25.6.2019 | Svátek má Ivan



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Chleba KDYŽ



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 55, poslední: 26.5. 2018 8:36, přehled diskusí

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Lika Datum: 26.5.2018 8:36

Tak jsem to myslela, uhlohydráty jsou cukry.

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Iva Datum: 26.5.2018 7:05

Ale jo, když to má být sladké těsto, tak tam ten cukr patří. Ale do slaného těsta na chleba, pizzu, rohlíky, bagety cukr nedávám, není to třeba, to droždí se živí škrobem z mouky. S tím valkým dávkováním může být problém, že to může smrdět nebo rychle překynout. Jo a na malých sáčcích (10 g) je psáno na 1 kg mouky.

Re: No ta k prosím...:
Autor: M. Crossette Datum: 26.5.2018 2:31

Děvčata - Ivo a Wendulko, já vám to věřím, každá to holt děláme trochu jinak. Ale když droždí používáte přímo do mouky a budete péci třeba sladké buchty, tak cukr do těsta také přidáte, ne? No a to pak úplně stačí, aby droždí vzešlo.

Re: No ta k prosím...:
Autor: V. Glover Datum: 26.5.2018 0:19

Maričko, do pekárny se taky dává jedna čajová lžička droždí tak na půl kilo mouky, ale ty recepty mají jenom málo oleje a žádné vajíčka, na něco jako mazanec se myslím dávají dvě lžičky. Kupuju tesco dried active yeast nebo tak nějak se jmenuje

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 22:51

Cukr v sobě rozhodně nemá. Kupuji toto: https://www.kutilov.cz/drozdi/drozdi-saft-instant/ . Opravdu je to dávkování, jak jsem psala.

Re: No ta k prosím...:
Autor: M. Crossette Datum: 25.5.2018 22:15

Ivo, zajímavé, možná je vaše suché droždí silnější, možná má v sobě už i trochu cukru, nevím. Já mám tu svoji "odměrku" už léta zaběhlou a držím se jí, jen když je těžké těsto, tak raději trochu přidám.

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 20:08

Maričko, na půl kila mouky bohatě stačí čajová lžička sušeného droždí. Když dělám pizzu, rohlíky, bagety... nikdy žádný cukr nepřidávám a vžy to krásně nakyne.

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 19:51

Vykyne i těsto bez cukru, třeba těsto na pizzu nebo na chleba...

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Lika Datum: 25.5.2018 19:32

Ale kvasnice potřebují cukr - v jakékoli podobě? Prostě se v cukru pomnoží?

Re: No ta k prosím...:
Autor: Z. Lika Datum: 25.5.2018 19:30

Maričko, do korokke!

A určitě zkus i Petřin chleba, bude to dobrota!

No ta k prosím...:
Autor: M. Crossette Datum: 25.5.2018 18:42

člvěk vaří podle receptu s měrami a když se mu to nepovede, tak pátrá, kde udělal chybu, kde nedal dost toho a naopak příliš tamtoho...no a Petra si tu jen tak od oka vysype do místo co chalupa dala, popráší kořením ze zásoby, chvilku míchá, chvilku hňácá a....a upeče takový krásný, povedený, až sem vonící bochníček. Nespravedlivost :))) Ale díky za inspiraci, určitě vyzkouším, vypadá vskutku lákavě. Jen se mi nezdá, že stačila polovina sáčku droždí. Tedy vzhledem k tomu, že je tam nejen mouka, ale "těžké" brambory, olivy a třeba i ten olej. Já nic jiného, než suché droždí nepoužívám, jsem s ním spokojená. Ale dávám vrchovatou polévkovou lžíci na půl kila mouky jen když jde o obyč. buchtu třeba jen s mlékem, vejci a máslem. Takže v tomto případě asi dám pro jistotu lžíce dvě.

YGO - možná jsi k suchému droždí nepřidala cukr. Ono ho tam musí být třeba jen půl lžičky i kdybys dělala slané těsto - prostě bez cukru nevzejde. Já také droždí míchám rovnou do mouky a pak přidávám vlažnější tekutinu (tomu se zde říká "rychlá metoda). Jedině, když dělám kefírové bochánky, tak si suché droždí "napěním" v extra misce na kvásek. Ale na to stačí sotva 5 minut. Jak p. Plíšek píše nechat hodinu, tak u suchého rozhodně ne, takový "odleželý" kvásek už by v sobě neměl řádnou další kynoucí sílu (leda, že byste během té hodiny přidal další "výživu" - tedy trochu mouky a cukru.

Olivy mám ráda oboje, ale kdybych měla vedle sebe zelené a černé, vezmu raději černé.

Liko, zítra budou zase japonské korokke, oba jsme si je odsouhlasili.

Re: :
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 14:35

Musí tam být nějaké pojivo, ve směsích na bezlepkové pečení bývá guma guar.

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 14:31

To je pěkná ptákovina, dávají se přímo do mouky.

Re: No,:
Autor: L. Písařík Datum: 25.5.2018 14:13

Máte pravdu, ale v indických a arabských zemích pečou placky v karamických píckách připlácnutím na vnitřní povrch, jsou bezvadné, dokud nezjistíte, že pícky jsou vytápěné sušeným kravským nebo velbloudím trusem.

Re: Milá Petro,:
Autor: L. Písařík Datum: 25.5.2018 14:09

Možná to chtělo cukrovou vodu a v ní suché kvasnice rozmíchat a nechat tak hodinku kvasit.

Re: No,:
Autor: L. Písařík Datum: 25.5.2018 14:07

Nevěděl jsem, pekl jsem pro dva hladovce placky velikosti lívance a nestačil jsem, na mně zbyl jen studený guláš.

Tož nebýt tu:
Autor: Z. Hanča Datum: 25.5.2018 13:47

ta obrazová dokumentace, asi bych po přečtení zařadila do kategorie "nic pro mě". Poněvadž není mým koníčkem trávit při vaření a pečení mládí, ba ani stáří, tak do pečení chleba, při dnešní široké nabídce pekáren, jsem se ještě nepustila. Ale ta poslední fotka je velice lákavá a když to není ani časově náročné..... Možná i na chlebík dojde, až se někdy budu nudit! :-))

OTéčko:
Autor: Z. Yga Datum: 25.5.2018 13:36

A protože nejen chlebem je živ člověk, tak tady je pár fotek barevného máje.

http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Barevny_kveten/

Re: :
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 12:31

jojo, šutřík. :-(

:
Autor: Z. Maw Datum: 25.5.2018 11:51

aha a kdyz to nekyne tak je to sutr? ja pecu jen orechovej "chleba" tak nemam zkusenosti

Re: :
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 11:44

To asi ale moc nebude kynout - se bojím????? Nebo teda mně to nekyne. Já z pohankový mouky- čistě jen pohankový - umím jen bábovkový těsto. myslím, že i Brůt do toho přidává normoš mouku, aby to právě vykynulo.

Re: :
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 11:42

jenže to chce podle mě hodně moc popela a bude to na dlouho???

Re: Milá Petro,:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 11:41

No v původním receptu je právě normoš droždí. On ten původní recept je ze tří hrnků polohrubý mouky aaaaa - teď si nevybavím jakýho množství čerstvýho droždí , myslím, že jsem dávala necelou půlku. A vody bylo hrnek a čtvrt?? to teď fakt nevím přesně. Droždí se rozšmrdlalo ve vodě (jen v části pochopitelně) s trochou cukru a nechal se udělat "kvásek" . Takže jasně že to jde s normoš droždím. Ona je to v podstatě tak trochu slaná a chudá varianta na mazanec, když nad tím tak přemýšlím :-)

Re: Milá Petro,:
Autor: E. Šusová Datum: 25.5.2018 11:24

Peču nepřikrytý, brambory budou asi lepší studený, nebo aspoň vlažný - si myslím, protožeee aby to nezabilo kvasnice?

Kukuřičný krekry jsou taky dobrý, když je nejhůř - třebas s máslem a pestem z česneku medvědího. Mňam!

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Iva Datum: 25.5.2018 11:15

Vidìš a já odjakživa peču se sušenými, s vlaštovkou.

Re: Milá Petro,:
Autor: Z. Yga Datum: 25.5.2018 10:49

No a ještě - myslíš, že tam musí být jen sušené droždí? Totiž nemám s ním valně dobré zkušenosti (naposled jsem pekla chleba ála Bláža a upeklo se mi kvalitní vrhačské náčiní, či-li disk) - já preferuji klasické kvasnice.

Milá Petro,:
Autor: Z. Yga Datum: 25.5.2018 10:46

Téda, jaká ty jsi šikovná pekařka! Mám dotaz - když bych pekla v troubě (remosky nemaje), musí být kotchánek přikrytý? A ty brambory, mají být spíš studené nebo mohou být i teplé?

Jinak škoda, že tu tento recept nebyl už včera - nějak se nám nechtělo do obchodu a doma byl jen skrojek chleba + kukuřičné krekry (:o)))).

:
Autor: Z. Maw Datum: 25.5.2018 10:04

mozna nekdy prubnu s pohankou :)

:
Autor: Z. Maw Datum: 25.5.2018 10:02

uz jsem cetla o tom esusu, je to zajimava volba a moznost, nikdy by ne nenapadlo, ze by to tak slo :)

Re: voňavej a krásnej Boží dar...:
Autor: Z. Matylda Datum: 25.5.2018 9:53

A já pro černý!