27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dršťková z hlívy

Moc dobrá varianta svačinové polévky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 22.2.2016 7:04

doufám, že jsem Vám kápla do chutě....

a děkuju všem za příspěvky... budu potěšena, když si ji zkusíte uvařit a bude Vám chutnat....

Š. Matyášová 22.2.2016 7:02

Re: hlívové škvarky

to je od paní PASEKOVÉ.. já je radši na

sádle...ale pak je v cedníku mačkám šťochadlem nebo naběračkou, abych z

nich dostala to sádlo a ještě je rozhodím na savé ubrousky...

Š. Matyášová 22.2.2016 7:01

hlívové škvarky

Samotná příprava škvarečků je velmi

jednoduchá, asi 500g hlívy nakrájíme na drobné kousky, hlívu se snažte

neprat ve vodě, moc by to v oleji pak prskalo. Rozpálíme si olej, olejem

nešetřete, hlíva musí plavat. Poté houby zprudka opečte až do křupava,

hotové škvarky nechte okapat, vystydnout a trochu je osolte.

Š. Matyášová 22.2.2016 6:55

Re: Měla

http://sharka-68.rajce.idnes.cz/FIW_Ptensky_dvorek_2012/#DSCF2942.jpg

kousek od Ptení...52 jsme jich ve finále měli....

Š. Matyášová 22.2.2016 6:52

Re: na hlívovou polévku je u nás expertem

jedla, ale ryzce mám raděj jen na sucho opečené na tále a posolené...

Š. Matyášová 22.2.2016 6:49

Re: Hlíva, hlíva!

jenny, je to stejné,jako bys dělala masové škvarky , jen místo masa máš hlívu... a pomazánka, nasekáš hlívu na drobno, dáš podusit na cibulku, na másle, osolíš,opepříš (bílým pepřem) , rozmixuješ 3/4 a 1/4 si necháš na přimíchání, přidáš mascarpone, vyšleháš,vmícháš do toho ty kousky hub a cibulky, dáš trochu čerstvého tymiánu a pomazána je hotová...na topinky nebo na toasty je výborná...

Š. Matyášová 22.2.2016 6:42

Re: Vypadá to znamenitě,

věřím Vaví, mě z hlívy chutná skoro všechno, ale drš ́tková nejvíc :-D

Š. Matyášová 22.2.2016 6:40

Re: Hlívu jsem nikdy nejedla

až pojedeš sem, tak ti na Pražení donesu...

Š. Matyášová 22.2.2016 6:40

Re: Recept

Blážo, za 20 minut máš hotovou celou polívku.... dáváš jen to,co má "radiátor" ne tu nohu,ta je gumová a pak ztvrdne..tu já suším a rozemílám na prášek nebo rozmixuju,namrazím a přidávám pod maso...

Š. Matyášová 22.2.2016 6:37

Re: Houbove skvarecky

ahoj Hanko, koukám, že Lika byla tak hodná a dala ti ten odkaz...a fakt to chce sádlo,ne olej...

Š. Matyášová 22.2.2016 6:35

Re: Velmi sugestivní

u nás už začala, tohle byla první letošní.....

O. Joklová 20.2.2016 10:54

Re: Hliva od mnichu

Liko, proč pardon? Kačenka tomu zase říkala "kožíšková polívka" :-DDDDDDD

L. Blaza 20.2.2016 10:26

Re: Recept

Aha, tak moc děkuju za informaci!

Z. Lika 20.2.2016 9:14

Re: Hliva od mnichu

Jako malá jsem taky dršťky nejedla, jen tu tekutinu. Dršťky mi totiž připomínaly chlupaté housenky. Pardon.

Z. Lika 20.2.2016 9:13

Re: Houbove skvarecky

Hanko, recepty jsou třeba zde

http://www.pasekovi.estranky.cz/clanky/hliva-ustricna-recepty.html

Z. Lika 20.2.2016 9:13

Re: Recept

Tak opravuji, podívala jsem se na stránky http://www.pasekovi.estranky.cz/clanky/hliva-ustricna-recepty.html

a tam píšou 30 minut - ale opět bez soli.

Z. Lika 20.2.2016 9:11

Re: Recept

Pokud jde o délku vaření hlívy - má odněkud zafixováno, že stačí 10 minut, ale bez soli, jinak hlíva zůstává tuhá.

R. Enatae 19.2.2016 23:29

Re: bacha na václavky

Já tedy dokážu najít kdejakou jedlou houbu, tudíž asi zoufalec nejsem, ale václavky v octě miluju. A sklízím je kosou před chalupou :)

R. Enatae 19.2.2016 23:25

Velmi sugestivní

Úplně jsem na to dostala chuť, a to dršťkovou nejím :) Krásnou hlívu prodávají na farmářských trzích na Kulaťáku, jenže sezóna začíná až za týden.

Z. Iva 19.2.2016 22:54

Re: Hlívu jsem nikdy nejedla

Ech, to je nás víc ;) , po nedostatečně uvařených václavkách mi bylo jako děcku zle. Od té doby jsem je už nikdy nevzala do pusy, a to mám houby opravdu ráda, Ale václavky už NIKDY.

M. Crossette 19.2.2016 21:08

Re: Hlívu jsem nikdy nejedla

No Neli, kdybych byla nevěděla, že je to houba jedlá, asi bych se tenkrát take bála, že jsem se otrávila. Takhle jsem se jen "vyblila z podoby" a dodnes si to pamatuji :)

M. Crossette 19.2.2016 21:06

Re: Houbove skvarecky

Hanko, nevím, jak je dělá Sharka, ale já se k houbovým škvarkům dopracovala úplně náhodou :) Přinesla jsem z parku u lesa spousty hub (narazila jsem na nečekaný zdroj, hřibů modráku, normálně houby různě paběrkuji). Byla jsem lína je krájet na sušení, jednak proto, že jsem měla zásobu dovezenou z domova a take proto, že už nebyly nejpevnější, troche přezrálé. Tak jsem si řekla, že je "scvrknu" na pávničce. Pokrájel jsem je a smažila (bez pokličky) trošku osoloné, opepřené a s dost kmínem (mám ho ráda) tak dlouho, až jsem z nich měla škvarky a opravdu se množství velmi zmenšilo, vysušilo. A byly tak dobré, že jsem se moc držela, abych je nesnědla na posezení (vědoma si toho, že by tu zátěž žaludek nemusel ustát). No snědla jsem jen polovinu a druhou dorazila další den - jen tak bez ničeho, první polovinu ještě za tepla, zbytek za studena. Když jsme se o tom bavila s bratrem, tak prohlásil "no jó, udělala sis houbové škvarky, ty jsou známě" - a vida, já je do té doby neznala :)

H. Williamson 19.2.2016 20:40

Houbove skvarecky

Sarko, sup sem s nema. Uz nekdo dole se ptal. Nemam predstavu, co to je, ale nejak se mi plete v hlave, ze by to mohly byt houby smazene v hodne sadla - s kminem?

Z. Nelina 19.2.2016 20:32

Re: Hlívu jsem nikdy nejedla

Poslední věta mně připomněla zážitek mojí kamarádky, václavky také nedostatečně zpracovala, záchrankou musela do nemocnice kde ji žaludek vypumpovali a vím, že ještě byly nějaké komplikace.

H. Williamson 19.2.2016 20:24

Hliva od mnichu

Dlouha leta jsem hlivu v Columbii nevidela. A pak prisli na pomoc mnisi. Z klastera pobliz Charlestonu - Mepkin Abbey. V podstate jsou to cisterciani, i kdyz se to jmenuje trappist. Delaji moc dobre marmelady a pestuji hlivu ustricnou. Dodavaji prevazne do obchodu v okoli Charlestonu, ale jeden obchod u nas ve meste je ma. Neni to zrovna levne - takze koupit kg hub, to bych se prohla. Ale kupuju je, davam to do miso polivky, anebo si delam smes hlivy, cibule, drceneho kminu, na vine a davala jsem to s muslema, nebo jen se spagetama s hodne zelene petrzelky. Ale tu houbovou drzkovku zkusim. Opravdove drzky nejim - mam rada tu tekutinu z polivky, to jo, ale ty drzky necham na taliri.

M. Crossette 19.2.2016 20:11

Hlívu jsem nikdy nejedla

Tady se prodávají pod názvem "Oyster mushrooms" (a dokonce tu rostou divoce). Jak houby převelice miluju, tak v jejich konzumaci jsem děsná konzerva (nebo spíše zbabělec). Jím jen ty, které dobře znám (tedy z dětsví, jak nás je naučil tatínek), zásadně neexperimentuji. I kdybych to udělala, asi by mi jídlo "strachem" nechutnalo :) Jedinou přidanou neznámou, byla píchavka, kterou jsem jednou v Anglii dělala jako řízky, protože jsem našla houbu velikosti míče:) Tady píchavky také rostou, většinou menší (asi jako pomeranč). Sebrat je na řízky už mě nelákaly (zase tak extra chuť neměly, ty udělám raději z bedel), ale dočetla jsem se, že pokrájené, usušené a rozemleté je to chutné koření. A taký že ano. Sice to mletí (v mixéru) pořádně práší(musela jsem počkat, až se "prach" usadí, než jsem zvedla víko), ale prášek (oproti mdlé syrové houbě jako řízek), má výbornou, silnou houbovou chuť a přidávám všude možně.

Dršťkovou tedy také nepapám, ale jak vás tu teď čtu, jste skoro všichni "hlívový mazáci", takže tu falešnou dršťkovou z hub bych byla ochotná u někoho vyzkoušet - kdo přežil a dokonce se ani neotrávil :)))

Můj tatínek václavky sbíral, ale jedině nakládal na kyselo. Byly výborné. Kdysi jednou, když jsem byla sama na chatě, našla jsem bohatý trs hned u chaty a usmažila jsem si je k večeři. Což byla chyba, protože jsem je asi dostatečně dlouho nedusila a pořádně jsem se po nich pozvracela.

T. Zana 19.2.2016 18:40

Re: hezký den

Ten si pamatuju :-)

A. Bytová 19.2.2016 18:32

Re: Měla

Nemyslím si že plácám hlouposti, prostě jsem na ně dlouho nenarazila a též to byl pokus o vtip.

Jinak děkuji za veškeré rady a poučení.

Z. Svobodová 19.2.2016 18:29

Re: Měla

Děvčata, kdyby takyhoubaři neřezali houby nad zemí místo toho, aby je opatrně vykoutili z mechu a jehličí, žádné otravy by se nekonaly. I naše malá 4 letá Adéla pozná ůžovku. Vykroutí ji bravurně ze země a už jásá nad tím, jak má ta houba krásně růžový konec nožičky(třeně). Buď jásá nebo se vzteká, protože má zrovna její růžovka nožku celou skrznaskrz povrtanou červama.Mně osobně strašně dlouho trvalo, nežli jsem kamarádku přesvědčila, aby ty houby z mechu či písku v kroutila a neuřezala třeň těsně u zěmě. Když houbařské ucho houby ž řeže nožem u země, vidí prd a ne třeba smrtonosnou pochvu jedovaté muchomůrky. Zkrátka někteří z nás snědí i tu jen jednou jedlou houbu z nerozumu a z neznalosti věci.Ale růžovku si splést nejde. Třeň v zemi je krásně narůžovělý i u mladé plodnice.

Z. Svobodová 19.2.2016 18:13

Re: Měla

Abyt, ryzce v octě nejsou slizké ani trošilinku.