24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Japonská omurice

20.4.2018

Míváte zbytky uvařené rýže?

Narazila jsem na omurice u jedněch mých oblíbených Japonců. Není to tradiční jídlo, objevilo se v poválečných letech a kombinuje v sobě to, co Japonci milují: rýži, kečup (vynechala jsem ho, stačil mi protlak) a (prý) italskou omeletu. Čte se to jak „omurice“, tak „omurajs“ nebo dokonce „omurýče“ :-D

Základem je:

  • omáčka, která má mnoho variant, ale ve všech se vyskytuje minimálně cibule a rajský protlak. Pak dle chuti - mrkev, nebo česnek, nebo kuřecí maso, nebo šunka, nebo žampiony, mražený hrášek... prostě co máte doma, trochu jako na české rizoto.
  • uvařená rýže
  • vejce
  • ŽADNÝ sýr

Základní suroviny

Já měla doma cibuli, mrkev, kousek uzeného (ale nemusel být), zbytek uvařené rýže, našla jsem malou plechovku rajského protlaku. A dvě vejce, ta se počítají na jednu osobu. Jinak je poměr surovin velmi volný.

Tak jedem.

Celé se to dělá na mírně horké pánvi, výhodou je dobrá nepřilnavá.

Cibuli jsem nakrájela na nejvíc drobno a dala ji zesklovatět na trochu oleje. Mezitím jsem na velmi drobno nakrájela i mrkev. Nestrouhejte! Ale nakrájejte na malé kostičky, ať jsou křupavé kousky v ústech příjemným zpestřením a nikoli nemotornou otravností. Osolila jsem, opepřila.

Proces

Přidala na kousky nakrájené maso (stačil malý kousek a nakonec by ani nemuselo být, ale to je na osobní chuti). V tomto stadiu přidejte houby, hrášek atd., jestli chcete a máte. Pokud použijete syrové maso, nakrájejte ho na malé kousky, ať je brzy dobře prosmahnuté. Možná budete muset podlévat troškou vody. Teprve potom přidejte rajský protlak a případně trochu kečupu. Promíchejte, směs ochutnejte. Jestli je to nutné, dosolte a dopepřete.

Přisypte rýži a pořádně promíchejte, směs spíše už jen prohřívejte, nic se nepřipéká. Směs není mokrá, nenechává loužičky.

Pokud děláte porci pro jednoho, vyhrňte všechnu směs na jeden talíř, pokud je směsi na více porcí, tak každou dejte na zvláštní talíř.

Příprava omelety

Pánev nechte ohřívat. Posuďte její stav, jestli je schopna vyprodukovat omeletu, která se nepřichytí. Když tak vytřete papírovou utěrkou a pak vytřete olejem. Omeleta nesmí plavat v tuku, celé je to poměrně nemastná záležitost.

V hrnku si rozkvedlejte dvě vejce, můžete do nich případně přidat lžíci mléka (já to neudělala). Můžete přisolit (to jsem taky neudělala :-) A vylijte na pánev a zakvrdlejte s ní, aby se vaječná tekutina stejnoměrně rozprostřela. Tady Japonci popadnou hůlky a pak vaječnou hmotu na pánvi ještě za tekuta prošmrdlají. Já to udělala obráceým koncem dřevěné vařečky.

Omeleta se neobrací! Vyplatí se nemít příliš horkou pánev a nefotit při tom, protože následuje jediný dost důležitý, časově citlivý okamžik:

Jakž takž připraveno k obrácení

Ještě než omeleta začne na povrchu tuhnout, oheň vypnete a na omeletu, spíše takhle ke straně, nahrneme jednu porci ochucené rýže. Trochu ji rozprostřeme, ale ne moc, a špatchlí začneme omeletu podebírat a částečně balit rýži ze všech stran jako do povijanu, který je jí malý.

Neuděláte tu chybu jako já a omeletu řádně přinadzvednete a odlepíte od celého dna, než postoupíte do finále.

Totiž nakonec vezmete talíř, přiklopíte ho shora na pánev, přimáčknete ho tam a pak pánev společně s talířem prudce jedním rázem obrátíte, aby se talíř ocitl dole a pánev nahoře. Omeleta se „pustí“ a na talíři se ocitne krásně žlutý zámotek, něco jako vaječný obrbourec.

Omurice chutná se salátem

Mně se omeleta bohužel pouštěla neochotně, takže je potrhaná, ale přece jen je výsledek lepší, než jsem se obávala. Příště už budu vědět, jak na ni.

Zkusila jsem toto jídlo připravit vlastně jen kvůli Mlsotníku. Říkala jsem si - prostě džuveč s vajíčkem, proč se namáhat s omeletou a nezamíchat „vaječinu“ přímo do rýže?

Omyl, ten rozdíl v chuti je veliký, moc mi to chutnalo. Rýže se s omeletou pěkně propojila a náplň byla nečekaně hedvábná a přitom chrupkavá. Sladkost kečupu mi nechyběla, ale někdo ji uvítá, tak směle do něj!

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: Lika. Video, kterým se můžete inspirovat, najdete třeba zde. Líbilo se mi, že tam vaří společně s půůůdlem :-)

A další pěkně názorné video je zde, kde je vidět, jak se vaří pro dva, a taky jak to vypadá, když se první placka nepovede.

Lika Neviditelný pes