3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Svátkové zbytky přebytky

Co taky s nimi

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 3.1.2020 17:39

To je úplně vánoční příběh a bude v tom nějaká magie.

Z. Matylda 3.1.2020 13:10

Zbylo jen nějaké cukroví, které jsem letos pekla s myšlenkou, že moje maminka má v lednu sedmdesát a já jí podstrčím zbytky :) Ale i tak je toho málo, peču ho čím dál míň. Kapra a salát vždycky rozdám těm, co jsou s námi u stolu a zbude jen jedna porce pro každého z nás. A jelikož s námi bylo u stolu hodně lidí, nebyl problém rozdat :-) Takže když 30.12. přišla spolužačka s dětmi, nabídla jsem jim kromě cukroví borůvkový táč a nad tím si mlaskaly i naše děti na Silvestra, protože cukroví všichni měli na všech návštěvách. Poslední kousek táče sežrala Adéla (pracně si ho uloupila a doteď nepochopila, že sladké a kyselé kočky nežerou...)

A. Bytová 3.1.2020 13:16

Naše kočka Džungara to taky nepochopila, vožrala půlku štrůdlu. ;-D

E. Beranová 3.1.2020 16:01

Snížčí specialita je olízat vanilkový cukr z rohlíčků a teprve pak si jeden odtáhnout na klidné místo a tam ho požít ;-) letos se k akci přidal i pan Eddie... dámy dbají o linii, takže jen přihlížely, jak kluci dělají kočičiny ;-)

Z. Lika 3.1.2020 17:41

Naše kočky jdou taky po vanilkových rohlíčcích...8-o

A. Lex 3.1.2020 12:34

Já letos dopadla jako ti známí sedláci. Byly nahlášené návštěvy a já Hujer, jsem vždy dopředu chystala alespoň "polotovarově" občerstvení, abych nemusela potom stát v kuchyni jak ten trubec. No, návštěvy postupně odříkaly, lehaly s chorobami, takže spousta jídla zůstala ;-(. Nejsem na to zvyklá, něco vyhazovat, ale měly se dobře sousedovic slepice. Ty mně přímo žehnaly.

E. Šusová 3.1.2020 14:25

Slepičí Anežka svatá za živa!!:-)

Z. Lika 3.1.2020 17:40

Jen jestli nebude mít to cukroví na slepičí funkci toho, snášení. Možná z toho budou vajíčka nasladko.

Z. Lika 3.1.2020 17:40

*mít vliv* pardon

Z. Lika 3.1.2020 12:30

Vidím podle komentářů, že jste velmi střídmí a prostě už v tom umíte chodit. Holt zkušené hospodyně R^

Z. Yga 3.1.2020 11:45

OTéčko - pár fotek ze začátku nového roku. Prvního ledna bylo slunečno, druhého mlhavo a třetího mrazivo ;-D ...

http://yga.rajce.net/2020_Zacatek_roku

Z. Yga 3.1.2020 10:20

Jediné, co mi zbylo, je právě vánoční cukroví - toho se zbavím tak, že ho zabalím do dvou krabic a jednu pošlu tchyňovým a druhou zavezu Terce - u obou se vypaří velice rychle

T. Zana 3.1.2020 8:22

Na Vánoce u nás dřív probíhaly vánočnějídlové orgie. Franta miluje salát, já spíš to maso. A všichni polévku. Takže jsem toho dělávala moc a doufala, že počasí bude příznivé a do Silvestra to vydrží. Což většinou nebyl problém, ale už mě to pak fakt nebavilo.

Cukroví může podle mne být do Štěpána, většinou to tak vyjde.

Dneska mám naplánované ovocné knedlíky, vždycky se na ně po svátcích těším ;-)

A. Lex 3.1.2020 12:35

Óóóó, já zase upeču čerstvý rybírový koláč!

Z. Yga 3.1.2020 13:40

Čerstvý rybízový? A kampak půjdeš na rybíz, Maruško?! ;-D;-D;-D

E. Beranová 3.1.2020 16:03

do mrazáku ;-D

E. Zvolánková 3.1.2020 7:45

Také zdravím všechny při pátku... My přebytky obvykle na Vánoce nemíváme, neboť už X let je u nás tradice, že se vždycky domluvíme s mou mamkou i babičkou, co která z nás udělá a kolik, už to nějak máme v oku, takže obvykle po Silvestru už fakt nic není. A samozřejmě bramborový salát je dojeden už 25.12. S tím se nedá snad nic udělat, než "sežrat", dokud jedlý je;-D;-D takže ho nikdy neděláme moc, aby zbýval. Letos ale dělal salát můj muž a udělal ho snad 3 kg8-o Myslela jsem, že se to nesní a taky jsem se bála, zda vydrží jedlý. Ale kupodivu vydržel celých 5 dní (samozřejmě v lednici) aniž by se zkazil a byl tak dobrý, že mi fakt nevadilo ho celých těch 5 dní jíst....Celá rodina ho prostě jedla skoro týden počínaje 23.12. ;-D;-D;-D Ale mám vybráno...celý rok už si ho asi nedám, až zase na Vánoce.;-D

Z. Xerxová 3.1.2020 6:39

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Nezbyde nic... Cukroví se dá péct i z minidávek - dělám to už roky. Krůtu s nádivkou jsem začala péct ve formě rolády - co zbyde, sní se k večeři na studeno. Však na to mezi svátky nejsme sami... bylo nás u stolu i třináct. A uzeninu a sýry na svátky výjimečně kupuju s dlouhou dobou spotřeby (šunka v plechovce, sýry ve" vosku")... takže v ledničce vydrží a nejsou to zbytky - ale přebytky ;-D

M. Skálová 3.1.2020 10:35

Mám to jako ty. Cukroví pečeme jen tolik co se sní. Vánočky také, protože si můžeme upéct kdy chceme. Ostatní kupuji všechno trvanlivé - jak se říká pro strýčka příhodu- kdyby přišla nečekaná návštěva. Pak se konzumuje průběžně aby se to nevyhodilo.

Z. Iva 3.1.2020 6:36

Na Moravě se peče cukroví i na Velikonoce, ne v takovém množství a pestrosti. A na hody - takové linecké ve třicetistupňovém vedru...

Z. Yga 3.1.2020 10:18

Myslím, že právě linecké ve třiceti stupních je daleko vhodnější než promazované řezy máslovým krémem a polité čokoládou... (teda ne, že by se i tyto nedělaly ;-D)

Z. Iva 3.1.2020 10:47

Asi jo, jen mi to poprvé přišlo zvláštní, doma se cukroví peklo fakt jen na Vánoce. Já na hody dělám buď tiramisu z mascarpone, nebo když jsou jahody nebo maliny, tak lehký dort - piškotový korpus, krém z tvarohu, ovoce, šlehačky a želatiny, navrch želatinou zalité ovoce. Obojí se podává vychlazené, nedá to moc práce, je to jedlé, podává se vychlazené :-)

R. Enatae 3.1.2020 1:17

U nás nezbývá. Kapra, oba bramborové saláty a polévku dojíme nejpozději na Štěpána, ale spíš na Boží Hod. Cukroví nám babička přiděluje po krabičkách, poslední je prázdná kolem 10. ledna.

Nejdéle vydrží perníkový betlém. Ten je povoleno ujídat od 6.1. Napřed různé doplňky - stromy, ovečky, zvířátka. Postupně konzumujeme i řemeslníky a muzikanty a další postavičky. S každou sežranou figurkou se betlém změní - přeskládá se tak, aby původní idea zůstala. Kolem 20. ledna zbývá základ - chlév, jesličky, Josef, Marie a Jezulátko, k tomu obvykle Tři králové, protože jsou dekorováni peřím a dalšími nepoživatelnými součástmi :) A do konce ledna nezbyde nic a zase se těšíme na vánoční "perník na stromeček" - tak se jmenuje recept na náš perník konzistence dobře okořeněné překližky :)