6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Skládaný řízek

Jedna z mých oblíbených stálic k teplé večeři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 16.9.2016 20:20

Re: Milá Maričko,

Tak odpoledne jsem to spáchala - pravda, trošku jsem modifikovala. Nemaje moc ráda zmrtvělou papriku, použila jsem rajče (óbr rajče ála Dalmácie - takovéto vrapaté a masité). Na cibulce jsem podusila hokaido (celou velkou), zvlášť opekla kusy okořeněného a oolejovaného stehna (ono totiž nebylo vcelku, tudíž na roládu ani nebylo vhodné) - to jsem mrskla k té dyni, přidala na kousky pokrájené rajčisko bez šupky, trošku vody a šup s tím do "pomalé" trouby. Za hoďku hotovo (posledních deset minut bez křidylky). Maso na talířek, k tomu hromádku té dýně. Zbytek jsem rozmixovala "na hrubo" (část jsem si zamrazila na rychlou polívku) a přidala tekutinu na požadovanou hustotu (půl na půl mlíko a voda z uvařených těstovin). Nakonec krapet šlehačky a balzamikového octa. No a mám na zítra uvaříno - teda, zatím jsem jen ochutnala, ale maso je měkoučké a dobroučké a ta majda ... éňo ňuňo. Z koření jsem dala krapítek (opravdu jen štipec) karikoření a krapet (větší) koření s medvědím česnekem (tím jsem pomatlala to masiko). Jinak už jen sůl a balsamikový ocet. Ta hokaido je výborný nápad.

A. Lex 16.9.2016 20:09

Re: kuk...

Vítejte Xerxovic doma!!! Prima, že jste v pořádku!!!

V. Glover 16.9.2016 19:53

Re: kuk...

To mate trochu smulu na pocasi, tady byly dva a pul mesice odporne tropy, jeste vcera tady u Londyna bylo 34 stupnu, a dneska je najednou skoro o dvacet mene, za coz jsem velice vdecna, ale na dovolenou to idealni asi neni, a ve Skotsku je vzdycky tak o deset stupnu mene nez tady na jihu. Snad si to i tak uzijete! Ja zase za ctyci tydny budu v Beskydech, tak mi prosim na rijen objednejte krasne podzimni pocasi.

Z. Hanča 16.9.2016 19:09

Re: Ludmila!

No, když kouknu na mapy, tak třeba v Praze už prší. A na deštíček to nevypadá, spíš na pořádný déšť. Anebo ne?

Z. Lída 16.9.2016 18:39

Re: Ludmila!

Děkuju krásně všem gratulantům a spolujmenovkyním přeju krásný zbytek svátečního dne. A těm, co si přejí (jako já) taky pěkný zahradnický deštíček.

Z. Xerxová 16.9.2016 18:13

Re: kuk...

Londýnem jsem projížděli včera večer, když krápalo - za náma už šla povodeň...

Z. Xerxová 16.9.2016 18:12

Re: kuk...

jeden den se foťák vyskratoval - neb fakt nezbyla na nikom nit suchá (i nepromoknutelné bundy promokly). Druhý den foťák vysychal - ale foťákoval, jen obrazovka a nemu nefungovaly :o) Pak jedno odpoledne šly na výlet všechny objektivy, ale tělo foťáku zůstalo v teple u krbu... na a jedny fotky se nechtěly stáhnout - ale teď Pepa zrenovoval kartu a zachránil alespoň většinu. prostě fotky zakleté...

M. Crossette 16.9.2016 18:07

Re: kuk...

Vitej a začínám se těšit na povídání a fotodokumentaci, která jistě bude báječná !!!!

M. Crossette 16.9.2016 18:06

Tak jsem tady a děkuji za komentáře !!!

Sharko, hořčici máme samotnou na talíři a namáčíme do ní(já méně, choť vice)sousta. Jindy si řízek choť pomázne Švěhlovic "žiletkovou pastou", kterou miluje. Dobrá je I majonéza, nebo jistě Rputi by šlo i aioli. Já někdy do strouhanky přidám trošku mého nejoblíbenějšího kreolského koření. Prostě fantazii se meze nekladou. Já mám ale ráda tu nahořklou chuť ementálu, tak řízek nejvíce chutná "jen tak".

YGO a Alex - když se plátky šunky stlačí, drží dost na to, aby se daly obalit (ale přeci jen opatrně). Spíchnout párátkem jsem nikdy nezkoušela, ale nápad je to dobrý.

PetroaK - také jsem nejprve zatápala, co by mohl být "rýžový sýr" a on to krásný překlep :))

Já mám na smažení fígl. Na menší smažení (tyhle řízky a třeba květák v těstíčku), používám malý kastrůlek, ne pánvičku. Mohu do něho nalít méně oleje a přesto je ho dostatečná vrstva na smažení. Ano jednotlivě, dva řízky se tam nevejdou. Ale zase, když je olej dobře rozpálený, jde to rychle, olej nemá ani moc šanci se vsáknout a ani se tolik nepřepálí. A rozhodně je oleje menší spotřeba..

A ano, mělnickou Ludmilu jsme si vozili z návštěv a jeden čas jsem si do těch hezkých bachratých láhvích ukládala svoje bezinkové vino. A na nádvoří v mělnickém zámku jsem (někdy v prvních letech manželství)spadla do kašny. Zajeli jsme si tam z Prahy s manželem a bratrem do rest. a já pak blbla po ochozu kašny a sklouzla jsem. :) Možná mě rozjařilo právě to dobré vínko.

T. Zana 16.9.2016 17:55

Re: kuk...

Doufám, že jsi nějakou vodu přivezla.

Z. Xerxová 16.9.2016 16:44

kuk...

neuplavali jsme, ale jen těsně :o) Mocmoc vody a málo slůňa - typické Skotsko. Nám to neva - my si to užili. Jdu spát... jeli jsme nonstop...

Z. Rpuťová 16.9.2016 16:21

Re: Ludmila!

Též všeho nejlepšího Liduškám vinšuju!

Z. Yga 16.9.2016 15:30

Re: tak to brzo vyzkouším

Jestli ona nebude na zdravou výživu ...

Z. Yga 16.9.2016 15:28

Re: Ludmila!

Taky přeju všem jmenovaným - a ještě posílám jeden pozdrav tam za Duhový most, pro Li.

A. Lex 16.9.2016 15:11

Všechno nejlepší

VŠEM LIDUŠKÁM. Ludmila je moc krásné jméno a poslední dobou úplně vymizelo. Myslím u malých dětí. Škoda.

Z. Hanča 16.9.2016 15:00

Re: Ludmila!

Všechno nej Liduškám k svátku !!!

Z. Hanča 16.9.2016 14:57

To mi připomnělo,

jak jsem kdysi - dávno, pradávno již tomu - občas dělávala obalovaný salám, silnější kolečko mezi plátky sýra, spíchnuté páratkem. Anebo moje tchýně dělávala variantu s kolečkem celeru (+ sýr + salám), tady ale hodně záleželo na tom, aby se vystihla správná konzistence celeru - musel se, tuším, předvařit, ale pak nesměl být ani moc tvrdý, ani moc měkký.

Tvoje varianta, Maričko, se šunkou a sýrem, se mi líbí víc, s bramborovou kaší, to někdy zkusím.

Poznámka pro Páju : vidíš, taky jsem to neměla s tchýní lehké, musela jsem u ní jíst obalovaný celer!

Z. Jitur 16.9.2016 14:29

Re: mimo článek... vzkaz pro Bedu

ozvu se příští týden, dovezla bych to nejspíš zase na Háje, jako jsme se setkaly minule, jen se dohodnem konkrétně :-)

Z. Jitur 16.9.2016 14:28

Re: Jéžiš, já mám hlad!

taky jsem si říkala, nějaká "zdravá novinka" :-()

E. Šusová 16.9.2016 14:15

Re: Dobrý nápad!

Díkuju Rputi!! Číhnu.

E. Šusová 16.9.2016 13:40

Re: Jéžiš, já mám hlad!

Rýžový sýr je, milá Bedo, naprostá hovádina :-D, rýžový chlebíček to mělo být :-D. Leč, po včerejším žampuňským a při nedostatku spánku ze mě prostě nevyleze nic kloudnýho :-D

M. Pajakerryková 16.9.2016 13:18

Re: Ludmila!

ano já přeju pěkný sváteční den

M. Pajakerryková 16.9.2016 13:18

Re: tak to brzo vyzkouším

nebude, ani svíčkovou mi nepochválila!!!! to jsem mohla udělat koprovku, vyšlo by to nastejno.....

O. Joklová 16.9.2016 13:15

Re: Ludmila!

taky přeju!!!! :-)))))))))

O. Joklová 16.9.2016 13:14

Re: Jéžiš, já mám hlad!

co je rýžový sýr??????????????????????????

O. Joklová 16.9.2016 13:13

Re: mimo článek... vzkaz pro Bedu

Jitur, myslím že to určitě udám - nebo pošlu Pavle do Pardubic - nebo sdělám sama :-DDDDDDD... rýsuje se totiž, že tu budu mít na nějakou chvíli depozitní koťata na dočasku, tak bych nemusela prát tak často

číslo máš, ozvi se kdy a kde - klidně si dojedu :-)))))

Z. Rpuťová 16.9.2016 13:05

Re: Dobrý nápad!

Něco jako tatarka, ale česneková. Receptů hafo! :)

http://www.labuznik.cz/recept/francouzska-aioli-a239oli-cesnekova-majoneza/

Z. Yga 16.9.2016 12:47

Re: tak to brzo vyzkouším

Ještě se ti bude stýskat ...

T. Zana 16.9.2016 12:45

Ludmila!

Všem Ludmilám, Likám, tuším Karakal a případně dalším - všechno nejlepší k svátku!

T. Zana 16.9.2016 12:44

Maričko,

jako vždycky perfektně provedený (zdokumentovaný) recept. Možná někdy zkusím, ale já smažené skoro nejím (tudíž nedělám :-)) takže to asi bude až někdy opravdu, ale opravdu nebudu vědět, co udělat. Šikovné je, že to je rychlovka, ty já ráda :-)