9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Balada o polévce a domácím štěstí (archiv)

Pro domácí skvělou shodu, prevenci pří při rozvodu, nebo jenom pocit blaha, není marná tato snaha:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 7.7.2023 20:18

Moc pěkná óda na květákovou polévku. Máme ji rádi, ale dělám ji hlavně v zimě, v horkém (současně přímo tropickém) vedru polévky jíme málo. Rozebraný květák krátce povařím, růžičky vyndám a polévku zahustím jíškou. Pak přídám na drobno pokrájené květákové listy (tady květák od listů tak okrajují, že jich tam je maličko, jen ty těsně "u hlavy"). Nakonec přidám na menší pokrájené růžičky (podle množství polévky klidně všechny) A přijde to hlavní - okořením tak, že nasypu asi tuctem masových kuliček s italskou příchutí:-). Kupuji je ve velkém pytli, protože je dávám i do špagetové omáčky. Mám je v mrazáku, takže stačí jen odebrat, což u polévky dělám už předem, takže kuličky už jsou rozmražené, když je tam přidávám a jen provařím. Kuličky jsou tak skvěle ochucené,(a jak je jich dost) že další koření už není potřeba, připadně jen přisolím. Nevím, jestli se tyhle ital. kuličky u vás prodávají, jestli ano, vyzkoušejte. Švédské jsem nikdy nezkoušela, mají jinou chuť, nevím, jestli by se ke květáku hodily.

M. Crossette 7.7.2023 20:30

Jinak Liko, předevčírem a včera byl guláš starého Sedláka. Použila jsem 4 z mých obrovských zelených paprik a odpovídající množství cibule. Měkke maso jsem vyndala a zeleninu protřela velkým cedníkem (když jsem guláš dělala prvně, mixovala jsem, bylo to hořké a tenkrát mě Baty poučila a tys též zdůraznila). Šťáva byla tak vynikající, že jsem neodolala a pár pořádných doušků upila jen tak. Ale právě, že štáva byla hodně řídká, přeci maličko jsem ji zahustila moukou, na chuti to moc nezměnilo. První den byl guláš s rýží, podruhé s brkaší. Dosud jsem do tohoto guláše kupovala maso, které kupuji na šp. ptáčky a vždy jsou dobré, měkké - tak proč ne na guláš. Guláš byl vždy dobrý, ale tak nějak maso nebylo to pravé. Tentorkát jsem si předem na am. netu vygooglila, jaký sek se na guláš nejlépe hodí. A doporučili "beef shank", což jsem si našla, že je česky kližka, tedy maso, který máš ty sama do gulášů nejraději. Tady se prodává (v tácku) jako "maso na polévku" a několikrát jsem ho koupila právě na vývar. Tak byl manžel pověřen (jel nakoupit) maso koupit, pokud to budou jen ty tácky, ať vezme dvojmo. No ještě že jsem to poradila. Protože tady se tedy kližka prodává jen jako silnější steak, tedy kus kosti s menším množstvím prorostlého masa kolem. Na českým fotkách na netu to jsou poctivé kusy masa. Takže okrájeného masa bylo sotva půl kila. Tak jsem vše ostatní odkrojené, včetně dvou kostí vařila odděleně snad 2 hod (přilévala vodu). Pak jsem to slila, po vychladnutí sebrala tuk a přidala do štávy. A jak jsem napsala, chuť byla přímo báseň, takže teď pro příště musím zjistit, jestli někde koupím té kližky větší kusanec.

L. Lika 8.7.2023 10:23

No Maričko, to jsi na to s kližkou do guláše kápla :-) Je zajímavé, že u vás běžně není jako "hrouda" - no jo, Američani jsou biftekoví. Pokud jde o zahušťování, naučila jsem se vychytat množství vody tak, že všechno je jenom tak tak ve vodě, a tak se to dusí - kdysi jsem se ulakomila na elektrický papiňák (InstantPot) a ten si umí ohlídat, aby z něj tekutina neunikala. Šťáva je pak hustá, jako omáčka a samá chuť. S moukou se musí opatrně, chuť pohlcuje, ale jak vidím, umíš to vychytat R^

L. Lika 8.7.2023 10:53

Teď si uvědomuji, že konkrétně guláš starého Sedláka zalévám vodou méně - počítám s tím, že to množství paprik tekutinu přidá. To sem píšu jen tak pro úplnost :-)

Jsem moc ráda, že jste měli dobrou chuť :-)

Š. Matyášová 12.7.2023 11:01

kližka je na guláš a na hovězí na víně to nejlepší...

L. Lika 8.7.2023 10:26

Květáková polévka s masovými kuličkami je vynikající vychytávka, zvlášť když je máš šikovně po ruce. Na italské masové kuličky jsem našla recepty, asi by stálo za to si je nadělat doma do zásoby do mrazáku. R^

Š. Matyášová 12.7.2023 10:59

myslím, že hodily..jen bych je předem opráskla na pánvi a pak vložila do polévky...:-)

J. Bu 7.7.2023 17:46

Skvělý recept :-) a květák miluji!

Z. Mawe 7.7.2023 17:32

ja mam desnou chut na kvetak! a taky sem se fakt moooc nasmala, diky! :)

jinak miluju kvetak jen tak uvarenej s maslem, skoro jinak ho nejim.

T. Zana 7.7.2023 14:00

Koukám, že každý děláme tuhle polívku trochu jinak. Moje je z vývaru z květáku, který jsem spotřebovala jinak (třeba mozeček), samotný květák tam moc nebývá, ale uvařím v ní hodně brambor na kostičky nakrájených a přidám vejce.

Z. Jitur 7.7.2023 13:50

Jj, květák jakkoli :-P

Z. Yga 7.7.2023 11:41

My jsme polívkový, i když v poslední obě razím heslo - na oběd jen jeden chod a pak pochodem v chod! Tudíž buď je polívka nebo další (a po o se jde ven se psy - pravda v tyto horka se odchod odkládá až na večer).

Ale aka květákovou dělávám, i když úplně jinou, než nám kdysi předložil Lapil (jak pak se mu asi daří...). Po uvaření květáku (který vařím ve vývaru nebo aspoň s kouskem masoxu) do vody vrhnu cibulovou jíšku (usmažená cibulka a nadrobno pokrájená bílá paprika, co zbyla Jeníkovi od snídaně), dodám květákové drobky, které se mi nechtějí obalovavat, tyčákem rozmixuju a pak dle nálady, možností a času buď přidám vařenou bramboru či obláčkové trhanky, přihodím nějakou zelenou nať a mňam mňam...

Z. Jenny 7.7.2023 9:22

Moc hezky básněno o květákové polévce,moc ji nemusím,mám ráda takovou, kde je ráda fůru různé zeleniny . Květák jsem dělala v poslední době dle receptu Neliny ( minulý týden?) s bramborem atd. Výborné to bylo! Možná tu květákovou taky časem udělám.R^V

L. Lika 7.7.2023 7:43

Přeji dobré ráno! Při brouzdání archivem se najdou nečekané zajímavosti :-)

Máte rádi polévky, a jaké? V horku je to dobrá volba R^

J. Fialová 7.7.2023 8:35

V horku? Pivní. Konzumuji syrovou, rovnou z půllitru :-P

Z. Tečka 7.7.2023 9:51

;-D;-D;-D má to jednu nevýhodu: na mě to funguje stejně, jako prášky na spaní.

Jinak zrovna květákovou polívku sním, ale nemusím ji. Teď se zrovna chystám na máslovou, s houbami a bramborem. Vypadá dost lehce, já nemám moc ráda polévky, ve které stojí lžíce. Ale to přebásnění výroby květákové polévky je báječné.

Z. Jenny 7.7.2023 12:59

..... taková akorát chlazená plzeň,tak to nemá chybu.R^;-D

Z. Jitur 7.7.2023 13:52

;-D;-D;-D

T. Zana 7.7.2023 13:54

Jarko, tento způsob polívky je velmi rozumný ;-)

L. Lika 7.7.2023 17:06

No dobrá, ale není pivo spíš chléb? ;-D

Š. Matyášová 12.7.2023 11:04

gazpacho...nebo panzanella ( je to teda spíše salát, ale když pustěj rajčata hodně šťávy, lze to vydávat za polévku)

Š. Matyášová 12.7.2023 11:05

a tarator s posypkouz vlašskejch ořechů a koprem...