27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pstruzi

Opět jsem zalistovala Starou kuchařkou Nové Anglie, abych zjistila, co píše k aktuálnímu ročnímu období. A hle, jako by tu autoři byli s námi:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 28.4.2017 10:30

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

Děkuju Ti. :)

Z. Lika 28.4.2017 10:33

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

Hádám, že vegetariánská kuchyně nebude hlavní náplní víkendu?

Z. Vave 28.4.2017 10:56

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

Si piš, že ne. :) Bubny, hudba, tance, meditace v klidu i pohybu, kreslení a žhavé uhlíky. A ještě možná něco dalšího. :)

Z. Lika 28.4.2017 11:06

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

Doufám, že si do bubnů pořádně zařežeš, třeba jako Cozy Powell :-) To bude hodně dobrý program!

Z. Vave 28.4.2017 11:28

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

Jasně! :) Oboje, chichi.

O. Joklová 28.4.2017 14:21

Re: Co mi to děláš, Liko! :)

fíííííííha, Vave, to bude bezvadný víkend, doufám že o tom zase napíšeš!!!!!!!!!!!! :-)))))))

Š. Matyášová 28.4.2017 8:23

malé OT: Řisuty-jakojarmark už zítra

http://neviditelnypes.lidovky.cz/pozvanka-na-jakojarmark-v-risutech-dup-/p_zviretnik.aspx?c=A170406_102342_p_zviretnik_kosa

Š. Matyášová 28.4.2017 6:54

miluju ryby

kaprem počínaje..mořskejma konče...nejím jen parybu(žraloka) a lososa..

ráda je mám ve velmi jednoduchých úpravách,tak vynikne jejich chuť....nesnáším prokořeněné a prosolené ryby,které po rybě ani nechutnají....

Xerxová,já vynechám ty mandle a jinak super.....

Z. Lika 28.4.2017 8:07

Re: miluju ryby

Jednou jsem při jedné nóbl příležitosti v přímořské restauraci ochutnala opravdu kvalitní rybu a poznala jsem, že do té doby jsem neměla ani ánunk, co to kvalitní ryba je. Ne že bych pak začala pohrdat "obyčejnějšími" rybami, ale rozšířilo mi to obzůrek. Když se chci jo rozšoupnout, dám si kousek halibuta. A s láskou vzpomínám na "fish and chips" v Anglii - doma jsem se pokoušela obalovanou osmaženou tresku napodobit, ale prostě to nějak nebylo ono...

Š. Matyášová 28.4.2017 8:20

Re: miluju ryby

já vzpomínám na bulharský malý rybky, co hned po ulovení,šly zaživa do mouky s paprikou a pak do vroucího oleje na velkých pánvích...byly skvělý, taková rybí snídaně má hodně do sebe...ale teď si říkám,že nevim, jestli bych to chtěla ještě jíst,když vím, že je pečou živý...někd ylepší nevědět.....

Z. Lika 28.4.2017 8:27

Re: miluju ryby

Jo, to pečení zaživa mi vadí. Ze stejného důvodu bych nemohla humra.

Z. Tečka 28.4.2017 11:23

Re: miluju ryby

Takhle smažené ryby jsme si se sestrou kupovaly ve stánku v Bulharsku. Ty ryby byly ale větší, jedna stačila na najedení a nepřišlo mi, že je dělali takhle barbarským způsobem. Jen jsme si nosily vlastní ubrousky nebo tácky, jinak je běžně podávali v kornoutu z novin. Tak dalece přizpůsobivé jsme teda nebyly.

Z. Tečka 28.4.2017 11:20

Re: miluju ryby

Já mám taky ráda ty rybky jen osolené, trochu drceného kmínu a pár kapek citronu. Když bylinky, tak petrželku a rybku peču na másle.

Chodím si k nám do Diany na chlazené, takový vlček mořský je někdy pěkná pálka, ale mořské rybky mi chutnají už jen proto, že mají mnohem míň kostí.

Takhle udělaný pstroužek je taky moc dobrý, ale než se vybabrám s těmi kostičkami, tak mi na talíři vystydne.

K. Holubová 28.4.2017 6:48

Mňam

ryby mám moc ráda. Pstruh je rybička veeeelmi jedlá a tento recept vypadá moc zajímavě.

Já jsem jednou koupila omylem balík zmrazených pstruhů ve velkoobchodu u nás v Krkonoších. Cena "nekup to". Domnívala jsem se, že si někdo ze sousedů odkoupí, ovšem nechali mě v tom a zájem nebyl. Až o hotový pokrm.

Vytvoříme alobalové hnízdečko, na dno položíme na kolečka pokrájenou cibuli a citrony. Na to položíme rybičku, která je uvnitř prosolena, lze použít i sardelkovou pastu a vyložena bylinkami (libeček, petrželka, řapíkatý celer-listy, tymián...), česnekem a oříškem másla. Zalijeme panáčkem citronové šťávy a velkým panákem koňaku. Zabalíme a vložíme na gril.

Pstruh je zatím jakoby "podušený", takže za pár minut otevřeme hnízdečko a necháme ho ogrilovat shora, pak si připravíme nový plátek alobalu nebo tácek a na něj rybku opatrně přendáme a ogrilujeme z druhé strany. Šťávu slijeme z alobalového hnízdečka, vyhodíme citrony a cibuli a doladíme dalším kouskem másla a zredukujeme. Pak jí použijeme na polití hotové rybky. Taky moc dobré.

Z. Lika 28.4.2017 8:03

Re: Mňam

Panečku tak to je přímo gurmetský recept, to musí být hodně dobré. Akorát kvůli tomu citronu bych to pekla raději v něčem jiném než alobalu, anebo si citron dala až na talíři (kamarád chemik mě vyděsil líčením o kyselinách a hliníku).

Ta bylinková kombinace je silně inspirující, na trhu už se objevil libeček a další zelené listí, takže určitě vyzkouším, děkuju :-)

Z. Jenny 28.4.2017 10:00

Re: Mňam

Můj libeček vysazený na oplocence přežil zimu a krásně mi roste, to je radost!

Dnes je ovšem velmi hnusně a tak jsme raději zalezlí v peřinách, ráno jsme promokli docela dost. Přeji všem krásný víkend.

Ryby mám ráda, některé víc a některé míň. Kapry, pstruhy, candáty, štika se mi zdá planá a sumec a úhoř masný. Mám ráda kapra po Novohradsku. V Nových Hradech je rybářství a na jejich stránkách i recept.Pokud pocestujete na Moravu, třeba na dovolenou, navštivte :"Davidův mlýn",

jejich pstruh na medu a poté smažená zmrzlina nemají chybu, akorát už neodjedete, je třeba chvíli spočinout a tak je kde. :-)Anebo přijeďte k nám :http://www.rajce.net/a13265941

Z. Lika 28.4.2017 10:35

Re: Mňam

Pozorovat rašící libeček je radost, to je skoro jako pozorovat pivoně. Ta síla počasí navzdory! Jsem ráda, že přežil. Ale dost plevelí, budeš mít libečkovou plantáž :-)

Z. Xerxová 28.4.2017 6:18

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Pstruh s bylinkovým máslem (hlavně petrželka) v bříšku posypaný mandlema... to je náš nejoblíbenější

Z. Lika 28.4.2017 7:56

Re: hezký den

A bylinkové máslo si děláš? Co do něj dáš? Vím, že se dá koupit hotová směs, taky moc dobrá. Když se bylinkové máslo objeví v restauraci na stole, a k tomu košík zdepečených čerstvých housek, jsem ztracená :-)

K. Holubová 28.4.2017 11:00

Re: hezký den

Já jsem si dělala bylinkové máslo každé jaro. Mám takový speciální mlýnek na bylinky, do něj se vkládají lístečky a on je nařeže na tenoučké nudličky. Dělávala jsem slané s česnekem, slané s paprikou a neslané s bylinkami. Rozteklé máslo, utřený česnek a hrubá sůl. Nebo mletá paprika, nejlepší je uzená. Nebo nasekané bylinky (libeček, petrželka, nať z řapíkatého celeru, pažitka, ale také šťovík a výhonky kopřivy). Vše se promíchalo a naplnila se tím taková forma na servírování oliv. Tím vznikl váleček, ten se dal do mrazáku. Ponořením do teplé vody se uvolnil od formy, pokrájela jsem pak máslo na menší kousky a nasypala do misek. Pak už stačilo jen dát kousek másla na maso nebo brambory, případně do krémové polévky....

Podobně jsem zpracovávala bylinky do polévky - nadrobno nasekat, nacpat do tvořítek na led (větších), zalít vodou a nechat zamrazit. Pak už se jen vhodila zmrazená kostička do polévky nebo do omáčky a bylo.

Z. Lika 28.4.2017 11:07

Re: hezký den

Ježíš, jak popisuješ tvorbu toho másla, to je báseň, voňavá a lahodná... díky. Ty bylinky do ledu taky musím vyzkoušet.

Z. Tečka 28.4.2017 11:15

Re: hezký den

Já si takhle dělám na zimu hlavně kudrnatou petrželku, a teď bych ráda zkusila bazalku, jestli se urodí.

Ty zamrazené kostičky pak nasypu do sáčku a kdykoli potřebuju, tak odloupnu. Jde to dobře.

Bylinkové máslo jsem taky zkoušela, jenom s petrželkou, formičky nemám, dělala jsem to v těch kostičkách na led.

K. Holubová 28.4.2017 11:50

Re: hezký den

Já když jsem jednou "zpejchla", tak jsem to máslo nacpala do formiček na pracny. Vypadalo moc krásně a zdobilo jídlo na talíři. Akorát jsem "vychytala" vyjímání z formičky tím, že jsem doprostřed zabodla párátko, lehce pak formičku nahřála v dlani a vytáhla ven obsah. Je to trochu piplačka, ale zase to vypadá moc pěkně.

Ostatně - medvědí česnek, kterého jsem dostala 2 velké svazky jsem nadrtila s olivovým olejem a hrubou solí na kašičku. Tu jsem pak nacpala do tvořítek a už je to v mrazáku. Bude pesto na špagety, přidám jen pár hoblin parmezánu, ale hodí se v této formě i na omeletu.......

Z. Lika 28.4.2017 12:32

Re: hezký den

Tak u mě medvědí česnek nevydrží. Zbodnu ho rovnou, i když je ho plná mísa.

Nápad s formičkami na cukroví je moc pěkný.

Z. Verenka 28.4.2017 16:49

Re: hezký den

Tak ja si bylinky mrazím do "prepraviek" na vajíčka.Najskôr naplním jednu stranu-zalejem vodou,dám zmraziť,vytiahnem,naplním druhú stranu,zalejem vodou,zavriem zmrazím a potom len vyberám.

To, ako som šikovná dokumentuje fakt,že napoprvé som naplnila jednu stranu,zaliala,otočila, voda vytiekla....Užívam tie na 10 vajíčiek.

Tip na bylinkové maslo od Karolíny cez víkend vyskúšam/mám maslo slané z jedneho reťazca,kde je najlepší pomer medzi cenou a kvalitou-ako hlásajú ich slogany

V. Glover 28.4.2017 1:41

To rozhodně vyzkouším

To si uvařím v neděli až se vrátím z práce. Pstruhy​ mám ráda, a už jsem dlouho neměla.

Z. Lika 28.4.2017 7:55

Re: To rozhodně vyzkouším

Vendulko, tak to jsem ráda, že si pochutnáš. Pstruzi se udělají rychle a jsou opravdu moc dobří.