17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbová zmínka

Tentokrát o omáčce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Šusová 6.10.2017 14:52

Jooooo houbičky

to je moc vděčný téma. Já je miluju na všechny způsoby, obalovaný a smažený, jak karboše, jako gulášek, a moooooc jako kulajdu. To možná úplně nejvíc. A teď nově to rizoto, to mě uchvátilo.

Jen se zeptám - jak dlouho si lajsnete skladovat houby po nasbírání v lednici???

T. Zana 6.10.2017 14:09

Re: veškeré smetanové omáčky

Nešahej mi na rajskou :-)))) !

K. Miháliková 6.10.2017 14:08

Re: Houbová máčka

Presne tak aj u nás, bez mäsa, nanajvýš s volským okom, ale ani to nemusí byť. Úžasná je z čerstvých májoviek, špecialista na ňu je náš tata. Nerobí do nej ani zásmažku (jíšku), len zátrepku, z trošky hladkej múky rozmiešanej vidličkou vo vode (skoro som napísala že z trošky hladkej vody s múkou). Omáčka z májoviek zostane vanilkovo biela, lebo nefarbia a voňajú v nej tak úžasne, že je to na užranie sa k smrti. Ale keďže na májovky v množstve väčšom ako 5 sme už dávno nenarazili, tak to nehrozí. Ide ju urobiť aj zo šampiňónov, ale nie je to ono.

L. Blaza 6.10.2017 14:07

OT Pražení

Krásný pátek i nadcházející víkend přeju.

Na Hadech se můžete hlásit na Pražení :)

T. Zana 6.10.2017 13:32

U nás se houbová omáčka taky nedělala smetanová

Nejspíš asi proto, že na chatě bychom neměli jak sehnat tu smetanu, takže já taky spíš to hovězí na houbách, ale fotky jsou krásné a inspirující.

Pokud se příští týden trochu oteplí a my přestaneme chrchlat, zkusíme ještě jednou vyrazit na houby :-)

O. Joklová 6.10.2017 13:26

veškeré smetanové omáčky

prostě miluju, ale je to "mor", stejně jako Tečka se jedí lžící z hlubokých talířů a vaří se jí aspoň tak pět litrů (takže je pro jistotu radši nedělám)

úplně mě tady zaskočilo to vepřové, u nás omáčky vždycky s hovězím, houbovka s vařeným stejně jako třeba rajská (ale kam ta se na ni hrabe!!!!!!!)

ale nejraději mám všechny houbový jídla ze sušených - ono to potom taaaaak omamně voní!!! :-))))))))))

D. Ruščáková 6.10.2017 13:21

Ahoj Nelino:))

Tak takovou omáčku dělávala moje babička! Bývala moc dobrá - mně ale stačilo pár lžic a pak zase rok pokoj. Nějak radši smetanové omáčky obdivuju teoreticky či z dálky, nedělají mi dobře (natož, když jsou v ní houby:)) Tím pádem si na ně nezvyklo ani moje mužstvo, takže jediná smetanová na repertoáru je u nás svíčková:))

Já dokonce i kulajdu dělám s obyčejným mlékem...

Každopádně se na ty tvoje obrázky krásně kouká a hezky se nad nimi kulinářsky sní! :)

Z. Matylda 6.10.2017 13:17

Houbová máčka

se u nás vždycky jedla s knedlou a bez masa. Taková, jakou popisuje Yga. Ale houby můžu kdykoliv, škoda, že letos zas nebylo skoro nic.

Z. Tečka 6.10.2017 13:05

Tahle omáčka

se u nás nikdy nevařila, jen hovězí plátky na houbách a bez smetany. Ale manželovi kluci ji milovali, takže jsem se ji naučila dělat. Já jsem ochutnala, snědla, ale nijak mě nenadchla, asi proto, že smetanové omáčky prostě nemusím. Kluci ji mohli klidně bez masa, jen aby jí bylo hodně, jedli ji s knedlíkem, zásadně z hlubokých talířů a lžící. (podle manžela příprava na vojnu).

Z. Yga 6.10.2017 10:12

Re: Tak to je zajímavé,

Che - jak příhodné. Zrovna jsem se dívala, co si dám dnes k obědu a oni nabízejí zrovna hovězí s hříbkovou omáčkou - takže si to dám a nemusím vařit doma (bude tedy asi kuře).

Z. Yga 6.10.2017 10:03

Tak to je zajímavé,

u nás se hubová máčka s masem nedělala - ale maso se k ní dodávalo ve formě pečínky. Bože, toto jídlo jsem mívala moc ráda, akorát ty huby mně musela mamka přecedit (:o))).

Omáčka se dělala takhle - na cibulce se podusily houby, přidal se kmín, pepř a sůl. Uvařila se bešamelová omáčka, houby se do ní šoupli, přidala zakysaná smetana a popřípadě dochutila octem či solí. Podávala se už zmíněnou pečínkou a knedlama - mňam, že bych to spáchala?!

Z. Lika 6.10.2017 9:35

Patřím k nesběračům

z donucení, ale zkusím to aspoň z žampionů. Taková houbová "máčka", jak se u nás říkalo, to bylo hodně oblíbené jídlo. A také s chlebem. S masem neznám, ale je to dobrý nápad, jak uspokojit i masožravé strávníky.

Houby pořád ještě rostou, to je skvělé. Pamatuji takové úrodné roky, nanosila jsem se spousty košů drobných tvrdých hříbků, tak akorát na naložení. A růžovky rovnou na plech k obědu.

Takže dneska bude omáčka.

Nelino, díky! Sugestivně nafoceno.

Z. Xerxová 6.10.2017 6:33

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Houby - to je téma naší kuchyně od června do října... a letos se jich urodilo hodně a rostly stále. Naštěstí máme dost houbožravého příbuzenstva a sousedstva :o)

Pepa nemá rád houby jako hlavní jídlo - takže smaženice, obalované houby, houbový guláš (bez masa, jen kostky tvrdých hub ve smetanové omaáčce - ňam - to mi vařívala babička), hubník (na ten chodím k ségře)... je jen moje doména. Ale jinak houby u nás patří do řady polívek, pod maso, do omáček, nádivek, do fleků ,do rizota... prostě je cpeme, kam se dá :o)

A nasušeno mám ne na jednu zimu - ale alespoň na dvě...