1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co taky s jablky

Vylovila jsem recept na domácí ocet, vynikající

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 17.8.2018 21:20

Re: Dozoruje...

Už se těším! Čenda vypadá na tuze starostlivého a zodpovědného dohližitele. :)

O. Joklová 17.8.2018 21:33

Re: Dozoruje...

taky se těším na článek o Čendovi :-))))

T. Zana 17.8.2018 10:33

Hm, bohužel taky patřím k bezjablečným

Teprve tenhle týden se mi podařilo (za pěkných 35 Kč/kilo) koupit pár letních...

Ale třeba ještě na nějaká narazím. Jenže já je chci především

jíst syrová. Pak udělat štrůdl. Pak jablečné mufiny. Na ocet asi nezbydou :P

Z. Inka 17.8.2018 9:20

těch šest jablek

ráda obětuji a pokusím se udělat jablečný ocet, nikdy jsem nedělala

Š. Matyášová 17.8.2018 9:50

Re: těch šest jablek

my to zkoušely s Alenkou, ale nedopadlo to...začal kvasit a pak zplesnivěl....

Z. Lika 17.8.2018 10:06

Re: těch šest jablek

Doporučuji co nejčastěji míchat, nejlépe nějakou plastovou špachtlí, která se dá dobře umýt. Zplesnivění se mi při dosavadních pokusech naštěstí vyhnulo.

Š. Matyášová 17.8.2018 11:05

Re: těch šest jablek

obávám se, že Alenka nemíchala vůbec....poptám se...

Š. Matyášová 17.8.2018 8:46

při cenách jablek -radši sníst

a nebo pokrájet na plátky a zavařit do skla bez přidání čehokoliv a pak používat do štrůdlů, nákypů, do kompotů....

Z. Lika 17.8.2018 8:54

Re: při cenách jablek -radši sníst

Letos je nadúroda ovoce a občas člověk pár jablek prostě dostane. A mně se ten domácí ocet vyplatí, protože ho hodně používám (i do vody na pití).

Nakonec - dobrá konzervační metoda je calvados :D

Š. Matyášová 17.8.2018 9:52

Re: při cenách jablek -radši sníst

kde máš nadúrodu? tady u nás je všechno seschlé, padá to ze stromů zcvrklé , bez š ́távy,bez chuti...na beaveru taky, teda krom jediného- špendlíků, těch jsou metráky...

Z. Lika 17.8.2018 10:05

Re: při cenách jablek -radši sníst

Neustále mi chodí nabídky na přímý odkup ovoce nebo zprávy o mimořádné úrodě, a nejsou to velkopěstitelé. Asi to bude místně.

Z. Jitur 17.8.2018 10:55

Re: při cenách jablek -radši sníst

také se divím, v těch tropech bez vody, ale fakt je v Praze Modřanech obsypáno a nejsou to žádné sušinky... navíc já tedy pozoruji ta "pláňata"

Z. Jenny 17.8.2018 12:44

Re: při cenách jablek -radši sníst

...u nás taky, sucho ale ovoce plno, až se větve lámou!

Z. Jitur 17.8.2018 9:41

Re: při cenách jablek -radši sníst

u nás je pod paneláky louka, myslím, že tam kdysi byly i zahrádky, protože tam zůstala spousta stromů, špendlíky, hrušky, plané třešně a také jabloně - no a bez hnojení, bez ošetření, ob rok rodí stromy obalené úrodou krásných jablek, jako z obchodu. Takže nekupuji, ale chodím si utrhnout a tak je lze použít jakkoli :-)

Z. Xerxová 17.8.2018 6:49

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Tak padaná jablíčka rozvářím na jablečná "povidla" - na kynuté koláče či do buchet, až se zima zeptá...

Z. Lika 17.8.2018 8:56

Re: hezký den

To je dobře, že i padanky přijdou ke slovu. Ono je pak i méně vos, když se sbírají.

Z. Svobodová 17.8.2018 20:35

Re: hezký den

padančata taky sbírám. Dneska zrovna mám nasbírané hrušky na hrušková povidla a už se těším, jak si nvbučly i my pochutnáme. jen letos musím s výrobou spěchat, v pondělí odjíždíme na celý týden.Doufám, že nějaké hrušky vbydrží do našeho návratu.Předloni jsem vyrobila skvělá povidla z neloupaných, sladkých a přezrálých jablíček, ale mlsné vnučky i jejich maminka povidly pohrdly. Vadily jim slupky. Jiří jalečná povidla umlsává a chválí.š koda mlsnosti našich "zadků", jelikož ta povidla chutnají jako nezdravá a přeslazená nugeta z obchodu, není v nich ale žádný přidaný cukr.

Z. Vave 17.8.2018 21:22

Re: hezký den

Jak vaříš jablečná "povidla", Jindro? Tady jsou stromy obsypané, že se větve lámou. A pod každým stromem jsou závěje padavčat.