27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Standa II 22.12.2009 14:35

Re: Takový

Slušněji bych to nedokázal napsat... I když by nazory na taneček zasloužily  pěkně hrubou odpověď(Y)

Jelínková 19.12.2009 20:57

Včely tancují jen z plézíru

a doufám,že lidstvo,představované OSN zas 5 let zjistí ,že péče o snížení CO2 je taky jen z plezíru,Už se tteším a doufám,že se toho dožiju.;-P;-O

foyta 18.12.2009 20:36

Re: Dovážet nebo ne?

co je to radioaktivní hledisko?

jk 15.12.2009 23:10

Jde o jednostranný ekonomický pohled na problém

Zaprvé je úvaha založena na tom, že práce barmského farmáře je oprávněně nízko hodnocena. Stejně je třeba se dívat na cca 4x nižší ohodnocení práce naší oproti pracantům západně od nás. Za druhé soběstačné zemědělství je důležitou strategickou hodnotou ve světě nejisté budoucnosti a za třetí jedno pravidlo správné životosprávy praví : Drž se potravního vzorce místa, kde ses narodil. Geny jsou zvyklé reagovat správně na signály enzimů obsažených v místních plodinách.. A za čtvrté žrát čerstvé jahody celou zimu a pomlaskávat nad mangem, granátovými jablky apod. je znakem měšťáků a ti je koupí i za přemrštěné ceny. Najděte mi v Praze restauraci kde je možno dostat koprovku. Prakticky nic už zde nechutná tak jako před sametem. Snad chleba a pivo. Jedinou stáůicí se stal Mc Donald. prostě úpadek. A Petr, že je nějaký vědec? Pak mu přiškrťme penězovod. Lidstvo by nemělo dělat zbytečnosti a hlouposti. Barmskému farmáři na to nezbývá čas, protože je morálně vyspělými Petry okrádán.

Pepek 15.12.2009 22:46

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Myslíte levnou čínskou, nebo předraženou evropskou (reálně vyráběnou v Číně, v nejlepším případě v Rumunsku)?

jk 15.12.2009 22:38

Re: Lokální jídlo

Ovšem chuťově se ta jižanská rajčata nedají s těmi našimi ze zahrádky vůbec srovnot. A slupka musí být pevná, aby to přežilo dopravu. Vše musí být mírně nedozrálé a banány zcela zelené, aby neschnili před datem prodeje.

Pavel 15.12.2009 18:10

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Když budou evropani pracovat za stravu, kdo bude tu elektroniku kupovat?

Petr Kiebel 15.12.2009 17:59

banany

Zrovna cestuji po Costa Rice. Bajecna vec jsou banany. Abysme je meli pekne zlute, beze skvrn, pouzivaji zde modre plastove pytle s pesticidy ktere jsou na bananovem trsu natahle v prubehu zrani. Je to takova pesticidova smes, ve ktere prevazuji pesticidy jen a jen proti flekatosti bananu. Takze pro gringos tu neuveritelne trpi priroda (pesticidy se dostavaji do ekosystemu, velmi jsou na tom biti napr. kapustnaci) a dokonce mistni zemedelci trpi neplodnosti. Je to pro mne silene zjisteni, ze to vse jen pro to, abych si doma koupil banan bez fleku...

Brojler 15.12.2009 17:01

bledá tvář

Bledá tvář se zase vykakala ale obsah uplně stejný -snad trochu řidší a temně zabarvený.

Standa 15.12.2009 16:48

Takový

článek je také taneček  k ničemu a o ničem.

Informace 15.12.2009 16:40

Re: místní ryby stojí víc

Tady čerstvě ulovené mořské ryby stojí víc jak ty dovážené, už vykuchané, v mrazákách. Čerstvá ryba má tuhé maso, těžko se zbavuje šupin, nemá žádný vedlejší zápach, voní jen mořem a má docela jinou chuť. U pstruhů v Česku ceny neznám. Když jsou dokonce levnější ty v rybárně než ty dovezené, tak je to důvod navíc kupovat zdejší zboží.

michal 15.12.2009 16:06

bavorské a loštické syrečky

nejedná se o dva různé sýry? Ty bavorské jsou syrovátkové sýry z nízkotučného tvarohu. Olomoucké-loštické jsou také z netučného tvarohu, ale míchané s pasterizovaným mlékem, a pak mleté se solí a kořením. Mám rád oba, ale každý má svou osobitou chuť.

michal 15.12.2009 15:40

místní ryby stojí víc

tak nevím, včera jsem kupoval v malé soukromé rybárně pstruhy místní kg/Kč 155,- . Dnes jsem v Kauflandu koukal na kanadské pstruhy - 500g/ Kč 78,50 .

Han 15.12.2009 15:07

Re: Lokální jídlo

Souhlas, ještě horší jsou ty z Holandska, ty nemají ani to slunce. Nechápu jak to mohou lidi žrá... jíst.

Pepek 15.12.2009 13:55

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

;-D

Haui1 15.12.2009 13:22

Re: Lokální jídlo

Problém je v tom, že taková rajčata jsou bez chuti a bez zápachu :-(

Informace 15.12.2009 12:58

Re: Dovážet nebo ne?

Nevím, jak v Česku, ale tady těch uvědomělých spotřebitelů je hodně. Hodně lidí kupuje biologické potraviny nebo čerstvé místní a supermarkety to vzaly na vědomí. Hodně záleží na nátlaku spotřebitelů. Letos jsem v supermarketu čerstvé broskve, blumy nebo třešně neviděl. Zato je výstava zboží zorganizována tak, že místní typické produkty a to jak obilniny, tak uzeniny, sýry jsou vystaveny ve výhodných polohách a i ozdobeny a opatřeny nápisy, aby si jich lidi všimli a dostali na ně chuť.

Pepek 15.12.2009 12:39

Re: Dovážet nebo ne?

Narozdíl od "uvědomělých vlasteneckých spotřebitelů" činí své kroky obchodníci smysluplně. Nakoupí zboží tam, kde je produkce i se započtenou dopravou levnější než tuzemská. Rozhodně to nikdo nedělá z plezíru.

Podívejte se někdy na velkoobchodní ceny zeleniny a ovoce v Polsku a Německu. Ale opatrně, hrozí ztráta celoživotních iluzí!

helebrant 15.12.2009 12:32

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Abyste se nemýlil, pane kolego. Onehdá jsem v Kauflandu omylem koupil "olomoucké syrečky" odněkud z Německa. Syreček to byl, ale s chutí toho loštického (tedy jediného echt olomouckého syrečku) se to příliš srovnat nedalo. Co čert nechtěl, žena o týden později naletěla taky a divila se, proč že to tak prskám. Dnes už si dáváme pozor. A nejmenovalo se to syreček ale "echt Bayerische quargel" či co.

Informace 15.12.2009 12:26

Re: Dovážet nebo ne?

Subjektivní nebo objektivní, to máte jedno, hlavně, že vám to chutná. Proč si kupovat v prosinci třešně z jižní Ameriky, když je můžu jíst čerstvé na jaře? Nebo borůvky? Koupím si jablka, hrušky nebo pomeranče.

Pokud jde o Asociaci zemědělců, je jasné, že mají zájem na prodeji svých produktů, co vyrobili. A může se jim člověk divit? To mají myslet na to, jak to vyvézt, zatímco sem na trh přijde ovoce ze Španělska? Nebo z jižní části zeměkoule?

Neměli bychom s tím globálním trhem přehánět.

Pepek 15.12.2009 12:06

Re: Dovážet nebo ne?

Všechny lidi bez rozdílu spojuje touha dělat si dobře, plnit si svá přání. A většina to tak dělá. K tomu musí činit určité kroky a rozhodnutí. Všechna rozhodnutí ale jaksi nepramení z racionality, chladného kalkulu, ekonomických pouček, ale spíše z pocitů, nepatrných zkušeností, předsudků, vlivu okolí,.... prostě jsou subjektivní a ne objektivní.

Pepek 15.12.2009 11:59

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Ano syrečky, kyselo a frgále jistě nikdy dovážet nebudeme. Cena je důležitá i pro sociálně silné, kupovat si zboží s horším poměrem cena/výkon, jen kvůli tomu, že je české, tak to dělá málokdo. Možná z předsudků, neznalosti, lenosti...

Ekonomika je ale obecně spíš o kalkulačce, než o "srdci".

R 15.12.2009 11:53

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Souhlas.R^

Pepek 15.12.2009 11:48

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Kdyby to aplikovaly všechny státy, tak my (čr) na tom proděláme.

Problém není v levném čínském zboží, ale předraženém evropském zboží. Příčiny jistě znáte - sociální prachová peřina, nenasytné odbory, nesmyslná legislativa, regulace, moudrá bruselská centralistická politika, dotace jasně ztrátových činností,.... To vše se promítá do ceny veškerého zboží, včetně exportovaného. Ve světě však je zájem o pouhé výrobky, ne o placení našeho nezaslouženého blahobytu.

R 15.12.2009 11:39

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

Pravda, s těmi počítačovými komponenty jsem to netrefil.

Plošná ochranářská opatření jsou přirozeně nesmysl, odnesou to potom zejména ti sociálně slabší, co je pro ně rozhodující cena. Na druhé straně mně připadá přirozené si cenit podstatně výše místní produkty, i když kvalitou srovnatelné nebo  i mírně horší než nějaké dovážené.  Specifické místní produkty prostě vedle místní historie a vedle jiných místních odlišností od uniformní "globální vesnice" prostě ke každému regionu patří.

Informace 15.12.2009 11:35

Re: Dovážet nebo ne?

Víte, nezávisle na zdrojích závislých nebo nezávislých raději si koupím neapolská rajčata, uzrávající na poli pod sluncem, než holandská ze skleníku, co vypadají jako koule z plastiky a jsou bez chuti nebo čínské konzervy, kam Číňani namíchali kdejaký šmejd. A taky mají jinou chuť místní ryby než ty dovážené z Azie. Stojí víc, ale alespoň si člověk pochutná.

Ludva 15.12.2009 11:31

Re: Pro local food je jeden důležitý argument.

To platí, pokud je možno dělat něco jiného. Svého času zaplavilo celý svět levné zboží z Japonska. Teď jde stejnou cestou Čína a Indie. Problém je v tom, že mají 20x více lidí než Japonsko a klidně můžou zastat většinu světové výroby. Kupovat můžete, jen když bude za co. A když se nebude vyrábět u nás, tak se půjdeme pást.

ludva 15.12.2009 11:24

Re: Jediná možnost jak zabránít zbytečnému transportu jídla

Jen jsem se přizpůsobil zdejšímu mainstreamu. Každý prostě nedokáže ironii pochopit.

Pepek 15.12.2009 11:12

Re: Bože to je ale blbost

Nemusí to platit obecně, ale ve spoustě případů je to tak, jak popisuje autor. Obyvatelstvo EU a USA již není schopno dělat cokoli levněji ( čti s menším výdajem energií a tedy i CO2) než méně zhýčkaný zbytek světa. Možná v oblasti hi-tec, mezi které ale výroba potravin rozhodně nepatří.

Pepek 15.12.2009 11:04

Re: Dovážet nebo ne?

Asociace italských zemědělců těžko dojde k závěru, že zelenina odjinud může být kvalitativně shodná s tou jejich. Příkladně "nezávislý" zdroj informací.