1.4.2020 | Svátek má Hugo



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 78, poslední: 14.12.2013 9:50, přehled diskusí

Ahoj Borku:
Autor: H. Williamson Datum: 14.12.2013 0:12

Ahoj Borku, budes mit radost z tezkeho pekace s poklickou. Myslim, ze i Whisky se bude radovat, natoz tak tvoje dobra zena. Popis, jak se to varilo.

Z duvodu mne neznamych se mi tvuj prispek utnul na prave strane monitoru.

Re: Ahoj Borku:
Autor: T. Zana Datum: 14.12.2013 9:50

Taky zdravím Borka :-)

...a taky mi vpravo tak asi jedno slovo chybí.

Děkuji:
Autor: Z. Lika Datum: 13.12.2013 22:32

Zvířetníkům za podnětné reakce. Pokud jde o podlévání hovězího boutoto fernetem(díky, Jarko!), myslím, že se jedná o podobný postup jako o následné zalévání bůčku nebo hus febicholem :-)

Lucie to jistí, Země sviští k obratníku a v zatáčce se naklání, světlo nás už dohání a zase vyjde slunce. U teplých kamen s husí paprčkou v ruce se nám bude lépe vyhlížet. Děkuji.

Srdecne pozdravy adventni...:
Autor: B. Novacek Datum: 13.12.2013 22:06

...posila vsem zviretnikum a pridruzenym spriznenym dusim Borek.

Ty ikony si nevsimejte, tu mam na vseznalky vseho druhu do diskusi na Neviditelnem Priteli cloveka...(kdo nezna: je to logo Rolling Stones)

Je prima zjistit, ze tady skoro vsichni jste a ze vas ruzne publikacni ani jine peripetyje novodradily od potreby se sdruzovat a vymenovat si moudrosti i nadale. Chvala internetu na vysostech!

...a ac gourmet amateur, nemel jsem do zitrka doma kloudnej pekac s poklickou, jen vetsi casserole na svickovou atp, ...takze hned po kuropeni jedu do jednoho mistniho Argosu pro pekac s poklici a hned na to zacinam pomalu pect to ctyrkilovy plecko, co se mi zbuhdarma vali v lednici!(tady je ten pekac, co jsem si zamluvil:

http://www.argos.ie/webapp/wcs/stores/servlet/Search?storeId=10152&catalogId=14551&langId=111&searchTerms=Swan+Vitreous+Enamel+Self+Basting+Roaster&authToken= )

Re: Srdecne pozdravy adventni...:
Autor: Z. Lika Datum: 13.12.2013 22:25

Zdravím, Borku! Dej pak vědět, jak plecko dopadlo, určitě bude výborné. A ten pekáč vypadá moc dobře, doufám, že bude dost velký a že se vejde do trouby :-)

Re: Srdecne pozdravy adventni...:
Autor: T. Louk Datum: 13.12.2013 22:28

Á, hezky se sestava průběžně doplňuje. Pozdravení Whiskymu, jakož i celé smečce za kanál! Plecko si jistojistě zaslouží následný barvitý popis z domácích schodečků :-).

Re: Srdecne pozdravy adventni...:
Autor: Z. Velká_Kočka Datum: 13.12.2013 22:29

Milý Borku, to sis objednal krásný pekáč.

Já mám doma sice nepříliš velký oválný jakýsi francouzský kastrol, ale vypadá jako pekáček. Ten má poklici prohloubenou a když se vaří, nalévá se do prohlubně studená voda a ta schlazuje páry tvořící se uvnitř. To prý používali venkované když šli ráno na pole a nechali si na kamnech vařit oběd a nic se jim v té nádobě nepřipálilo.   ;o)

Takže šlo o pomalé vaření.  :o)

jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: M. Beda Datum: 13.12.2013 18:00

Lucko tygříková, Lucko Piškotková, lucYnko kočko-psí, jakož i další Lucky - vše jen to nej k vašemu svátku!!! :-)))))))

a tma ať už jde co nejrychleji do... do háje zelenýho!!!!!

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: T. Zana Datum: 13.12.2013 18:52

... ale dne nepřidá.

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: L. Vaňková Datum: 13.12.2013 20:07

Děkujuuuuuu:-) Taky se těším, až zas budu jezdit domů za světla!

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.12.2013 20:38

přání máte i na Hadech ;-)

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: Z. Tora Datum: 13.12.2013 20:36

Tady se přilepím a také popřeji všem dnešním oslavencům vše nejlepší.

A taky už se moc těším, až se zas ty dny začnou prodlužovat...

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: Z. Velká_Kočka Datum: 13.12.2013 22:33

Honem  honem na poslední chvíli se připojuji s přáním k svátku všem našim Lucinkám.

Zabývala jsem se tu švédkými oslavami Lucie a málem jsem na vás zapomněla.

Všechno nejlepší Lucie!!!

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: Z. Lika Datum: 13.12.2013 22:52

Bedo, já to slyšela zase tak, že Lucie se v noci opije. To si nevybereš:-)

Re: jak že to je? Lucie noci upije? :-)))))))):
Autor: Z. Velká_Kočka Datum: 14.12.2013 0:03

No jo, ale to že se Lucie v noci opije to platí o té švédské Lucii...... ;o)   :o))

Pomalé pečení:
Autor: T. Zana Datum: 13.12.2013 17:52

Hmmm, vychována žlučníkovou maminkou, jedla jsem prvně v životě kachnu až u tchánů (fakt!). A pochopitelně mi po ní bylo pěkně blbě. Husu myslím ještě o dost později, protože jsem si uvědomila, že tohle mi fakt nedělá dobře (žlučník zdravý, leč netrénovaný).

Ale takovej bůček... i když, přiznávám, nejraději studenej, to teplý mastný asi raději ne :-(

Každopádně popis úžasnej a třeba guláš nebo tu švajnehaxnu... to bych měla zkusit!

Všem zdejším Luckám přeju k svátku hodně radosti a málo předvánočního shonu!

Liko, dík za tip:
Autor: Z. Vave Datum: 13.12.2013 17:50

na vánoční dárek. Jistý Ježíšek mě furt urgoval, že prý jsem ještě nenapsala, co chci a že to pak poštovní sobi nestihnou, tak jsem mu napsala o ten takovou tikitální věc do trouby, neb mám úplně nejobyčejnější plynový sporák a když peču, tak mám jen mlhavou představu, na kolik stupňů vlastně.

A přitom moderní recepty jsou poměrně nekompromisní, v každém čteč: peč to 15 minut na 100 stupňů, pak deset minut na 175 - a co já s tím, ubohá vosoba zavostalá a zastaralá?

Hyn sa hale hukáže! Všecko si změřím ... pravda, přednosta se za břicho popadal, proč zrovna já chci teploměr NA PEČENÍ A VAŘENÍ, ale cococo? Občas i stará motyka spustí. ;o)

Spotřeba energie:
Autor: Z. Nítkovská Datum: 13.12.2013 15:56

s pomalým pečením zkušenost moc nemám - přece jen pro dva lidi toho tolik není potřeba, zato vzpomínám na polévky vařené a maso dušené celé dopoledne na okraji sporáku na uhlí - dlouho mi trvalo, než jsem se naučila vařit na plynu a ráda jsem přešla na vaření na elektřině, přece jen se dá u ní využít zbytkové teplo...

Chci se zeptat odborníků: jak je to se spotřebou energie, když se trouba nechává běžet tak dlouho (máme spor s MLP :-)). On mi tvrdí, že když je spotřebič zapnutý dlouho, nutně musí spotřebovat energie víc.

Re: Spotřeba energie:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.12.2013 16:52

tady máš jednu z dobrých kalkulaček na spotřebu el.energie spotřebičů

http://www.vypocitejto.cz/energie/spotreba-elektriny.html

K pomalemu peceni mne privedla Karolina:
Autor: H. Williamson Datum: 13.12.2013 15:00

... tedy Karolinka Zviretnicka. Jeji popisy, jak pripravuje kachny a husy v kachlovych kamnech v Krkonosich mne privadely do stavu - ano, reknu to, slintaciho. Kachlova kamna uz nikdy mit nebudu (ale byly, u rodicu, kdyz jsem byla mala). Lika to slintani obnovila. :-) A pujdu v poledni pauze koupit neco na pomale peceni na vikend. Vzhledem k tomu, ze jsme se probudili do zmrzleho rana, tak to prijde vhod.

Re: K pomalemu peceni mne privedla Karolina:
Autor: Z. Dalmi Datum: 13.12.2013 18:01

Ano ano, mě k pomalému pečení taky přivedla Karolína. Tímto ji velmi děkuji :-)

Pomalé peční husičky:
Autor: P. Kaštan Datum: 13.12.2013 13:27

Pomalé pečení husy mě naučila ségra. Máme obě elektrickou troubu, u které jde nastavit už 50°C. Husu lupnu večer okolo 22:00 do pekáče a nemajíc na něj poklici, zaalobaluju, peču na 90°C do rána. Musí se dát bacha při vyndavání pekáče a moc s ním necasnovat, protože je až po okraj naplněný tukem. Kus tuku sleju a husinu naporcuju, položím kůží navrch a dopíkám tak při 150°C do zlatova.

A ten bůček, to musí být lahůdka. Moje největší bůčková rozkoš se odehrála v jedné asijské restauraci, kde bůček připravili tím způsobem, že maso v něm křupalo a tučné vrstvy byly jak máslo. Ochucené to taky bylo fantasticky do jemně sladko-slano-páliva. Od té doby se mi o bůčku zdá, tak bych tuhle dlouho pečenou variantu mohla zkusit s tím, že omáčku na vrch kůže bych zkusila medovo-zázvorovou s chilli a sojovkou....

Re: Pomalé peční husičky:
Autor: Z. Dalmi Datum: 13.12.2013 18:05

Kaštánku, tohle je recept od J. Olivera. Vypečený bůček se dopéká v omáčce z rebarbory, zázvoru, medu, chilli, česneku. K tomu těstoviny s baby špenátem. Mňamka převeliká

k té hodně vypečené a málo osvalené kachně:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.12.2013 12:58

když to předvídám, že moc masa mít nebude, tak jí pomůžu,vycpu jí kuřecíma trochu naklepanejm aprsama,obaleným av jemně mletém kmínu a soli..nacpu je kachně pod kůži , ono to sádlo ochutí to kuřecí maso a je to lahoda.......

Kachní játra v kachním sádelku.:
Autor: A. Lex Datum: 13.12.2013 11:32

Tak to jsou dobroty. O víkendu jsem pekla (velmi pomalu v horkovzdušné troubě) husokachnu, neboli kachnu pižmovou. Se zelíčkem a knedlíčkem, také dobrá dietní krmě :-). Ale vypečené sádélko jsem slila do mističky a nastrouhala do něj upečená její vlastní kachní játra, pro MLP. Takové sádlové orgie nebere můj žlučník, pro mne jsou tabu :-(.

Re: Kachní játra v kachním sádelku.:
Autor: Z. Lída Datum: 13.12.2013 12:30

Alex, já ty játra v tom sádle upeču, pak se to maže na chleba a je to mana božská. Jo a žlučník se nesmí rozmazlovat dietou, Cholagol nebo No-spa to jistí :-)

Re: Kachní játra v kachním sádelku.:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.12.2013 12:54

febichol :-D

Re: Kachní játra v kachním sádelku.:
Autor: Z. Lída Datum: 13.12.2013 13:36

Jo, taky dobrej, ale mě nejvíc zabírala No-spa.

Re: Kachní játra v kachním sádelku.:
Autor: A. Lex Datum: 13.12.2013 13:45

Dámy, u mne to jistí čajová směs - Thé Salvat. Tu už vařím  PŘED provinilým jídlem a čajík jde hned po pivku.

Re: Kachní játra v kachním sádelku.:
Autor: Š. Matyášová Datum: 13.12.2013 14:50

tak to já ten febichol dám po jídle k tomu pivínku...