27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Velikonoční smotanec

Aneb zase ty moje pokusy, to se pobavíte :D

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 16.4.2022 1:00

Pozdě, ale přeci.

Díky Liko za další zajímavý recept. Jednou jsem dělala muffin, kam se přidávala strouhaná pom. kůra a byly dobré, takže si chuť umím představit, ještě vylepšenou šťávou. Možná někdy zkusím. S kynutým těstem nemám problem, jediná jeho nevýhoda je ta, že opravdu čerstvé pečivo je tak den, dva. Oproti tomu těsto s prdopečem vydrží dlouho. Mně starší kynuté těsto moc nevadí, manžel si ho třetí den už toastuje - můj žitný chleba, vánočku, rozkrojené housky apod. A už mě tím nakazil, ale právě starší vánočce toastování velice prospěje :-)

Ale - opravdu se "drdol" dostatečně propeče skrz naskrz? Přeci jen je tam toho motání do výšky dost. Ale píšeš, že se povedl, tak asi odpoveď bude kladná. Koukla jsem i na video a také by mě zajímalo, proč se nemůže z těsta rovnou zatočit jedna tlustá "hadice"? Když se to tedy nakonec stejně půlí, takže by to vnitřní točení stejně bylo vidět.

Z. Lika 16.4.2022 5:50

Ahoj Maričko :-) Propeklo se to hezky i za ten zkrácený čas, a při nižší teplotě se to za tu skoro hodinu také stihne. A pokud jde o motání - podle mě jde o problém s prostorem na jedinou rozlehlou placku - musela by být skoro metr dlouhá a hůř by se s tím pracovalo :-)

M. Crossette 16.4.2022 19:32

Liko, d2kuji za odpověď. Vidíš, to mě nenapadlo, že rozválet jednu velkou placku by bylo jako zavinovat koberec :-)

E. Zvolánková 15.4.2022 18:35

Všechny srdečně zdravím a přeji krásné Velikonoce.Vůbec v poslední době nestíhám číst Zvířetník,nějak moc se toho teď děje.Psa mám po operaci, v práci mazec,teď začíná i zahrádka volat.Tak jsem ráda,když se sem vůbec mohu podívat.Za velikonoční recept dík moc,bude se hoditV

Z. Lika 15.4.2022 19:58

Psa po operaci?! Co se stalo? Snad je už dobře. Přeji co nejklidnější Velikonoce.

Z. Lika 15.4.2022 11:39

K tomu pečení v remosce - asi se pokusím vychytat, že se remoska vypne dřív a nechá se dojít. Anebo to zkusím v té staré ;-D

Z. Nelina 15.4.2022 14:30

Liko, když se do bábovky dá místo mléka nebo smetany odpovídající množství pomerančové šťávy a jemně nastrouhané kůry, není to špatné.

Z. Lika 15.4.2022 17:40

To je moc dobrý tip, Nelinko, bábovky páchám poměrně často, ty už mám vychytané i do plynové trouby R^

T. Zana 15.4.2022 10:53

Hmm, vypadá to celkem dobře. Na rozdíl od Xerxové níže já vánočka a potažmo mazanec moc nemusím, ale tohle vypadá trochu jinak. Třeba to někdy zkusím, až bude doma droždí ;-)

Z. Lika 15.4.2022 11:21

Ten optimistický závěr se mi líbí ;-D Já našla droždí, které jsem kupovala na začátku prvního lockdownu, kdy ještě nebylo jasné, jestli se dostaneme k rohlíkům a tak. Tak jsem ho včera slavnostně použila a fungalo hezky :-)

Z. Jajka 15.4.2022 18:32

Tak takové droždí mám doma také. Recept vypadá velmi lákavě. Jen co bude situace, vyzkouším jednovrstvou variantu v remosce :-P . Ten recept dokonale řeší správné zabudování rozinek do těsta a tím předchází jejich připálení :-)

Z. Lika 15.4.2022 20:00

Ahoj Jajko :-) Smotanec je opravdu moc dobrý, půjde na odbyt R^

Z. Jajka 15.4.2022 21:06

U mně určitě, ale jinak si kynutým doma moc nešplhnu... Alespoň mi zbude víc ;-D

Z. Yga 15.4.2022 10:52

Jú. to je dobrodružné pečení.

Já něco podobného peču též, podle receptu Karakal, který kdysi dávala na Hady - estonský kringel. Akorát tu nohavici po namazání máslem sypu buď skořicovým cukrem (to je origoš recept) nebo čokoládou anebo sekané jakékol ořechy + cukr krystal (též výborné). Smotek rozříznu jako ty a pak přes sebe překládám tak, aby byla řezná plocha nahoře, nakonec smotám též do drdolu (původně by to měl být věnec, ale to se mi blbě přenášelo na plech a byl spíš šišec), umístím na plech a po mírné překynutí peču. Je to buchta, která se na rodinných setkání ode mne očekává (+ slané tyčky z listového těsta), takže jezdím s rancem buchet jako hloupý Honza ;-D.

P.s. ta nastrouhaná pomerančová kůra mne moc zaujala, tu určitě použiju.V

Z. Lika 15.4.2022 11:19

A použij určitě i pomerančovou šťávu, bude vám to moc chutnat R^

Kringel jsem určitě kdysi zkoušela a povedl se. Jo a slané tyčky z listového těsta sypu sezamem a už na několika sešlostech mi zakázali je přinášet, protože se toho mohli ujíst ;-D

T. Zana 15.4.2022 14:13

U nás jsou taky ohromně populární.

Z. Janaba 15.4.2022 10:36

Drdól vypadá náramně! Dělám něco podobného, co bych nazvala jednoduchý cop. Jen místo rozinek smíchám máslo se skořicí a cukrem, potřu, smotám, rozříznu a spletu ty dva pruhy dohromady. Místo vajíčkem potřu něčím, co je asi vaše zakysanka. Efekt je skoro stejný, jenom trochu křehčí. Příště asi zkusím zamotat ten drdól :-)

Z. Lika 15.4.2022 10:41

Bezva R^ A velice doporučuji i ten pomeranč, ten nadělá spoustu chutě :-)

Z. Lika 15.4.2022 10:43

Jo a s tím skořicovým copem jsi mi připomněla kamarádku, která často jezdí do Švédska ke známým, a tam se naučila tyhlety kynuté různé smotance se skořicí péct. Jsou moc dobré R^ Já vím, že nejsi ve Švédsku, ale mám pocit, že když jste hned vedle, že to můžete mít společné :-)

Z. Janaba 15.4.2022 12:39

Jsme hned vedle a hádáme se, čí je to recept:-)!

Z. Yga 15.4.2022 10:54

Aha, takže my pečeme stejnou buchtu ;-D! Je dobrá, že!!

Z. Janaba 15.4.2022 12:37

No jéje!

A. Bytova 15.4.2022 8:56

Kraffin, jo? To by mi přišlo kapku zavádějící. ;-D Likin drdol je daleko lepší! Zkoušet to ale nebudu, cokoliv s kváskem se mnou nekamarádí.

A požehnané Velikonoce vám všem. V

Z. Jenny 15.4.2022 9:03

Se s dovolením dnes připojím k Abyt. Chutný drdol od Liky vypadá vábně ale u nás kynutě věci nemají odbyt. Ale mazanec dělám,to zase jo,jen s tvarohem a bez kvasnic. Liko díky,dobrá práce!R^V

Z. Lika 15.4.2022 9:46

Já se s kynutým taky nekamarádím, však je to vidět ;-D A taky přeji hezké Velikonoce V

Z. Tečka 15.4.2022 11:58

Ani já nejsem kamarád s kynutým těstem, ale tohle vypadá dost zajímavě. Už když jsem to četla, napadalo mě, jestli by se to nedalo i nějak vylepšit. Třeba potírat rozmíchaným tvarohem, nebo k rozinkám přidat ještě sekané oříšky nebo čokoládu. A jestli by se to nedalo udělat i z listového těsta, jenže to by nešlo zapracovat ty pomerančové ingredience.

Ale stejně mám pocit, že mě to kynuté doběhne, hlavně po tom, co slibují pekaři drastické zdražení všeho. A chleba je pro mě základní potravina, takže na to kynuté těsto nejspíš dojde. A tohle je první pobídnutí, vypadá to fakt velice jedle.R^

Z. Lika 15.4.2022 13:06

Drdóly s tvarohem se taky dělají, našla jsem recept v češtině např. zde:

https://tinyurl.com/2jtpe3tp

Domácí chleba je stejně nejlepší R^

A. Alimo 15.4.2022 8:49

Vypadá to zajímavěR^. No, protože my jsme sež..snědli už dva mazance;-D (jsme hrozný poslední dobou), včera jsem vyráběla biskupský chlebíček ze zbylých bílků - nacpala jsem tam kandovaný ovoce, mletý oříšky, rozinky máčený v rumu a čokoládu8-o, povedlo se, ale je to příšerně sladký, MLP to fakt nemůže. I učinila jsem rozhodnutí, že udělám místo třetího mazance "ořechový cop", který následně stočím jako věnec a upeču. Je to těsto jako na mazanec, jen se po vykynutí rozdělí na tři díly, ty se vytvarují na dlouhý "tyčky", pak rozválí, aby do nich šla dát náplň a srolují. Z nich se klasicky uplete cop, který míním stočit asi už na plechu do věnce, potře se vajíčkem a peče. Ta náplň je z mletých ořechů (mám ještě nějaké v mrazáku a chci se jich zbavit), strouhané čokolády a vajíčka). To bude zas patlačka a budu hučet, že mě bolí záda;-D. A mladí chtějí berana, tak jestli nepadnu po tom věnci, asi upeču i berana a vezmou si ho komplet domů. Mám starou litinovou modře glazovanou formu na berana po babičce i s receptem. Já se z tý kuchyně snad nedostanu a to si to sama vymýšlím !;-D

Z. Lika 15.4.2022 9:49

Kraffin je moc dobrá varianta, doporučuju, a pokud ho nepocukruješ, tak není ani výrazně sladký. Ale moc dobrý, to zas jo. Koukám, že jsi zkušená pekařka. Pletu se, nebo je mazancové těsto stejné jako na vánočku?

M. Gillová 15.4.2022 20:43

Dobrý večer, paní Liko,

ze svý zkušenosti bych řekla, že ty těsta jsou stejný. Ve vánočkovým je jenom o trochu míň tekutiny (většinou pltč. mléko), aby bylo tužší na vázání těch pramenů.