7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokec(ník)

Tentokrát mlsný s roztomilou špičkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rpuťová 20.12.2015 7:52

Re: Kuliferda Vynalezavy

Týjo - to je kočičák chytrej!

A. Lex 20.12.2015 10:13

Re: Kuliferda Vynalezavy

No, Hani, tak to je úžasný a pak prý "nářadí" používají jen lidoopové a nebo některé druhy ptáků. Tě pic a teď člověk musí přemýšlet, když je ten mozeček tak úžasně aktivní, copak si asi o vás myslí?!

H. Williamson 20.12.2015 15:39

Re: Kuliferda Vynalezavy

No nevim, Alex, asi si tuka packou na hlavu.

M. Crossette 19.12.2015 19:38

vaječný koňak já ráda

dělala jsem ho vlastně jen jednou v prvním roce manželství za pobytu v Anglii. Recept jsem si přivezla z Prahy od maminčiny kamarádky, která nám tu dobrotu dávala každý rok a bylo to vynikající - husté, sladké, "povzbuzující". Tak jsem ho tenkrát také úspěšně zkusila. Jenže pak jsem "objevila" Baileys Irish Cream, který jsme popíjeli i mimo Vánoc a asi jsem zlenivěla na výrobu domácího vaječňáku. Pak se navíc recept někam ztratil, jen si pamatuji, že tam byly žloutky, slazené kondenzované mléka (píše Lika)a rum a dlouho se to ručně třelo.

O tom, že by se používala celá vejce - dokonce vyšlehaný bílek - tak to čtu prvně. Zamlouvá se mi recept Renáty dole, doma mám všechny přísady, takže se možná "pochlapím" a udělám.

Jinak Liko, recepty jsou krásně čtivé, představuji si tu přípravu pro Harvardský klub :)))

Renato odpovím tady k tvým dvěma včerejším komentářům. 1)právě proto, že tvar fazolí je podobný ledvinkám si myslím, že byly vybrány do chili (ledvinka=maso):))...2)ano "chili dog" je párek v rohlíku, jen ještě navíc politý chili, takže zakousnout se do toho musí téci ze všech stran po bradě, nepamatuji se, že bych ho kdy jedla, právě proto, že je toho na něm až moc, přijde mi to chuťově přeplácané. Vypadá třeba takhle http://1url.cz/1mdw

Z. Matylda 19.12.2015 18:29

Dneska jsme byly s Kačkou pozvány na výlet

a tak jsme jely s mými rodiči do Hlinska se podívat na betlémy v Betlémech- to je část města :) Jsou to staré chaloupky z 18. a 19. století s vánoční výzdobou. Bylo to prima, cestou zpátky jsme se stavili na kafe v hospodě Formanka u dálnice a měli tam různé dobroty z rakytníku a taky Frolíkovu kávu z Borohrádku- doufám, že bude dobrá :)

V. Glover 19.12.2015 18:20

jsou tam nějaké snadnější recepty na ten koňak?

Domácí vaječný koňak jsem nikdy neměla. Kdopak napsal tu starodávnou anglickou kuchařku, snad to nebyla Mrs Beeton, která napsala první knihu o běhu domácnosti a receptů, i když údajně na práci a vaření nikdy nesáhla?

V. Glover 19.12.2015 18:23

Re: jsou tam nějaké snadnější recepty na ten koňak?

aha, už jsem si přečetla v komentářích, že je to old new england cookbook

H. Williamson 19.12.2015 18:40

Re: jsou tam nějaké snadnější recepty na ten koňak?

Wendulko, domaci vajecny konak muze byt velmi dobry - viz komentar Renaty uplne dole. To, co psala Lika, zejmena ten prvni recept, je eggnog, ktery se od vajecneho konaku lisi tim, ze je takovy vyslehany. Kdybych si mela vybrat mezi obema, tak zvolim asi vajecny konak, I kdyz misto tuzemaku bych asi dala bourbon.

Z. Rpuťová 19.12.2015 17:10

Když už jsme u těch vajec

To jsem takhle jednou na koleji, z nedostatku čehokoliv, vymyslela léčivý nápoj. A taky dobrý, ale kůra na nádchu, chcípa a teplotu funguje, několikrát ozkoušeno.

Rozklepneme dvě vejce, zalijeme 4 polévkovými lžícemi rumu/slivovice/vodky - prostě co je po ruce, a dobře rozkvrdláme, aby se alkohol s bílkem dobře spojil. Přihodíme čtyři kostky cukru a dolijeme do čtvrtlitru horkou vodou.

Pít víc jak jeden hrnek se nedoporučuje, ono se nezdá, ale ....

Jednou má kamarádka utrpěla chcíp, já poradila a ona slíbila, že hned jak popije zavolá. Druhý den vyprávěla, že moc chutnalo a tak si uvařila ještě jeden hrnek. Po jeho konzumaci byla nucena kotvit jednou nohou z postele a prostě upadla do jakéhosi bezvědomí, z něhož se za 24 hodin probudila naprosto zdravá a čilá jako rybička! :))))))

Z. Lika 19.12.2015 17:16

Re: Když už jsme u těch vajec

No, když počítám, že 1 PL má mít 15 ml, tak čtyři vydají na 60 ml, to už je slušný panák. Asi tím teplem z horké vody se rychle vstřebá. Ale zase vajíčko by mělo bránit rychlému zblbnutí. Je to alchymie! Ovšem recept je to zajímavý a do zimy se rozhodně hodí. Takhle když někdo na lyžích zapadne do zdánlivě zamrzlého potoka, joj!

Rputi, a čemu říkáš nádcha?

Z. Rpuťová 19.12.2015 17:21

Re: Když už jsme u těch vajec

To je staročesky. :))

"Okolo močidla chodě, neujdeš nádchy!"

Nádcha od nadechovat-dýchat - takže prostě rýma, kašel a vůbec cesty dýchací.

Z. Lika 19.12.2015 17:25

Re: Když už jsme u těch vajec

Áha,z nějakého důvodu si od útlého dětství myslím, že je to opar. To by bylo prima, kdyby i na něj tohle zabralo!

Z. Rpuťová 19.12.2015 17:34

Re: Když už jsme u těch vajec

Tak to nevím.

Herpes simplex je sfiňa virová, které se člověk nikdy úplně nezbaví a jen mrcha číhá na oslabení organismu. Takže do jisté míry by pomoci mohlo.

H. Williamson 19.12.2015 18:42

Re: Když už jsme u těch vajec

U nas na Hane se oparu rikalo natcha; babicka a starsi tety to vlastne jinak ani nenazvaly.

Z. Rpuťová 19.12.2015 18:52

Re: Když už jsme u těch vajec

Tak to je zajímavé - dík za info! :)

R. Enatae 20.12.2015 0:18

Re: Když už jsme u těch vajec

Pro mě je nádcha ze slovenštiny a znamená onemocnění horních cest dýchacích (typicky rýma, případně i rýmička). Osvětlí nám ten výraz některá ze slovenských zvířetnic?

Z. Dalmi 20.12.2015 12:23

Re: Když už jsme u těch vajec

Taky to vnímám jako "nachlazení"

A prosím slovo "op.r" nevyslovovat, nepsat. Okamžitě se mi vyrazí. Už mi přišel i smskou :-)

H. Williamson 19.12.2015 17:01

Malinovy punc videnske spolecnosti

Ten se u nas pil (nejen) na vanoce. V malych brousenych sklenickach na vysoke stopce. Napoj mel barvu granatu a ve vecernim svetle ty sklenicky s puncem vysilaly krasne odlesky. Delali jsme si ho doma sami a fakt to bylo vynikajici. Recept je od me olomoucke babicky. V jejim rucne psanem receptari je poznamka "ve videnske spolecnosti velmi oblibeny".

1 a pul litru malin se zaleje ½ litrem lihu a necha stat 3 tydny. Pak se vylisuje, zfiltruje, a prida se jeden litr lihu a 2 litry cerveneho vina. Ve 1/4 litru vody se svari 1,12 kg cukru (pena se nesbira) a prida se k likeru. V uzavrenych lahvich se necha stat na chladnem miste nejmene 4 mesice. Pozn.: Cukru fakt musi byt tolik – je to vyvazene a neni to lepidlo.

Lih musi byt cisty lih, coz v apatykarske rodine nebyl problem. Nasi to delali z nekolika davek. Na dedeckove chate rostly kolem cesty nadherne ohromne maliny, ktere tam babicka nechala vysadit, takze ty 3 i vice litru se v sezone nasbiralo raz dva. Kdyz uz jsme chatu nemeli, tak rodice bud chodili sbirat do lesu na Drahanske vrchovine nebo nekomu zaplatili.

Z. Rpuťová 19.12.2015 17:26

Re: Malinovy punc videnske spolecnosti

Hanko to vypadá slibně, maliny já můžu! :)

Z. Lika 19.12.2015 17:33

Re: Malinovy punc videnske spolecnosti

Hanko, v receptu se u lihu objevily nějaké značky, asi tam byl původně zlomek - jelikož jde o líh, bude to důležitý údaj: tedy kolik lihu, pro jistotu prosím slovy?

Jinak maliny, zejména lesní, jsou samá chuť a vůně!

H. Williamson 19.12.2015 18:34

Re: Malinovy punc videnske spolecnosti

"jeden a pul litru malin se zalije pul litrem alkoholu". Po zfiltrovani se prida jeden litr lihu a dva litry cerv. vina. ... Ve ctvrt litru vody se svari 1,12 kg cukru.

H. Williamson 19.12.2015 16:26

tahle kucharka by mne zajimala

... a to tak, ze velmi. mam rada stare kucharky, jako minimalne z pred valky, ale i mnohem dal. Tahle by mne zajimala ohledne zveriny, dyni a javoroveho syrupu. Ona ta Nova Anglie je nejak kulinarne rozpolcena - puritanska tradice tomu moc nepridala (neji se pro radost, ale aby se telo udrzelo). Ale to mnozstvi ryb, morskych plodu, divoke zvere a jinych veci se nejak muselo odrazit.

Z. Lika 19.12.2015 16:39

Re: tahle kucharka by mne zajimala

Hanko, je to Old-Time New England Cookbook, autoři Duncan MacDonald and Robb Sagendorph. Franta ji koupil v Bostonu, v muzeu fregaty Constituion :-)

A kuchařka je to opravdu pěkná - je tam hodně povídání o ročních dobách (mají jich mnohem více než čtyři) a vhodném jídle. Spousta receptů s rybami a plody moře.

H. Williamson 19.12.2015 17:05

Re: tahle kucharka by mne zajimala

Dik, maji na Amazonu. :)

T. Zana 19.12.2015 14:56

Jedeme z adventních trhů

v Úštěku. Musim říct, že tak pěkné jsem v tuzemsku neviděla.

Z. Lika 19.12.2015 16:43

Re: Jedeme z adventních trhů

Jejda, v Úštěku jsem byla kdysi na chmelu. A vzpomínám si, že už jsi o něm dříve psala, jak krásně prokoukl.

Hezký adventní zážitek jsi měla :-)

J. Jovo 19.12.2015 11:09

POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Dnes má svátek Velká kočka, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku.

http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_26_2015#Velka_kocka_sv_2015.jpg

Z. Lika 19.12.2015 11:29

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Velké kočce přeji všechno nejlepší a něco dobrého na smlsnutí. Dobrá kočka, která mlsá :-)

A. Lex 19.12.2015 13:38

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Velká kočko, přeji Ti mnoho a mnoho zdraví do dalších let.

Z. Lída 19.12.2015 13:46

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Velká kočko, přeju ti krásný svátek, hodně moc zdraví a taky pohodu a radost z Pufíka.