29.3.2024 | Svátek má Taťána


MLSOTNÍK: Viktualienmarkt - kulinářské srdce Mnichova

23.2.2007

Vikutalienmarkt vznikl z původně rolnického a hospodářského trhu a rychle se stal nejoblíbenějším nákupním místem labužníků, fajnšmekrů a lidí upřednostňujících čerstvost potravin a bohatý výběr. Skvěle také uspokojí potřebu zakoupení nějaké specialitky, která v běžném obchodě není k dostání. Na své prvotní ohromení výběrem čerstvých bylinek v květináčích po celý rok nezapomenu nikdy. Kaštan - Mnichov - trh - koření

Nikde jinde v Mnichově nenajdete větší nabídku čerstvých potravin a lahůdek. Na celkové ploše 22.000 m? nabízí na 140 obchodníků květiny řezané i v květináčích, exotické ovoce, zeleninu, všechny druhy masa a zvěřiny, sýry, ryby a čerstvě vypresované šťávy jak z ovoce, tak zeleniny a první týden na jaře dokonce z čerstvé trávy.

Rozsah, pestrost a exkluzivita nabídky dodává trhu jeho zvláštní a neopakovatelnou atmosféru provoněnou kořením, odérem sýrů z Francie a Švýcarska a kyselou vůní rychlokvašek v soudcích, prodávaných v několikero druzích nálevů. Pan prodavač vám dřevěnými kleštičkami vybere právě tu okurečku, na kterou si ukážete, zavine do papírku a podá k okamžité konzumaci. A pak už si jen dávat pozor, aby kyselá šťávička po ukousnutí nezatekla až na krk. Zvláštní směs vůní nemizí ani večer, kdy už jsou stánky dávno zavřené, v létě je pak procházka po ztichlém, liduprázdném ale stále neodolatelně vonícím tržišti lahodným zážitkem pro čichové buňky.

V středu tržiště, pod stromy chránící návštěvníky svým listím před deštěm i sluncem, stojí od jara do podzimu dřevěné lavice a stoly, zvoucí posedět s přáteli nad pivem nebo lahodnými bílými klobáskami s kyselým zelím. Zvlášť při hezkém počasí je sehnání místa a probojování se ke stolu hotovým uměním. Atmosféra při posezení je i v pracovní dny vždy prázdninově srdečná, pivo vedle sebe popíjejí místní i turisté v přátelské "natlačenosti", protože pro toho kamaráda, který právě přichází obtěžkán nákupy se ještě určitě místo k sezení najde (a ono se opravdu najde). Kaštan - Mnichov - trh - olivy

Na Viktualienmartku se také pořádají tradiční slavnosti, např. zahájení chřestové sezóny. I přes všechny změny si Viktualienmarkt, který několikrát v průběhu staletí změnil svůj ráz i podobu udržel svojí popularitu a stále platí výrok znalců mnichovského života: "srdce Mnichova bije nejsilněji na Viktualienmarktu".

A teď recept na předkrm, který můžete za nemalý finanční obnos na Viktualienmartku pořídit hotový, nebo s trochou šikovnosti vyrobit doma.

Pečené papriky

masité papriky jakkoli barevné
balkánský sýr nebo feta
olivový olej, aceto balsamico a pepř

Papriky omýt, tak jak jsou celé položit na plech a dát do trouby pod gril. Papriky pak obracet tak, aby kůžička na nich v podstatě zčernala po celém jejich obvodu. Po "celozčernání" vytáhnout a vložit do igelitového pytlíku do kterého jsme před tím vstříkli trochu vody. Pytlík zauzlovat a nechat papriky vychladnout. Po této proceduře se dá kůžička krásně stáhnout a jádřince jdou za šťopku vytáhnout lehce. Balkánský sýr nebo fetu nakrájet na tenčí plátky, vložit do paprik a ty pak na talíři zastříknout olivovým olejem a acetem balsamicem. Lze ihned konzumovat, pro trpělivější povahy nakládat do olivového oleje do sklenic.

 

Kaštan - Mnichov - trh - ovoce

 

Kaštan - Mnichov - trh - sýry

 

 

 

 

Kaštan