2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Máme buřta – a co s ním?

Začaly prázdniny, čas vlahých večerů a ohníčků, kolem kterých rádi posedáváme, povídáme a nejradši něco opékáme. Třeba buřty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jarka_F. 4.7.2014 19:46

Re: No vida

To víš, teď si skromně myslím: komu čest, tomu čest! Budeš chtít můj autogram?

Z. Lika 4.7.2014 20:08

Re: No vida

Beru to podle jmen a nikoli příjmení, a jména máte všechny na Z. Takže pořadí v tomhle mlsotníku bude cirkulovat, nejlépe bienálně.

Z. Jarka_F. 4.7.2014 20:32

Re: No vida

Škóda, jsem se tak těšila že Louk pukne závistí, když mě uvidí na místě prvním :( Jsi podplatitelná?

Z. Lika 4.7.2014 20:43

Re: No vida

Co bychom si počli s puklou Louk? A podplatitelná? Klidně: za tvůj sólo článek tě uvedu jako autora na prvním místě. Takhle mě uplácejí všichni, můžou to dosvědčit...

Z. Jarka_F. 4.7.2014 20:54

Re: No vida

Na sólo článek v Mlsotníku fakt nemám... Ale to by Louk nepukla, po.rala by se :)))

Z. Inka 4.7.2014 7:56

Ten špekáčkovej salát

dělá moje tchýně jako ševcovský mls z junior salámu a protože ho Bimbo velmi oblibuje, naučil se ho jako jedno z mála jídel, které umí uvařit - další je kafe, čaj a mravenci na stromě. Protože se to ale musí dělat alespoň z 200g salámu a my jsme teď sami, neustále se vnucuje, že by ho udělal a já zase stále tvrdím, že pro nás dva - rozuměj pro jednoho Bimbouše - je to zbytečné.

Opečené špekáčky už leta nejím, buřtguláš dělám z klobás, nějak ty špekáky u nás nemáme moc v oblibě

M. Sedláková 4.7.2014 7:38

Zajímavé recepty, určitě nějaký vyzkouším

Jako malá jsem milovala opékání špekáčků na ohníčku. 

Taky jsem si je ráda na poutích kupovala ve stánku.

Byly vám tenkrát moc dobré.

Dnes koupit dobrý špekáček je umění. Většinou je kupuju na farmářských trhách. Tam mají ještě poctivé masové.

Míša z Plzně

M. Pajakerryková 4.7.2014 7:30

špekáček

na tolik způsobů, se mi ani nechce věřit....

pivníky semtam udělám, zbylé receptíky vyzkouším určitě :) jen třeba s tím zelím si asi teda ještě nedám :) to ale neznamená, že nemůžu předložit drahému muži :)

jinak náš marod už je naprosto v pořádku, dneska teda ještě spal v tričku ale jelikož přes den si na jizvu ani nevzpomněl tak ho asi už nebudu týrat :) netuším jak mu vysvětlím, že v neděli se mnou nepojede....

Z. Štětinka 4.7.2014 7:21

Jééééééé!

Zrovna včera mě uhnala má každoroční chuť na uzenku (ano, jinak to nejím,ale občas mě ta chuť tak dlouho pronásleduje, až mě ukecá) a já si koupila párky. A zblajzla je samotný, tak jak byly. Tak tyhle recepty vyzkouším zas až tak leda za rok :(  Ale děkuju za tipy, jen toho buřta na zabití asi nechám u Vaveovejch... Vuřty na pivě jsem dělávala, jen v tom byla i špetka hořčice a česnek místo feferonky :)

Jaké je další téma sbírky pro Mlsotník?

Z. Lika 4.7.2014 7:25

Re: Jééééééé!

Další téma je rybíz :-)

Z. Štětinka 4.7.2014 7:36

Re: Jééééééé!

kecáš!!!! Zrovna polykám rybízovej koláč :DDD Fakt!

Z. Lika 4.7.2014 8:07

Re: Jééééééé!

Tak to se povidlo :-) Jestli máš recepis, zapiš. A jestli ti kousek zbyl, nafoť!!!

Z. Jarka_F. 4.7.2014 9:03

Re: Jééééééé!

Hele, Liko, reklamace! Když jsi chtěla recepty na buřty, rybíz, jahody a meruňky, tak jsem Ti poslala: "Kolečka buřtů s rybízem a jahodami, obložená půlkami meruněk". Fotku nemám, ale vygůgli si obrázky "kolečko stavební", a to ostatní uvnitř si představ.

Z. Lika 4.7.2014 9:11

Re: Jééééééé!

Pcha, reklamace se zamítá v celém rozsahu. Tvůj recept jsem ocitovala bez úprav. Dokonalé dílo přece žádné "vylepšování" nepotřebuje, to bych si nedovolila!

Ale jak tak koukám... vždyť vyznění je úplně stejné, kolečko jako kolečko, ve správném pádu a ze správného úhlu si v tom každý najde to svoje :-)

Z. Jarka_F. 4.7.2014 9:53

Re: Jééééééé!

Aha, sorry, mi na konci sjelo oko až na obrázek s ohništěm, text jsem přehlídla :)))

M. Pajakerryková 4.7.2014 9:46

Re: Jééééééé!

tak já mám v plánu zkusit kynutý táč, já ty kynuté nedělám protože je neumím upéct...

ale kvasnice mám, rybízu dva keře tak to asi zkusím, pro jistotu udělám i jednu osvěčenou buchtu kdyby se to opět nepovidlo....

Oliverek krásně spinká, pustila jsem mu Bonie Tyler a než se zatmělo definitivně už chrupe :) tu písničku miluju a Oli ji má naposlouchanou ještě když jsme byli dva v jednom

Z. Xerxová 4.7.2014 11:05

Re: Jééééééé!

neboj se kynutého těsta - já jiné v létě nedělám... a s kyselým rybízem je to moc dobrý...

T. Louk 4.7.2014 11:20

Re: Jééééééé!

Se ti to povídá, když seš ta... renesanční. (Pak že nejsi!)

Podle mě je kynuté těsto značně vzpurné a svéhlavé. Zlatý hrnkový buchty osvědčený nezáludný.  Pája je odvážná žena :- ).

Z. Štětinka 4.7.2014 16:01

Re: Jééééééé!

já zjistila, že hodně lidí, i ověřenejch kuchařek, dělá chybu, že kynutý těsto pečou hrozně dlouho. Já nahřeju zpočátku  troubu naplno, ale když tam dám buchtíka dovnitř, tak hned zmírním a fakt péct krátce. Je to pak moc šťavnatý... ;-)

Z. Lika 4.7.2014 20:20

Re: Jééééééé!

To je moc dobrý tip, Štětinko. Taky přistupuju ke kynutému těstu s nedůvěrou...

Š. Matyášová 4.7.2014 6:52

a co buřtguláš????

Kde je buřtguláš? A zednickej šopák??? 

PS: slin tu mám plnou hubu na opečenej , trošku připálenej poctivej špekáček...

Z. Lika 4.7.2014 7:26

Re: a co buřtguláš????

Jo, holt ho nikdo nenapsal...

Z. Lika 4.7.2014 7:26

Re: a co buřtguláš????

Písni ho tedy sem, ať to máme pohromadě :-)

Z. Štětinka 4.7.2014 7:38

Re: a co buřtguláš????

jsem původně u čtení nadpisu myslela, že dnešní článek bude o aportování buřta psem :D

Z. Lika 4.7.2014 8:08

Re: a co buřtguláš????

Jo, ve Věšíně by psi aportovali buřty, až by se jim od hub kouřilo. Zájem byl veliký! A ty buřty byly opravdu dobré, moc mi chutnaly.

Š. Matyášová 4.7.2014 9:13

Re: a co buřtguláš????

kotlíkový buřtguláš:

to se nakrájí podle počtu osob stejnej počet cibulí, které se dají restovat na sádlo, na každého se počítá jeden poctivej špekáček, když jsou malé,tak dva..ty se rozkrájí na půlkolečka nebo kostičky..přidají se na sklovatou cibuli , orestují se silně opaprikují nejlépe poctivou maďarskou uzenou paprikou a trošku se opepří a osolí..pak se podlejí horkou vodou nebo vývarem z kostky(masox) ..zahustí se strouhaným chlebem nebo instantní brkaší...nechá se probublat a buď se budete mlátit lžícemi nad kotlíkem, který sundáte z ohně nebo si nalejete do své mističky....

PS: když máme brambory, tak před buřtama hodíme na cibulku omyté a nakrájené na menší kousky-brambory, restujeme  a když sklovatí,přidáme buřty a koření...

PS2: když je skoro hotovo a použijeme méně vývaru, můžeme přilít dle počtu osob  1 i více plechovek fazolí... i s nálevem, necháme probublat a podáváme..

PS3:  chilli a podobné pálivé dobrůtky si přidávejte kvůlivá dětem až do svých misek ;)

Š. Matyášová 4.7.2014 9:18

Re: a co buřtguláš????

Zednický šopák:

to se nakrájí cibule, okurka a rajčata na kolečka, přidají se slovenské bílé papriky, na kolečka nakrájené buřtíky, posolí se to,popepří se to,přidá se troška cukru a kvasného octa, promíchá se to a nechá odležet v chladničce cca 3 hodiny, vše pustí šťávu a zase se to promíchá, ochutná se...přidá se dle potřeby troška vody  a zase se na to na hoďku zapomene v lednici..pak se to vytáhne-dělá se to do veliké plechové -u nás do zadělávací mísy...a jí se to s chlebem.... bylo to velice oblíbené letní jídlo mého otce.

Z. Lika 4.7.2014 10:40

Re: a co buřtguláš????

Sharko, dík, bude to tu pěkně pohromadě, inspirace není nikdy dost :-)

Š. Matyášová 4.7.2014 10:57

Re: a co buřtguláš????

dala jsem je i do Kuchařského koutku..do "Kiosku"

A. Bytová 4.7.2014 13:50

Re: a co buřtguláš????

Zednickej šopák, to zní slibně. Když je v tý zelenině i maso, tak to zkusím. Dík.