30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

SOBOTNÍ MLSOTNÍK: Zelená velikonoční nádivka

Každé Velikonoce nádivku dělám pro celou rodinu a pokaždé je úplně jiná. Jaká byla ta letošní? Extra zelená!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 11.4.2020 10:40

Přiznám se, že velikonoční nádivku nemusím, přesněji: vyloženě mi nechutná. Totiž první, kterou jsem kdy jedla, byla s uzeným, a byla to prostě samá uzená chuť, spousta vajec, příliš silné chutě pro mě, no. A od té doby jsem na ni zanevřela. A dneska koukám, že to s tou chutí může být jinak, že nádivka může být asi docela dobrá :D Evo, díky za inspiraci, zelenisko mám ráda, a možná nakonec skončím u těch namočených rohlíků se sekanou zelení :DD

T. Zana 11.4.2020 15:08

Sem se přilípnu. U nás doma se velikonoční nádivka nedělala, takže pro mne to bylo v dospělém věku značné překvapení. A nějak mě moc neoslovila, takže ji nedělám dodnes.

Ale fotky jsou to moc pěkné, to zas jo ;-)

A. Bytová 11.4.2020 16:52

No a když třeba ještě k těm rohlíkům a zelenýmu se houby přidají ..., vždyť nemusí být nádivka jen velikonoční. :)

Z. Xerxová 11.4.2020 18:28

taky jsem tam hrst sušených hřibů přihodila. A taky mandličky...

A. Bytová 11.4.2020 20:37

Mým nádivkám se říká -vařila pejsek a kočička. Například možno přidat i sekaný česnek. V kombinaci s mandličkama (!), ale bez uzeného, ale hojně, hojně petrželky.

A. Rgova 11.4.2020 19:37

Dobrej nápad. U nás se taky nádivka nedělala, spíš kopřivový špeát, moc to nemusím, ale housky a houby a vejce jsou součástí hubníka. A ten mám ráda moc. S libečkem (roste letos krásně) a kopřivami to by mohlo být dobré.

4lánek o nádivce parádně návodný a na závěr fousisko moc pěkné.

Z. Jenny 11.4.2020 10:00

Hezký recept, dělám taky "tu našu" rodinnou, která má vždy tu nezapomenutelnou chuť našich maminek a babiček.:-) Krásně si to nafotila,inspirace bude zařazena a od Vavíska také. Jo a taky mne zaujal ten tatíčkův salát. Většinou sáhnu po kupované sklenici takové směsi ale i "tatíčka" tedy udělám, zase příště. :-) Dneska jsem měla v oumyslu udělati dvé malých kuřátek s nádivkou,jenže k nám přistály dvě zabijačková jelítka, takže se už opalují v troubě. :-)

A. Zemanová 11.4.2020 12:48

Jelíkta se opalují v troubě! Tak to mě rozesmálo nahlas, milá Jenny. Tatíčkův salát tomu říkám, protože mě ho naučil tchán, kterému se láskyplně a žertovně říkalo tatíček. Tchyně je samozřejmě matička. :) Naše širší rodina ho pravidelně vyžaduje. Tu zálivku si každý musí přizpůsobit své chuti, nám to chutná takto.

Z. Jenny 11.4.2020 17:37

Jůů, tatíček a matička, to je moc hezké! :-)

A. Zemanová 11.4.2020 8:12

Děkuju za "ochutnání" úplně jiné nádivky, než dělám já. Shodneme se v tom, že kolik vajec, tolik rohlíků, ovšem u nás to loni bylo 14 kousků od každého. Protože nádivku milujeme všichni a pravidelně k nám na Velikonoce jezdí Báďa s rodinou, a protože nádivku milujume i studenou další den, musí jí být zkrátka dost.

Den předem si vařím kus uzeného a peču řádný kousek krkovičky nebo plecka, pěkně na dostatečném množství cibule, aby bylo hodně výpeku. Den předem je tedy k obědu br. knedlík, zelí a kousek uzeného a vepřového. V den N (rozuměj nádivkový den) si výpek rozpustím (je necezený, s kousky cibule i s kousky kmínu po pečení), ohřeju trošku vývaru z uzeného a zaliju tím na kolečka nakrájené rohlíky a ručně hňoucám, dokud nevyrobím kašičku, pak přidám vejce a řádně promíchám. Do toho přijde drobně nakrájené maso vepřové pečené i uzené a pak hóóódně zeleného. Když jsou už kopřivy, tak hlavně ty, spolu se zelenou petrželkou. A když nejsou, tak používám listový špenát. Jednou jsem neměla ani ten, tak jsem rozpustila lisovaný mražený špenát a taky to bylo dobré. Ochutnám, lehce přisolím, když je třeba, a upeču.

Podávám jen s "tatíčkovým" salátem. Čtyři lžíce olol, dvě lžíce bílého vinného octa a dvě lžíce citronové šťávy prošlehám s 1-2 lžícemi moučkového cukru a trochou soli. Přidám lžičku mletého kmínu, na půlměsíčky tence nakrájenou cibuli nebo pár jarních cibulek, na půlkolečka tence nakrájené ředkvičky, nebo tence nakrájenou barevnou papriku, aby to bylo veselé, promíchám, a pak postupně vmíchávám čínské zelí, které zbavím vrchních listů, přepůlím a pak napříč tence nakrájím. Toho salátu dělám taky hóóódně, protože k nádivce krásně sedne a poctivě se o zbylý dělím s Milkou a Báďou.

Sýr mám taky ráda, ale na nádivce si ho představit nedovedu, rozhodně ne na té své. Ale proti gustu žádný dišputát, aneb každý si vaří podle své huby a tak je to dobře. Dnes je den před dnem N, takže (kontrolní otázka) u nás bude k jídlu co?

Peju všem dobrý den.

A. Zemanová 11.4.2020 8:13

Jen nevím, z kolika vajec a rohlíků budu nádivku dělat letos, protože Báďa s rodinou nepřijede. Koupila jsem rohlíků deset, ale nevím, jestli to pro nás přece jen není přehnané. :)

Z. Lika 11.4.2020 10:41

Ty ředkvičky do čínského zelí, to je prima nápad. Dávám namočené a nakrájené jidášovo ucho, to se s ředkvičkami nepohádá :-)

E. Zvolánková 11.4.2020 8:59

Já zase díky za tip na obměnu. Tu Tvou nádivku taky určitě někdy zkusím. S uzeným ji dělávám také, ale já osobně radši, když je nádivka víc zelená, než masová, ale mužská část rodiny zase raději víc masa, takže určitě vyzkouším. A hrozně mě zaujal ten "tatíčkův salát". Přiznám se, že ředkvičky v kombinaci s čínským zelím jsem ještě nezkoušela, ale věřím, že to může být fajn. Ráda to zkusím.

A. Zemanová 11.4.2020 19:44

Taky děkuju za tip. Vlastně mě nenapadne dělat nádivku jindy než na velikonoce; už je to moc dávno, co jsem dělávala nadívané kuře a pekla kus nádivky i vedle. Tvá nádivka mi přijde jednodušší, rychlejší i levnější bez toho masa, které dávám.

Nádivku jsme taky doma nedělali, ale v manželství se člověk setká s všelijakými požadavky, že. :)