26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vepřové katsu

Aneb zase ty moje pokusy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 4.2.2019 3:33

pochutnali jsme si na vepřovém katsu

V neděli jsme měli k večeři "vepřové katsu" a byl to úspěch. Dva asi 12cm špalíčky vepř. panenky jsem podélně rozpůlila, ale ač jsem do masa klepala docela s vervou, tak tenké ptáky jako má kuchyř na přiloženém videu jsem neměla, zůstaly o něco tlustší. Proto i konečné balíčky byly bachratější, asi jako měla Lika a ne jaké jsou na videu. Jako sýr jsem použila strouhanou mazzarellu a vše posypala čerstvým šnitlíkem ze záhonu. Poskládat a obalit placičky se mi také povedlo a na trojobal jsem použila japonské Panko. Tomu teď u smažené ryby dávám přednost, jenže Panko se opravdu rychle osmaží a tohle maso potřebovalo trochu déle (tedy pokud jsem strouhanku nechtěla spálit). Takže po rozkrojení bylo masu uvnitř stále mírně syrové. Rozkrojila jsem tedy obě porce v polovině a řezem dolů dala zpět do horkého oleje na dopečení. Stačila jen minut, dvě a bylo hotovo. A pak už jsme si moc a moc pochutnávali. Určitě tohle jídlo udělám znovu, ale už budu chytřejší. Jako to udělala Lika, tak na dopečení použiji troubu (předem si ji předehřeji).

Z. Lika 4.2.2019 10:34

Re: pochutnali jsme si na vepřovém katsu

Maričko, jsem ráda, že se to povedlo, i když jsi musela trochu zaimprovizovat s tepelnou úpravou. O strouhance panko se kuchař myslím zmiňuje, nepamatuji si to už přesně, ale právě kvůli délce tepelné úpravy asi použil jinou. Takže dobrou chuť i pro příště! Hm, japonská kuchyně mi připadá čím dál zajímavější :-)

V. Glover 26.1.2019 11:04

Dá se to dělat i z kuřete

Liko a nedává se na katsu curry jakási hnědá omáčka?

Z. Lika 26.1.2019 11:46

Re: Dá se to dělat i z kuřete

To neznám, ale podle názvu by to měl být nějaký druh curry omáčky a viděla jsem to u receptu na kuřecí katsu. Zatím jsem našla takové zvláštní kombinace kari omáčky, včetně koření garam masala. Mám ho ráda, takže to asi prubnu, díky za tip. Možná to bude britská specialita, zatím mi google hází odkazy jen na anglické stránky, třeba zde

https://thehappyfoodie.co.uk/recipes/chicken-katsu-curry

V. Glover 27.1.2019 8:28

Re: Dá se to dělat i z kuřete

Aha Liko mi úplně uniklo že jsi napsala jenom katsu, jak jsem zvyklá na slovní spojení katsu curry. Já myslela že ta divná hnědá omáčka k tomu neodděleně patří.

Z. Jenny 25.1.2019 16:56

Dnes

samé nápadité dobroty.Musím se podívat jestli mám ještě panenku či už se snědla (sama). :-) Kapsičky plněné všeho druhu , tak to můžu.

Dík za recept!

Z. Lika 25.1.2019 19:31

Re: Dnes

Jenny, pokud panenka, tak vyzkoušet!

M. Crossette 25.1.2019 16:08

Liko, díky za další skvělý recept

a rozhodně tohle udělám! Vepř. panenka je tu snadno ke koupi a není extra draná. Kupuji tak jednou za měsíc a dělám z ní kari s kokosovým mlékem (měla jsem článek). To nám moc chutná převelice a tak jsem z panenky zatím nic jiného nedělala. Ale protože v koupeném balení jsou vždy dvě "štangle", už víckrát mě napadlo, jak jinak bych třeba tu druhou mohla udělat (nakonec ji nechám pár dnů v lednici a zase udělám to kari). No a teď sem dáš tuhle skvělou inspiraci! Panenka je maso raz dva upečené, takže jistě ani smažit nebude třeba dlouho. Což je fajn, protože jsem si velmi oblíbia strouhanku Panko a ta se take rychle opeče (je na videu zmíněná). A protože je to i maso převelice křehké, určitě půjde rozklepat na opravdu tenký plátek. Sliny se mi sbíhají :)))

Na videu kuchař maso jako první osolí a opepří a pak maže hořčici. No také jsem to tak dříve dělala u šp. ptáčků. Jenže - když jsem pak na sůl a pepř hořčici roztírala, tokoření jsem jí téměř setřela. Tak teď mažu hořčici jako první a teprve na ní dávám sůl, pepř a papriku :)

Z. Lika 25.1.2019 16:25

Re: Liko, díky za další skvělý recept

To je bezva, Maričko, to bude pro dva jako dělané - z panenky ten kuchař udělal dva pěkné balíčky. A taky mu to stačilo smažit poměrně krátkou dobu, akorát připomínal, že spíš pomalu.

Setřeš si hořčicí koření? Nestává se to tehdy, když je hořčice spíš víc? Já jsem plátek trochu pokapala ze lžičky a rozetřela, koření se udrželo :-) Ale každý máme svůj styl, hlavně že se to povede.

Jsem moc ráda, že jsem kápla do noty, jsem zvědavá :)

L. Blaza 25.1.2019 15:18

Občas

kupuju u skvělého řezníka v Čelákovicích už připravené kuřecí závitky. Dělá je pravděpodobně z předem marinovaného masa (olej a koření), naplní buď šunkou a nivou a nebo zelím. Zavine nití jako ptáčky. Stačí je jen vložit do pekáčku, podlít vodou, případně přidat trochu oleje, nebo sádla a 1,5 hodiny péci. Je to fakt výborný. Až tak, že se mi vyplatí to koupit už hotové. Ale jako tip dobré, ne? :)

Z. Lika 25.1.2019 16:31

Re: Občas

No prosím, další chutná inspirace. Akorát jsi mi připomněla, že já na ptáčky spotřebuju vždycky metry nití - motám ho jak pavouk mouchu, aby nic neuteklo :)

L. Blaza 25.1.2019 17:23

Re: Občas

No vždyť jo. Taky mám vždycky metry nití, když rozbaluju :)

T. Zana 25.1.2019 17:37

Re: Občas

No jo, dala bych si ptáčka ;-)

Z. Jenny 25.1.2019 18:58

Re: Občas

Šiš, já taky,mňam,dnes jsem koupila krásný plát hovězího, takže budou! :-)

Ach ty recepty! Mlsouni vpřed!

Z. Lika 25.1.2019 19:32

Re: Občas

Jenny, tos mi připomněla - když chci u řezníka plátky na ptáčky, tak to jsou pláty, a výsledný produkt, to je trup pštrosa :D

L. Blaza 25.1.2019 15:05

Mám

na to velkou chuť Liko! :)) Vytisknu a použiju příležitostně :)

Krásný víkend všem :)

Z. Lika 25.1.2019 15:20

Re: Mám

Chuť taky není k zahození, díky :-)

T. Zana 25.1.2019 14:58

Tak tohle

není úplně recept pro mne, protože jsem v rámci tohoto řízkového národa onou pověstnou výjimkou, co potvrzuje pravidlo. Letos už jsem - nedobrovolně - měla žízek dvakrát (na jaře v Polsku), takže další plánuju tak na rok 2021 :DD

Ale připomněla jsi mi s tou závěrečnou větičkou o lepku včerejší zážitek. Byly jsme s kamarádkou v UMPRUM muzeum na výstavě paní Podolské (doporučuju, snad jen mě mrzelo, že je tam málo světla, ale chápu, že na stoleté textilie se nedá pustit šajn).

Pak jsme šly tamtéž do restaurace. Kamarádce po velkých zdravotních obtížích diagnostikovali alergii na mléko a lepek, což jí poměrně dost vylučuje z veřejného stravování. Ale tady jsem si předem ověřila, že mají bezlepkové těstoviny. Tak se ujistila (má svoje zkušenosti), že jsou fakt bezlepkové, a zeptala se, co že je ve vybraném pokrmu dál. Prý parmezán... tak dohodnuto, že ten tam nedají. Po nějaké době přinesli těstoviny s parmezánem. Ona je to dost taktní osoba, takže na to servírku mile upozornila, načež ta se chystala porci odnést. My docela spěchaly, tak ji zarazila s tím, že si sýr sebere (skončil u mne, mňam).

Za chvíli děvče přišlo a přineslo mističku, že prý bezlepkový dezert jako omluva od kuchaře. Créme brulée! Už se ani nechtěla ptát, ale vypadal tak hezky... samozřejmě že byl z mléka...

L. Blaza 25.1.2019 15:07

Re: Tak tohle

Ježiši, co ty kuchaře učí? :)))

Z. Lika 25.1.2019 15:19

Re: Tak tohle

Kdyby tyhle potravinové alergie byly novinka, tak ještě možná pochopím, že ta cizí slova neudrží v hlavě (servírka nebo kuchař), ale tohle je dost děsivé.

Z. Hanča 25.1.2019 14:19

Moc hezký nápad,

určitě zkusím, až budeme u stolu v základní sestavě. Pro víkendovou rozšířenou sestavu jsem se chytla těch řízečků smažených v troubě, kdysi jsem je dělávala a pak - neprávem - upadly v zapomnění. Ty budou vyžadovat přece jen méně času.

Díky, Liko, za tvoje pokusničení!

Z. Lika 25.1.2019 14:24

Re: Moc hezký nápad,

Je bezva, když se v diskusi vyrojí spousta dalších nápadů a inspirace, to mám ráda. Řízkům zdar!

Z. Matylda 25.1.2019 9:20

Maso vypadá zajímavě,

ale mě zaujaly ředkvičkové klíčky. Co se tím myslí?

Š. Matyášová 25.1.2019 10:25

Re: Maso vypadá zajímavě,

naklíčený ředkvičky....

Z. Lika 25.1.2019 11:07

Re: Maso vypadá zajímavě,

Jak píše Sharka, naklíčená ředkvičková semínka. Závidím tě, co mají nějaký záhonek - z každé přerostlé ředkve, salátu, hořčice,řeřichy, portuláku, řepy, mangoldu, co vyžene do květu, můžete mít pytlíky semínek, které se dají v zimě klíčit, k tomu stačí miska a trocha vody, a trochu pamatováka. Je to pikantní přísada k čemukoliv, polívkama počínaje a chlebem s máslem konče. Kupované to stojí dost peněz, protože normální osivo se použít nedá - je něčím ošetřované a nehodí se k přímé konzumaci - ale i z malého sáčíčku je hafol klíčkové muziky.

Z. Vave 25.1.2019 9:10

Dělávala jsem

(a nevím, proč už jsem dlouho nedělala), plněný řízek. Vzala jsem dva tenké plátky masa, buď kýtu a skrojený kuřízek, nebo krůtí řízek v libovolné kombinaci. Dávala jsem hořčici, posypala jemně pórkem, trošku sýra a někdy plátek šunky nebo moravského uzeného či anglické slaniny. Okraje jsem sklepla dohromady, někdy, když se mi to nezdálo, tak i spíchla párátkem, ale není většinou třeba. Opatrně obalila, tady je asi nejzáludnější okamžik, aby se maso obracelo naplacato a rychle. Smažívala jsem to ve friťáku a zkoušela jsem i v troubě. Podle mě by to šlo i na plechu nasucho. Vznikne veleporce. Buď jsem servírovala rovnou polovinu řízku nebo celý, a každý jsme si tu půlku schovali k večeři nebo na odpolední užírání. Zajímavé jsou ty dvě chutě masa. Zelená náplň a koření na maso se dá měnit, ale já koření používám málo, mám ráda přirozené chutě. Můžou se dát jen zelené bylinky a kousíček másla. Vlastně se dovnitř dá nacpat skoro cokoli. :)

Z. Yga 25.1.2019 9:19

Re: Dělávala jsem

Dělávám plněný řízek z kuřecích stejků (vykoštěná stehna) a je to eňo ňuňo. Smažím je v troubě - někdy je plním i vaječnou smaženicí.

Z. Matylda 25.1.2019 9:59

Re: Dělávala jsem

Na kolik stupňů se smaží v troubě? A není to vysušené, když mám horkovzduch?

Z. Yga 25.1.2019 10:16

Re: Dělávala jsem

Cca na 150 °C. A nevysuší, protože se to fakt smaží v sádle. Do kotchanku dáš tuk, na to vyskládáš řízky, přikryješ dalším kotchanem a smažíš ... cca 3/4 hodiny. Pak otočíš a strčíš ještě na 5-10 minut do trouby dodělat. Je pravda, že takto smažím především králíka (ten se opravdu klasicky neusmaží), ale tyhle plněné řízky jsou v troubě taky bezvadné. NO - není to dieta, ale za tu dobrotu to stojí. Navíc smažené dělám opravdu jenom párkrát do roka.

P.s. ten králík se smaží mnohem dýl.

Z. Vave 25.1.2019 11:30

Re: Dělávala jsem

Matyldo, dělám poslední dobou řízky v troubě víceméně nasucho, třeba tady je popis, na ochucení nekoukej, dělala jsem klasiku. Já dávala na každý řízek žďabec přepuštěného másla a nemělo to chybu. Těch receptů je pochopitelně k nalezení víc.

https://www.prozeny.cz/clanek/rizky-z-trouby-stavnate-krupave-a-bez-smazeni-44806