Pátek 23. května 2025, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POTRAVINY: Kuchyně dle státní příslušnosti

diskuse (18)

Máme prý kupovat české jídlo. Proč je jinde nacionalismus potlačován, ale u jídla nikoliv?

Vaření se stalo takřka novým náboženstvím Čechů, Slezanů a Moravanů. Kdo by neznal hvězdná gastrojména, jako je Pohlreich, Babica, Sapík, Dita P., či kdo by zapomněl na Láďu Hrušku a jeho „vaření“ uprostřed hlavních televizních zpráv – v té době patrně světový unikát? Ale z čeho vlastně vařit?

Položme si zásadní (a pro mnohé konzervativnější čtenáře i provokativní) otázku: má smysl kupovat české potraviny?

Hypermarkety rády přelepují (někdy i zahraniční) potraviny nálepkami Česká kvalita. Patří k dobrému tónu, že každý ministr zemědělství nabádá Čechy, aby kupovali české potraviny. Politicky pochopitelné!

Zahraji si trochu na ďáblova advokáta – a proč je vlastně máme kupovat?

Rovina politická. Neměli bychom uvažovat jako skuteční Evropané v hranicích EU, a ne jen postaru v hranicích národního státu – tedy ČR? Vím, oponent teď namítne: němečtí, slovenští, francouzští (ti obzvláště), polští či belgičtí ministři dělávají totéž – doporučují své vlastní národní produkty.

Ale není to již přežitá strategie a nemělo by jít Česko zbytku EU progresivně příkladem? Proč se nepokusit alespoň zde udávat tón? Proč být pořád ve vleku ostatních? Nebyly národní státy příčinou například světových válek? Pánové politici, proč jinde je nacionalismus potlačován, ale u jídla a pití preferován, či dokonce podporován státem?

Za kritickou zmínku stojí i různé bohatě dotované, ale přitom skoro neviditelné propagační programy `a la domácí ryba (kampaň na podporu konzumace tuzemských sladkovodních ryb prý stála neuvěřitelných 150 milionů korun), které připomínaly spíše černou díru na veřejné peníze než smysluplné akce.

Máslo zde vzniklé, či přebalené?

Dalším problémem je vůbec dohledat, kde byla potravina vyrobena a do které země z ní poteče zisk a kde bude zisk vlastně zdaněn. Vypátrat skutečného původce je mnohdy úkol hodný legendárního detektiva Štiky (zde spíše PaŠtiky). Kapitál je svou povahou mezinárodní (či jak se dnes moderně pronáší – nadnárodní), takže je z prapodstaty věci dnes velice složité dohledat, kdo je a kdo není český (moravský) producent potravin. Řada „českých“ zemědělců patří cizím vlastníkům a zdaňuje též v zahraničí či díky daňovým optimalizacím zdaňuje velmi málo či takřka nic.

Jednou z mála skutečných výhod „jídla zblízka“ je, že neekologicky necestovalo přes půl zeměkoule. Dlouhá cesta přirozeně ani nepřidá na kvalitě potravin. Nicméně i zde platí výše zmíněná teze o složitosti určení původu a zdroje potraviny pro běžného spotřebitele.

Tedy, že máslo skutečně „vzniklo“ v Česku a nebylo zde jen „přebaleno“. Anebo kupující si sice může přečíst, že to které jídlo bylo vyrobeno v Česku, ale zpravidla už se nedozví, odkud pochází většina surovin, ze kterých byla jím zakoupená pochoutka skutečně vytvořena. V tom blázinci proto nepřekvapí uvědomělá uživatelka, která kolegyním ve facebookové diskusi sděluje, že sehnala české mandarinky!

Další mantra: člověk si připlatí a dostane kvalitnější jídlo. Na první pohled logické, nicméně i zde existuje mnoho výjimek. Jak opakovaně prokázaly spotřebitelské testy, levnější potraviny byly paradoxně kvalitnější než ty dražší – často se možno v m édiích dočíst: „... levná másla jsou dobrá. V testu dopadla lépe než dražší konkurence.“ A pak se v tom vyznejte, paní Supermarketová.

Když si uvědomíme, že ročně je v ČR přes 800 000 exekucí, rozhodně se lidem nemožno divit, že se snaží šetřit, a to i na jídle. Jde o rozumné chování milionů zdravě uvažujících lidí, aby též neskončili v rukou exekutorů. A navíc pokud nemají jistotu, že dražší potravina je skutečně kvalitnější, rozumíme jim dvojnásob.

Rozumní lidé budou kupovat jídlo podle ceny a kvality, ne podle „státní příslušnosti“, ať se to politikům líbí, či nikoliv!

Autor je právník a VŠ pedagog

LN, 22.4.2016

Jan Berka
23. 5. 2025

Opatrně se sázkami na dluhopisy. Známe nejhorší scénář

Ladislav Jakl
23. 5. 2025

Kde je líheň myšlení, že každý má právo na peníze druhých?

Aston Ondřej Neff
23. 5. 2025

Izrael si počkal, až Trump vytáhne paty.

Petr Kolman
23. 5. 2025

Přes milion lidí žije na hraně a vláda se raději dívá jinam

Aston Ondřej Neff
21. 5. 2025

Rusové jsou ochotni vraždit neomezenou dobu.

Aston Ondřej Neff
20. 5. 2025

Rumuni tedy rozhodli, jak rozhodli.

Aston Ondřej Neff
22. 5. 2025

V jistém smyslu jde o vzkaz voličům.

Gustav Sitař
21. 5. 2025

Média hlavního proudu se připojila ke kritice Bidenova Bílého domu

přečetl Panikář
20. 5. 2025

Západní civilizace ve jménu „záchrany klimatu“ páchá sebevraždu.

ČTK, Lidovky.cz
23. 5. 2025

Ve věku 81 let v pátek zemřel brazilský fotograf Sebastiao Salgado, který patřil k nejvýraznějším...

Lidovky.cz, ČTK
23. 5. 2025

Hrozba vysokých cel ze strany USA je podle analytiků spíše vyjednávací taktikou prezidenta Donalda...

kh Kateřina Havlická
23. 5. 2025

Manažer a hlavní konstruktér továrny Kurganpribor, jež mimo jiné vyvíjí rakety pro ruskou armádu,...

Iva Pekárková
23. 5. 2025

Před časem jsme objevili nádherný les asi tak hodinu cesty od nás, někdy i půldruhé hodiny, podle...

Petr Ježek
23. 5. 2025

V řece Klabavě na okraji Chrástu na Plzeňsku v pátek odpoledne svědci zahlédli lidské tělo. K...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz