Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Polívka ruk-cuk a s crcáním
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Jitča 6.11.2016 16:12Mňam, to zní báječně, určitě vyzkouším! A doprovodné fotky jsou skvělé, pobavila jsem se, díky :-D . |
Z. Lika 6.11.2016 17:51Re: Mňam, Jsem ráda :-) A to víš, že si často vzpomenu na Tvoji vynikající polévku na aukčním mejdanu - dlouho tažený vývar, s brokolicí a další zeleninou, a knedlíčky... Ta byla přímo svatební! |
D. Ruščáková 4.11.2016 22:51Ach Liko, copak polívka, ale já skláním před tvou ochotou a schopností v létě na lodi vařit!:)) Jsi neuvěřitelná, já bych asi šťastně byla na chlebu s máslem a možná až večer, v klidu a bez výkyvů by ze mě něco kuchařského vypadlo. Jinak polívka se mi moc líbí, udělám ji - bez slaniny a určitě bez salámu:))) Ale ne zítra - máme tu Patrika a poslušna TBK (tajný babičkovský kód:)) vařím rajskou - jinak to nelze, když nechci malého mládenečka krutě zklamat:)) |
Z. Lika 5.11.2016 9:36Re: Ach Liko, copak polívka, ale já skláním No jo, když já jinak nic kloudného na lodi neumím. Vařím moc ráda a na lodi je to ohromně vděčná činnost. Totiž tam všichni velice ocení, když někdo udělá něco jiného než špagety s kečupem nebo chleba se salámem. Vaření najednou získává opravdu důležité místo v životě :D A že jim chutná? Další důležité přísady jsou: uvařil někdo za ně, a... moře :-) |
Z. Lika 5.11.2016 9:42A taky pozor na ingredience Svoje udělá pravé máslo (stačí troška), na kterém se všechno včetně koření nejprve osmahne (nádherně se to rozvoní a mrkev pustí barvičku), a teprve potom se přidá voda. To jsou ty detaily, co dodají celkem běžné zeleninové polévce na výraznosti. |
J. Jovo 4.11.2016 18:26Což takhle dát si... ne špenát, ale stravu kosmonautů. http://technet.idnes.cz/kosmounauti-jidlo-vystava-praha- do7-/tec_vesmir.aspx?c=A121107_125743_tec_vesmir_mla Dalo by se při tom klidně sedět a pozorovat cvrkot v podpalubí i na palubě. Článek je velmi pěkně zpracovaný a tu polívčičku určitě vyzkoušíme! |
Z. Lika 4.11.2016 19:52Re: Což takhle dát si... Děkuji za pochvalu a tip na výstavu! Kosmonautí jídlo - vždycky se mi vybaví amarouny :-) |
Z. Hanča 4.11.2016 17:58Superrychlá polévka se velmi hodí, zvláště když jsou ohlášena mláďata. Mám opsáno a bude na jídelníčku v neděli, ta na zítřek - poctivá nudlová z kuřecího vývaru - už bublá na plotně. Jo a když jsem si psala recept, úplně jsem cítila, jak asi musí být ta polévka voňavá! |
Z. Lika 4.11.2016 19:53Re: Superrychlá polévka Ten kmín se nádherně rozvoní, jak se nejdřív osmahne se zeleninou, než to celé doliješ vodou, to je opravdu paráda. Takže přeji dobrou chuť! |
T. Zana 4.11.2016 17:03O.T. Vyúčtování je na Hadech. |
E. Šusová 4.11.2016 15:01Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D Kdysi jsem v pořadu o vaření s italem viděla supr polívčičku - nazýval to nějako jako Papa pomodori. Každopádně stejně jako zelňačka je to ultra rychlý a nepotřebujete k tomu ani moc věcí. Vystačíte si plechovkou či dvěma (podle toho, jak moc toho chcete uvařit) rajčat, cibulí, česnekem, bazalkou, vekou/ houskou (v origoši ciabatta), olejem, solí, pepřem a mou oblíbenou kysankou. Na oleji pohoníte cibulku, pak česnek nasekaný, přihodíte bazalku (čerstvou, sušenou, dle toho co je) a vkydnete rajčatovou plechovku, rajčata trochu roztrháte vařečkou, nasepete tam tu nakrájenou housku/veku/ciabattu, zalijete vroucí vodou z rychlovarky, osolíte, opepříte, trochu povaříte, zahustí to to pečivo a pak vkydnete kysanku a poté už jen sklízíte ovace za vynikající poblifku, která právě zachránila hladového strávníka přes jistou smrtí z vyhladovění, než uvaříte něco dalšího. Dobrou chu't |
Z. Lika 4.11.2016 15:56Re: Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D To musí být opravdu dobré - čím jsem starší, tím víc umím ocenit jednoduché chutě. A tohle je vynikající nápad. A i do práce se to dá nosit, akorát pro ten účel bych tam asi nepřidávala česnek, chutnat to bude i tak, zase trochu jinak. Díky za recept! |
D. Ruščáková 4.11.2016 22:54Re: Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D Bezvadnej recept, ráda vyzkouším! Stejně jako Lika asi bez česneku:)) A jak se jinam máte? Co ta vaše praštěná dorostenka?:)) |
Z. Vave 4.11.2016 23:18Re: Parodie na Papa pomodori či jak se to jmenovalo :-D Něco podobného dělám, leč bez housky uvnitř, tu mám pak v ruce. Tohle určitě vyzkouším, mňam! ... Jako dítě jsem rajskou polévku nejedla ... eh, vlastně jsem ji nejedla desítky let a jím ji teprve poslední rok či dva, zato s obrovskou chutí. :) ... Ovšem tu ze školní jídelny s nudelmi, tu bych teda nedala ani teď. Brrr. |
M. Crossette 4.11.2016 14:50taková polévka nám bude chutnat! je v ní vše, co máme rádi. Ale protože jíme polévky vlastně až v zimě a jako hlavní jídlo, s její přípravou ještě nějaký čas počkám (máme tu stále kolem +30). Čočku mám moc ráda, dělám ji většinou "na talíř" nebo pak jako hustou čočkovou polévku, kdy je vše rozmixované + trochu smetana. Jen přidat na zahuštění k jiné polévce jsem nikdy nepoužila - musím vyzkoušet. Ano, fotky jsou moc hezké. Vlastně považuji za výkon, žes úspěšně zvládla uvařit na houpající lodi "šplouchající" polévku :) Možná právě proto jsi ji vařila v papiňáku, co je na sporáku? Nebo jsi polévky vařila jen za zcela klidného počasí ? :) A také neznám výraz crcat , my v rodině v tomto smyslu říkáme prdlikat -"ty se s tím prdlikáš", nebo "neprdlikuj se s tím". |
Z. Lika 4.11.2016 15:52Re: taková polévka nám bude chutnat! Papiňák byl jediný hrnec na lodi, pak už jen menší kastrůlek a konvice na vodu. Plus pánev, tu jsme si přivezli. Ale papiňák jsem používala jako obyčejný hrnec, s pokličkou pouze přivřenou. A polévky se dají vařit za každého (téměř) počasí. Jen se hrnec musí zaplnit nejvýš do poloviny, sporák se musí uvolnit do kyvného režimu a když se blíží velká vlna (třeba i od projíždějícího motoráku), hrnec je dobré uchopit a nad sporák zvednout, aby nevyšplouchl. A při tom udržet rovnováhu :-) Čočku na zahuštění používej nějaký ten druh, co se rychle uvaří - ale u vás je ta červená loupaná určitě k dostání běžně. Dobrý nápad na zahuštění polévky je taky nastrouhat syrovou bramboru. Všechno je to lepší než moukou - ta pohltí hodně chuti. |
Z. Jenny 4.11.2016 17:46Re: taková polévka nám bude chutnat! Dobré, dobré, moc dobré, takové mám nejraději polévky. S udržením rovnováhy v kyvným a šplouchavým režimu by si mohla rovnou do baletu ND, musí to být hotový lebinoje ózero. :-) |
Z. Vave 4.11.2016 13:02No bezva! Když se mlsná huba k mlsné hubě vine, z kuchyně se libé vůně line ... aneb Zana dobře zaškemrala a Lika dobře uvařila. Tohle zní moc dobře, Liko. Jak se mi letos všechno mění, tak teď na podzim vařím zeleninové polévky. Ručním mixérem vyrobím krém, nacpu do mističek, zmrazím a nosím do postupně do práce, dokonce i Vašek si je bere. A zrovínka teď se chystám, že udělám červenočočkovou, že si musím najít nějaký recept. Takže tohle je jako na zavolanou. Doufám, že se v diskusi objeví ještě jiný dobrý recept na polévku ... nebo jiný pokrm do krabičky do práce, který se rychle ohřeje a dobře sní. :o) |
Z. Lika 4.11.2016 13:41Re: No bezva! Výborná jsou tzv. chili nebo kari - buď s masem anebo s luštěninami, a k tomu rýže nebo brambory. Anebo různá rizota. |
Z. Vave 4.11.2016 13:49Re: No bezva! Chilli jím pouze a výhradně modřanské, tedy chilli bez chilli. :o) A kari můžu taky jen trošku ... a rizoto mi jede jen někdy ... já vím, zabít je málo. :o) |
Z. Lika 4.11.2016 14:15Re: No bezva! Ano, chili jsem myslela spíš takový ten omáčkoguláš okořeněný dne vlastních chutí, kde je základem zelenina a maso nebo zelenina a luštěniny (různé čočky, fazole, cizrna...). Stačí na trošce omastku osmahnout nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, přidat rajčata (třeba i v konzervě), nějaké to koření (bobek/saturejku/mletý anýz/kmín...) a maso nebo luštěniny. Když jsou to luštěniny, dá se to taky nakonec trochu mixnout tyčákem a je to moc dobré. Na rýži nebo bramborách to nemá chybu. Anebo si dělat zeleninové polévky s ovesnými vločkami. |
Z. Lika 4.11.2016 14:18Re: No bezva! ach ty překlepy... hned v první větě "okořeněný dle", že ano. "Rizota" moc ráda dělám z jiných zrnina, například špaldy, krup, jáhel, quinoi, takže jsou to spíš "zrnota". |
Z. Vave 4.11.2016 23:33Re: No bezva! Jééé, psala jsem přes den příspěvek a není tu?! Jsem prosila o kolektivní mlsotník na téma chilli (omáčkoguláš) a tak také o tanec u tyče ... teda s tyčí mixovací u sporáku na dobré polívčičky či jiné jedlosti zimní, nositelné do práce. |
A. Lex 4.11.2016 11:58Ťuky, ťuk Matyldo!!! Jsi ještě tady, nebo už jsi za prací? Pozdravuj Mušketýra a že mu přeji všechno nej ke jmeninám. |
Z. Matylda 4.11.2016 12:03Re: Ťuky, ťuk Matyldo!!! Ještě jsem tady :) A ráda vyřídím. |
M. Pajakerryková 4.11.2016 14:33Re: Ťuky, ťuk Matyldo!!! i já se přidávám s přáním vše nej k svátku!!! |
A. Lex 4.11.2016 11:51Liko, polívka je zajímavá věřím že se vyhladovělým strávníkům sbíhaly sliny, ale kde je to crcání??? (Já totiž neznám význam slova crcati :-( .) |
E. Šusová 4.11.2016 12:09Re: Liko, polívka je zajímavá crcání bude přece příště - jak psala kuchařka. :-) Páč asi neměla čas se crcat s dalším psaním :-D |
A. Lex 4.11.2016 12:34Re: Liko, polívka je zajímavá Petro díky, jsem přehlédla. Ale stejně doufám, že se příště kapitánka zastaví u gramatického tvaru crcání, protože to jsem nedávala ve škole pozor a ušlo mi to. |
E. Šusová 4.11.2016 12:43Re: Liko, polívka je zajímavá a pravděpodobně jsi asi taky neviděla kultovní slunce seno. Páč tam to jede. |