26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Viktualienmarkt - kulinářské srdce Mnichova

Toto neodolatelné místo se nachází v samém centru Mnichova, kousek od radnice a pěší zóny přímo ve vnitřním centru města.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hanča 23.2.2007 13:52

No jo, ale

co budeme vařit o víkendu ? Máte už někdo v tomhle bodě jasno ? Já bych asi potřebovala nějakou inspiraci !

Dede 23.2.2007 15:24

Re: No jo, ale

Já taky... Jak třeba zajímavě udělat kotlety? :-)

Xerxová 23.2.2007 16:16

Re: Re: No jo, ale

No nedávno byly přírodní s barevným pepřem a opečenýma bramborama a jedovatou tatarkou. No a příště budou na houbách s rýží.

Jinak teď plácám koláč s višněma (mraženýma) a žmolenkou a taky obyčejnou rajskou s vařeným hovězím a polívku. Jen domácí nudle nahradím strouháním. Nechtějí se mi dělat...

julča 23.2.2007 16:34

Re: Re: No jo, ale

Dede, můj tatínek dělá úžasné tzv. Farské kotlety. Kotlety naklepat, potřít olejem (není nutné), poklást vedle sebe natěsno na hlubší plech (nebo zapékací mísu), každou kotletu pomatlat rajským protlakem, osolit, opepřit a zasypat nahrubo nasekanou cibulí (cca 1/2 cibule na každou kotletu).Mezitím rozkvedlat 2 dcl bílého vína a 1 masox, polít touto směsí kotletky a nakonec posypat vrstvou nastrouhaného sýra a každé masíčko přikrášlit hoblinkou másla. Pekáč nebo mísu uzavřeme alobalem nebo pečícím papírem a pečeme 1/2 hodiny zakryté a pro barvičku dopečeme 1/4 hodiny bez alobalu. Vůně je to náramná! Příloha opečené nebo šťouchané brambory.

julča 23.2.2007 16:41

Re: Re: Re: No jo, ale

A já miluju tzv. Bakoňské kotlety z báječné kuchařky Achille Gregora: kotlety vykostíme, zlehka naklepeme, opepříme, osolíme a z obou stran zprudka opečeme. Vyndáme na talíř a na zbylém omastku zpěníme nadrobno nasekanou cibulku. Odstavíme, přidáme na kostičky pokrájené houby (nehlépe čerstvé třeba žampiony) a slaninu, posypeme paprikou, navrh naklademe opečené kotlety, podlijeme lžící vody a dusíme do měkka. Po krátkém dušení vyjmeme kotlety, do štávy přidáme kyselou smetanu nebo šlehačku. Touto úžasnou šťávou polijeme voňavé kotlety. Ideální příloha je rýže.

Dede 23.2.2007 16:42

Re: Re: Re: No jo, ale

Díky, tohle vypadá vážně zajímavě. A nejlepší je, že mám všechno doma! :-) Protože my tu asi zapadneme jako vlastenci. Pořád jen sněží a sněží, jsem ráda, že jsme se prodrali s autem do obchodu a zpátky...:-/

MaRi 23.2.2007 17:00

Re: Re: Re: Re: No jo, ale

to bych tam k vám potřebovala poslat svého pána a velitele. Nešlo by to nějak přes dráty nebo vzduchem? Nemine den, aby neprohlašoval, že ho letošní zima zklamala.

tapuz 23.2.2007 17:21

Re: Re: No jo, ale

U nás mají vždycky úspěch kotlety na kari. Kotlety mírně naklepu, opepřím, osolím, trochu opatlám česnekem - nemilovníci česneku mohou vynechat. Osmahnu cibulku, přendám ji do pekáčku / zapékací mísy / kastrolu, nakladu na ni kotlety, podleji a dám péct do trouby. Mezitím rozmíchám ve smetaně trochu hladké mouky na zahuštění a kari koření. Naleji na téměř dopečené kotlety, dám ještě  dopéct a už se nese na stůl. Místo kari lze do smetany vmíchat dle chuti a fantazie i jiné ingredience, třeba zelený pepř, kapari, jistě by šly i nadrobno nakrájené žampiony, apod. Jako přílohu střídáme rýži, hranolky nebo opečené brambory.

tapuz 23.2.2007 17:30

Re: Re: No jo, ale

Taky dělávám kotlety úplně jednoduše upečené a k nim fazolky na kyselo. Kotlety, osolené opepřené, prostě a jednoduše upeču na cibulce v troubě "do zlatova". K nim udělám fazolky = fazolové lusky, mohou být mražené nebo konzervované. Zkontroluji, aby byly z lusků vytahané tzv. struny, když jsou lusky moc dlouhé, překrájím je. V kastrolu zpěním cibulku, hodím na ně lusky, podleji a dusím do měkka, v průběhu dušení osolím a mírně opepřím, případně podle chuti jiné koření. Když jsou lusky měkké, zaleji zakysanou smetanou, chvíli podusím, aby se chuti spojily. Přidám trochu worcesterské omáčky, případně ještě trochu okyselím nebo osolím, podle momentální situace. Na talíř hezky naskládám upečenou kotletu, hromádku fazolek a opečené brambory.

julča 23.2.2007 17:57

Re: Re: Re: No jo, ale

Tapuz, recepty vypadají báječně! Fazolek můžeme jíst kila, ale pokud nemáme domácí, kupuju Bonduell, ty jsou fakt mlaďonký 

tapuz 23.2.2007 20:55

Re: Re: Re: Re: No jo, ale

No právě, já taky kupuju tyhle značkový. Vlastní nemáme a takové ty obyčejné jsou někdy tuhé nebo v nich bývají ty struny. To mi spolehlivě zkazí chuť.

A jak jsem tak ty recepty psala, tak je mi jasné, co udělám příští víkend ;-).

Hanča 23.2.2007 17:47

Re: Re: No jo, ale

Moc dobře, voňavě vypadají všechny kotletové recepty, díky. Zatím ještě nevím, který vyberu. Asi si hodím korunou.