27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokec(ník)

Dnešní vípák bude opět trochu kuchtící. Možná si vzpomenete na loňskou aukci...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 5.3.2016 19:57

Liko, jak jsem neknedlíková,

tak tohle vypadá báječně - vyzkouším, až zase dorazí nájezdníci, oni si knedlíky rádi dají a já se přidám:)) A máš to bezvadně nafocené, takže míra dezinterpretace napsaného se rapidně snížila:))

Ta kytka, to netuším co je, ale já v tomhle oboru nijak nevynikám, takže mě to netrápí. Spíš ti přeju, že máš za oknem takovou nádheru!

Já si minulý týden koupila kvetoucí minirůžičky, žluto-červené, přesadila je do většího květináče a doufám, že se jim bude za oknem dařit:))

A. Lex 5.3.2016 19:48

Re: FOTKY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bedóóó, bezva akce, ezva fotky, jen jsem v rychlosti v nadpisu alba četla AKČNÍ SVÍČKOVÁ! Trošku mě to zarazilo, než jsem přišla na to, kde mám v hlavě chybu :-).

Z. Lika 5.3.2016 19:44

Re: To byla mana nebeská!

Já nechávám déle odpočinout jenom omatlánku, a po smíchání s rohlíky jen tu půlhodinku (?), než začne vřít voda na knedle. Totiž obávám se, že při větším hňácání se ty rohlíky rozpadnou a celý efekt by byl fuč. A máš pravdu, rohlíky obstarají všecko - včetně soli.

Z. Rpuťová 5.3.2016 19:30

Re: Knedlík

My to prostě dělali jako kouli. Ale nevím, jestli by se vešlo do kráječe.

Z. Rpuťová 5.3.2016 19:02

Re: To byla mana nebeská!

Liko, ony v tom množství stačej ty rohlíky - tam je toho prášku habaděj. A místo toho hňácání je možná ten odpočinek v ledničce, že prášek učiní své. Ale nevím. My jsme odpočinout nenechávali, ale za to přičinlivě hńácali. Dost možná to vyjde na stejno.

T. Zana 5.3.2016 18:53

Zážitek kulturní, po všem tom jídle :-))

Byli jsme se podívat do Muzea Karla Zemana. Když ho před časem otevřeli, tak jsem na to koukala poměrně nedůvěřivě, přišlo mi, že to bude takový magnet na turisty (je umístěné prakticky pod Karlovým mostem).

No ale pak se to nějak sešlo a vypravili jsme se tam a byla jsem nadšená. Je tam toho spousta, mraky ukázek z filmů, předvádějí tam ty hlavní trikové postupy (můžete si to zkusit), ukazují kostýmy,... Může se tam fotit!!!

Zeman je pro mne srdeční záležitost. Jako malá jsem s našimi často chodila do Technického muzea a tam vždycky, ale fakt vždycky, promítali Cestu do pravěku. No a pak ty Verneovky...

Z. Lika 5.3.2016 18:45

Re: Tyhle knedliky bych mohla zkusit

Hanko, velmi dobrá varianta jsou knedlíky bez mouky:

Celozrnné knedlíky

Ingredience: 6 celozrnných rohlíků, 2 vejce, zelenou petrželku, muškátový ořech, 50 ml plnotučného mléka, 12 g rezistentního škrobu (dá se vzít normální škrob), sůl

Postup: Nakrájíme rohlíky, které zalijeme mlékem. Dále přidáme škrob, žloutky, nakrájenou petrželku, sůl, nastrouhaný oříšek a sníh z bílků. Vše smícháme a vytvoříme koule. Knedlíky vaříme v páře okolo deseti minut.

(převzato z pořadu Jste to, co jíte, a ty knedlí(č)ky jsou famózní. Ale pozor, opravdu se musejí vařit na pařáku, ne ve vodě!)

H. Williamson 5.3.2016 18:38

Re: tak tenhle recept na houskové knedlíky

Maricko, mas pravdu, ze ten uplne mekky bily chleba se na to nehodi. A zrovna tak, podle me zkusenosti ty opravdu cerstve upecene franc. bagety - takove ty dlouhe tycky. Ale nasla jsem kompromis, ktery fakt funguje. Maji to treba v Publix, tusim pod nazvem Italian loaf/bread a vypada jak ceska veka na chlebicky. Proste to neni ten vatovy chleba. Ale chce to ty nakrajene kosticky vysusit - ja to dam na plech do trouby na nejnizsi teplotu. Z toho se ten Liky knedlik musi sichr podarit, protoze ja z toho delam ten karlovarsky, coz je v podstate velmi podobne.

O. Joklová 5.3.2016 18:32

Re: FOTKY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

no jasan!!! Zvířetnická akce bez jmenovky??? toť zhola nemožno :-DDDDDDDD

H. Williamson 5.3.2016 18:26

Tyhle knedliky bych mohla zkusit

Mam jeste v mrazaku neco hrube mouky, co mi ve velkem mnozstvi (spolu s polohrubou) privezl synovec. Ja jsem dlouha americka leta prezila bez knedliku, protoze bez spravne mouky to bylo komplikovane. Ale rada varim jidla, kde ceska duse by vyzadovala knedlik. Ale Americani knedliku neznali nevi, o co prichazi a tak si stejne pochutnaji. V posledni dobe jsem zacala delat karlovarsky knedlik, ktery vyzaduje tak malo mouky, ze tam muzu dat I tu hladkou. A zlehci se vyslehanymi bilky. Akorat, ze se musi varit v ubrousku, ale to zas neni takova otrava. Ovsem Liky knedlik je velmi podony. A mam radejc houskove knedliky.

T. Zana 5.3.2016 18:24

Re: FOTKY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Páááni, to ale musela být akce :-)

Ježkovovoko, vy jste na to měly jmenovky!!?????

Z. Lika 5.3.2016 18:03

Re: Knedlík

Jsem ráda, že knedlík chutnal. Hadicovitý tvar se z toho opravdu udělat nedá, jen ta šiška.

Pokud jde o kytku, má kořínky. A je příbuzná jedné kytky velmi rozšířené v květinářstvích, dokonce má stejné rodové jméno. Akorát ta se prodává na květ, kdežto ta moje zdobí listem (že vyhnala na květ, s tím se moc nepočítalo).

M. Crossette 5.3.2016 17:48

tak tenhle recept na houskové knedlíky

mám založený někde mezi svými ostatními papírky s recepty už dobře 40 let. Nadiktovala mi ho při jedné návštěvě domova moje teta, protože knedle mi u ní velice chutnaly. Byla jsem tenkrát začínající kuchtinka a tento postup mi připadal i pro mne zvládnutelný. Jenže pak jsem zjistila, "české" rohlíky se v Americe koupit nedaly. No zkusila jsem to s jejich bílým chlebem (otoustovaným), ale kostičky se v misce rozpatlaly a knedlík se nepovadl. Tak jsem ho založila jako v USA nepoužitelný. Naučila jsem se tu úspěčně dělat knedle bez "housek" a na tenhle recept úplně zapomněla. Teď jsi mi ho Liko připomněla. Sice rohlíky se tu stále neprodávají, ale dají se koupit "evropské" bagety, ze kterých by to možná šlo.

Tédáá vy jste ale měly krásnou hostinu a vůbec celé setkání "kolem stolu" !!!!

A pod "blbouny" také znám jen ovocné knedlíky. Můj tatínek říkal, že to byl název z vojny. Jméno jim dali vojenští kuchaři, kteří je balili 2x tak velké, než běžné, aby jim to lépe odsejpalo a i tak to prý byla práce jak "u blbejch" :)

Jo a ta kytí mi přijde jako druh denivky, která má lístky trochu jako orchidej.

Z. Lika 5.3.2016 17:48

Re: To byla mana nebeská!

Ještě přece jenom pro jistotu zdůrazním, že v tom nejsou žádné kvasnice, prdopeč ani nic podobného.

H. Williamson 5.3.2016 17:37

Re: FOTKY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak tohle muselo byt bezvadny a dobra pohoda z fotek primo cisi. A samozrejme vynikajici spolecnost.

Z. Jajka 5.3.2016 17:27

Knedlík

jsem vyzkoušela nedlouho po prvním uveřejnění receptu. Byl shledán velmi jedlým (k segedýnu) a já vydala zákaz kupování hotových houskových knedlíků :-). Leda na knedlíky s vajíčkem. Mají v lepším případě 1 kostičku housky v jednom plátku. Trošku jsem bojovala s tvarem - nechtěl mi držet v delších šiškách jako knedlík bramborový, který dělám běžně...

Fotka kytky - to je tedy záhada. Vůbec se nechytám... Nebyla by nějaká nápověda? Odkud je? Má cibuli nebo hlízu? ...

O. Joklová 5.3.2016 16:55

Re: To byla mana nebeská!

a nejsou ty provzdušněný přece jen něco jinýho????

Z. Lika 5.3.2016 16:24

Re: To byla mana nebeská!

Rputi, já se teda přiznám, že se s tím moc nemažu - jen omatlám, udusám a dost. Hm, ale začíná mě to zajímat, asi si příště zaprovzdušňuju.

O. Joklová 5.3.2016 16:13

Re: výslužka

ano ano, nevím jak kdo jak co, ale já jsem dostala - a měla jsem z toho doma ještě dva obědy!!! :-)))))))))))

no a znáte to s omáčkou - čím déle leží, tím je lepší... dokonce jsem to pak už ani neohřála, ale sežrala rovnou z lednice (jsem barbar, já vím)

O. Joklová 5.3.2016 16:07

Re: Ta kytka na okně

zano, to spíš do toho focení asi ponořila foťák :-DDDDDDDD

O. Joklová 5.3.2016 16:04

Re: Nj, tohle taky nejsou knedlíky,

pro mě jsou blbouni taky takové ty veeeeeeliké pařené knedle - dvě, tři zabraly samy celý talíř... s něčím uvnitř (třeba povidlí), s něčím navrch, jak je komu libo

O. Joklová 5.3.2016 15:59

FOTKY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nikoli pouze knedlíku, ale celé akce (přesněji, knedlík tam vlastně nemám vůbec, zato maso, to joooooo)

http://meda-beda.rajce.idnes.cz/Aukcni_Svickova/

a kdo namítne, proč není nafocena celá prostřená tabule, tomu musím odvětit, že mne to samotnou mrzí, ale prostě... hlad je hlad, a ta moje jedna mozková buňka nezvládla věnovat se jídlu a ještě fotit :-DDDDDD

Z. Nelina 5.3.2016 15:44

Re: pěkná procházka

Jo labuťáci, občas jsme si užili jejich rány při krmení v Cihelné na náplavce, krmení se dožadovali skutečně vehementně.

Někdy labuťák vletěl na most, musela se zastavit doprava, a policajti měli hodně těžkou práci je odchytit a schytali hodně ran.

Z. Rpuťová 5.3.2016 15:20

Re: To byla mana nebeská!

Vavís, tak dej Vaškovi do ruky vařečku a ať provzdušňuje, ona je to docela makačka. Puchejře, to mu klaď na srdce! Na těstu samozřejmě! :)))

Ale ta dobrota potom!

Z. Lika 5.3.2016 15:01

Re: Ta kytka na okně

Naštěstí je to foťák potápěcí, tak to vydržel :-)

Z. Lika 5.3.2016 14:56

Re: To byla mana nebeská!

Jo, Zano, teď mi teprve Tvá otázka došla :DDD Hosté dostali výslužku, aby neodešli s prázdnou a mně nezůstal ten kotel omáčky doma.

Z. Lika 5.3.2016 14:55

Re: pěkná procházka

Prý by dokázal zlomit ruku. Máme s nimi zkušenosti z Norfolských řek i jiných míst v Británii - nebyli sice rozzuření, ale dožadovali se dost neurvalým způsobem krmení a kradli kuřákovi cigarety z ruky :D

Z. Lika 5.3.2016 14:53

Re: To byla mana nebeská!

Nakonec přišlo šest hostů, takže se mnou pro sedm. Knedlíků byla dvojitá dávka, proto jsem je úplně neodhadla. Ale jinak to bylo prima, povídaly jsme snad do sedmi nebo osmi... :-)

T. Zana 5.3.2016 13:51

Re: Ta kytka na okně

Ty jsi se do toho focení prostě ponořila ;-)

T. Zana 5.3.2016 13:51

Re: pěkná procházka

Hmm, namíchlý labuťáky je lepší pozorovat z dálky.