26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Japonská omurice

Aneb další moje pokusy, tentokrát s rýží v omeletě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Joklová 21.4.2018 13:59

Re: Vypadá to dobře

hihi, já to psala spíš proto, že moje jsou sice na mase, ale mletý mi nejedí

K. Holubová 21.4.2018 9:01

Re: Vypadá to dobře

Jo a taky si ho sám nechává namlít.

Z. Vave 20.4.2018 22:58

Kdo ví, třeba někdy

dojde i na omurice. Zatím si ale vystačím s potěšením z Tvého receptu, milá Liko. Moc ráda je čtu.

Z. Lika 20.4.2018 19:47

Re: Nemůžu za to (:o))

Ygo, a takový dobrý recept to byl... :D

Z. Lika 20.4.2018 19:47

Re: Liko, také moc děkujů

Maričko, šmrdlat se musí zavčas, než omeleta začne příliš houstnout a tuhnout. A pěkně se tím načechrá, výsledek bude lahodnější.

A pokud jde o Trixie - tu bych rozhodně nešidila, asi budeš muset navařit více rýže :-)

Ano, obdobná jídla znají různé kuchyně. A všimla jsem si, jak detaily rozhodují o výsledné chuti - zde třeba je rozdíl v tom, jestli je vajíčko vmícháno do rýže, anebo je v omeletě. Chutě se jinak propojí, nebo si naopak podrží osobitost a mlsné patro si je pak různě vychutná :-)

Přeji příjemnou návštěvu!

M. Crossette 20.4.2018 19:08

Liko, také moc děkujů

jak pro nás vyhledáváš a experimentuješ s novými recepty. Je fakt zajímavé, jaká různá jména mají recepty, která se skládají z úplně stených přísad, jen je v té které zemi jinak "poskládají" a hned je z toho jiné jídlo s jiným názvem. O japonské omurici slyším (a vidím to) poprvé, ale přísady jsou stejné jako zde oblíbená činská či indická "smažená rýže s vejcem" (Fried rice with egg"). Hlavní rozdíl je v tom, že u indické verze používají basmati rýži. Obměny jsou i zde různé - bez masa, s masem, různá zelenina, koření, "zálivka". A vejce se míchá do rýže také různě, není to omoleta navrch. Buď se zelenina s rýží shrne na okraj pánve a omoleta se udělá v té druhé polovině (a pak se vmíchá do rýže), nebo se vajíčko udělá jako první a teprve pak se vmíchá rýže a zelenina. Ale oblíbená je i jen rýže s vejcem. Tak jsem dříve několikrát "nastavovala" zbytek rýže(předem rychle mírně opražená v pánvičce)vmíchaným vajíčkem. Takže mohu potvrdit, že rýže a vejce jsou skvěle dohromady. Ale vždy jsem to dělala jako přílohu. Hmm už jsem to ale dlouho nedělala, asi proto,že co máme Trixie, tak veškeré zbytky rýže (když nestačí pro dva na další jídlo) jí přidávám do granulí. Ale tahle omurice jako samostatné jídlo vypadá velice zajímavě a tebou uvedené přísady mám vždy doma. Dneska večer dorazí švagrová, bude tu tentokrát celý týden a rýži určitě budu několikrát dělat. Ona také ráda zkouší různé nové recepty, tak možná tentokrát Trixie o případný zbytek ošidím a vyzkoušíme tenhle tvůj recept. Díky.

Jo a dívala jsem se na odkaz od Sharky a nevím, jestli jste si všimli tohodle vedlejšího videa - tedy hlavně až toho konce :) https://www.youtube.com/watch?v=Uu5zGHjRaMo

Nechápu, jak může při tom "pošmrdlání :))"(Liko moc hezký výraz) vajíčka tyčkami, omoleta stále držet tvar? Tedy zůstat celistvá a ne z toho mít míchaná vajíčka ? Asi to chce cvik, nebo se to musí dělat JEN těmi tyčkami, které povrch příliš neprotrhnou.

O. Joklová 20.4.2018 18:41

Re: Nemůžu za to (:o))

mně to zas přišlo spíš jako něco srbského než japonského

Tomio mě pobavil :-DDDDDDDDDDD

Z. Yga 20.4.2018 18:04

Nemůžu za to (:o))

Ale já furt čtu Japonská okamurice - není to už diagnoza?! (:o))

Z. Iva 20.4.2018 17:37

Re: Vypadá to dobře

To tak parapety bývají ;) . Musí se ty truhlíky vepředu něčím podložit.

Z. Lika 20.4.2018 17:31

Re: opět...

Děkuji za zpětnou vazbu k taliánům :-)

Z. Lika 20.4.2018 17:30

Re: Hmmm

Tak aspoň až budeš v Japonsku, budeš vědět, co si bezpečně objednat :-)

T. Zana 20.4.2018 16:07

Hmmm

Nevypadá to špatně, ale asi bych s tím neprorazila ;-)

Z. Lika 20.4.2018 16:06

Re: Tak toto přišlo jako na objednávku :-)

Není zač!

Dobré zpráva, jsem ráda, že chutnalo. A jsi šikovná s tou omeletou.

Kečup jsem taky nedávala, dala jsem pouze protlak, to mi chutnalo velice. S rajčaty bych váhala - nadělají mokro a chuť by nebyla tak koncentrovaná. Mám ve špajzu neustále několik rajských protlaků různé ráže, často přijdou vhod.

Chutnalo mi to také překvapivě moc.

O. Joklová 20.4.2018 15:26

Re: Vypadá to dobře

znám kočku, teda kocoura, který jednoznačně preferuje maso mleté... a u sharky myslím taky jedí mleté maso, takže proč ne? :-DDDDDDDDDDD

Z. Yga 20.4.2018 15:15

Re: Vypadá to dobře

Víš co, já se u koček už ničemu nedivím! (:o))

Z. Jitur 20.4.2018 15:04

opět...

...jednoduché jídlo, navíc určitě chutné. Naposledy jsem vyzkoušela těstoviny s taliány a musím říct, že byly opravdu ňam...

Z. Miki 20.4.2018 14:28

Re: Tak toto přišlo jako na objednávku :-)

Ták, ozkoušeno.

Uvařeno, naservírováno (omeleta se nepotrhala) sež...papáno :-))

Čerstvé dojmy: Je to neskutečně žravé. Když jsem pospojovla jednotlivé ingerdience - cibuli,mrkev,šunku,hrášek a rýži - zdálo se mi, že je toho na pánvi moc. Tak jsem půlku nandala do misénky, že napříště a půlku dokončila v omeletě. A když jsem zbodla co bylo na talíři, rozpálila jsem znovu pánev, udělala další omeletu a dojedla to "napříště" :-).

Měla jsem problém jen s kečupem. Já ho nemám ráda, tak mě tam tochu rušil. Příště ho nahradím protlakem, nebo možná nakrájenýma rajčatama? Ale to pak bude asi trochu sušší. No nevím, vyzkouším.

Rozhodně to zařadím do repertoáru, je to fakt výborné. Liko dík.

K. Holubová 20.4.2018 14:08

Re: Vypadá to dobře

Hele - už jsi někdy viděla kočku, která by nechala namlít maso???

Z. Yga 20.4.2018 13:54

Re: Vypadá to dobře

Hele - tak mně je to úplně jedno - menšina, většina - vsjo ravnó (:o))). Já si jenom nebyla jistá, jestli nehovoříš o další kočce - i když, pravda, těžko by čtyřnožka řídila taxík (:o)))). A jsem ráda, že si jaro budeš užívat s někým blízkým.

Z. Janaba 20.4.2018 13:39

Re: Milá liko,

Jestli ještě můžu být za chytrou, tak ne promíchávat, ale jemně, lehkou rukou hrnout masu do středu pánve a okolí. Omeleta je nadýchanější a na funkci rostlináře to vliv nemá, pokud vím.

K. Holubová 20.4.2018 13:39

Re: Vypadá to dobře

Parapety mám a jsou mi přesně na 2 věci! Jsou totiž ZKOSENÉ! Takže na ně můžu udělat plůtků kolik chci a stejně je to k ničemu.

Musím to nějak pořešit s tou lodžií, ale teď na to nemám ani peníze ani čas, takže to počká. Zatím jsem si myslela, že využiju parapety okenní, co vedou na lodžii + tu polici. Ale to je právě ten problém se zvědavci. A Cecil? Ta musí ochutnat úplně všechno.

Š. Matyášová 20.4.2018 13:26

Re: Vypadá to dobře

máš parapety na oknech zvenčí-stačí dát plůtek a truhliky...pak nic nespadne a kočky se na bylinky nedostanou

(myslím okna mimo lodžii)

https://www.vedop.cz/okenni-zahradka/hneda

jde to sehnat v různých délkách....

K. Holubová 20.4.2018 12:43

Re: Vypadá to dobře

Neboj, neposunula jsem se do čtyř-či kolikaprocentní menšiny. Jana je moje bývalá kolegyně, taxikářka.

Taky to neměla v poslední době moc jednoduché, takže jsme si hodně blízké. Jezdí za mnou 2x do měsíce na víkend a moc mi pomohla. A pomáhá. Stále ještě v Praze taxikaří, ale ty víkendy jsou milé a teď, když je tak krásně, plánujeme nějaký výlet a užít si sluníčka a zeleně.

Z. Yga 20.4.2018 12:16

Milá liko,

moc hezký kuchařský příspěvek včetně fotodokumentace a odkazů na video. Já omelety rády. A navíc - jak to musí být dobré ála YGA - teda BEZ rýže (:o)))!!! Zajímavé, mně nikdy rýže nezbude ... jestli to nebude tím, že ji nevařím?!

P.s. - nikdy mne nenapadlo omeletu na pánvi promíchávat. Má to vliv na funkci rostlináře? - je nadýchanější nebo co?

K. Holubová 20.4.2018 12:14

Re: Vypadá to dobře

Oni už jsou ve střehu teď a to jsem sekanou teprve prohnětla rukama a nechala odpočívat. Je v lednici a kolem krouží zvednuté ocásky, tlapičky se vzpínají k zavřeným dveřím a smutná očička signalizují podvyživené chudáčky, co týden nejedli. Ráno ovšem zbodli každý kapsičku, tak fakt nevím, kam to dávají.

Z. Yga 20.4.2018 12:13

Re: Vypadá to dobře

Nejsem momentálně v obraze - Jana?!

K. Holubová 20.4.2018 12:12

Re: Vypadá to dobře

No já o tom silně uvažuju také. Ovšem obávám se, že příliš dlouho nevydrží. V Želevčicích je skvělá prodejna, kde se dá koupit zelenina, brambory, ovoce, bylinky, sazenice všeho možného, ale také nakládaná zelenina, zelí, sušené byliny, kořenící směsi...... taková malá tržnička hned u silnice. Ten výběr je obrovský. Není obvykle kde zaparkovat, protože tam vždy stojí spousty aut. Tam nakupuju moc ráda. A sazeničky tam jsou krásné, vzrostlé, za velmi příznivé ceny. Mám na lodžii z Prahy tu obrovskou rohovou polici. Tu chci osadit truhlíčky a zavěšenými květináčky...... jenže police je kočičí a myslím, že každá bylinka či jiná sazenička bude podrobena důkladné kontrole čumáčky i tlapičkami a nezbude z nich nic. Zatím vymýšlím jak zavěsit zvenčí na zasklenou lodžii a zatím mě nic kloudného nenapadlo. Asi jsem málo kreativní.

Z. Lika 20.4.2018 11:15

Re: Tak jsem četla,

Aha, zajímavý detail, děkuji.

Z. Lika 20.4.2018 11:15

Re: Vypadá to dobře

Paní Holubová, to je úplná hostina! To budou kočkouři ve střehu :-)

Připomněla jste mi bylinky a koření - konečně je musím vysadit ven na vzduch a slunce.

O. Joklová 20.4.2018 11:06

Re: Omrice ...omrice...

tssssssss, Beda je právě nešikovná, takže to ani nebude zkoušet (leda by to vejce vážně zamíchala do toho a asi by měla něco jako lečo) - sharka ví svoje :-DDDDDDDD