27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

BLSOD-ÝK: Asi už tušíte...

... a k pátku třináctého se to docela hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 15.10.2017 11:06

Re: Milá Liko,

Nejlépe česnek ve velkém rozetřít s nějakým taveným sýrem :)

Z. Iva 13.10.2017 21:05

Re: Milá Liko,

Pokud nemáš horečku nad 38st., tak proboha neber paralen, jen si zbytečně zatěžuješ játra (při předávkování hrozí otrava, případně selhání jater) a rýmu fakt nevyléčí, je na snížení teploty

Z. Nítkovská 13.10.2017 20:52

Dávno, dávno tomu,

jsem si při hduzdné rýbě na radu kolegů udělala Šedého vlka.

Tak příšerně mi do té doby ani od té doby nebylo, takže jsem recept hrůzou radši zapomněla. Pamatuji si jen slivovici a horkou vodu v poměru 1 ku 1,zbytek receptu z hlavy vyšuměl. U vědomí, že osamělou ženu by postrádali až po delší době, jsem lektvar ani nedopozřela.

Jo, a problémem nebyla sama slivovice, ta byla kvalitní a v té době .bych ono vypité množství ani nepocítila.

Takže léčení podobných stavů probíhá vydatnou česnečkou a nedám dopustit na mandarinky.

D. Ruščáková 13.10.2017 20:09

Milá Liko,

právě teď bych tu zlatou radu potřebovala - proti tobě jsem akorát bez horeček. Tedy dnes už je to lepší, ale brala bych cokoliv, co dokáže zatočit s vodovou rýmou a nepříčetným kýcháním:))

Zkouším vše zde popsané, v zázvorovém čaji prakticky plavu, paralen fetuju, ale mám dojem, že úleva je ne úplně jistá:))

Jinak sázím na kombinaci zázvor - citron - med. Ta mi kromě jiného i chutná:))

Kdisi jsem na bolení v krku aplikovala šíleně česnekované topinky, ale dnes už česnek můžu jen v tak umírněném množství, že to ztrácí léčivou sílu.

A k tomu nekrmení horečky - slyšela jsem, že během horečky je organismus tak soustředěný na boj s infekcí, že trávení stejně moc nefunguje, protože na něj nemá kapacity. Proto nemá cenu organismus zatěžovat nějakým důkladným jídlem. Zato pít se musí pořád.

T. Zana 13.10.2017 18:35

Koukám a vidím

že dneska má svátek Renáta. Všecko nejlepší a užij si to, jak nejlíp možno!

T. Zana 13.10.2017 15:17

Re: hezký den

Sharko, přivezou i menší množství? Nemám to kde skladovat.

Z. Lika 13.10.2017 15:15

Re: hezký den

Tak to je zajímavá informace z Bříství, a mám to kousek.

Z. Kytka 13.10.2017 14:56

Re: Liko :DDDD

Při takovém katastrofálním stavu mi hodně pomáhají kapky Olynth HA. Přes den to s nimi tedy nepřeháním to dýchat pusou zvládnu, ale na noc jsou luxusní, můžu dýchat nosem a probudím se max. jednou za noc abych je znovu použila.

Ale tedy bez rýmy se ráda obejdu..! :o/

Z. Lika 13.10.2017 14:48

Re: Desdášim dýbu!!!!!

Sharko, tak o kavernách jsem četla jen u Betty MacDonaldové, když měla tuberu. To muselo být strašné, díra v plicích. Je fakt, že do nich zase cpali kapustu, asi k ní získala vztah jako ty k pomerančům. Ještě že to dobře dopadlo.

Z. Iva 13.10.2017 14:39

Re: Desdášim dýbu!!!!!

Tak na to pozor - můžeš být alergická na nějaký pyl, který v medu bývá a nebo ještě hůř, jsi alergická na "včely" . Lidé, kteří jsou alergičtí na včelí jed by neměli používat žádné včelí produkty (med, mateří kašičku, propolis...)

Z. Kytka 13.10.2017 14:21

Re: já jsem teda

Zázvorový čaj je prima ale spíš jako prevence.

Cca 2-3 cm zázvorového kořene oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Ve skleněné konvici zalijeme 1 - 1,5 l vody, přidáme šťávu z celého citronu (možno i vč. dužiny) a 2 lžíce medu. Necháme vyluhovat asi 1/4 hoďky, vcelku příjemné pití když je lezavo a nevlídno.

Š. Matyášová 13.10.2017 14:18

Re: hezký den

Sady Bříství u Křečhoře-dováží i do Prahy,mají tam výdejnu na Praze 10- jablka naše,dobrá cca kilo za 20 korun

http://bristvi.cz/jablka-a-hrusky/

Z. Vave 13.10.2017 14:12

Když mám rýmu

v jakékoli fázi, tak mám chuť na kyselé, ať už to jsou citrusy, kysané zelí nebo buřty s cibulí. A na česnečku. :)

Z. Lika 13.10.2017 14:11

Re: Minulých čtrnáct dní

No jo, zelňačky jsou krajové, vaří se to ze zelí různého :-)

Díky za ty doplňující tipy, ty jsou vždycky důležité.

E. Šusová 13.10.2017 14:00

Re: V takových případech

když bude nejhůř udělá člověk cokoliv :D :D :D

A. Lex 13.10.2017 13:24

Fuj rýma

ta člověka dokáže naprosto zdecimovat. Ne, děkuji nechci.

Včera jsem byla s kamarádkou a jejími dvěma zlaťáky a Ajvinkou na výletě v bývalé zámecké oboře, nad zámkem v Lysicích. Nádhera vůkol.

http://dig.rajce.net/Lysicka_obora

Z. Tečka 13.10.2017 13:02

Re: Minulých čtrnáct dní

Já bych řekla, že ten česnek je na načnutý krk mnohem horší, dokáže to být tak trochu i žiravina. Kdežto ta paprička jenom proklouzne a zahřeje i v žaludku.

Z. Tečka 13.10.2017 13:00

Re: Minulých čtrnáct dní

Jedině kysané, vždyť je to zelňačka :)

Neproplachovat, jen pokrájet, drobně pokrájené tu polívku trochu zahustí, vodou ze zelí pak dochucuju.

Z. Lika 13.10.2017 12:45

Re: Minulých čtrnáct dní

To zní velice dobře. Ještě se radši zeptám - to zelí kvašené, nebo i čerstvé?

Z. Tečka 13.10.2017 12:39

Re: já jsem teda

Bedo, mně to taky chviličku trvalo, než mi to došlo...

Z. Tečka 13.10.2017 12:38

Re: Minulých čtrnáct dní

Zelňačka skleněnka je zelňačka ničím nezahušťovaná. Prostě na tuku cibulka doběla, pak pokrájená klobáska paprikového typu, trošku udělat, paprika, kmín, zalít horkou vodou. Mám-li uzený vývar, přidám, jinak házím kostku.

Přidám pár maličkých papriček, brambory, kousek bobku, 2 kuličky nového koření a vařím. Když jsou brambory uvařené opravdu tak, jak to máme rádi, přidám teprve pokrájené zelí. Krájím dost na drobno, tak je uvařené za chvíli, to už se musí hlídat. Dochutím solí a pepřem a vodou ze zelí, aby trošku kroutila pusu. Cibulka vzala paprikovou barvu, tak bacha na papričky. Ještě se nikomu po snědení nic nestalo, je to přírodní dezinfekce, ale kdo nemusí, dává pozor. Polívka je sama o sobě výrazná tím zelím a papričky jí dodají zahřívací grády.

Z. Lika 13.10.2017 12:31

Re: Liko :DDDD

Ne tyhle případy je výborný Mukoseptonex E, ale je jenom na předpis.

Z. Lika 13.10.2017 12:28

Re: já jsem teda

Je to zvukový přepis názvu Mlsotník vysloveného při opravdu silné rýmě.

Š. Matyášová 13.10.2017 12:24

Re: já jsem teda

Bedo,ty nezklameš :-DDDD

Š. Matyášová 13.10.2017 12:24

Re: Desdášim dýbu!!!!!

pomeranč,můj nepřítel..když jsme kdysi v prváku,měla oboustrannej zápal plic a udělla se mi na pravé plíci kaverna, musel ajsme jíst pomeranče na každou dávku tetracyklinu a zapíjet to pomerančovou šťávou..to byl rok 1983, hele,od tý doby vidím pomeranč nebo ho jen cítím a zvedne se mi kufr.... ony mi sice asi v něčem pomohly,ale jezte je celej měsíc,každej den....

O. Joklová 13.10.2017 12:21

Re: V takových případech

"žehlička a šátek" - představila jsem si, jak si ten šátek přižehluju na čelo :-DDDDDDD

Š. Matyášová 13.10.2017 12:20

Re: Minulých čtrnáct dní

to je ta zelňačka Liko...má to takovou barvu jako sklo.....

O. Joklová 13.10.2017 12:16

já jsem teda

z nadpisu nepochopila vůbec nic :-DDDDDDDDDD

rady asi nemám, mně to obvykle velmi rychle sestoupí do hrtanu a průdušek, takže mě pak trápí kašel - ten jsem teda z "babských rad" už dvakrát léčila medvědím mlékem, ale stejně nakonec skončila na ATB... a na struhadlo v krku mi nejlépe zabírá kloktadlo Kutwirt

a teda sharka mi jednou na jakési nachlazení doporučila čaj se zázvorem - zkušeností žádných s touto pochutinou do té doby nemajíc, nastrouhala jsem prostě "kopeček"... no, byla to opravdu síla, hehe, nicméně jsem to poctivě dopila, ale opravdu jsem to hrubě neodhadla

vodovou rýmu nesnáším !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z. Lika 13.10.2017 12:09

Re: Desdášim dýbu!!!!!

Jednou jsem si dala tu práci a pozorovala, jak mi po čem je. A po cukru jsem člověče nejvzteklejší a mám nejhorší depošky. Myslím tím přidávaný cukr, med bývá bohužel doslazovaný taky.

Z. Lika 13.10.2017 12:07

Re:

Tak to je jiná, já to měla zafixované blbě.