3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Květák pečený v celku

Docela dobrej recept. Na dobrý, jednoduchý a rychlý jídlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 23.3.2018 22:27

Re: malé OT: VIII. Dubení

Díky, Sharko :-)

A. Lex 23.3.2018 11:27

Petro,

v prvém okamžiku jsem se musela ujistit, že dnešní vaření jsi opravdu Ty. PetraK, známá krotitelka ohařů, jako domácí hospodyňka! To Tě musela Lika něčím přitlačit ke zdi (promiň Liko) :-).

Já osobně bych tu palici květáku napřed trošku na pařáku změkčila. Budu muset zkusit. Normálně květák zapékám s rajčaty i paprikou, takže tohle by mohla být tak trošku jiná kreace.

Pečící papír dávám pod kde co i do remosky (do ní si jej stříhám do kruhu), neb jsem strašně líná na piglování i odměkčené připáleniny.

E. Šusová 23.3.2018 14:22

Re: Petro,

no asi to možná bude lepší ho trošku změkčit ten květák, aby se zkrátila doba pečení. Ale v návodu to nebylo, jen to rozkrojení . A byl fakt dobrej. Já třeba dělávám květák po římsku, to je podobný v podstatě hodně. A tam se taky neblanšíruje, ale je to rozebraný na růžičky. A taky moc dobrý.

E. Šusová 23.3.2018 14:24

Re: Petro,

Jo a pozorte - krotitelka ohařůch docela ráda vaří, páč i proto, že má dvoumetrovýho věčně hubenýho a hladovýho muže, kterýho miluje a kvůli němu se naučila vařit a chytlo jí to tak, že jí to ten dvoumetrovej hladovec spíš "zakazuje" že si můžem dát studenou večeři, že furt nemám u tý plotny bejt. I pečení mě baví.

A Lika mě přitlačila - svou nekompromisností , prostě to uvař. No a tak mě tím zaskočila, že jsem zkrátka poslechla :D .

Z. Lika 23.3.2018 15:40

Re: Petro,

Věděla jsem, že Ešusová zvládla řecké kuře levou zadní a navíc radostně, takže jsem s květákem šla na jistotu :D

Z. Vave 23.3.2018 9:02

Předvším musím udělit

Petře Řád Zlatého květáku za obětavost. Řád se nosí na psí venčení i do společnosti. Fotodokumentace i popis akce nemá chybu.

Kdysi v pravěku jsem dostala od koledy recept na "květák po italsku", určitě je to cca totéž, co zmiňuje Lika coby "květák po římsku". Nevím, jestli jsem někde udělala chybu nebo jsme nebyli připraveni na tu chuť, ale tehdy jsem všechny čtyři talíře spláchla do záchodu a obědvali jsme chleba s máslem. :)

Takže nejspíš si plechovku rajčat nechám třeba na polévku nebo do fazolí a květák sním jen tak samotný vařený, nebo obalovaný, nebo na mozeček.

Š. Matyášová 23.3.2018 10:11

Re: Předvším musím udělit

ono zvyknout si na chuť květáku s rajčaty,to je někdy kámen úrazu.....

Z. Lika 23.3.2018 10:38

Re: Předvším musím udělit

Tu chuť miluju! A za mě bez kečupu, tomu jsem zase nepřišla na chuť já. Asi jde o zvyk - od útlého malička jsem zvyklá na zahradní dobře zralá rajčata, občas se něco podobného dá i koupit. No a květáky... na jakýkoli způsob, i ty kupované :D

E. Šusová 23.3.2018 14:45

Re: Předvším musím udělit

ale takovej domácí kečup Liko, tooo je dobrůtka!! Dělala jsem si před časem a loni zase a moc mi chutná!

Z. Vave 23.3.2018 11:08

Re: Předvším musím udělit

Jo! Je to skála úřazu. :)

E. Šusová 23.3.2018 14:26

Re: Předvším musím udělit

Aaa, koukám, - jedu odpovědi od vrchu, takže k tomu teprve dojdu - že mnou nahoře zmiňovaný květák po římsku už tu proběhl. To mi taky právě moc chutnalo.

Řád zlatýho květáka si připnu hrdě na hrudní košik :D

Z. Matylda 23.3.2018 8:50

Tak s květákem

v jiné úpravě než smažený nebo zapečený (a tam se úplně jásot nekonal, ale snědli to) jsem zatím u rodiny nezabodovala. Příležitostně bych to zkusit mohla, až seženu květák, co bude stát rozumné peníze :)

Z. Lika 23.3.2018 8:52

Re: Tak s květákem

Květákova sezona se kvapem blíží, je to zelenina krátkého dne. Taky se na tu záplavu těším. A slevy.

Š. Matyášová 23.3.2018 10:12

Re: Tak s květákem

asi pak udělám květákový nákyp a zdokumentuju... je taky z celýho květáku,ale rozšmelcovanýho na malinkatý kousíčky :-D

Z. Lika 23.3.2018 10:33

Re: Tak s květákem

To je slovo! :-)

E. Šusová 23.3.2018 14:35

Re: Tak s květákem

Nám ten květák takhle právě chutnal moc, tak třebas se taky ujme :-) ale je to pravda jiný, než smažený či zapékaný.To bezdebaty.

Z. Inka 23.3.2018 8:47

ještě malé OT

Petro, ten pejsek ještě nemá nový domov?

E. Šusová 23.3.2018 14:27

Re: ještě malé OT

Inko zatím nemá :-( , nebo takhle paní mi slíbila zavolat, kdyby se něco hnulo a s tím, že já, když se neozve, zavolám příští týden.

Z. Lika 23.3.2018 8:38

Tohle určitě vyzkouším

a v lehčím hrnci, protože si předběžně také myslím, že litina se dlouho nahřívala (zato pak sálá jako pícka a má dlouhý dojezd).

Protože kdyby se květák předem blanšíroval nebo napařil, podle těch časů proponovaných na pečení by mohl změknout příliš, tedy vznikl by blemc, řekla bych.

Jinak na něco podobného jsem určitě narazila někdy před třiceti lety: jmenovalo se to květák po římsku - podusil se rozebraný na pánvičce, přidala se k němu trocha kečupu a pár česneků, trocha soli a pepře a sýroví maniaci si na to na talíři nastrouhali eidam. Ale ten vůbec nemusel být, bylo to mimořádně dobré i bez něj.

Petro, zaujal mě vlastnoručně pěstovaný česnek - jestli je to ten na fotce, jako že zřejmě ano, blahopřeji k macatosti a celkové zachovalosti v této roční době. Mít dobrý česnek, to je terno!

Děkuju za bezva mlsotník a samozřejmě se co? Těším na další :D Jakékoli psaní z vaší utěšené chlupaté domácnosti :-)

Š. Matyášová 23.3.2018 10:16

Re: Tohle určitě vyzkouším

ale ne,Liko, to se blanšíruje max 4 minuty...to by se nerozblemcnul.... česnek mám z Libštátu a je taky suprovej, zkus si objednat přes net- zadej český česnek libštát...

Z. Lika 23.3.2018 10:36

Re: Tohle určitě vyzkouším

Díky za tip s česnekem. A k tomu blanšírování - zvykla jsem si předvařovat v páře a v celku jak brokolici, tak květák. Co nespotřebuju hned, dám do lednice a odebírám. Ale stejně mi to nedá a nejdřív ten celý květák zkusím v tenkém hrnci :D

A. Lex 23.3.2018 11:31

Re: Tohle určitě vyzkouším

Liko, já květák vždy napřed jenom ovařím ve vodě s trochou octa a vodu hned sleju a ještě v teplé vodě jednou květák proplachuju. Jsem hysterická na postřiky. Takhle ve vodě s octem proplachuji např. i kupované jahody, hrozno, broskve prostě všechno co pochází z velko pěstitelství a ne ze zahrádky mé nebo sousedů.

E. Šusová 23.3.2018 14:32

Re: Tohle určitě vyzkouším

Ad ten květák po římsku - tam ve správný receptu je to tak, že se květák neblanšírovaný na růžičky rozebraný opeče na nasekaný petrželi a česneku, lehce zastříkne vodou a dají se k němu taky ty rajčata a pak se to dodusí, na talíři servíruje posypaný sýrem. Taky moc dobrý. Když to te ́d píšu - myslím, že ani k tomu pečenýmu květáku nakonec to blanšírování asi nebude dobrý, ono to pak prostě chutná jinak.

Jo ten česnek je můj vlastnoruční, ještě mám asi šest paliček. Dle rady farmáře - na stojato na těch štopkách jako kdytka ve skleněný váze (či sklenici, ale váza je dekorativnější :D ) a nechat na vhodným suchým místě. Vydrží mi celou sezónu. Teda do spotřebování, a je pořád v super kondici. Letošní už vylezl!!těším se, má hrozný grády. AP by mohla vyprávět, posílala jsem jako vánoční pozdrav :D

Z. Lika 23.3.2018 22:33

Re: Tohle určitě vyzkouším

Quituji s povděkem oživený recept na římský květák de rigueur, určitě se k němu vrátím.

Jestli sem ještě nakoukneš - co znamená jest "nechat na vhodným suchým místě"? Jestli bydlíš v paneláku, máš česnek tam?

T. Zana 23.3.2018 8:36

Dobrý recept

A díky, že jsi obětavě navařila :-)

Zkusím, květák mám ráda - teda doufám, že seženu nějakej, co není ze zlata, aspoň podle ceny.

Ta fotky Rumíčka je skvělá!

E. Šusová 23.3.2018 14:34

Re: Dobrý recept

no joo Rumíček, to je vrchní revident města Renešova :D

Z. Iva 23.3.2018 8:28

Petro,

ten květák se pekl tak dlouho, protože dlouho trvalo, než se vyhřál ten litiňák. A ten květák bych lehce předvařila, protože v kyselém prostředí se mu moc měknout nechce.

Z. Lika 23.3.2018 8:40

Re: Petro,

Ono možná jde o to, aby se ten květák nerozměkl příliš, ta kyselinka tomu pomůže. Taky mě to napadalo - dělávala jsem tak brambory k opečení: do vody jsem k nim přidala trochu octa a na povrchu zůstaly pevné (kožnaté) a uvnitř byly měkké.

E. Šusová 23.3.2018 14:58

Re: Petro,

Jojo to mi psala už Lika s tou litinou,že to bylo tím. Já v tom běžně nevařím, tuto je hrnec koupený na pečení chleba - protože všechny formy litinový, co jsem viděla byly čtverhraný a to jsem nechtěla, no a ten hrnec mi velikostně přišel akurátní, s pokličkou krásně pásnul do trouby. Tak pro příště buď to frknu do jinýho hrnce a nebo budu počítat s tím, že to nahřátí trvá.

Z. Maw 23.3.2018 8:26

mnam .iluju kvetak i jen tak varenej, pecenej zkusim :)