Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Ahoj Borku
Ahoj Borku, budes mit radost z tezkeho pekace s poklickou. Myslim, ze i Whisky se bude radovat, natoz tak tvoje dobra zena. Popis, jak se to varilo.
Z duvodu mne neznamych se mi tvuj prispek utnul na prave strane monitoru.
Re: Ahoj Borku
Taky zdravím Borka :-)
...a taky mi vpravo tak asi jedno slovo chybí.
Děkuji
Zvířetníkům za podnětné reakce. Pokud jde o podlévání hovězího boutoto fernetem(díky, Jarko!), myslím, že se jedná o podobný postup jako o následné zalévání bůčku nebo hus febicholem :-)
Lucie to jistí, Země sviští k obratníku a v zatáčce se naklání, světlo nás už dohání a zase vyjde slunce. U teplých kamen s husí paprčkou v ruce se nám bude lépe vyhlížet. Děkuji.
Srdecne pozdravy adventni...
...posila vsem zviretnikum a pridruzenym spriznenym dusim Borek.
Ty ikony si nevsimejte, tu mam na vseznalky vseho druhu do diskusi na Neviditelnem Priteli cloveka...(kdo nezna: je to logo Rolling Stones)
Je prima zjistit, ze tady skoro vsichni jste a ze vas ruzne publikacni ani jine peripetyje novodradily od potreby se sdruzovat a vymenovat si moudrosti i nadale. Chvala internetu na vysostech!
...a ac gourmet amateur, nemel jsem do zitrka doma kloudnej pekac s poklickou, jen vetsi casserole na svickovou atp, ...takze hned po kuropeni jedu do jednoho mistniho Argosu pro pekac s poklici a hned na to zacinam pomalu pect to ctyrkilovy plecko, co se mi zbuhdarma vali v lednici!(tady je ten pekac, co jsem si zamluvil:
http://www.argos.ie/webapp/wcs/stores/servlet/Search?storeId=10152&catalogId=14551&langId=111&searchTerms=Swan+Vitreous+Enamel+Self+Basting+Roaster&authToken= )
Re: Srdecne pozdravy adventni...
Zdravím, Borku! Dej pak vědět, jak plecko dopadlo, určitě bude výborné. A ten pekáč vypadá moc dobře, doufám, že bude dost velký a že se vejde do trouby :-)
Re: Srdecne pozdravy adventni...
Á, hezky se sestava průběžně doplňuje. Pozdravení Whiskymu, jakož i celé smečce za kanál! Plecko si jistojistě zaslouží následný barvitý popis z domácích schodečků :-).
Re: Srdecne pozdravy adventni...
Milý Borku, to sis objednal krásný pekáč.
Já mám doma sice nepříliš velký oválný jakýsi francouzský kastrol, ale vypadá jako pekáček. Ten má poklici prohloubenou a když se vaří, nalévá se do prohlubně studená voda a ta schlazuje páry tvořící se uvnitř. To prý používali venkované když šli ráno na pole a nechali si na kamnech vařit oběd a nic se jim v té nádobě nepřipálilo. ;o)
Takže šlo o pomalé vaření. :o)
jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
Lucko tygříková, Lucko Piškotková, lucYnko kočko-psí, jakož i další Lucky - vše jen to nej k vašemu svátku!!! :-)))))))
a tma ať už jde co nejrychleji do... do háje zelenýho!!!!!
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
... ale dne nepřidá.
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
Děkujuuuuuu:-) Taky se těším, až zas budu jezdit domů za světla!
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
přání máte i na Hadech ;-)
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
Tady se přilepím a také popřeji všem dnešním oslavencům vše nejlepší.
A taky už se moc těším, až se zas ty dny začnou prodlužovat...
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
Honem honem na poslední chvíli se připojuji s přáním k svátku všem našim Lucinkám.
Zabývala jsem se tu švédkými oslavami Lucie a málem jsem na vás zapomněla.
Všechno nejlepší Lucie!!!
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
Bedo, já to slyšela zase tak, že Lucie se v noci opije. To si nevybereš:-)
Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-))))))))
No jo, ale to že se Lucie v noci opije to platí o té švédské Lucii...... ;o) :o))
Pomalé pečení
Hmmm, vychována žlučníkovou maminkou, jedla jsem prvně v životě kachnu až u tchánů (fakt!). A pochopitelně mi po ní bylo pěkně blbě. Husu myslím ještě o dost později, protože jsem si uvědomila, že tohle mi fakt nedělá dobře (žlučník zdravý, leč netrénovaný).
Ale takovej bůček... i když, přiznávám, nejraději studenej, to teplý mastný asi raději ne :-(
Každopádně popis úžasnej a třeba guláš nebo tu švajnehaxnu... to bych měla zkusit!
Všem zdejším Luckám přeju k svátku hodně radosti a málo předvánočního shonu!
Liko, dík za tip
na vánoční dárek. Jistý Ježíšek mě furt urgoval, že prý jsem ještě nenapsala, co chci a že to pak poštovní sobi nestihnou, tak jsem mu napsala o ten takovou tikitální věc do trouby, neb mám úplně nejobyčejnější plynový sporák a když peču, tak mám jen mlhavou představu, na kolik stupňů vlastně.
A přitom moderní recepty jsou poměrně nekompromisní, v každém čteč: peč to 15 minut na 100 stupňů, pak deset minut na 175 - a co já s tím, ubohá vosoba zavostalá a zastaralá?
Hyn sa hale hukáže! Všecko si změřím ... pravda, přednosta se za břicho popadal, proč zrovna já chci teploměr NA PEČENÍ A VAŘENÍ, ale cococo? Občas i stará motyka spustí. ;o)
Spotřeba energie
s pomalým pečením zkušenost moc nemám - přece jen pro dva lidi toho tolik není potřeba, zato vzpomínám na polévky vařené a maso dušené celé dopoledne na okraji sporáku na uhlí - dlouho mi trvalo, než jsem se naučila vařit na plynu a ráda jsem přešla na vaření na elektřině, přece jen se dá u ní využít zbytkové teplo...
Chci se zeptat odborníků: jak je to se spotřebou energie, když se trouba nechává běžet tak dlouho (máme spor s MLP :-)). On mi tvrdí, že když je spotřebič zapnutý dlouho, nutně musí spotřebovat energie víc.
Re: Spotřeba energie
tady máš jednu z dobrých kalkulaček na spotřebu el.energie spotřebičů
http://www.vypocitejto.cz/energie/spotreba-elektriny.html
K pomalemu peceni mne privedla Karolina
... tedy Karolinka Zviretnicka. Jeji popisy, jak pripravuje kachny a husy v kachlovych kamnech v Krkonosich mne privadely do stavu - ano, reknu to, slintaciho. Kachlova kamna uz nikdy mit nebudu (ale byly, u rodicu, kdyz jsem byla mala). Lika to slintani obnovila. :-) A pujdu v poledni pauze koupit neco na pomale peceni na vikend. Vzhledem k tomu, ze jsme se probudili do zmrzleho rana, tak to prijde vhod.
Re: K pomalemu peceni mne privedla Karolina
Ano ano, mě k pomalému pečení taky přivedla Karolína. Tímto ji velmi děkuji :-)
Pomalé peční husičky
Pomalé pečení husy mě naučila ségra. Máme obě elektrickou troubu, u které jde nastavit už 50°C. Husu lupnu večer okolo 22:00 do pekáče a nemajíc na něj poklici, zaalobaluju, peču na 90°C do rána. Musí se dát bacha při vyndavání pekáče a moc s ním necasnovat, protože je až po okraj naplněný tukem. Kus tuku sleju a husinu naporcuju, položím kůží navrch a dopíkám tak při 150°C do zlatova.
A ten bůček, to musí být lahůdka. Moje největší bůčková rozkoš se odehrála v jedné asijské restauraci, kde bůček připravili tím způsobem, že maso v něm křupalo a tučné vrstvy byly jak máslo. Ochucené to taky bylo fantasticky do jemně sladko-slano-páliva. Od té doby se mi o bůčku zdá, tak bych tuhle dlouho pečenou variantu mohla zkusit s tím, že omáčku na vrch kůže bych zkusila medovo-zázvorovou s chilli a sojovkou....
Re: Pomalé peční husičky
Kaštánku, tohle je recept od J. Olivera. Vypečený bůček se dopéká v omáčce z rebarbory, zázvoru, medu, chilli, česneku. K tomu těstoviny s baby špenátem. Mňamka převeliká
k té hodně vypečené a málo osvalené kachně
když to předvídám, že moc masa mít nebude, tak jí pomůžu,vycpu jí kuřecíma trochu naklepanejm aprsama,obaleným av jemně mletém kmínu a soli..nacpu je kachně pod kůži , ono to sádlo ochutí to kuřecí maso a je to lahoda.......
Kachní játra v kachním sádelku.
Tak to jsou dobroty. O víkendu jsem pekla (velmi pomalu v horkovzdušné troubě) husokachnu, neboli kachnu pižmovou. Se zelíčkem a knedlíčkem, také dobrá dietní krmě :-). Ale vypečené sádélko jsem slila do mističky a nastrouhala do něj upečená její vlastní kachní játra, pro MLP. Takové sádlové orgie nebere můj žlučník, pro mne jsou tabu :-(.
Re: Kachní játra v kachním sádelku.
Alex, já ty játra v tom sádle upeču, pak se to maže na chleba a je to mana božská. Jo a žlučník se nesmí rozmazlovat dietou, Cholagol nebo No-spa to jistí :-)
Re: Kachní játra v kachním sádelku.
Jo, taky dobrej, ale mě nejvíc zabírala No-spa.
Re: Kachní játra v kachním sádelku.
Dámy, u mne to jistí čajová směs - Thé Salvat. Tu už vařím PŘED provinilým jídlem a čajík jde hned po pivku.
Re: Kachní játra v kachním sádelku.
tak to já ten febichol dám po jídle k tomu pivínku...