26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 14.11.2016 8:08

Re: Já raději houby lesní,

dole je odkaz,na ty Dolany, tak si to prošmejdi.....ale doba je vhodná i teď....

Š. Matyášová 14.11.2016 8:05

Re: velice zajímavé

až přijedeš do Čech, stačí říct.....

Š. Matyášová 14.11.2016 8:05

Re: Inko, takže experiment byl úspěšný, co?

tak teplo,jaký si představuješ, Inka v kuchyni nemá, akorát pro tu hlívu :-D

Z. Lika 13.11.2016 15:05

Re: Tečko, návody na pěstování

Tak jsem znovu zapátrala a návod na hlívovou zahrádku je na této stránce http://1url.cz/Ot2b9.

Sharka chodí na net ve všední dny, napíšu jí - nebo mi pošli svůj e-mail (na zviretnik.lika@gmail.com) a já ho přepošlu.

Z. Tečka 13.11.2016 10:32

Re: Tečko, návody na pěstování

Jj, tu stránku mám zmáknutou, ale slámu nemám, polínka listnáčů tady asi neseženu, neb obora je převážně jehličnatá. Mě zajímala spíš ta Šárčina zahrádka, tam nevím, kdy se s tím dá začít. Teoreticky by to mělo jít kdykoli. Jen uvažuju, kam s tím, jednak aby to vyhovovalo, druhak aby to bylo na bezpečném místě, neb kočky jsou vesměs drápací.

Z. Lika 13.11.2016 7:40

Tečko, návody na pěstování

najdeš tady http://1url.cz/mt25v

Ten chlapík na té stránce nahoře píše, že s výhodou se dá začít na podzim i v zimě, a níže na stránce najdeš odkazy na pěstování na dřeva a na slámě.

Z. Vave 12.11.2016 21:13

Re: No tohle!

:) Tak daleko jsem ještě nedošla, ale co není, může být. :o)

Z. Lika 12.11.2016 20:08

Re: Inko,

To je výborný nápad, s tou dekorací. Může to stát na sekretáři místo vázy.

Z. Lika 12.11.2016 20:06

Re: No tohle!

Tak přesně tenhle problém řeším taky. Už jsem objevila balení, které má nejdelší rozměr 27 cm. Tak tu lítám s centimetrem a taky teploměrem... :D

Z. Jenny 12.11.2016 16:30

Inko,

jsem na tom jako Vave. Kam jen ?!to mám dát, vypadají hlívy moc krásně. Asi to pojmu jako dekoraci- užitkovou. :-) Dík za houby v domě.

Z. Vave 12.11.2016 12:33

No tohle!

Teď jsi nasadila pěknou hlívu do hlavy, Inko. :) Kam, kam jenom bych to mohla dát? Bo já hlívy moc a moc ráda. :o)

D. Ruščáková 11.11.2016 20:59

Inko, takže experiment byl úspěšný, co?

Já nejsem houbová, takže by mě to nenapadlo ani zkusit - ostatně žampiony mi letos rostou na zahradě jak zblázněné, asi ta dovezená půda. Asi nejvíc se mi na tom líbí myšlenka, že hlívy vystrčí hlavičky a ty plánuješ jídelníček vlastně na den přesně:))

Jinak ta kuchyň... není tam na ty houby teplo? Nebo to teplo opravdu potřebují?

Z. Dalmi 11.11.2016 19:02

Jsem jako

Xerxová. Každý den v lese, tak houby máme, i když letos nic moc. Ale je pro mě velmi zajímavé, jak rostou houby pod dřezem :-)

M. Crossette 11.11.2016 18:56

velice zajímavé

Inko, na ty obrázky je radost pohledět a umím si představit to nadšení když se takhle nádherný houbový trs vyklubal ven. Hlívu jsem nikdy nejedla a je to možná škoda. Potřebovala bych, aby mi ji někdo "spolehlivý" nabídl k ochutnání, protože jsem si jistá, že jsem hlívu už několikrát viděla na zdejších stromech, ale neodvážila jsem se ji sebrat. A asi by se dala koupit i v některých obchodech. Miluji sbírat houby, ale nikdy neriskuji. Takže v přírodě sbírám jen houby, které jsem se už v dětství naučila od tatínka. A z těch "vroubkových" jen bedly, lišky, masáky a ryzce. Tady rostou jen ty první dvě. Rostou tu i žampiony, ale na "udržovaných" trávnicích v parku o kterých vím, že trávu mohutně stříkají kdoví čím a žampiony si raději koupím v obchodě.

BATY včera!!! Děkuji za komentář. A víš, že máš asi pravdu s těmi slupkami zelených paprik! Ony jsou u těhle pozdních fakt tužší a vůbec i celá syrová paprika chutná trochu jinak(je dobrá, ale už ne tak křupavá a šťavnatá, jako ty letní, kdy po zakousnutí vystříkne z pusy šťáva). Tak jestli ještě později, než papriky na záhoně dojdou tenhle guláš udělám, zkusím vše propasírovat místo rozmixovat. Díky !

H. Williamson 11.11.2016 18:55

Re: Zajímavé téma!

Dik za recepty!

H. Williamson 11.11.2016 18:54

Hliva ustricna

je udajne i zdravi prospesna. Kdyz jsem mela pred lety zanet slinivky a mesic nebyla schopna pozrit nebo udrzet jidlo, tak jakmile jsem mela diagnozu,jsem zacala studovat diety a ta hliza ustricna mi tam casto naskakovala. Delala jsem si ji dusenou na vode s maslem a trochou kminu a krome miso polevky s tofu to bylo prvni jidlo, ktere jsem dobre pozrela.

Tady se to jmenuje oyster mushroom. Je zajimave, ze v obou jazycich je ta ustrice. U nas ve meste mame zajimavy zdroj tehle hub - tedy ne vsude, ale ve vybranych obchodech. Pochazi z trappistickeho klastera pobliz Charlestonu. Jestli tomu dobre rozumim, tak trappisti jsou podkategorii benediktenskeho radu. Jine trappisticke klastery jsou povestne skvelymi marmeladami a dzemy. Ti nasi delaji hlavne med a houbicky.

Z. Inka 11.11.2016 17:56

já jsem houbař srdcem

a strašně ráda bych na houby vyrazila, neb jsem založením sběrač. Ovšem lesa nedohledno, na houby leda autem a to určitě tak 25 km. Také pidizahrádka s maxihrabačkou není pěstování hub nakloněna

Z. Lika 11.11.2016 16:36

Re: Já raději houby lesní,

No tak ty patrony mě zaujaly taky - mít kousíček pozemku a pár špalků nebo pařez, jdu do toho.

Z. Lika 11.11.2016 16:35

Re: Já raději houby lesní,

nějak jsem pochopila, že teď je vhodná doba, když tak sem Sharku pošlu

Z. Tečka 11.11.2016 16:25

Re: Já raději houby lesní,

No a Šárko, kdy se s tím má začít, zkusila bych to.

Z. Tečka 11.11.2016 16:22

Re: Budu šťoura

Jó, ona se topolina všude nevyskytuje, to já bych zas prolejzala, na houby nejsem líná.

Čirůvka rostla u nás doma v dubině, tady jsem ji potkala na místě asi 30 km daleko, v bližších lesích ani náhodou. Tam co čirúvky jsem taky potkala snad po třiceti letech pravé ryzce. Ale tam se musí jet na jistotu.

Na zahradě mi občas vyroste žampion a kdysi tu rostly docela hojně václavky.

Ráda bych se naučila dobře znát holubinky, ale sbírám s jistotou jen 2 druhy.

Z. Tečka 11.11.2016 16:14

Re: Já raději houby lesní,

Ale hlavně tohle ,mě zaujalo

http://www.hliva-hliva.cz/houbove-patrony-na-drevo-c133/

J. David 11.11.2016 15:36

Budu šťoura

Dámy, na na podzim si natáhněte holínky a vyrazte do topoliny, či lépe, do pařezové topoliny. Hlívu ústřičnou určitě naleznete, ale chuťově výraznější, než z daného pytle pod dřezem. Doma na zahrádce pod listnáči s jehličnatými solitery můžete také sbírat čirůvku fialovou (vařit, za syrova je hemofilní, tepelně zpracovaná je naopak protihypertnesní, takže ušetříte třeba dávku Prestaria, či jiného drahého medikamentu). Nyní raší hnojník inkoustový, mladé plodnice jsou gurmánsky vynikající. Ale pozor, nechlastat po požití smaženice, či nadívaných "zvonců", působí to pak jako antabus v protialkoholní léčebně. Místo lanýžů, užijte "judášova ucha", pokud ho prolézáním chcete sklízet z černého bezu. Chutí připomínající nevýraznou houbu (výhoda pro zdatné kuchařky), ale dobrá kuchařka z něho připraví pokrm za lacino s užitím igrediencí, připomínající chutě lanýže. Houby miluji, tedy jako konzument a starej haluzák. Sbírám vše, co tělo nezahubí a konzumuji sám s menšinou příbuzenstva. Budu upřímný, houby jsou pouze dvojího druhu v hierarchii, poživatelné a nepoživatelné chutí. Pak je druhá dimenze v těch chuťově poživatelných, jedlé a nejedlé, venkoncem jedovaté. Obé chutná, bohužel následky mohou být rozdílné (Amanita phalloides je prý chuti znamenité), jak Vávrovo kafe od Maryši. Recepis "houbové" srnčí svíčkové Vám pošlu příště, jak se mi to povede obhájit doma, s pomocí "jagdrechtu" na houbách, a ne na cibulce.

A. Lex 11.11.2016 13:35

Re: Já raději houby lesní,

Tečko, ty podzimní fialové čirůvky, jsou chuťově v y n i k a j í c í. A jmenuje se skutečně čirůvka fialová :-). Ale kde je jim v našich lesích konec. :-(. Nejenom sucho, ale i devastační těžba pomocí harvestorů učinila rázný konec živým lesům :-(.

A. Bytová 11.11.2016 12:55

Re: Inko

So Long, Leonard

T. Zana 11.11.2016 12:08

Jo a ještě

Ve Wroclawi jsme vlezli do tržnice a tam bylo takovejch hub! Praváků, směsí... Měli i sušený, ale to nějak nemám tu pravou důvěru :-(

O. Joklová 11.11.2016 11:32

Re: Inko

R.I.P. - bude chybět :-((((((((((

Z. Lika 11.11.2016 11:29

Re: Hlívy!

Teď jsem koukla na hlívové stránky, a postup se slámou v igeliťáku tam stále je. Ale je vidět pokrok, spousta dalších možností pěstování. To je fajn, že hlíva jede :-)

Š. Matyášová 11.11.2016 11:14

Re: Hlívy!

solit můžeš...když tohle je pro lidi tak pracný,že si radši koupí tu zahrádku....

Š. Matyášová 11.11.2016 11:12

Re: Já raději houby lesní,

V Dolanech, kde to kupuju pro Inku,mají i samotná očkovací mycelia, ale tohle je jistota.....