlk 14.1.2015 10:59

Re: Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Nějak to pletete pane Krystlíku. Němci vědí, že jejich centrální banka je takto veřejně neokradla. Naopak, Němci a jejich banky a rozpočet se nechutně pakují na úrocích od slabých členů eurozóny na což upozorňuje stále více odborníků a světových politiků . A Němci nakonec dovedou , jako už od konce 18 století , vždy nevidoucí dopadů svých činů, EU k tomu, že v Řecku a Španělsku se dostanou k moci nesystémové superlevicové strany a možná se rozpadne EU. To, že Německo drželo pod krkem Rakousko dlouhá léta vím od rakouských podnikatelů a ekonomů, s kterými jsem se pracovně stýkal. Zda jde ČNB a proč o to nepřijmout euro , je diskutabilní. Poláci a Maďaři veřejně řekli že euro nechtějí. Jásání nad Pobaltím je chyba, oni to dělají hlavně z důvodů politických a obranných a domnívám se, že dopadnou jako vždycky. Ti velcí, to je Rusko a Německo je, až přijde čas, semelou.

To jak se bálo Německo a Rakousko české konkurence dosvědčuje jejich tehdejší politika, pokus zavřít pro Čechy jako zaměstnance hranice, tisíce ekonomických a byrokratických překážek v obchodě a i takové věci, jako že donutit je dostavět dálnici za Rozvadovem je musela až Unie. A jejich páté zelené kolony zastavily na deset let stavbu dálnice do Berlína, atd atd. Asi o tom nic nevíte ale já jako člověk pracující donedávna více než dvacet let jako manažer u mezinárodní firmy , toho vím určitě více než vy.

F. Michek 14.1.2015 10:45

Naše firma po 20 letech v mínusu.

JE TŘEBA ZABÍT SINGERA.

S O U H L A S Í M

T. Krystlík 14.1.2015 10:35

Když ne blábol protiněmecký, tak alespoň ekonomický

Podle Vaší logiky, pane Vlku, by se měli Němci bouřit, protože byli okradeni poklesem kurzu eura vůči dolaru. Body ad 1 až ad 4 by byly úsměvnými hloupostmi, kdybyste je nemyslel vážně. Obzvláště jak se Bavorsko a Sasko bály české ekonomiky a Německo drželo Rakousko currency boardem pod krkem. Víte vůbec, že pevná vazba měn se dělá kvůli zamezení výkyvům v cenách exportovaného a importovaného zboží, tedy pro zvýšení konkurenceschopnosti domácích podniků?

Je jisté, že kdyby mělo Česko euro, že by k takové situaci nedošlo. Za učebnicovým zdůvodněním centrální banky (zabránění deflaci a impuls pro růst ekonomiky) lze tušit motiv další, zřejmě silnější: zabránit změnou kurzu vůči euru jeho přijetí (povinnost udržet dva roky před přijetím eura udržet kurs měny vůči němu v rozmezí plus minus 2,5 %), což je v intencích Václava Klause, který klíčové členy bankovní rady ČNB jmenoval.  

Pokud odhaduji správně, přijme ČR ze 27 států EU euro jako jedna z posledních, možná později než Bulharsko a Rumunsko.

J. Friedlaender 14.1.2015 10:08

Problém je jinde

Diskutéři se většinou zaměřili na ekonomiku, problém je ale výsostně politický. Jmenování bankovní rady je nesmyslně svěřeno výhradně prezidentovi. Toto je bankovní rada Václava Klause, jehož cílem je rozbít Evropskou unii nebo z ní alespoň vyvést Českou republiku. Bude-li hrozit, že při kursu 30 dostane Čech při vstupu do Eurozóny za stokorunu 3,33 eura (před několika málo lety "hrozilo", že obdrží až 4,50), nikomu se tam nebude chtít a věc skončí tím, že naše členství v EU zanikne pro neplnění závazků.

Čech zřejmě bude na věčné časy slouhou Východu. A jako turista bude na Východě i na Západě žebrákem s batohem plným paštiky.