3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Kalendářové rejdění

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Enatae 22.6.2020 1:49

Tažené těsto na štrúdl se ale nezavinuje dovnitř. Funguje to tak, že se celý plát pokropí máslem a jablka a další ingredience dají jen na cca polovinu plátu. Od kraje do poloviny nebo třetiny, podle velikosti "plachty". Vine se tak, že se část s jablky přeloží napůl (tzn. jablka na jablka a kolem těsto) a potom se to domotá (tzn. jablka uvnitř a kolem dvě až tři vrstvičky těsta prokropené máslem). Uvnitř náplně žádné těsto není a obal krásně lístkuje.Pod jablka se kromě másla sype i trocha strouhanky, která zadrží vlhkost a štrúdl je jak má být - křupavé těsto a jablíčka bez slizkého nedopečeného těsta.

Když dělám závin z lístkového, postupuju podobně. Rozválím těsto, náplň dám doprostřed od jedné do tří čtvrtin, volné části těsta přeložím do středu, spojím, nůžkami prostřihnu pár "komínků" a peču.

M. Crossette 21.6.2020 18:01

Liko, tady se poměr uvádí jako 1 gall = 3.78litrů. Takže jak mi net převedl, 4 gall. je 15.14 lit. Ale jak jsem napsala, každý kbelíček byl tak vrchovatý (majitel nikdy na "zarovnání" nehraje), že to odhadem těch 16 litrů určitě bylo :-)

Tohle jsou ty velké pěstěné borůvky, keře jsou košaté a většinou vyšší než já, takže se při sběru vůbec neohýbám. A když jsou borůvky šikovně v trsu, strhávám je pomalu jako rybíz a jde to rychle (kbelíček mám přichycený k pasu, mohu tak trhat oběma rukama). Neřekla bych, že jsou temně fialové, jen modré, ale chuťa vůni mají správně borůvkovou. A nebarví tolik jako lesní borůvky (flek se dá vyprat)

Z. Lika 21.6.2020 17:25

Maričko, americký galon je nějak 3,5 litru, nebo se pletu? Ty hromady borůvek pustě závidím, tohle ovoce miluju. Jsou vaše borůvky temně fialové i uvnitř, jako jsou ty divoké v ČR?

Z. Lika 21.6.2020 17:23

To je dobrý nápad, s tím štrúdlovníkem R^

J. Jovo 21.6.2020 14:06

:-):-)

T. Zana 21.6.2020 12:29

V Praze už dnes neprší.

Tolik vody - to musí být úžasný pohled...

T. Zana 21.6.2020 12:28

Trpasličí otec slaví dvakrát.

Z. Xerxová 21.6.2020 11:30

tak jsme byli na horách - ne na Frýdlantské straně - ale na té "naší". Vyběhli jsme jen na vodopády na Jedlové - tolik vody jsem tam ještě neviděli. V Liberci prší, ale nad Josefodolem jen mžilo. Takže jsme se ani nevrátili až tak mokří. Jen tedy cesty vypadaly jak potoky a potoky jak bouřlivé řeky

J. Jovo 21.6.2020 10:00

Dnes je Den otců a Mezinárodní den trpaslíků!!

Má to nějakou souvislost?

Z. Jenny 21.6.2020 9:08

U nás stále prší,den,noc a teď stále. Všude to čvachtá,louky jsou napité ,chodíme skoro po kotníky ve vodě,psi jsou mokří i s ušima.

Štrudl jsem už po dvakrát koupila v K.,mražený v podlouhlé zelené krabičce, s jablečnou náplní a je moc dobrý z listového těsta. Jablka už nám došla a na nové si počkáme,ty polské raději nekupuji.Tažený dělávala babička a občas máti,dělaly jsme malé kousky aby bylo co nejvíc rožků. Pořád ráda vařím a peču ale už se mi čím dál méně chce.

Přeji všem krásnou neděli.

Z. Xerxová 21.6.2020 6:49

hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Pršelo celou noc - ale s podstatně menší intenzitou. Podle webových kamer včera stála na Jizerce (osadě) voda z vylité Jizerky (říčky), dneska vypadá, jako by se nic nedělo - voda je hezky vzorně v korytě. Hory dokážou vypít neskutečné množství vody.

M. Crossette 20.6.2020 20:30

Zano, pár litrů si příští týden odveze švagrová, něco nechám čerstvé v lednici (když se do ní uloží zcela suché, vydrží v pohodě dva týdny i víc). No a zbytek rozvařím a svařím do husta, jako každý rok. Mám dost dost velkou spotřebu do tvaroh. šátečků, do knedlíků, nahřátým přelít zmrzlinu apod. Letos, právě že byl takový žár (a zcela bezvětří), jsme natrhali o 2 gallon míň, než normálně (tedy jen hodně vrchovaté 4). Ale zase jsou úžasně vyzrálé, my vždy raději chodíme ke konci sklizně, právě proto, aby byly téměř přezrálé, ty jsou mnohem lepší a sladší.

Že nepršelo při sběru jsme rádi, ale jinak už bychom déšť uvítali, nepršelo přes týden a v tomhle vedru je to hned poznat.

A. Zemanová 20.6.2020 20:29

Ano, to je správná otázka!

T. Zana 20.6.2020 19:55

Teda Maričko, 16 litrů, to je síla... Co s tím budeš dělat - myslím s tím, co zbyde po knedlíkách a mousse?

Shodou okolností je synek v Hradci Králové, odkud hlásil, že usilovně prší - a teď večer poslal bez komentáře fotku dvou litrových pixel od jogurtu plných borůvek. Tak asi tam pršet přestalo...

T. Zana 20.6.2020 19:50

Tady pršelo asi do pěti, pak bylo venku docela příjemně (teda někde v přírodě je nejspíš pěkně bahnivo, ale já šla jen na nákup :-P).

T. Zana 20.6.2020 19:48

Četla jsem o té úpravně, je to děs. Příroda dohání těch hodně suchých let trochu moc rychle...

Z. Matylda 20.6.2020 19:45

Kupodivu prší už i u žabek, kde jindy ani nekápne, takže jsme z toho poněkud větevnatí.

Pokud jde o štrúdl, dělal se u nás jen listový, prababička si dokonce listové těsto sama vyráběla.

Liko, nechtěla bys vyhlásit štrúdlový mlsotník? Ta těsta moc neznám- zahlédla jsem tu křehké, jogurtové, pivní...

M. Crossette 20.6.2020 16:22

Liko, ty umíš vždy vyjmenované oslavy dnů tak krásně poskládat dohromady, že se tu pokaždé usmívám. Dneska mě dostala nejvíce dostala "rovnost žen a můžů - Pooo-zór.. " ;-D

My byli včera na borůvkách. Byli jsme tam jediní a měli štěstí, že jsme jeli, protože zítra sběr zavírají. Prý už tam borůvek není dost. No nám to tak nepřišlo, protože i tak jsme v poledním letním žáru za 2 hod. natrhlali 16 litrů, které teď čekají na zpracování. Takže dneska budou k večeři knedlíky a pak zkusím tu svoji "mousse" místo jahod s borůvkami.

Naše maminka také dělala tažený štrůdl, byl moc dobrý a proto jsem se o něj později v manželství pokoušela i já, manžel ho miluje. Ale už je to dávno, co jsem ho nepekla. Vím, že tence vytažené těsto se považuje za kuchařský um, jenže o to víckrát se pak musí s jablky zavinout a mně u některých, co jsem jedla přišel vnitřek skoro mazlavý, jakoby nepropečený (tedy částečně i ten můj, ač neměl tolik otoček). Ale zjistila jsem, že aby se těsto fakt dalo vytánout do tenka, musí se opravdu nechat odpočinout (kuchařky radí přiklopit nahřátým kastrůlkem), aby se v mouce rozložil lepek a těsto bylo poddajnější.

Spíše, než vyahované těsto na štrůdl si maminku pamatuji, jak válí a vytahuje těsto na domácí nudle. Tenoučké placky se pak sušily porůznu rozložené v pokoji a mamince jsem pomáhala poskládané plátky krájet buď na vlasové (to mě bavilo), nebo na širší nudle.

Z. Xerxová 20.6.2020 16:04

achjo - déšť na horách nekončí - a má pršet ještě celý zítřek. Po deseti letech přichází do podhůří opět velká voda... Jediná výhoda je, že to tentokrát stoupá pomaleji - je trocha času navíc...

Navíc tam neteče (a nepoteče) pitná voda... úpravna vody je pod vodou

A. Lex 20.6.2020 13:12

U nás také prší, podle Zany - déšť, už třetí den, což je nevídáno!!! Jasní se, takže vyrážíme za chvíli do lesa. Po deštích je tam krásně, bylinné patro laskavě zarůstá ty šílené kůrovcové jizvy v krajině. Je to pravé požehnání pro přírodu!

Tažený štrůdl,dělávala moje babička. Maminka už z lístkového a já co mám doma. Z jogurtového, pivního nebo kynutého těsta. Ten tažený, to je král mezi štrůdly a každá žena, která jej peče má můj hluboký obdiv :-) .

Ráno jsem přemýšlela, co s časem doma a nakonec jsem dospěla - ke čtení. Je to vlastně totéž, jako ten šampus s jahodami, že Abyt?

A. Bytová 20.6.2020 12:02

Spolu se Zanou se důrazně ptám - kde že je Světový den nicnedělání! Mohlo by se spojit s vhazováním jahod do šampaňského. Hm, a bylo by to povinné. ;-D

Z. Lika 20.6.2020 10:36

Jó! Budou články :D

Z. Xerxová 20.6.2020 10:27

naše mamina jiný než tažený nedělá. Já jsem líná a využívám polotovarové těsto... Takže na tažený dojde jen tehdy, když těsto v ledničce není a jablka štrůdláky jsou...

Z. Xerxová 20.6.2020 10:25

my jsme s Nightem dneska sami (páník má třídní sraz v Kruškách), a ven se jít opravdu nedá. Povodňový stupeň už hlásí i Liberec a prší a prší a leje... Na horách hodně...

Z nouze jsem i já vytáhla šicí stroj - a ze starého povlečení dělám velepotah na chránič matrace (tedy dvoumatrace) - jezdí s námi na dovolené, aby nebyla přítomnost mamuta poznat - nespí v cizích postelích, ale stačí, když se oklepe a nebo si odloží tlamičku či tlapátko. Protože se odjezd pomalu blíží a přípravy vrcholí...

T. Zana 20.6.2020 10:23

Liko, to je pěkné shrnutí... asi nejvíc mě zaujal - tak jako Vave - ten štrůdl. Babička ho tažený dělávala, ale fakt jen když jsem byla malá. Pak se asi objevilo v krámech listové těsto a přesedlala na něj, protože s ním je štrůdl brnkačka.

Jenže při současných cenách jablek je to taky trochu luxus :-P, takže místo štrůdlu budou u nás ovocné knedlíky - asi jahodové, když jsme tu o jahodách včera tak hezky mluvili.

Jo a v Praze prší taky, trošku silněji než zahradnicky (na škále "slabý déšť - déšť - silný déšť - slejvák" bych to viděla na "déšť").

T. Zana 20.6.2020 10:17

A já se ptám: jak to, že ještě nemáme Světový den nicnedělání!!?

A. Zemanová 20.6.2020 8:46

U nás taky prší - navazuju na Xerovou, převážně zahradnicky. Kdybych to bývala věděla, měnila jsem rybičkové jezírko za větší už teď, ne až na podzim. Ale pozdě bycha honit, teď už ho nedohoním. Hlavně je půda plná vody a sudy dávno plné.

Co se týče taženého štrůdlu, možná babička kdysi, ale jinak se u nás vždycky dělal z listového těsta. Což mi našeptává, že jedno doma mám, K obědu plánuju bramboráky, tak třeba ten štrůdl by se po nich mohl hodit.

Ven se jít nedá a tak přemýšlím, do jakého ze zamýšlených šicích i jiných projektů se vrhnout. A nějak nevím. Možná kdyby tak byl světový den nicnedělání, to bych se zapojila ráda. :-)

Přeju všem dobrý den.

Z. Xerxová 20.6.2020 6:41

hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

celou noc prší a prší a prší. Na zahrádce je všude mokro, místy stojí voda i na trávníku. Jizerky mají hodně vysoké srážkové úhrny, myslím, že rašeliniště se pořádně napila a stále ještě pijí...