2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Libo-li kousek dandule?

Tak je tu zas ten čas před Ostatkama, kdy se na vesnicích konaly zabijačky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 29.1.2016 10:21

Re: Já věděla, že to nemám číst

Dík za pochvalu - to potěší (;o)

A. Lex 29.1.2016 9:12

Jejda, jejda,

já jsem prohlížela včera v noci Rajče na tabletu a slintala jsem jako dva Najtíci dohromady. Krásně napsaný článek, YGO a to nářečí, to je lahoda od Tebe nejen poslouchat, ale i číst. Milá LPS, pozdravuj milou MK!! A ať se jí dílo stále daří!

Z. Yga 29.1.2016 9:17

Re: Jejda, jejda,

Milá Alex - je pravda, že se chystáme na další akci ála dandula - ony ty klobásky jsou jaksi netrvanlivé a strašně se vypařují - ani to uzené maso nic nevydrží. (:o))

MK budu pozdravovat, však se už těší na nějaký jarní výšlap s Moravskou sekcí (:o))))).

T. Zana 29.1.2016 9:01

Ajajaj

jakožto chudák pražská jsem domácí klobásky jedla jen jednou. Na táboře v Českém Šterneberku jsme měli udírnu a místní nám (na posezonním zájezdu) prodali maso na klobásky. Teda koukala jsem na něj jak zjara, přišlo mi, že v něm chybí jen kopyta. Nicméně místní mistr klobáskář to přetransformoval v manu nebeskou... tak nějak jsem si pak říkala, co že ono to asi je v těch kupovaných.

YGO, skvělé, díky!

Z. Yga 29.1.2016 9:12

Re: Ajajaj

V těchto klobáscích, které jsme dělali naposled, je opravdu jen vepřové maso (plecko) a kousek syrového sádla.

Ale když jsme dělávali klobásky "po zabijačce", tak se tam ještě dávalo maso ze starých samic (rozuměj králic) a přikupovalo se kousek hovězího (no protože aby toho bylo hodně - chichi). A původně, když chovali lidi kozy, tam šlo i kozí maso - ale takový klobás jsem nejedla, protože za mlada jsme kozy nechovali a později naši staré kozy radši prodali než by je porazili, protože kamarádky se nejedí.

H. Williamson 29.1.2016 16:53

Re: Ajajaj

Nasi meli prisun vynikajicich domacich klobasek z Louky - to je tam, kde je Blatnicka, Lipov, Sv. Antonicek. A v tech pry vzdycky byl kousek koziho masa. Jo, a odtamtud taky slivovicka - nejlepsi, co jsem kdy pila. Stary pan Kolacija to umel. Nebyla sizena.

Z. Lika 29.1.2016 8:46

Jo a chtěla jsem

pochválit i jazyk, jakým to Yga napsala - to je pošmáknutí samo o sobě.

T. Zana 29.1.2016 9:02

Re: Jo a chtěla jsem

že jo! Moc ráda to čtu :-)

Z. Lika 29.1.2016 8:42

No jo, domácí klobásky

Rozvoněly se úplně všude. A domácí uzené maso, to bylo opravdu něco úplně jiného než prodávané "moravské uzené".

Krásný zimní Mlsotník, Ygo.

Z. Yga 29.1.2016 9:05

Re: No jo, domácí klobásky

Děkuju za pochvalu - fotky jsem už měla nachystané od pozimu, ale ke článku jsem se dokopala až teď.

Z. Inka 29.1.2016 7:59

domácí uzené a klobásy

a jitrnice a možná kousek tlačenky je tak to jediné, proč bych dělala zabijačku. Takže v tomto případě jsme odkázáni na podarky od kamarádů a známých, kteří tu zabijačku dělají. Ale z popisu se mi až sliny sbíhají.

Jo a paní Vozábalová - jeďte někam k Fridku Mistku a tam se teprve osypete! Až přijedete tady

Š. Matyášová 29.1.2016 8:07

Re: domácí uzené a klobásy

tak to já zas kvůlivá prdelačce a jelítkům a ovárku..jinak to ostatní si můžou sníst ti ostatní hosti :-D

Z. Inka 29.1.2016 11:56

Re: domácí uzené a klobásy

Dobře, tak tam přidej ještě ty jelita, na ty jsem zapomněla. Ale v žádném případě ne prdelačku a ovar, to se mi obrací kufr jen to slovo ŘEKNU

Z. Yga 29.1.2016 9:04

Re: domácí uzené a klobásy

A ještě kvůli mozečku a ovaru ... na zabijačce si každý něco najde. Třebas náš zabijáč měl nejradši buchty (:o))

Z. Matylda 29.1.2016 7:14

Hmmm, klobásky

Jak jsem s jezením masa na štíru a jím jen něco (hlavně tlustý nejím), tak domácí klobásky a uzené fakt můžu :) No a před třemi týdny mi zavolala kamarádka, která na rozdíl ode mne udírnu má a optala se: "Měli jsme domácí uzené od známého a kupované nám teď nejede, budeme udit. Nechceš se přidat?" protože je známo, že v udírně se nemůže třepat šrůtka v rožku, že. Samozřejmě jsem chtěla :) tak maso je už naložené a tento víkend se bude udit. Prý už dlouho neudili, ale bude to jak ježdění na kole- to se nezapomíná :)

Z. Yga 29.1.2016 8:50

Re: Hmmm, klobásky

Držím palce, ať se zadaří. Nám jednou celý komín vyhořel - to bylo smutku jako by nám vymřela půlka rodiny (:o)). Stalo se to proto, že chytlo sádlo nakapané na dně komína (to tenkrát ještě byl špek špek). Od té doby jsme při uzení pec hlídali jak korunovační klenoty ...

A. Lex 29.1.2016 9:16

Re: Hmmm, klobásky

...óóóó, hi, hi ...korunovační klenoty. YGÓÓÓ!!!

Z. Lika 29.1.2016 10:35

Re: Hmmm, klobásky

U nás se udírna taky hlídala - všichni, kdo v tom měli maso, si rozdělili služby, a někdo u ní seděl ve dne v noci. Taky po zkušenosti, kdy jim klobásy shořely.

Z. Xerxová 29.1.2016 6:52

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Jó, když si neteřka pořídila alergii na "umělý kouř" '(tedy na patřičné Éčko), začal klobásky a masíčko udit i švára. A Jany masné výrobky měly hodně kamarádů :o) protože domácí je prostě dobrý

Z. Yga 29.1.2016 8:46

Re: hezký den

Holt domácí je domácí.

Navíc i ty udírny jsou různé. Buď se udí teplým kouřem jako u nás - má to výhodu, že uzení neprobíhá tak dlouho a navíc vyuzené se může rovnou konzumovat, ale prý to není zdravé. Zdravější je udit studeným kouřem - trvá to dýl (prý až tři dny) a uzeninu je lépe před jídle povařit. Tak nevím ...

A i tobě a tvým blízkým držím dneska palce - ať je líp.

Š. Matyášová 29.1.2016 6:30

Ege,

je mi jedno,jestli to bylo z vepře domácího,brávka nebo prasete...výsledek je velice lákavej...nejradši bych tu zvolala YGO,ty potvoro!!! , ale jsem po snídani,tak se mi sice sliny sbíhají,ale nekroutí se mi žaludek :-D

mívali jsm eve spíži místo dandule pověšenej lovečák, vysušenej,tvrdej..ale ten ukrojenej kousek se dal cucat strááášně dlouho a bylo to táák dobrýýý.....jo,kde je tomu dobrýmu lovečáku konec....

takže ty máš na tenhle rok aukci vyřešenou - dáš do ní dandule :-D

Z. Yga 29.1.2016 6:49

Re: Ege,

Chchchch - aukce! Dandulu asi ne, protože do aukce by za a) už nebyla, protože by byla snězená a za b) by byla tak tvrdá, že tebou zmiňovaný lovečák by vedle ni byl jak rozbředlé sádlo (:o)). Ale třebas zavařené ... no, uvidíme, jestli nebudou taky snězené a jestli Renata bude brát i takové pochutiny.

Sharko - zavařené klobásky jsou dobré samy o sobě, pěkně ohřáté s křenem, mňam. Ale když se někdy utrhnu a udělám s nimi zapečené brambory, tož to mám kolikrát strach, aby v pekáči zůstal aspoň ten smalt, jak všichni vyškrabují ...

Š. Matyášová 29.1.2016 8:09

Re: Ege,

taky bych škrabala smalt :-D

V. Glover 29.1.2016 6:29

klobásky

Ygo to je tak krásně popsané a vyfocené, kdybych byla vlastníkem pece s komínem, okamžitě bych vyskočila z postele a dala se do výroby. Ale jsem šťastný tabletář jinak bych toto nemohla číst v posteli zatímco nemůžu spát.

Z. Yga 29.1.2016 6:39

Re: klobásky

Je pravda, že prostě na domácí klobásy je nutné mít udírnu. Tahle naše je teplovzdušná a je starší než já - v ohništi se píkaly koláče (kdysi dávno jsem o tom taky psala, ale už to nedohledám) a v komíně se udí - samozřejmě ne najednou (:o))))).

Z. Yga 29.1.2016 6:40

Re: klobásky

Je pravda, že prostě na domácí klobásy je nutné mít udírnu. Tahle naše je zděná, teplovzdušná a je starší než já - v ohništi se píkaly koláče (kdysi dávno jsem o tom taky psala, ale už to nedohledám) a v komíně se udí - samozřejmě ne najednou (:o))))).

J. Vozábalová 29.1.2016 2:02

No tak tedy opravdu nevím...

Brávek - vykleštěný kanec vepře domácího? To snad NE!!

To zvíře je "prase domácí". Tatínek (samec) je "kanec", maminka (samice) je "prasnice", pididítě je "sele" - kaneček nebo prasnička. Kastrát (vykleštěný samec)je "vepř" - tedy asi po moravsku ten "brávek".

"Vepř domácí" není nic a "kanec vepře" je totální nesmysl.

Jinak ovšem - návod na klobásky "dobrý" a popis výroby super - vcelku mi to připomíná vlastní zážitky a vlastní proměnu z LPS a "mistra".

Z. Yga 29.1.2016 6:35

Re: No tak tedy opravdu nevím...

Paní Vozábová - omlouvám se za tu napsanou blbost, já už si to budu pamatovat. No jo, napsanou blbost už neopravím - leda že by lika zasáhla a místo vepříka tam umístila prasátko?!

V. Glover 29.1.2016 7:04

Re: No tak tedy opravdu nevím...

Ygo jednorázová pokuta za chybnou klasifikaci užitečného zvířete je zaslání pár kilo klobásek na adresu výzkumného ústavu vyskytujícího se v Anglii, a už si s tím nedělej starosti, bude ti odpuštěno.

Z. Lika 29.1.2016 8:07

Re: No tak tedy opravdu nevím...

Takhle?