13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vánoční pečení a perníčkování

Připomeneme si archivní článek o voňavém, křehkém a hlavně dobroučkém vánočním pečivu :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 16.12.2022 18:58

Ráda jsem si znovu (po 6 letech) přečetla svůj článek - úplně jsem zapomněla, že jsem ho napsala. Díky Liko za připomenutí a jsem ráda, že jste ostatní ještě znvou napsaly, jak pečete, či proč už třeba ne.

Díky článku vidím a jsem ráda, že tyhle dvě radostné věci se stále opakují - pečení vánočního cukroví a naše zdejší perníčky. Sušenky, co jsou na fotkách mám i letos. No těsto na švédské hvězdičky zatím stále odpočívá v lednici, mám ho dvojitou dávku (jsou véélmi jedlé) a budu je péci o víkendu. Pracny už jsou hotové (s cukrem - hihi Liko), ty jsou opravdu mnohem lepší uleželé, tak u nich se manžel nechal přesvědčit, aby neujídal. Maminčiny jemné sušenky peču opravdu ráda. Nejen proto, že jsou "čím starší, tím lepš", ale hlavně z nostalgie, protože je to jediné těsto, kde vykrajuji právě maminčinými formičkami (ale i pár novějších) aby to byla vzpomínka se vším všudy. Třeba na perníčky se detailnější a malé tvary formiček nehodí. Těsto pečením trochu vyběhne a detaily "zakynou", ztratí se. Takže u perníčků používám jak svoje větší formičky, tak i ty, které donesou ostatní děvčata (většinu si jich dovezly z domova). Když se scházíme, nosím i vytisknuté archy fotek našich dřívějších perníčků, abychom měly předlohy na zdobení, což pak jde rychleji, není třeba lámat si hlavy "co nakreslit" a můžeme se "soustředit" na povídání.

Ještě k pracnám. Mám velké, i po letech se krásně vyklápějí. Ale - když jsem je pekla poprvé, podle receptu v kuchařce, bylo tam jen, že se formičky navyplní. Do té doby jsem je znala jen už "na talíři" , jejich výrobu nesledovala (maminka je nepekla) a asi si myslela, že se těsto nějak rozteče co a budou správně duté. Tak jsem formičky vyplnila, těsto hezky zarovnala. No byly to fakt pracky, jedna vydala za 4 a tím pádem šíleně syté. Ale poučila jsem se, teď už do formiček roztlačím jen kousíček těsta a pracny jsou tenké šlupičky, po rozležení opravdu křehoučké a moc dobré.

Z. Lika 16.12.2022 19:14

Maričko, moc pěkné povídání, z tvých vzpomínek dýchá příjemné teplo V