Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Libo-li kousek dandule?
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Yga 29.1.2016 10:21Re: Já věděla, že to nemám číst Dík za pochvalu - to potěší (;o) |
A. Lex 29.1.2016 9:12Jejda, jejda, já jsem prohlížela včera v noci Rajče na tabletu a slintala jsem jako dva Najtíci dohromady. Krásně napsaný článek, YGO a to nářečí, to je lahoda od Tebe nejen poslouchat, ale i číst. Milá LPS, pozdravuj milou MK!! A ať se jí dílo stále daří! |
Z. Yga 29.1.2016 9:17Re: Jejda, jejda, Milá Alex - je pravda, že se chystáme na další akci ála dandula - ony ty klobásky jsou jaksi netrvanlivé a strašně se vypařují - ani to uzené maso nic nevydrží. (:o)) MK budu pozdravovat, však se už těší na nějaký jarní výšlap s Moravskou sekcí (:o))))). |
T. Zana 29.1.2016 9:01Ajajaj jakožto chudák pražská jsem domácí klobásky jedla jen jednou. Na táboře v Českém Šterneberku jsme měli udírnu a místní nám (na posezonním zájezdu) prodali maso na klobásky. Teda koukala jsem na něj jak zjara, přišlo mi, že v něm chybí jen kopyta. Nicméně místní mistr klobáskář to přetransformoval v manu nebeskou... tak nějak jsem si pak říkala, co že ono to asi je v těch kupovaných. YGO, skvělé, díky! |
Z. Yga 29.1.2016 9:12Re: Ajajaj V těchto klobáscích, které jsme dělali naposled, je opravdu jen vepřové maso (plecko) a kousek syrového sádla. Ale když jsme dělávali klobásky "po zabijačce", tak se tam ještě dávalo maso ze starých samic (rozuměj králic) a přikupovalo se kousek hovězího (no protože aby toho bylo hodně - chichi). A původně, když chovali lidi kozy, tam šlo i kozí maso - ale takový klobás jsem nejedla, protože za mlada jsme kozy nechovali a později naši staré kozy radši prodali než by je porazili, protože kamarádky se nejedí. |
H. Williamson 29.1.2016 16:53Re: Ajajaj Nasi meli prisun vynikajicich domacich klobasek z Louky - to je tam, kde je Blatnicka, Lipov, Sv. Antonicek. A v tech pry vzdycky byl kousek koziho masa. Jo, a odtamtud taky slivovicka - nejlepsi, co jsem kdy pila. Stary pan Kolacija to umel. Nebyla sizena. |
Z. Lika 29.1.2016 8:46Jo a chtěla jsem pochválit i jazyk, jakým to Yga napsala - to je pošmáknutí samo o sobě. |
T. Zana 29.1.2016 9:02Re: Jo a chtěla jsem že jo! Moc ráda to čtu :-) |
Z. Lika 29.1.2016 8:42No jo, domácí klobásky Rozvoněly se úplně všude. A domácí uzené maso, to bylo opravdu něco úplně jiného než prodávané "moravské uzené". Krásný zimní Mlsotník, Ygo. |
Z. Yga 29.1.2016 9:05Re: No jo, domácí klobásky Děkuju za pochvalu - fotky jsem už měla nachystané od pozimu, ale ke článku jsem se dokopala až teď. |
Z. Inka 29.1.2016 7:59domácí uzené a klobásy a jitrnice a možná kousek tlačenky je tak to jediné, proč bych dělala zabijačku. Takže v tomto případě jsme odkázáni na podarky od kamarádů a známých, kteří tu zabijačku dělají. Ale z popisu se mi až sliny sbíhají. Jo a paní Vozábalová - jeďte někam k Fridku Mistku a tam se teprve osypete! Až přijedete tady |
Š. Matyášová 29.1.2016 8:07Re: domácí uzené a klobásy tak to já zas kvůlivá prdelačce a jelítkům a ovárku..jinak to ostatní si můžou sníst ti ostatní hosti :-D |
Z. Inka 29.1.2016 11:56Re: domácí uzené a klobásy Dobře, tak tam přidej ještě ty jelita, na ty jsem zapomněla. Ale v žádném případě ne prdelačku a ovar, to se mi obrací kufr jen to slovo ŘEKNU |
Z. Yga 29.1.2016 9:04Re: domácí uzené a klobásy A ještě kvůli mozečku a ovaru ... na zabijačce si každý něco najde. Třebas náš zabijáč měl nejradši buchty (:o)) |
Z. Matylda 29.1.2016 7:14Hmmm, klobásky Jak jsem s jezením masa na štíru a jím jen něco (hlavně tlustý nejím), tak domácí klobásky a uzené fakt můžu :) No a před třemi týdny mi zavolala kamarádka, která na rozdíl ode mne udírnu má a optala se: "Měli jsme domácí uzené od známého a kupované nám teď nejede, budeme udit. Nechceš se přidat?" protože je známo, že v udírně se nemůže třepat šrůtka v rožku, že. Samozřejmě jsem chtěla :) tak maso je už naložené a tento víkend se bude udit. Prý už dlouho neudili, ale bude to jak ježdění na kole- to se nezapomíná :) |
Z. Yga 29.1.2016 8:50Re: Hmmm, klobásky Držím palce, ať se zadaří. Nám jednou celý komín vyhořel - to bylo smutku jako by nám vymřela půlka rodiny (:o)). Stalo se to proto, že chytlo sádlo nakapané na dně komína (to tenkrát ještě byl špek špek). Od té doby jsme při uzení pec hlídali jak korunovační klenoty ... |
A. Lex 29.1.2016 9:16Re: Hmmm, klobásky ...óóóó, hi, hi ...korunovační klenoty. YGÓÓÓ!!! |
Z. Lika 29.1.2016 10:35Re: Hmmm, klobásky U nás se udírna taky hlídala - všichni, kdo v tom měli maso, si rozdělili služby, a někdo u ní seděl ve dne v noci. Taky po zkušenosti, kdy jim klobásy shořely. |
Z. Xerxová 29.1.2016 6:52hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. Jó, když si neteřka pořídila alergii na "umělý kouř" '(tedy na patřičné Éčko), začal klobásky a masíčko udit i švára. A Jany masné výrobky měly hodně kamarádů :o) protože domácí je prostě dobrý |
Z. Yga 29.1.2016 8:46Re: hezký den Holt domácí je domácí. Navíc i ty udírny jsou různé. Buď se udí teplým kouřem jako u nás - má to výhodu, že uzení neprobíhá tak dlouho a navíc vyuzené se může rovnou konzumovat, ale prý to není zdravé. Zdravější je udit studeným kouřem - trvá to dýl (prý až tři dny) a uzeninu je lépe před jídle povařit. Tak nevím ... A i tobě a tvým blízkým držím dneska palce - ať je líp. |
Š. Matyášová 29.1.2016 6:30Ege, je mi jedno,jestli to bylo z vepře domácího,brávka nebo prasete...výsledek je velice lákavej...nejradši bych tu zvolala YGO,ty potvoro!!! , ale jsem po snídani,tak se mi sice sliny sbíhají,ale nekroutí se mi žaludek :-D mívali jsm eve spíži místo dandule pověšenej lovečák, vysušenej,tvrdej..ale ten ukrojenej kousek se dal cucat strááášně dlouho a bylo to táák dobrýýý.....jo,kde je tomu dobrýmu lovečáku konec.... takže ty máš na tenhle rok aukci vyřešenou - dáš do ní dandule :-D |
Z. Yga 29.1.2016 6:49Re: Ege, Chchchch - aukce! Dandulu asi ne, protože do aukce by za a) už nebyla, protože by byla snězená a za b) by byla tak tvrdá, že tebou zmiňovaný lovečák by vedle ni byl jak rozbředlé sádlo (:o)). Ale třebas zavařené ... no, uvidíme, jestli nebudou taky snězené a jestli Renata bude brát i takové pochutiny. Sharko - zavařené klobásky jsou dobré samy o sobě, pěkně ohřáté s křenem, mňam. Ale když se někdy utrhnu a udělám s nimi zapečené brambory, tož to mám kolikrát strach, aby v pekáči zůstal aspoň ten smalt, jak všichni vyškrabují ... |
Š. Matyášová 29.1.2016 8:09Re: Ege, taky bych škrabala smalt :-D |
V. Glover 29.1.2016 6:29klobásky Ygo to je tak krásně popsané a vyfocené, kdybych byla vlastníkem pece s komínem, okamžitě bych vyskočila z postele a dala se do výroby. Ale jsem šťastný tabletář jinak bych toto nemohla číst v posteli zatímco nemůžu spát. |
Z. Yga 29.1.2016 6:39Re: klobásky Je pravda, že prostě na domácí klobásy je nutné mít udírnu. Tahle naše je teplovzdušná a je starší než já - v ohništi se píkaly koláče (kdysi dávno jsem o tom taky psala, ale už to nedohledám) a v komíně se udí - samozřejmě ne najednou (:o))))). |
Z. Yga 29.1.2016 6:40Re: klobásky Je pravda, že prostě na domácí klobásy je nutné mít udírnu. Tahle naše je zděná, teplovzdušná a je starší než já - v ohništi se píkaly koláče (kdysi dávno jsem o tom taky psala, ale už to nedohledám) a v komíně se udí - samozřejmě ne najednou (:o))))). |
J. Vozábalová 29.1.2016 2:02No tak tedy opravdu nevím... Brávek - vykleštěný kanec vepře domácího? To snad NE!! To zvíře je "prase domácí". Tatínek (samec) je "kanec", maminka (samice) je "prasnice", pididítě je "sele" - kaneček nebo prasnička. Kastrát (vykleštěný samec)je "vepř" - tedy asi po moravsku ten "brávek". "Vepř domácí" není nic a "kanec vepře" je totální nesmysl. Jinak ovšem - návod na klobásky "dobrý" a popis výroby super - vcelku mi to připomíná vlastní zážitky a vlastní proměnu z LPS a "mistra". |
Z. Yga 29.1.2016 6:35Re: No tak tedy opravdu nevím... Paní Vozábová - omlouvám se za tu napsanou blbost, já už si to budu pamatovat. No jo, napsanou blbost už neopravím - leda že by lika zasáhla a místo vepříka tam umístila prasátko?! |
V. Glover 29.1.2016 7:04Re: No tak tedy opravdu nevím... Ygo jednorázová pokuta za chybnou klasifikaci užitečného zvířete je zaslání pár kilo klobásek na adresu výzkumného ústavu vyskytujícího se v Anglii, a už si s tím nedělej starosti, bude ti odpuštěno. |
Z. Lika 29.1.2016 8:07Re: No tak tedy opravdu nevím... Takhle? |