6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z Moničina polského kotlíku

Dnes to bude bigos.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 20.1.2017 9:14

Úplně nejlepší bigos

měla to potěšení jíst od paní Evy; to byla polská manželka novináře Jiřího Lederera. Bylo to jedné zahradní slavnosti na jejich chalupě ještě před emigrací do Německa a bigose byl obří hrnec přes celá kamna. Sama jsem bigos nikdy nedělala (tzv. "falešný bigoš" ovšem dělám často), tak to možná někdy na nějakou větší akci vyzkouším.

Recept je napsaný skvěle, hodně jsem se pobavila, zvláště při čtení závěrečných rad.

Z. Rpuťová 20.1.2017 8:45

Nejen bigoš!

Bigoš holt asi budu muset oželet, je to na mne moc, ale ty tři dny potvrzuji, asi je to platné všeobecně. I taková úplně vobyčejnská frankfurtská polévka, je nejlepší až ten třetí den! To se s tím prvním vůbec nedá srovnat!

T. Zana 20.1.2017 8:23

Re: hezký den

My měli ráno asi -10.

T. Zana 20.1.2017 8:21

Re: tak zní to zajímavě

Totéž u nás. Pokud se dobře mrazí, byla by to docela lákavá záležitost, mám tyhle věci ráda.

Každopádně oceňuji důkladný recept.

Z. Yga 20.1.2017 8:20

Recept dobrý

Jenom by mne zajímal aspoň přibližný poměr mas ku zelí ... třebas kilo zelí = kilo masa.

Teda nevím, jestli to budu vařit, protože pro dva lidi je toho hodně a pro větší sešlost bych si netroufla, kdyby to nakonec nebylo to pravé ořechové. Ale v tom chlebu vypadá bigos moc lákavě.

T. Zana 20.1.2017 8:19

Re: hezký den

Night jde s vámi nebo hlídá?

Z. Yga 20.1.2017 8:16

Re: hezký den

Potvrzuji -15 °C ... přišel samec.

Z. Lika 20.1.2017 7:43

Re: Jo,

Hm, že by sis ho dala do pracovny? :-)

Z. Lika 20.1.2017 7:42

Tohle je velkorecept

určitě vhodný (nejen) pro větší sešlost. Moc se mi líbí, že se nepotřebuje mnoho nádobí. Bigos jsem ještě neochutnala, takže je možné, že se u nás k němu nachýlí. Různé zbytky masa takhle dojdou důstojného a chutného upotřebení.

Moc se mi líbí rada "bigos není kompost" :-)

Děkuji Monice a Bedě, že mi recept zaslaly. Samozřejmě se budu těšit na další polské recpety!

Z. Inka 20.1.2017 7:38

tak zní to zajímavě

třeba až budu vařit pro větší společnost, s Bimboušem bychom to jedli dost dlouho. Jenom by mne zajímalo, jestli autorka zkusila bigos zamrazit. Že bych uvařila a nakrabičkovala a měli bychom. Je to trochu problematické, když musím uvařit na oběd na druhý den a musí to být něco, co se dá ohřát v mikrovlnce. A ideální je, když se to dá zamrazit

Z. Matylda 20.1.2017 7:14

Re: hezký den

Jak často chodíte dejchat na teploměr? JJM má mínus 16.

Z. Matylda 20.1.2017 7:10

Jo,

tyhle jednohrncovky jsou dobré, jen nevím, jak bych ten kastrol ochránila tři dny :)

Z. Xerxová 20.1.2017 7:09

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Zajímavý recept - ale já jsem poměrně konzervativní. Hustých polévek a gulášů a omáček máme doma široký repertoár a tak nějak se málokdy pouštím do nějaké té novinky. Obdobně to mám s pečením.

Dneska mám dovolenou (dobírám starou) a tak vyrazíme na chvíli na běžky. Je tady teplo (jen mínus 5), tak nezmrzneme :)