Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Zátkova kuchařka (1)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
terra-san 19.6.2009 10:54To je bezva nápad, jak už tak náopady vzniklé z nezbytnosti někdy bývají Přiznávám, že ze Zátky a jeho poživatin znám (od dědy) jenom "Zátkovu limonádu", netuším, jak chutnala, ale prý se vyznačovala tím, že měla do té doby nevídaný "patentní uzávěr" - to, co později bylo na skleněných sodovkových lahvích a dnes třeba na pivních speciálech, porcelánový klobouček s důmyslnou soustavou drátů... Ta hrachová mouka mě taky zaujala, neb hrách a luštěniny obecně můžeme všichni (a dcerenky natolik, že si Domča vyžádala hráškovou polévku ke slavnostnímu narozeninovému obědu...) Ovšem ta čeština... to je požiteček... Díky velice moc. |
Matylda 19.6.2009 9:54Re: Tu knížku chci.... Já mám hodně výkonný mixér, který na jednom programu umele i mouku ze zrní. na něm by to mělo jít. |
Týna 19.6.2009 9:36Zátkovy výrobky Ještě jsem nepotkala Zátkovu hrachovou mouku. JInak by to mohlo být mňam. |
Bubu 19.6.2009 9:16Re: Tu knížku chci.... Určitě by se dal hrách umlít na mlýnku na kafe, jenže to bych měla hrachovku s kávovou příchutí. Raději zajdu do zdravé výživy a poptám se. V běžném hyper-super jsem ji nepotkala. |
Beda 19.6.2009 9:06OT upozornění všechny praživce, návštěvníky a příznivce pražíren prosím SEM kuiiiiii |
YGA 19.6.2009 8:56Super článek A taky se mi moc líbil úvod, protože bří Zátkovi byli snad i vizionáři - viz jejich poznámka (podotýkám v roce 1930) o raketových letech . Já mám ráda tyto rady, kterak se manželka má zušlechtiti a tak se svému muži zalíbiti , aneb, jak říkal kdysi jeden můj svérázný kolega, "barskdo za dobrú radu aj stovku dá!". |
Beda 19.6.2009 8:45Na zpáteční cestě koupí levný italský květák on ten úvod vůbec nemá chybu ... například "se bude tatínkovi lépe líbiti, když se vrátí osvěžená a větrem ošlehaná" a ještě další perly |
Li 19.6.2009 8:43Re: No skvěle:-) Jujda U tvého mlsotníku jsem chyběla Děkuju |
Vave 19.6.2009 8:41Re: No skvěle:-) Dávala jsem sem recept na zelné "karbonátky", ale zřejmě byl moc rasistický nebo tak něco. Psala jsem panu Wagnerovi, aby se na to podíval a příspěvek uvolnil. Ale nevím, zda mi vyhoví, protože jsem mu upřela ve jméně půlku V. |
Matylda 19.6.2009 8:39Re: No skvěle:-) Recept na kapustové karbenátky je tady. Já jim pikantnost dodávám česnekem, ale když se do toho přidá třeba papriková klobása, tak to taky nemá chybu |
Vave 19.6.2009 8:32Re: No skvěle:-) Bohužel, Lídošku zlatej, na kapustrové recept nemám, v knížce jsou jen karbonátky zelné: půl kg zelí, 2 vejce, 1 máčená houska, 1 dcl mléka, sůl, pepř, 4-5 dkg omastku, 1 cibulka, 8 dkg slaniny, 4 lžíce Zátkovy smaženky. Zelí očistíme, uvaříme ve slané vodě, ocedíme. Pak je vymačkáme a umeleme na strojku se slaninou i máčenou houskou. Pak přidáme pokrájenou a osmaženou cibulku, pepř, sůl, vejce a smaženku. Vše dobře promícháme. Z těsta tvoříme karbonátky, které na plocho roztlačíme a už neobalujeme. Smažíme je v rozpáleném tuku do zlata asi 10 minut. |
Jaja 19.6.2009 8:30Re: Tu knížku chci.... a nedala by sa tá hrachová múka urobiť tak, že sa pomelie /napr. na kávovom mlynku/ alebo rozmixuje sušený hrach? |
Vave 19.6.2009 8:28Re: Tu knížku chci.... Hrachová mouka existuje, milá Bubu - viz příští díly. Jestli ale nechceš čekat, zagůgli si, já jsem to udělala, a byla jsem překvapená, protože jsem taky myslela, že už není. Z té mouky je tam fůra polévek, časem se k nim vrátím. Nedávala jsem recepty z hrachové mouky, protože jsem tenhle díl odesílala ještě před gůglením, a tudíž jsem je brala jako raritu. |
Li 19.6.2009 8:25No skvěle:-) Pánečku, to je a bude počteníčko A sím sím dámy, byl by receptík na pikantní kapustové karbanátky???? Děkuji |
Bubu 19.6.2009 8:23Tu knížku chci.... Teda Vave, ta knížka je perla. Poklad. A mám další titul, po kterém budu v antikvariátech koukat. Díky, že jsi nás nechala ochutnat. Moc se těším se na příští díl. Škoda, že se dnes nedá koupit hrachová mouka. Všichni vysypou do hrnce hrachovku z pytlíku a já ortodoxní můra namočím hrách, rozvařím, rozmixuju..... A nebo radši udělám hráškovou. Jediná klika, že ten hrášek nemusím louskat z lusků, ale vysypu do hrnce zmrzlý hrášek z pytlíku. |
Matylda 19.6.2009 7:53Vave, to jsou recepty jak z Hvězdy- listu paní a dívek! Tchyně má několik svázaných ročníků zrovna ze třicátých let. Vždycky mě fascinovaly rady, jak býti ženou vnitřně ušlechtilou. K vnitřní ušlechtilosti si švihneme péči o domácnost, děti, zaměstnání, vymyslíme, jak ušetřiti a domov zušlechtiti- zní to jako naprostá nestíhačka a přitom to děláme běžně... No a některé ty polévkové recepty zní dobře- třeba ten s brynzou nebo italská polífka- asi vyzkouším |
Louk 19.6.2009 7:09Pánijáni, Vave to je počtení . Neodolala jsem a propadla se v čase o pár desítek let zpět . Díky Ehm, jinak za sebe můžu říct - ještěže ty polotovary máme . |
Karolína 19.6.2009 6:48Já jsem dneska první??? Co to, co to? Vavísku to je úžasný nápad. Já mám doma takovou hadrovitou staročeskou kuchařku někdy ze začátku minulého století, ale jsou v ní výborné recepty. Už mne kolikrát napadlo z ní něco uveřejnit i v té češtině, ve které je psána a nějak jsem si netroufla. Ale myslím, že jsi mne dostatečně inspirovala. Přeji všem krásný den i víkend, prchám na sympozium kde budu až do sobotního večera. |