26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POTRAVINY: Kuchyně dle státní příslušnosti

Vaření se stalo takřka novým náboženstvím Čechů, Slezanů a Moravanů. Kdo by neznal hvězdná gastrojména, jako je Pohlreich, Babica, Sapík, Dita P., či kdo by zapomněl na Láďu Hrušku a jeho „vaření“ uprostřed hlavních televizních zpráv – v té době patrně světový unikát? Ale z čeho vlastně vařit?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 26.4.2016 13:08

Zoufale nesmyslný článek.

Televize nemají co vysílat a bojí se vysílat tak, aby někoho nepopudily, a tak vysílají pořady o vaření. A autor si na základě toho myslí, že vaření se stalo novým náboženstvím lidu.

Autore: nestalo.

R. Gramblička 26.4.2016 21:55

Re: Zoufale nesmyslný článek.

spíše jste ho zoufale nepochopil. Gro článku je o něčem jiném

J. Jurax 27.4.2016 0:11

Re: Zoufale nesmyslný článek.

Ale i tak je celkem o kulovém ... a nevidím nic špatného na apelu kupovat potraviny produkované u nás. Byť je pravdou, že u potravin složených z víc ingrediencí to nemusí být jednoznačné. Ale třeba u zeleniny a ovoce to jednoznačné takměž vždy je.

P. Vaňura 26.4.2016 12:50

Autor žvaní

Pokud peníze "zůstanou doma," utratí se doma. Takže nákupem domácích potravin člověk de fakto chrání své PRACOVNÍ MÍSTO. A toto platí i pro jiné zboží, než jsou potraviny. To, že se s tím původem často fixluje je jiný problém. A že by chtěl někdo podporovat Brusel, na to už dnes musí být hodně velký magor...

Z. Lapil 26.4.2016 15:36

Re: Autor žvaní

To fixlování bych viděl z důvodů spíš obchodních (lidi to spíš koupěj) než nějakých sofistikovaných.

Jistě znáte skvělý nápad kupovat "sezónní" zboží. Některý z těch řetězců, co hlavně v metru a na nádražích prodávají obložené bagety a koláče se jal inzerovat sezónní zboží; v minulých týdnech byla sezóna hrušková, kolem vánoc borůvková a teď jsem zahlédl něco úplně pitomého, ne zrovna sezóna tuňákové paštiky, ale skoro.

J. Schwarz 26.4.2016 12:15

S podivem

je třeba brát i různá "vyjádření odborníků" stran skutečnosti že Čech si žádá kvalitní potraviny ale nehodlá si na ně připlatit - zvlášť ve světle dalších reportáží o tom, jak v Německu JSOU na trhu kvalitní potraviny na ceny nižší než v Česku. Tak jaké "připlácení", stačí dovážet a prodávat totéž co konzumují v Německu a ne předražený šunt.

P. Vaňura 26.4.2016 12:51

Re: S podivem

Nezapomeňte, že v Německu je menší DPH na potraviny.

J. Tachovský 26.4.2016 10:37

.

Neměli bychom uvažovat jako skuteční Evropané v hranicích EU, a ne jen postaru v hranicích národního státu – tedy ČR? NE nemeli.

K. Janyška 26.4.2016 9:12

Nacionalismus je přirozenou hodnotou kulturní evoluce

a ten, kdo proti němu něco má nemá všech pět pohromadě. Samozřejmě, že zneužit socialisty se změní ve zrůdnost, ostatně jako všechno, na co oni sáhnou... Dzp.

Š. Hašek 26.4.2016 11:38

Re: Nacionalismus je přirozenou hodnotou kulturní evoluce

Zneužít lze všechno.

Chtějte ale po současném putnaabsolventovi, aby logicky myslel. Nějak nemám jasno jaký jest rozdíl mezi "čecháčkovským nacionalismem" (dle Netzera) a tím posvěceným "bruselskoněmeckoobamovským nacionalismem" (dle mě). Já rakovina společnosti (dle Halíka, je to přece tempeltonkapacita!!) nad tím dumám a vobčas blbě usínám.

Studijního materiálu málo. Přečtu si něco o proletářském internacionalismu ( dle Lenina/Gottwalda). Tam snad, tam je fšechno. Poraďte nezkušenému a tápajícímu (Moravec v tom taky asi plave).

Z. Lapil 26.4.2016 15:27

Re: Nacionalismus je přirozenou hodnotou kulturní evoluce

Chcete radu? Tady je: vykašlete se na studium internacionálních proletářů a pěstujte si vlastní červenobílé čili nacionalistické ředkvičky. Nebo - bez legrace - existují truhlíkové/balkónové odrůdy rajčat, fazolí, určitě by fungovaly jahody, hrášek... Spíš nějaké dobrůtky, co nevydrží ani transport ze supermarketu nebo to jezdí ze Španělska podtržené, aby to vydrželo. Ono to roste samostatněji, než by jeden věřil.

Jen nedopadněte, jako má milovaná: co není bio, to nejí (teď přeháním, až vlastně lžu), ale momentálně jsme třeba ve sporu o to, zda je nutné nainstalovat umělohmotný kompostér (na OÚ k dispozici zdarma) nebo jestli je ekologičtější provozovat ten kompost, co máme už léta na zahradě.

Nebo jako já - jakmile se jednou naučíte na domácí rajčata, už vám ta v EU-provedení nechutnají.

M. Prokop 26.4.2016 9:02

Kupuji

dle poměru cena/kvalita. To stačí.

Š. Hašek 26.4.2016 11:48

Re: Kupuji

Ten článek byl jak poněkud dlouhý fejeton.

Každý zákazník vždy "hledal" svoje zboží, svého obchodníka, dle své peněženky, vkusu, ..... . Vy jste použil slova cena/kvalita. Totéž. Podívat se u pokladny vedle do vozíku (vobčas to mám jak "televizi", v té frontě u kasy), bývá mnohdy "zajímavé", velice. Ale v tom vozíku nejsou moje peníze, můj žaludek, který by to musel sníst/vypít tu barevnou malinosrágoru.

Zkráceno.

K. Krejčů 26.4.2016 1:29

Je třeba zvážit i jinou alternativu

A což takhle zvednout zadek a obdělat kousek půdy. Mám svoje brambory, cibuli, špenát, ředkvičky atd. Když vidím zoufalce, co v honbě za úspěchem zaběhnou do supermarketu, tam zakoupí produkty bůhvíodkud, je mi jich líto. Pak vydělají hodně peněz a utratí je za dovolenou na druhém konci světa. Ten svět se zbláznil - děkuji, nechci. Ještě si koupím kozu.

P. Dvořák 26.4.2016 3:46

Re: Vy jste se totálně zbláznil.

To je dnes mnohdy považováno za normální stav.

Umíte si představit, že by v naší republice obdělávalo svůj kousek hlíny deset milionů lidí? Když ne deset, tak pět. Jen taková maličkost: jak tu republiku chcete dělit?

Představte si, že by na vás vyšel kus půdy třeba uprostřed Prachovských skal nebo na Vysočině ve stráni Harusáku. Jak byste dělil půdů kolem Jižního Města?

Vy ředkvičko.

Š. Hašek 26.4.2016 11:59

Re: Vy jste se totálně zbláznil.

Zastanu se zde pana Dvořáka, snad není tak zle! Neberu doslova, určitě nikdo nechce žádný čínský velký skok!!

Slyšel jsem úvahu (nepropočítal jsem to): snížit daň ze mzdy, zvýšit potom adekvátně DPH na potraviny. Logicky by vydělal ten, kdo by ve volném čase pěstoval cokoliv/pomáhal více rodičům na venkově. Pracoval by jen pro sebe a rodinu! Těch chalupářů, těch vajec! Česnek a cibule, jablka.

No nic. Já sám to na chaloupce nedělám, neradím, jen tak buším do klávesnice.

Hlavně mě s-re ta "daň z toho, že se ráno vstane a jde se hákovat". Hodil bych to aspoň trochu na DPH. Lepší pak přece hákovat úplně bez daně kolem dobré cibule.

Zjednodušeno!

Š. Hašek 26.4.2016 12:00

Re: Vy jste se totálně zbláznil.

Boha!

Má tam být samozřejmě pan Krejčů!! Spěchej pomalu!

H. Balzám 26.4.2016 11:31

Re: Je třeba zvážit i jinou alternativu

Kupte si mamuta, ten se pro vás hodí víc!