26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Beaverská cuketová pomazánka

Sharka přivezla z Beaveru recept na skvělou pomazánku či omáčku, která šla výborně na odbyt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 18.8.2017 21:43

Re: Cuketu

Tam i sem! :)

Z. Vave 18.8.2017 21:42

Až si vypěstuju cukety,

tak to zkusím. Letos (dávala jsem semínka až v druhé půlce července) mám zatím jen listy, ale kdo ví. Když bude dlouhý podzim, třeba i cuketka bude? :)

Z. Dalmi 18.8.2017 18:49

No, to by

mi taky chutnalo. Ale jídlo, které je zřejmě vymyšlené pro mě, je gazpacho. To je prostě nebe v hubě. Letos jsem ve Španělsku snědla/vypila snad hektolitr. Asi mi nic na světě víc nechutná :-)

M. Crossette 18.8.2017 17:39

Re: Miluju pomazánky

YGo, ano Gazpacho je dobra polévka, ale jestli máš rajčat vskutku hodně, udělej si Nelininy plněné papriky a omáčku z čerstvých rajčat. Já první dělala z mými rajčaty, podruhé už jsem je neměla a použila jsem konzervu. Oboje bylo dobré, ale s těmi domácími rajčaty byla omáčka mnohem, mnohem lepší. A pokrájená a podušená rajčata můžeš namrazit (jen pak v zimě asi zase nejsou papriky. Tedy jsou, ale drahé. Já když je v zimě potřebuji a za jednu trochu větší platím půl dolaru i víc, se slzou v oku vzpomínám na tu záplavu svých, kterých mám vždy tolik, že se jimi cpe i Trixie)

M. Crossette 18.8.2017 17:32

Sharko, Liko mám uložené

Sharka mi recept už dříve poslala a teď to tu máme i s obrázky od Liky, která to "pro nás" uvařila. Tak díky oběma, mám uložené (já už mám těch "uložených" receptů k pozdějšímu vyzkoušení pěknou hromadu, jen bych potřebovala, aby mi je někdo občas připomenul). Tohle vypadá velice jedle a my cuketu rádi. A protože jich vždy kupujeme několik najednou (abych měla v lednici do foroty) tak až je budu mít doma příště, zkusím si vzpomenout. Cukety jsem si na záhoně zasela myslím jen jednou. Nějak moc se jim nedařilo a zabíraly mi zbytečně moc místa. Tak si je raději koupím a je Pravda, že ty malé a tenčí jsou moc dobré syrové.

Řeřichová poupata jako kapary jsem kdysi jedla, byly naložené v maličké skleničce, už nevím, jak jsem k nim přišla, jestli jsem je tak koupila, nebo to byla domácí výroba (no jo paměť!). Ale pamatuji se, že mi chutnaly a opravdu maličká poupátka i jako kapary vypadala.

L. Blaza 18.8.2017 16:47

Re: Cuketu

Jitčo, chodíš na Hady? Dala bych recept potom tam :)

Z. Inka 18.8.2017 14:45

Re: Miluju pomazánky

Suším osminky, dělala jsem i plátky, ale poslední várka právě zakvasila, bylo toho moc.

Z. Iva 18.8.2017 14:24

Re: No jo,

No jo, všichni jste z daleka, podělila bych se...

Z. Iva 18.8.2017 14:21

Re: Miluju pomazánky

Doporučuji rajčata sušit na 1 cm plátky. Už jsem viděla, že někomu to začalo kvasit (půlky) dřív, než se usušilo.

Z. Inka 18.8.2017 13:49

Re: Miluju pomazánky

No, sít je 9, to mi připadá ažaž. Já jsem zjistila, že bez regulace to není ono. Zase něco moc drahého se mi kupovat nechce, tenhle číňan si taky zamakal a drahý nebyl. Megaloman kačka má 30 keříků rajčat a bude jí to tak měsíc ještě rodit...

Z. Jitča 18.8.2017 13:49

Re: Cuketu

Díky!

D. Ruščáková 18.8.2017 13:37

Sharko, to se mi líbí!

Nevím, jestli bych kvůli tomu cuketu kupovala, ale pokud budu obdarována, což se stát může:)) tak to zkusím. :)

T. Zana 18.8.2017 13:30

No jo,

Ještě tak mít tu zahradu a nebo aspoň sousedku Mičurinku...

Ale vypadá to hezky, to zase jo. Možná někdy narazím na laciný cukety, zatím to je ještě, jako kdybych chtěla dělat pomazánku z pravejch lanýžů :-(

Z. Iva 18.8.2017 12:59

Re: Miluju pomazánky

Inko, nemám. Prohlížela jsem si ji V Makru, má nemlich stejný vršek jako ta Status, Číňani to vyrábějí asi pro víc značek...

Dají se k ní dokoupit síta, u té Status nee.

Z. Inka 18.8.2017 12:49

Re: Miluju pomazánky

Ivo, máš vyzkoušenou tu Quick? Tu s těma rozdělávacíma sítama? Ta je i cenově docela hezká a pokud šlape, mají ji v Datartu dokonce i levbněji a v sobotu by mohla být moje!

Z. Lika 18.8.2017 12:30

Re: děkuji Liko,za čas, který jsi tomu věnovala....

Kdepak, ubývá rychle :-)

Z. Inka 18.8.2017 12:06

Re: Miluju pomazánky

Děkuji mnohokráte za typy, musím holt koupit novou, nedá se nic dělat

Z. Iva 18.8.2017 11:53

Re: Miluju pomazánky

Inko, já mám jako druhou, když je toho moc na sušení tuto - https://lacnenotebooky.cz/d/status-sta-193100---susicka-potravin--zdarma-krajec-potravin/27938 , není až tak dobrá jako ta od ezidri, ale suší líp, než Eta, kterou jsem měla kdysi (nepálí). Se stejným vrškem je tato - http://www.my-concept.cz/so2010-susicka-ovoce-quick_d112585.html , ta má rozdělávací síta, takže můžeš sušit i vyšší věci.

V. Glover 18.8.2017 11:50

cuketky

Aha, to bude recept co mi Sharka poslala před týdnem, ale zrovna jsme tenkrát posbírala úrodu cuket a uvařila si cuketovo rajčatové curry. Tak teď čekám až mi zase něco povyroste, nějak se loudají.

L. Blaza 18.8.2017 11:42

Re: Cuketu

Jitčo, až budu doma z dovolené, napíšu, kdyžtak se mi připomeň.

Z. Inka 18.8.2017 11:36

Re: Miluju pomazánky

Hele, nějakou úplně obyčejnou, levnou, já měla poprvé ETU s regulací a bůhvíčím, jela pomalu stále od května do listopadu a vydržela asi deset let. Teď mám dalších asi deset nějakou levnou bez regulace, ale bude nějaká lepší, chybí mi ta regulace

Š. Matyášová 18.8.2017 11:26

Re: Sharko,

jenny foť,ať je další mlsotník...ty bulky budou určo dobré a v tom retro grilu naprosto IN :-D

Z. Jitča 18.8.2017 11:19

Re: Cuketu

Blážo, prosím, prosím, smutně koukám, nebyl by receptík na ten slaný koláč? Přijde mi to velice zajímavé a moc ráda bych ho vyzkoušela... :-)

Z. Jenny 18.8.2017 11:16

Sharko,

díky za inspiraci.Mám ráda pomazánky. Vymixuji ledaco. Posledně to byl nedojezený pstruh,dělala jsem jich víc i pro návštěvu, do něho sardelové pasty, trochu, cibulku, sůl,pepř a zakápnout citronem.Dělám to tak i s grilovanými makrelami, když už nelze dojíst po rybářských závodech.

Cuketu používám hodně, vždy mně sousedka zásobuje svou šílenou úrodou. Peču s bůčkem,griluji,atd.Cuketkové hody nastávají, tak půjdu první do té pomazánky. Jednou jsem cuketou s bůčkem trochu přeplnila pekáč a mírně jsme zahořeli.

Dnes dělám vykrojené bulky a do nich plísňák a navrch zeleninu, to vše na mém starožitném grilu z NDR,který u nás v Jednotách stával 140 Kč. :-)

Z. Iva 18.8.2017 10:48

Re: Miluju pomazánky

Ygo, vařím omáčku na špagety - rajčata pokrájím, povařím, proženu pasírovacím nástavcem (máš ten k boshovi?), svařím na vhodnou hustotu, lehce osmahnu na olivovém oleji plátky česneku, přidám do rajčat, osolím, případně trochu přisladím, přidám bazalku. Zavařuji cca 20 minut. V zimě jak když najdeš, mladej si do toho přidává tuňáka, navrch sype sýrem.

Z. Iva 18.8.2017 10:44

Re: Miluju pomazánky

Inko, co máš za sušičku? Já mám už hodně dlouho Ezidri FD 500 http://bionaire.cz/shop/index.php?a=detail&s=6010 Jede, nebo spíš jela v sezónu v podstatě bez přerušení od konce června do listopadu. Poradí si i s půlkami "bosenských" švestek. Předloni jsem na ní vyrobila přes čtyřicet kilo sušeného ovoce + několik kilo sušených rajčat. Je sice dražší, ale suší výborně.

Z. Inka 18.8.2017 10:01

Re: Miluju pomazánky

Suším ve velkém až jsem zavařila sušičku a budu muset sušit v troubě

L. Blaza 18.8.2017 9:38

Re: Cuketu

Peču i slaný koláč se sýrem a salámem na plech a úžasný.

Z. Yga 18.8.2017 9:15

Re: Miluju pomazánky

No já už mám nacpané ve sklínkách na omáčku (bez slupek), ale budu muset ještě něco s něma udělat ... ještě že mám rajčata ráda. Letos jsou krásná, pevná a teď už i krásně červená - asi dojde i na lečo.

Z. Yga 18.8.2017 9:11

Re: Bezva,

Chtěla jsem napsat, že NENÍ špatná ...