2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbová zmínka

Tentokrát o omáčce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 6.10.2017 15:17

Re: veškeré smetanové omáčky

Když je miluješ obě, není co řešit. :-))

D. Ruščáková 6.10.2017 13:21

Ahoj Nelino:))

Tak takovou omáčku dělávala moje babička! Bývala moc dobrá - mně ale stačilo pár lžic a pak zase rok pokoj. Nějak radši smetanové omáčky obdivuju teoreticky či z dálky, nedělají mi dobře (natož, když jsou v ní houby:)) Tím pádem si na ně nezvyklo ani moje mužstvo, takže jediná smetanová na repertoáru je u nás svíčková:))

Já dokonce i kulajdu dělám s obyčejným mlékem...

Každopádně se na ty tvoje obrázky krásně kouká a hezky se nad nimi kulinářsky sní! :)

Z. Matylda 6.10.2017 13:17

Houbová máčka

se u nás vždycky jedla s knedlou a bez masa. Taková, jakou popisuje Yga. Ale houby můžu kdykoliv, škoda, že letos zas nebylo skoro nic.

K. Miháliková 6.10.2017 14:08

Re: Houbová máčka

Presne tak aj u nás, bez mäsa, nanajvýš s volským okom, ale ani to nemusí byť. Úžasná je z čerstvých májoviek, špecialista na ňu je náš tata. Nerobí do nej ani zásmažku (jíšku), len zátrepku, z trošky hladkej múky rozmiešanej vidličkou vo vode (skoro som napísala že z trošky hladkej vody s múkou). Omáčka z májoviek zostane vanilkovo biela, lebo nefarbia a voňajú v nej tak úžasne, že je to na užranie sa k smrti. Ale keďže na májovky v množstve väčšom ako 5 sme už dávno nenarazili, tak to nehrozí. Ide ju urobiť aj zo šampiňónov, ale nie je to ono.

Z. Tečka 6.10.2017 13:05

Tahle omáčka

se u nás nikdy nevařila, jen hovězí plátky na houbách a bez smetany. Ale manželovi kluci ji milovali, takže jsem se ji naučila dělat. Já jsem ochutnala, snědla, ale nijak mě nenadchla, asi proto, že smetanové omáčky prostě nemusím. Kluci ji mohli klidně bez masa, jen aby jí bylo hodně, jedli ji s knedlíkem, zásadně z hlubokých talířů a lžící. (podle manžela příprava na vojnu).

Z. Yga 6.10.2017 10:03

Tak to je zajímavé,

u nás se hubová máčka s masem nedělala - ale maso se k ní dodávalo ve formě pečínky. Bože, toto jídlo jsem mívala moc ráda, akorát ty huby mně musela mamka přecedit (:o))).

Omáčka se dělala takhle - na cibulce se podusily houby, přidal se kmín, pepř a sůl. Uvařila se bešamelová omáčka, houby se do ní šoupli, přidala zakysaná smetana a popřípadě dochutila octem či solí. Podávala se už zmíněnou pečínkou a knedlama - mňam, že bych to spáchala?!

Z. Yga 6.10.2017 10:12

Re: Tak to je zajímavé,

Che - jak příhodné. Zrovna jsem se dívala, co si dám dnes k obědu a oni nabízejí zrovna hovězí s hříbkovou omáčkou - takže si to dám a nemusím vařit doma (bude tedy asi kuře).

Z. Lika 6.10.2017 9:35

Patřím k nesběračům

z donucení, ale zkusím to aspoň z žampionů. Taková houbová "máčka", jak se u nás říkalo, to bylo hodně oblíbené jídlo. A také s chlebem. S masem neznám, ale je to dobrý nápad, jak uspokojit i masožravé strávníky.

Houby pořád ještě rostou, to je skvělé. Pamatuji takové úrodné roky, nanosila jsem se spousty košů drobných tvrdých hříbků, tak akorát na naložení. A růžovky rovnou na plech k obědu.

Takže dneska bude omáčka.

Nelino, díky! Sugestivně nafoceno.

O. Joklová 6.10.2017 15:14

Re: Patřím k nesběračům

co to je "nesběrač z donucení"??

Z. Lika 6.10.2017 16:34

Re: Patřím k nesběračům

Donucená lenorou, v mém případě tedy. Radši pracuju. Jéžiš takhle napsané to vypadá úplně dementně.

T. Zana 6.10.2017 17:17

Re: Patřím k nesběračům

Nééé, jsi zřejmě hrdinka kapitalistický práce :DDD

Z. Lika 6.10.2017 17:27

Re: Patřím k nesběračům

Zana dobračka spolehlivá, ano :-) Budu se muset jít naložit do horké vody s mořskou solí a zašnorchlovat si, ať té lenoře trochu vyhovím. Škoda, že se kočky nerady koupou, v tomhle jsou psi lepší.

Jestlipak se se zdejšími psími lidmi chtějí psi koupat? Představuji si, jak se v tom teple takhle přitulí k podpaží, člověk si druhou rukou drží otevřenou knížku... Jdu si změřit teplotu, tohle není normální!

Z. Xerxová 6.10.2017 6:33

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Houby - to je téma naší kuchyně od června do října... a letos se jich urodilo hodně a rostly stále. Naštěstí máme dost houbožravého příbuzenstva a sousedstva :o)

Pepa nemá rád houby jako hlavní jídlo - takže smaženice, obalované houby, houbový guláš (bez masa, jen kostky tvrdých hub ve smetanové omaáčce - ňam - to mi vařívala babička), hubník (na ten chodím k ségře)... je jen moje doména. Ale jinak houby u nás patří do řady polívek, pod maso, do omáček, nádivek, do fleků ,do rizota... prostě je cpeme, kam se dá :o)

A nasušeno mám ne na jednu zimu - ale alespoň na dvě...