15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co taky s jablky

Vylovila jsem recept na domácí ocet, vynikající

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 17.8.2018 11:46

Re: Liko, dotaz

Dík za doplňující info, určitě zkusím, doma mám natrhanou velkou tašku několika druhů jablíček, jablek...

Z. Lika 17.8.2018 11:42

Re: Liko, dotaz

Jitur, stačí normální skleněná větší zavařovačka nebo vlastně jakákoli nádoba, která z potravinářského hlediska bude nezávadná a snese kyselinu. Takže rozhodně nic z hliníku, radši ne teflonu apod.

A nádobu je potřeba zakrýt utěrkou nebo papírovým ubrouskem, na provázek nebo gumičku.

Z. Jitur 17.8.2018 11:07

Liko, dotaz

Musím na to mít takovýhle kameninový hrnec?

Š. Matyášová 17.8.2018 11:05

Re: těch šest jablek

obávám se, že Alenka nemíchala vůbec....poptám se...

Z. Lika 17.8.2018 11:03

Re: Dozoruje...

Ano :-)

Z. Jitur 17.8.2018 10:55

Re: při cenách jablek -radši sníst

také se divím, v těch tropech bez vody, ale fakt je v Praze Modřanech obsypáno a nejsou to žádné sušinky... navíc já tedy pozoruji ta "pláňata"

Z. Jitur 17.8.2018 10:54

Dozoruje...

... Čenda?

T. Zana 17.8.2018 10:33

Hm, bohužel taky patřím k bezjablečným

Teprve tenhle týden se mi podařilo (za pěkných 35 Kč/kilo) koupit pár letních...

Ale třeba ještě na nějaká narazím. Jenže já je chci především

jíst syrová. Pak udělat štrůdl. Pak jablečné mufiny. Na ocet asi nezbydou :P

Z. Lika 17.8.2018 10:06

Re: těch šest jablek

Doporučuji co nejčastěji míchat, nejlépe nějakou plastovou špachtlí, která se dá dobře umýt. Zplesnivění se mi při dosavadních pokusech naštěstí vyhnulo.

Z. Lika 17.8.2018 10:05

Re: při cenách jablek -radši sníst

Neustále mi chodí nabídky na přímý odkup ovoce nebo zprávy o mimořádné úrodě, a nejsou to velkopěstitelé. Asi to bude místně.

Š. Matyášová 17.8.2018 9:52

Re: při cenách jablek -radši sníst

kde máš nadúrodu? tady u nás je všechno seschlé, padá to ze stromů zcvrklé , bez š ́távy,bez chuti...na beaveru taky, teda krom jediného- špendlíků, těch jsou metráky...

Š. Matyášová 17.8.2018 9:50

Re: těch šest jablek

my to zkoušely s Alenkou, ale nedopadlo to...začal kvasit a pak zplesnivěl....

Z. Jitur 17.8.2018 9:41

Re: při cenách jablek -radši sníst

u nás je pod paneláky louka, myslím, že tam kdysi byly i zahrádky, protože tam zůstala spousta stromů, špendlíky, hrušky, plané třešně a také jabloně - no a bez hnojení, bez ošetření, ob rok rodí stromy obalené úrodou krásných jablek, jako z obchodu. Takže nekupuji, ale chodím si utrhnout a tak je lze použít jakkoli :-)

Z. Inka 17.8.2018 9:20

těch šest jablek

ráda obětuji a pokusím se udělat jablečný ocet, nikdy jsem nedělala

Z. Lika 17.8.2018 8:56

Re: hezký den

To je dobře, že i padanky přijdou ke slovu. Ono je pak i méně vos, když se sbírají.

Z. Lika 17.8.2018 8:54

Re: při cenách jablek -radši sníst

Letos je nadúroda ovoce a občas člověk pár jablek prostě dostane. A mně se ten domácí ocet vyplatí, protože ho hodně používám (i do vody na pití).

Nakonec - dobrá konzervační metoda je calvados :D

Š. Matyášová 17.8.2018 8:46

při cenách jablek -radši sníst

a nebo pokrájet na plátky a zavařit do skla bez přidání čehokoliv a pak používat do štrůdlů, nákypů, do kompotů....

Z. Xerxová 17.8.2018 6:49

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Tak padaná jablíčka rozvářím na jablečná "povidla" - na kynuté koláče či do buchet, až se zima zeptá...