29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rybízové hody

Rybízová sezóna vrcholí, takže s chutí na tyhle červené, černé i bílé bobule!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 11.7.2014 10:27

Jo a přihodím další recept

Je to recept na zimní životabudič a posilovač zdraví:

pomletý černý rybíz, med a slivovice, všechno ve stejném poměru smíchat, nalít do zavařovačky, nijak nekonzervovat (stačí ta slivovice).

V zimě se užívá polévková lžíce denně.

H. Williamson 11.7.2014 21:10

Re: Jo a přihodím další recept

Chicht, Liko, ta konzervace mi cosi pripomnela. Jednou nasa mama na chate zavarovala cosi, asi cerny rybiz, a vylevala sklenicky rumem, a taky trochu rumu do toho maglajzu davala. A mala neter se ptala, co to dela - jako s tim rumem. Bylo ji receno, ze je to dezinfekce. No, a jak mama dokoncila dezinfekci sklenicek, tak zbytek rumiku dopila. A male dite chodilo a vseobecne oznamovalo, ze babicka pije dezinfekce.

Z. Lika 11.7.2014 21:31

Re: Jo a přihodím další recept

No jo, byla to prekérní situace. Ale babička ji zvládla dobře. Horší by bylo, kdyby dítko chodilo a vykládalo, že babička se napila dezinfekce a teď se nemůžu hýbat :-)

Z. Lika 11.7.2014 10:23

Včera jsem kupovala rybíz

kvůli titulní fotce a dneska zkusila bublaninu podle Neliny... mňam! Akorát jsem dala špaldovou mouku místo bílé, a výsledek je tím lepší. Jdu si dát další porci. Nelino, díky!

Z. Jenny 11.7.2014 15:22

Re: Včera jsem kupovala rybíz

Hihihi, to já pěkně počkám až pojedu Nelince ale jestli do té doby než se zbrchám nebude po ovoci.

Zdravím Evu !!!

T. Zana 11.7.2014 9:37

Rybíz a spol.

Koláč dělám podobně jako Štětinka, ale na těsto jako bublaninu (poslední dobou oblibuju to, co tu kdysi na koláče napsala Xerxová). Na tenhle koláč ho dělám sladší, protože moc cukru už jinde nebude. Do tvarohu nedávám kakao, ale trochu citronové šťávy. Přes tvaroh dám rybíz (červenej) a už nic dalšího, ani cukr.

Co se bublaniny týče, tak nejraději bych asi s višněma, ale kde vzít a nekrást (eh, možná že i kde ukrást, ale neříkejte to na mne ;-) Takže následující volba je s angreštem, ta nám taky moc chutná. S třešněma mi přijde fádní a čistě rybízová mne taky až tak nezajímá, to už pak raději dávám směsku (co tržnice dala), tam může být i černej rybíz, když ho není moc. Ale jinak tam dám všechno možný, v takovejch skupinkách :-)))

Šťávy a marmelády nedělám, z kupovanýho to nemá smysl. Ale všechno tohle drobný ovoce zamrazuju, mimo sezonu je to skvělý.

A ještě jsem si vzpomněla, že když jsem byla malá, měli jsme na zahrádce u chaty rybíz. Moc ho nebylo a vždycky se snědl syrovej (já ho obvykle značnou část očesala, než měl šanci dozrát). Ale občas zbylo do sněhu, tj. udělal se z bílků sníh a osladil a do toho se přidal ten rybíz. To bývalo skvělý.

Jak vidíte, potrpím si na kyselý :-)

H. Williamson 11.7.2014 12:52

Re: Rybíz a spol.

Zano, ten snih s lehce rozmackanym rybizem byla moje milovana detska sezonni pochoutka.

Z. Lika 11.7.2014 13:28

Re: Rybíz a spol.

A to se peklo jako pusinky?

H. Williamson 11.7.2014 14:19

Re: Rybíz a spol.

Nee, to se jedlo jenom tak, ten rybiz v tom trochu rozpatlanej. Ovsem Liko, privedla jsi mne na myslenku.Ono by z toho ovocne pusinky udelat sly. Prilezitostne to zkusim - ovsem bude to muset byt z malin - ty zde dostanu.

T. Zana 11.7.2014 14:51

Re: Rybíz a spol.

No jo, syrový se to jedlo - bylo to přesně to, co se dalo udělat na chatě :-)

D. Ruščáková 11.7.2014 8:52

Rybízu mám dost, ale jen černej a červenej,

bílej mívala babička a prý ho zasadili kvůli mojí mamce, která ho malě moc ráda. Dělám z něj marmelády, bublaniny (bubble cake - jak jsem se to snažila přeložit Kaliforňanům:))) a šťávu.

A zvědavě se ptám - jak děláte rybízovou šťávu (sirup) vy? když se dělá "na studeno", sterilizujete to? Nebo do toho něco přidáváte, aby se to nekazilo?

Z. Tora 11.7.2014 10:54

Re: Rybízu mám dost, ale jen černej a červenej,

Džem z černého rybízu děláme nastudeno, nesterilizujeme. Na kilo rybízové šťávy (černý rybíz pomletý na ručním strojku - ten se nám na to osvědčil nejvíc, možná by to šlo i z nějakého strojku na mixeru, ale odšťavňovač nedoporučuju - ale na ručním strojku je to teda fakt dřina), takže na kilo šťávy kilo cukru krystal, 24 hodin občas promíchat, pak dát do vysterilizovaných sklenic a teď přichází ten fígl - nahoru nalít lžičku rumu (nebo slivovice nebo jiného alkoholu), na rum kolečko celofánu a pak teprve skleničku uzavřít. Díky tomu alkoholu nahoře neplesniví a vydrží. Teda nám nevydrží, protože to máme všichni moc rádi a neodoláme. Snažím se vždycky aspoň jednu sklenku někde vzadu v ledničce schovat až na vánoční cukroví, ale ne vždy se zadaří.

Z. Matylda 11.7.2014 12:28

Re: Rybízu mám dost, ale jen černej a červenej,

Já jsme to nechala překapat přes netkanku, pak to ohřála skoro do varu s cukrem a trošičkou kyseliny citronové a nalila to do sklinek, které jsem otočila víčkem dolů. Letos to tvořím poprvé, uvidíme.

Z. Gwendyvitmar 11.7.2014 14:34

Re: Rybízu mám dost, ale jen černej a červenej,

Na litr šťávy 1,7kg cukru je koncentrace, která už je cukrem konzervovaná, rozpouští se (ten cukr) při asi 80stupních a nevaří se to. Plus kyselina citronová na okyselení 8-15 gramů, podle kyselosti ovoce.

Veškeré domácí pokusy skončily na otázce, jak dostat po vánocích ten rosol z láhve. Dětem to nechutnalo, protože se cukr do vody nerozpouštěl.

Lepší je z višní, ta nerosoluje :)

Z. Inka 11.7.2014 8:31

U nás v Polabí

je rybízu hafo. Bimbovi rodiče dělají marmeládu, ale hlavně " šťavku", kterou popíjejí celý rok.

Já mám ráda rybíz od bývalého Kaččina přítele, v neděli jsme byli trhat, má fantastickou chuť a marmeláda je z něj nedostižná. Máme ze 4 kil protlaku, tak snad vydržíme. U nás je velmi oblíbený mřížkový koláč a na ten jedna větší sklenička padne.

Jinak z černého rybízu dělám cassis, na Silvestra do sektu - joj to byla oslava

Z. Yga 11.7.2014 8:23

Joj, rybíz

Jako děcko jsem ho nenáviděla - tedy ne na jídlo, rybíz jsem jedla ráda, ale když si vzpomenu na ty keřiska, která jsme měly otrhat (naše maminka je válečné dítě, tudíž měla stále dojem, že je nutno mít všeho zásobu - i ovoce a výrobků z něj - kdyby zase došli Rusi)! Většinou to byl černý rybíz (dodnes nechápu, proč lidi říkají, že je cítit myšinou), ale i červený a dokonce jeden keř bílého, který nikdy neopadal a vydržel až do zámrzu (ještě stále rodí). A z rybízu se dělal hlavně sirup (desítky litrů sirupu - chich), který spolu s kapkou sody smíchal taťka v nedostižnou limonádu (teda barva byla hrozná, ale ta chuť!).

Teď mám jeden keř červeného a je to tak akorát. Loni zarodil velice velmi, bylo jak na marmeládu tak na zamražení. Letos je to slabší - ono všeho ovoce je letos podstatně míň než loni, kdy jsme měli zase nadúrodu, ale snad na tu marmeládu s vanilkou bude (už se na ni chystám od Velikonoc, neb jsem se tento recept dozvěděla na Pálavě, ale nevím, jestli od Matyldy nebo od Laďky).

Z. Gwendyvitmar 11.7.2014 14:40

Re: Joj, rybíz

Hele, a jak to, že váš rybíz nerosoluje???

Je to jediné ovoce, u kterého do marmelády nedávám pektogel ...

M. Sedláková 11.7.2014 7:33

Zrovna zítra budu péct bublaninu rybízovou.

Mám hodnou sousedku, která mi rybíz dává.

Po rybízové bublanině se u nás jenom zapráší.

Máme jí raději než tu klasickou třešňovou.

Míša z Plzně

Š. Matyášová 11.7.2014 6:32

a já se žinýrovala poslat recept na rybíz ala brusinky

u nás je-pokud zavařím, pořád oblibovanej, sice ne ke svíčkový, ale ke stejkům :-D

Z. Lída 11.7.2014 10:54

Re: a já se žinýrovala poslat recept na rybíz ala brusinky

Sharko, přihoď ten recept na rybíz jako brusinky - prosíííím. To bych asi zkusila. Kdysi jsem tenhle recept měla, ale odešel kamsi do nenávratna. Jo a z černého rybízu(pokud ho nesežeru jen tak) dělám koláč s drobenkou. Je to fakt k nerozeznání od borůvkového :-)))

Š. Matyášová 11.7.2014 13:21

Re: a já se žinýrovala poslat recept na rybíz ala brusinky

de facto je stejnej jako ten od Jajky, jen tam leju méně vody-aby to bylo takový kašovitý

http://naszviretnik.net/2011/07/20/mlsotnik-rybiz-jako-brusinky/

Z. Xerxová 11.7.2014 5:56

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Rybíz nám jde. Máme ho dost. Každý rok na marmeládu (klasika rybíz, cukr, pektogel), pak se kus zamrazí, kus se sní za syrova (polovička nejraději do misky prosypaný trochou cukru) a celý dlouhý rybízový čas (mám i dva pozdní keře) se dělají rybízové koláče - kynuté tenké těsto, rybíz a drobenka. Někdy - pro jisté rozcapence (zeťák  :o)) přidávám tvaroh.

Garabáček radějimaliny a jahody, rybíz může, ale raději do jogurtu k svačině.

A ještě jedna rybízová odbočka - všechny naše sousedky (už i v další generaci) prostrkávají plotem ručičky a "kradou" rybíz. Máme totiž lepší, než oni - prostě je "kradený" - krádež je pochopitelně povolena, větve k plotu se neotrhávají a nestříhají  :o)  Jediné nebezpečí je oslintání od dogy   :o)  když ta ručka svírající lup nechce projít okem v pletivu

T. Louk 11.7.2014 6:28

Re: hezký den

No jasně, "cizí" je vždycky lepší :- ).

Skobu určitě v pohodě zvládnete. Holt je chlapec povaha citlivá a tak se budete společně s ním  učit zase trochu jinému přístupu. Abyste nezakrněli třeba :- ). Najtík se s přibývajícím časem víc otrká, ty máš zas klidu a trpělivosti na rozdávání... i vůči fňoučatům se mi zdá tahle tvárnější nátura praktičtější. Tak veselé skřehotání! :- ))