1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Sezóna jahod i dalšího ovoce je v plném proudu, takže recept na knedlíky může přijít vhod.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 1.7.2022 19:01

Jajko, velice lákavě nafocený Mlsotník. Výborné tvarohové (meruňkové) knedlíky dělala česká kamarádka žijící v Německu. Také na ně strouhala tvaroh s cukrem. Vlastně u ní jsem je prvně jedla, maminka (nebo tatínek) dělala jen kynuté. Knedle byly výborné, ale já je sama nikdy nezkoušela. A zrovna nedávno jsme měli borůvkové, když jsme dostali chuť na něco jiného, že jídlo se zeleninovým základem (zahrada rodí). Tenhle recept ale vypadá natolik jednoduchý, že bych ho mohla zkusit. Problém by mohl být s tvarohem. Pevný či pevnější tvaroh je zde jedině "cream cheese" a to nevím jestli by šlo. Nebo - nešel by kefírový tvaroh? Domácí kefir mi bunzíruje v kuchyni, buď ho vypiju, nebo nechám částečně vykapat na jogurt, ruzné hutnosti. Jak "tuhý" by měl ten tvaroh do těsta být?

Ty "knedlíky do mrazáku" dáváte syrové, nebo už vařené? Já si kdysi mrazila ovocné kynuté, už uvařené. Sotva na talíři vychladly, dala jsem je v jedné vrstvě na tácek, dala zmrazit a pak sesunula do sáčku. Potom stačilo vyndat určitý počet, nechat rozmrazit a dát na pařák. Poprvé to byl jen takový zkušební pokus, byla jsem sama překvapená, že chutnaly jako čerstvé.

A dole mě velice zaujaly Verenčiny bylinkové knedlíčky, ty bych take mohla vyzkoušet.

Z. Lika 1.7.2022 19:17

Maričko, na ten tvaroh z kefíru zkusím odpovědět, jelikož mám s domácím tvarohem zkušenost. Pro tento účel bys ho musela nechat hodně odkapat přes pláténko na sítku nejméně přes noc. Pak by měl být akorát. Kdybys ho ještě něčím zatížila, už by mohl být suchý moc - pokud by se už drolil. A syrovátku vypiješ, v tom letním horku přijde k chuti :-)

Z. Jajka 1.7.2022 23:19

Knedlíky mrazím syrové. Mrazit uvařené jsem nezkoušela.

Z. Matylda 1.7.2022 12:32

Jdu koupit tvaroh.

T. Zana 1.7.2022 12:04

Já vlastně dělám jenom tvarohové knedlíky, chutnají nám nejvíc. U našich zrajou jahody, už se těším :-).

Z. Lika 1.7.2022 11:25

Ještě dotaz k vaření knedlíků: máte tip, jak dosáhnout co nejlepšího provaření mouky? (jde mi o stravitelnost) Protože pět minut mi připadá málo, po deseti už to bude asi rozvařené, nebo ne? Pomůže stravitelnosti nechat knedlíky (nebo těsto) půlhoďky odstát?

T. Zana 1.7.2022 12:05

My s tím nikdy problém neměli, teda vařím spíš šest minut, ale to je kosmetický rozdíl.

J. Hlavsová 1.7.2022 10:42

Tvarohové ovocné jsem dělávala, když byl synek malý, měli jsme je moc rádi. :-PR^Půlku jsem uvařila, půl dala do mrazáku napříště. Moc fajn oběd - celkem jednoduchá příprava, výborná chuť. Dávala jsem na ně rozpuštěné máslo a moučkový cukr nebo Granko. Moje maminka dělávala skvělé ovocné knedlíky z bramborového těsta, nejlepší byly švestkové.VR^

Z. Lika 1.7.2022 11:11

Šmarjá, tady je chutí :-)

Z. Jenny 1.7.2022 9:46

Ovocné knedlíčky z tvarohu,ty máme moc rádi ale už děláme jen když si na ně vzpomenu.:-)Nejvíc jsem si užila ,když jsme se jezdili jako ta prasátka válet na Balaton a tam ve stáncích ovoce,ovoce, ovoce od soukromníků, to byla mňamka. Místo mouky jsme vozívali Knemix a ostatní bylo k dostání v kempové prodejně, bezvadně zásobené. Na malém stolečku před stanem jsem koulela knedlíky a za pár minut jsme jedli. V rámci ubytka jsme tam byli i v bungalovu, který měl svoji kuchyňku a už tehdy sprcháč. Ovocné knedlíky všeho druhu bývalý bezva doplněk jídelníčku,jinak vetšinou čerstvě nalovené rybky a vínečko.R^V Jajko, díky za připomenutí, hned se do nich dám.R^

Z. Lika 1.7.2022 11:13

Letnění je skvělý způsob trávení času - když je horko, ochladit se ve vodě, mezitím něco občas zobnout, klábosit nebo klimbat u knížky, večer se projít... jo jo.

Z. Tečka 1.7.2022 9:29

Sladké nemusím, ale tyhle tvarohové občas. Dělala jsem je hlavně pro tátu, kterej sladké miloval. Kamarádka nedělala knedlíčky, ale špalíčky, polité rozvařeným sezónním ovocem, tvaroh nebo zakysanka, moučkový cukr a rozpuštěné máslo.

Takový borůvkový rozvar (pozor, ne žahour) neměl chybku.

Z. Lika 1.7.2022 11:14

Tak tohle jsem si musela vyguglit, díky R^

A. Alimo 1.7.2022 7:56

Tvarohový knedlíky my rádi, já dělám už jen ty tvarohový. Dělám z 2 kostek tvarohu v alufolii, ten z kelímku se mi neosvědčil, bývá moc tekutý. Jedno vajíčko, špetka soli a cca 200 g hrubé mouky, když tak trošku přidám, podle konzistence tvarohu. Uplácám těsto, v ruce dělám placičky, které plním ovocem. Dám do vařící osolené vody a když vyplavou, vařím ještě 5 minut. Navrch strouhaný tvaroh, trocha cukru, rozpuštěné máslo. Obvykle dávám polovinu do mrazáku. Já mám hlaaaad;-D

Z. Jajka 1.7.2022 9:37

Vaničkový tvaroh je nepoužitelný, ten kelímek z Madety se celkem použít dá. Ale kostka v alobalu je lepší.

Tvaroh na posypání jsme měli rádi nastrouhaný tvrdý (vypil šťávu z ovoce), ale děti upřednostňovaly měkký plnotučný, rozmíchaný s trochou mléka. S objevením toho hrudkového mu dáváme přednost.

Kdysi, když jsem musela víc počítat, jsem dělala knedlíky z odpalovaného těsta. To uměla excelentně moje babička. Její švestkové knedlíky... mňam.

T. Zana 1.7.2022 12:06

Mně asi nejvíc vyhovuje kelímek od Madety. Kostka v alobalu je na můj vkus až moc tuhá.

Z. Jenny 1.7.2022 9:47

Ali, já takýýýý ! ;-D;-D

Š. Matyášová 1.7.2022 7:32

dělávám podobně, jen bez vejcete..tvaroh,krupička a troška sole...teď už dlouho ne..jezdíval ake mě na ovocný knedle Bedulka..spráskla 6 knedlí na posezení,další si šla po půlhodině s provinilým výrazem přidat a pak se udiveně otázala - To už nemáš? A tak jsem šla přivařit..20 knedlí do sebe nacpala - dlouhej oběd od poledne do 16 hodin...k tomu padla kostka másla,něco skořice a cukru a strouhanej tvaroh,celejch 250g...a ovoce...a kafíčkooooo... jak já bych jí je znova vařila i v tědlech vedrech..a jak ráda ;-(V

Z. Jenny 1.7.2022 9:33

Ano, ách, to byla celá Bedulka, jak si říkala, dubový nohy?! V A palačinky a svíčková a tatarák..... moc vzpomínám.V

Š. Matyášová 1.7.2022 10:10

dutý nohy, jenny..dutý...;-D;-D;-D

Z. Jenny 1.7.2022 17:49

No, jasně že dutý, jsem to ale dopleta.8-o;-D Ovšem v těch 37 °C, mi udělalo z mozku míchaná vejce. ;-D;-D

Z. Lika 1.7.2022 7:26

Dobré ráno všem, vítám ranní ptáčata :-) Doma vysonduji, jestli by byl o tvarohové knedlíky zájem. Vzpomněla jsem si na jednu vychytávku, kterou jsem pochytila před desítkami let od kamarádky: meruňky opatrně vypeckuje (aby půlky držely při sobě) a dovnitř vloží minikostku cukru. Myslím, že meruňkám, které se prodávají v obchodě, by tato úprava určitě prospěla, nepochybně jsou podtržené - rozumím důvodům, ale tajně vzdychám po dokonale zralých meruních utržených přímo ze stromu. Mňam!

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv :-)

Š. Matyášová 1.7.2022 7:33

jo , tu mokka ;-)kostku cukru taky dávám..a obaluju ji ve skořici a není špatnej kousek marcipánu...

Z. Lika 1.7.2022 8:41

Á, díky za připomenutí "mokka", nemohla jsem si vzpomenout, pořád se mi vybavoval "bridž" ;-D

Z. Jajka 1.7.2022 9:28

Vidíš, mokka kostky, já půlím ty obyčejné... podívám se po nich. Mám je jen pro hosty a do těch meruněk, nápoje si nesladíme.

Š. Matyášová 1.7.2022 10:12

já už nemám ani jedny..protože nesladím...ale občas po nich koukám, jestli by třeba náhodou ...a pak si řeknu - blb ost a zůstane u koukání....

T. Zana 1.7.2022 12:08

Taky meruňky sladím, pokud to jsou ty kamenné potvory, ale většinou se pokouším je nechat dozrát, někdy to vyjde.

L. Blaza 1.7.2022 6:57

Pěkný den všem!

Tvarohové knedlíky s všelijakým ovocem vařím taky ráda, u nás se posypává kromě cukru a strouhaného tvrdého tvarohu taky se zakysanou smetanou.

Zajímavý recept i s povídáním na tyhle tvarohové knedlíky jsem našla u Kuchařky pro dceru. :)

V. Verenková 1.7.2022 5:18

neskutočné dusno,bolesti v chrbte a nohe.A tak som zase prvá pri čítaní.Jajka,knedlíčky z tvarohového cesta sú moje obľúbené jedlo.Cesto robím presne ako ty,občas mávam problém s tvarohom/raz vlhkejší,taz nie/.Mám túto modifikáciu a vrelo je doporučujem.Cesto rozdekím na dve časti.Do prvej dám soľ,korenie,bylinky,vyvarím guľky-knedlíčky.Posypem upraženou cibuľkou a slaninkou.To je prvý chod obeda.l Po ňom si dám tie"tvoje" ovocne a to je ako dezert.Večer to zopakujem.

Z. Lika 1.7.2022 8:42

Ta slaná varianta je zajímavá! Hnedle mě napadl i špenát nebo mangold, jako prívarok R^