26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka s crcáním

Aneb pořádný boršč přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 6.1.2017 11:29

Re: Šmánkote,

Brokolice s pohankou! Páni, Alex, na tohle se musí opravdu postupně :DDD

Boršč jsem se naučila až jako velká, chtěla jsem mu přijít na kloub. Doma jsme ho nemívali a vlastně jsem nevěděla, jak chutná.

Nejradši vařím jídla buď hodně rychlá, nebo hodně pomalá, jsem takový kuchyňský extremista.

Z. Rpuťová 6.1.2017 10:38

Jj, taková švagrová

od Xerxové by bodla, abych "zbodla". :)))

Z. Lika 6.1.2017 11:31

Re: Jj, taková švagrová

Xerxová švagrová se zřejmě povedla, třeba by ji půjčila?

Z. Yga 6.1.2017 9:59

Milá Liko,

Tady mi nedá, abych nepoužila repliku maminky z Pelíšku:

"To muselo dát práce a přitom je to taková blbost!" ... ne, ne - na boršč mne neutáhneš a přitom jsem polívková! Ale boršč (spolu s drškovou a "kyselými" polívkami) je pro mne téměř nepoživatelný (to téměř je tam proto, kdybych na něj narazila umíraje hlady). No ale proti gustu žádný dišputát ...

Tož sláva, já se s polívkou crcat nemusím ... ale vám ostatním přeju dobrou chuť.

Z. Lika 6.1.2017 10:08

Re: Milá Liko,

To je jasné, že každý má jiné chutě. A co mléčnou s kapáním, tu si dáš? :DD

Z. Yga 6.1.2017 12:07

Re: Milá Liko,

Asi takhle - takovou polívku jsem v životě nejedla (u nás se nevařila), takže nevím. Ovšem drobení do mlíka jsem ze srdce nesnášela, takže jestli je to něco podobného ...

Z. Lika 6.1.2017 12:13

Re: Milá Liko,

Jo, to bude něco podobného :D

E. Šusová 6.1.2017 9:44

Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

to bylo komplet jo? :-D Co si pamatuju, tak máma dělala borš z více druhů masa. Takže to bylo ještě o nějaký ten hrnec navíc. Vždy to bylo třídruhové - hovězí, vepřík a kuře. A místo protlaku používala rovnou rajčata. Bože to byla dobrota!!!! Myslím, že boršč je nejlepší zimní polívka. Je vydatný, vynikající, zahřeje a zasytí. .......... a vyčerpá toho co ho vyrábí a následně pak odklízí a vyklízí zcela zabordelenou kůchňu :-D. Já ho tak dobrý neumím - páč na to crcání moc času není.

Každopádně mám jednu radu pro milovníky polívek. Když dám dělat vývar tak do něj občas krom klasické kořenovky plesknu právě třeba čtvrtku hlávkového zelí v celku, celou menší řepu, pár oloupaných brambor. Moc dobrý, moc, brambory se kupodivu vůbec nerozvaří. Pak přecedím, nakrájím - není nutno dávat žádnou zavářku, protože tu dělají právě ty brambory... kdo chce může si tam vkydnout lžíci kysanky. jest to taky taková vydatná políftka.

Z. Lika 6.1.2017 9:51

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Tak to jste mívali boršč trojctihodný, přímo sváteční, panečku. Když jsem na netu hledala doprovodnou fotku, zírala jsem, kolik druhů boršče existuje. A jedna lepší než druhá :-) Ale je fakt, že ze tří druhů masa snad neměl nikdo.

Zeleninové polévky miluju, díky za tip na další verzi.

E. Šusová 6.1.2017 10:15

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

No jo!! Trojctihodný!!! :-D. Já mám za to, že v té úplně původní verzi je snad i maso skopové?? nevím s určitostí, jen si to tak nějak mlhavě pamatuju, že máma zmiňovala, ale protože tohle maso je chuťově hodně výrazný a u nás doma neoblíbený, tak proto asi na něj nikdy nedošlo. Ono je pravda, že těch borščů je fůra - podle místa a dostupnosti surovin.

Ten vývar vařený se spoustou zeleniny doporučuju, je to fakt moc dobrý. Mám veliký hrnec, tam to všechno naházím, osolímk opepřím, přídám bylinky, fláknu na plotnu a jdu na zahradu. A vař se hezky pomalu. Jako základ třeba jen kuřecí kostry, nebo kostry s kouskem vepř. žebra, nebo hovězí kosti..

Z. Lika 6.1.2017 10:39

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Jo jo, pomalené vývary, to je ono.

E. Šusová 6.1.2017 10:58

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

To je výhoda tý chalupy - tam ať se to táááhne jak dlouho chce. A taky je to na tom vývaru pak znát. Ten způsob vaření a na čem se to vařilo. Ježiš já mám hlad!

Š. Matyášová 6.1.2017 10:35

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

je spousta druhů borščů,masovejch,zeleninovejch i rybích.....

E. Šusová 6.1.2017 11:08

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

pravda, i rybí je. Ale to si neumím já osobně představit.

Š. Matyášová 6.1.2017 11:27

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

a já ho i jedla :-D

E. Šusová 6.1.2017 11:29

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

a byl? Jakej?

Já tím, že jsem se nikdy neodhodlala právě ani k naší rybí polívce, si to neumím představit.

Š. Matyášová 6.1.2017 12:41

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

moc dobrej,ryby a zelenina...je supr kombinace...jenž ekdyž neochutnáš ani rybí polívku,tak si to prost ěnepředstavíš..a halászlé jsi taky nikdy nezkusila ochutnat? To maj moc dobrý na D1, když jedeš směrem do Prahy, v motorestu U Rybiček, je to cca 30 km před Prahou....

E. Šusová 6.1.2017 12:56

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Ne ne ani hálášlé ne. Já rybu jen klasicky - na másle, či smaženou, grilovanou a tak. Ani rybí salát jsem zatím nedala. Rybí pomazánku ale jo :-).

Š. Matyášová 6.1.2017 13:23

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

http://urybicek.webnode.cz/produkty/

E. Šusová 6.1.2017 13:27

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Oj! To vypadá lákavě!! Škoda, že už tím směrem nejezdíme, hm. Ale ukládám do paměti, neb se může hoditi. Dík.

O. Joklová 6.1.2017 12:35

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

já to teda taky znám s informací, že boršč se dělá z několika druhů masa, skoro mě zarazilo v receptu, že jenom jedno (a ano, i to níže zmiňované skopové v tom bývalo)

mimochodem, kdo z Pražáků pamatuje boršč v Arbatu??? chodívala jsem tam na něj :-))))))

Š. Matyášová 6.1.2017 12:42

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

bedulko boršč a nebo hranolky za bůra.... kde ty časy jsou.....

D. Ruščáková 6.1.2017 18:56

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Já si pamatuju boršč v Arbatu a moc mi chutnal:))

Liko, ten recept se báječně čte, ale toho crcání je v tom na mě moc:)) Já si na boršč nejradši někam zajdu - a jsou i hospody, kde ho umějí. Vím, že jich je mocmoc, já mám dojem, že mi asi nejvíc chutnal ukrajinský - aspoň mi říkali, že je to ukrajinský, já bych to nepoznala:))

Z. Lika 6.1.2017 21:05

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

No, vždyť já to taky spíš brala jako páteční četbu :-) Koho jsem inspirovala, mile mě překvapil.

Z. Lika 6.1.2017 8:46

Aniž bych chtěla babicovat

Drobně jsem svůj boršč upravila - především jsem dala mnohem méně másla, zeleninu jsem dusila vždy tak se lžící másla (resp. ghí) a jinak přidala vývar - zeleninový. O tom pan Vrabec píše, že místo masového vývaru lze použít zeleninový. A nakonec jsem nedávala vůbec žádnou jíšku, ani strouhanou bramboru. Výsledek byl odlehčenější a opravdu moc dobrý. Totiž boršč u nás jím jenom já, tak abych ten hrnec stačila spořádat :-)

Z. Dalmi 6.1.2017 9:09

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Já jíšku už taky skoro nepoužívám. Dávám tu bramboru. Nebo část zeleniny rozmixuji a tím to zahustím. Jenkote, já mám na ten boršč chuť!!!

Z. Lika 6.1.2017 9:38

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Na zahuštění polévek se výborně hodí červená čočka, rychle se rozvaří. Ale do boršče ne-e-

Š. Matyášová 6.1.2017 9:18

Re: Aniž bych chtěla babicovat

pro Bedu: ghí je přepuštěné máslo,které se nepřipaluje.....

Z. Lika 6.1.2017 9:34

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Sharko, tebe Beda nemít :DDD Ale určitě to bude zajímat i jiné, co je ghí. Mně se velice osvědčilo, protože máslo používám málo a ghí vydrží spoustu měsíců. A na dovolené ve vedru nemuselo být v chladu, vydrželo v těch třicítkách měsíc, ani nemrklo.

Š. Matyášová 6.1.2017 10:37

Re: Aniž bych chtěla babicovat

to já jen tak provokuju....nikdo jinej se většinou neptá,protož ekuchařky se s tím prostě už setkaly..i když se tomu neříkalo GHÍ, ale jen obyčejně - přepuštěný máslo :-D