18.2.2020 | Svátek má Gizela



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


VíP: Aneb víkendový pokecník



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 37, poslední: 11.11.2018 22:21, přehled diskusí

Husa i kačena :
Autor: A. Lex Datum: 11.11.2018 17:34

mi poslední dobou moc nesednou, bouří se zažívání. I když chuť, mňam, ta by byla :-). Poslední týden jsem se několikrát přež ... přejedla, takže se prolévám bylinnými čaji na žlučníček a suché rohlíky jsou mým oblíbeným menu.

Re: Husa i kačena :
Autor: Z. Iva Datum: 11.11.2018 21:03

Na to jsou dvě možná řešení - a)nejíst to

b)požádat doktora o patáky

Račte vstoupit:
Autor: R. Enatae Datum: 11.11.2018 16:31

do akční síně!

Zdravím při neděli:
Autor: Z. Matylda Datum: 11.11.2018 11:54

tak u nás je dneska ta husa, teda husí stehna, neb děti jsou kdovíkde- Kačce dneska začalo školení v Trenčíně a Kuba je s přítelkyní kdovíkde :)

Odpoledne sbalím upečenej štrůdl a pojedu za babičkou. Ta po huse netouží, jen po tom štrůdlu. K tomu dodám kytku chryzulí a bude mít zas v pokoji kousek toho správného podzimu, když už nevstane z postele.

Re: Zdravím při neděli:
Autor: Z. Lika Datum: 11.11.2018 12:24

Štrúdl bych si taky dala, husa mi nejede. Stačí mi se koukat, jak šmakuje :-)

Babička bude ráda.

Re: Zdravím při neděli:
Autor: A. Lex Datum: 11.11.2018 17:36

Tak to je mi babi líto. Vím jaké to je. Ještě že se u ní střídáte.

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 11.11.2018 8:48

hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

pro samou husu a husí polívku a dvě zelí a ... Trpajzlíky ... jsem zapomněla pozdravit... Babička upekla báječné martinské ořechové rohlíky, prostě se máme báječně :o)

Re: hezký den:
Autor: Z. Lika Datum: 11.11.2018 12:25

Ty rohlíčky voní až sem. To jsou všechno krásné nedělní vůně.

Bez husy a pro zdraví:
Autor: J. Hlavsová Datum: 10.11.2018 22:07

A ještě trochu mimo stravování. Dneska jsme šly s maminou a s oběma psiskama útulkový pochod v Žamberku. Zúčastnilo se skoro 40 psů a asi trojnásobek člověků. Od té doby, co máti nemůže vzít vodítko do ruky, se s oběma zmítám já a pro Koru to bylo mezi tolika psy dost náročné, ale celkově paráda, užili jsme si to všichni.

Re: Bez husy a pro zdraví:
Autor: T. Zana Datum: 11.11.2018 7:53

Já taky bez husy - ani kachnu mi nedělá dobře. I když to zelí bych si dala ;-)

Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.11.2018 21:19

Byl dopecen pomalu v troube,pekl se 8,hodin,je z nej 1,7l husiho sadla. K nemu brknedliky,no spaliky a moje portske cervene zeli....

Re: Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: Z. Vave Datum: 10.11.2018 21:23

Okamžitě mi přestaň dělat chutě! :) Nutně musím najít hospodu s husou, mám na ni chuť už nejmíň dva týdny.

Re: Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: J. Hlavsová Datum: 10.11.2018 21:51

Tak chutě bych měla taky, ale v poslední době s podobnými pokrmy moje jatýrka nesouhlasí. Husička bývala vždy dvakrát do roka - martinská a vánoční božíhodová. A svého času i od babičky ze dvorka. A pak na chleba husí játra v husím sádle.

Re: Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: Z. Vave Datum: 11.11.2018 10:24

Netuším, jak se na husu bude koukat mé zažívání, ale chuť na ni mám, že bych se o ni mohla opřít. :)

Re: Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.11.2018 7:40

Takovou mam 50m od domu a stejne pecu sama...maji kaldon i husu s dvojima knedlama a dvojim zelim.

Re: Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.11.2018 21:59

To se kočky pomějou! :-)) Takovej krásnej ptáček!

Re: Pterodaktyl o hmotnosti 5kg:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.11.2018 7:44

Pomely seuz vcera,omastila jsem jim sadlem granule a dostaly kousky kridel....

Chvála čočky.:
Autor: Z. Hanča Datum: 10.11.2018 15:49

Liko, musím pochválit čočku z minulého pátku, je opravdu vynikající - i bez kysané smetany a uzeniny. Nádherně voní, už při vaření. No, musím přiznat, že jsem ji servírovala jako přílohu k vinné klobáse, i když rozhodně se dá konzumovat i samostatně. Díky, pochutnali jsme si!

Re: Chvála čočky.:
Autor: Z. Lika Datum: 10.11.2018 17:50

Tak to je bezva zpráva. A taky mě úplně překvapilo, jak krásně to jídlo voní.

Re: Chvála čočky.:
Autor: M. Crossette Datum: 10.11.2018 21:45

Jé Hančo, to jsem ráda, žes čočku vyzkoušela,také chutnala a napsals to. Já mám ještě polovinu polské klobásy v lednici, spoulu se zbytky celeru a půl sáčku čočky. Takže ji znovu udělám příští týden. Teď před chvilkou jsem vytáhla z trouby - ne sice mart. husu - ale krásný kus vepřové pečeně. Před chvilkou dojel bratranec z Floridy a tak bude česká večeře - knedlo... Vepřové jsem pekla (no pomalila) v římském nádobí (pekáček s pokličkou) a maso se po 3 hod. doslova rozpadá.

A když už o vaření, tak dotaz k Zanině poslednímu článku. Zapomněla jsem se tam zeptat ohledně hořických trubiček. Ona píše, že je nikde neměli plněné šlehačkou. A já si je takové vůbec nepamatuji, se šlehačkou znám (a milovala jsem) plněné pouze kremrole. Hořické trubičky znám jen plněné tuhým kakaovým krémem nebo prázdné. Vždyť jsou tak úzočké, jak by se do nich vůbec dala šlehačka naplnit? Tak nevím, jestli mám už takovou děravou paměť, nebo je to plnění nějaká pozdější "novota" ?

Re: Chvála čočky.:
Autor: M. Beda Datum: 10.11.2018 23:18

Maričko, já je znám taky s tuhým kakaovým krémem, takže pamětí to nebude :-)))))

Re: Chvála čočky.:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.11.2018 11:26

To se plnilo jen v cukrarne ve Dvore Kralove a v Horicich,byly mnohem vetsiho prumeru a byly vynikajici...

Re: Chvála čočky.:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.11.2018 11:28

Bedo,to mne ani neprekvapuje.....

Re: Chvála čočky.:
Autor: T. Zana Datum: 11.11.2018 7:52

Ty s tím tuhým krémem jsou k vidění dodnes v krámech, důvod je jasný - vydrží to dlouho. Mimochodem dneska ten krém chutná jako dobře zaschlej mazut:P

Pravá hořická trubičky asi nebyla plněná vůbec. Prý recept je od Napoleonova kuchaře, kterého zraněného na útěku z Ruska ošetřovala nějaká paní z Hořic. Těžko si představit, že by sebou vozil smetanu.

Ale v cukrárnách v Hořících je plnili :-)

Re: Chvála čočky.:
Autor: Z. Hanča Datum: 11.11.2018 9:00

A ještě k hořickým trubičkám, Maričko, dělají se i v široké verzi, nejméně 2x - 3x tak širší než ty úzké. Ty jsou vždy neplněné, jen se sladkým sypáním. Asi nejsou běžně k dostání, ale v Hořicích je mají, nedávno zrovna je kupoval muž pro kamaráda, který je miluje plněné šlehačkou - naplní si je sám doma.

Re: Chvála čočky.:
Autor: T. Zana Datum: 11.11.2018 11:56

To jsou ty správné :-)

Re: Chvála čočky.:
Autor: D. Ruščáková Datum: 11.11.2018 20:21

Moje babička je dělala na horké plotýnce z oplatek sypaných cukrem a skořicí - musím se přiznat, že plněné (čímkoliv) mi nechutnají. A když jsou čerstvé, tak jsou ach... :)

Hořické trubičky a Miletínské modlitbičky jsou tady naše velmi krajové speciality a oboje je ukrutně dobré:))

Re: Chvála čočky.:
Autor: M. Beda Datum: 11.11.2018 22:21

trubičky znám, ale ty modlitbičky ne, zaujaly mě už v posledním článku u zany - co je to za cukroví???

Re: Chvála čočky.:
Autor: M. Crossette Datum: 11.11.2018 16:43

Moc děkuji vám všem za odpovědi ohledně trubiček (a Zaně za informaci jejich původu)! Jsem ráda, že si krém pamatuji správně a teď navíc nově vím, že jsou i silnější a ty bych si plněné šlehačkou dala třeba hned (no hned ne, jsme krátce po snídani :) ).

U nás se klube krásná slunečná neděle a jako včera bude příjemně vítané teplo, po ranním chladu (jen +10 C). Ale ještě předevčírem jsem krmila želvy, které stále ještě nezalehly k "zimnímu" spánku.

Doufám, že kdo jste hodoval na huse jste si pochutnali a přeji hezký zbytek neděle.

:
Autor: Z. Yga Datum: 10.11.2018 11:20

Tak já teda tento víkend nepracuji - jsem u Terky a těším se na zítřejší husu (:o)))). Dnes je králík na divoko.