3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Záludný středověk

Sotva jsme mohli dostat stylovější dárek do nové kuchyně. V elegantním úzkém rámečku se na ručním papíře skvěl kaligraficky vyvedený text receptu, pocházejícího zřejmě z nějaké středověké kuchařinky. Začínal slovy: Šišky třené v pánvi takto dělaj...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 5.5.2007 12:55

Pro ty, co to zajima........

nedavno jsem tu oznamila, ze mam 'par' kucharek. Takze jsem sla vyhledat Staroceskou kucharku (bohuzel jen ze 70satych let, ale ma par originalu a pak prelozene k pouziti).

U (treba)receptu Kolac syrovy je v ingrediencich tvaroh (popripade zerve). Tudiz ten sejra je opravdu tvaroh (nebo to, co pouzivali se nejvic podoba dnesnimu tvarohu).

Varena testa se delila na rezance a sisky. Tudiz dnesni nudle a noky/knedle. Na sladka jidla se pouzival hlavne med, dale mak, pernik, ovoce (i dale upravene) atd. Jo a sisky, pokud se zavareli, tak puvodne v mlece misto vody.

Koreni se pouzivalo hodne moc. Hlavne safran. A zazvor, hrebicek, pepr, atd. Chmel, ruzne octy, vina......

Zuzka 5.5.2007 19:26

Re: Pro ty, co to zajima........

Staročeská kuchařka? Pohledám v antikvariátech. Díky.

possum 6.5.2007 16:48

Zuzko,

Staroceska kuchyne, vydal Merkur, 1970, napsal J.Bajtek,E.Hodac,M.Pulec. Stala 18 Kcs. ;-D

JoVo 4.5.2007 21:09

R O Z V E R N Í Č E K.

K zamyšlení. Přátelé, já vám opravdu nevím. Já bych vám to neradil. Já totiž všecko sním. Já když jdu z práce, tak celou hodinu nakupují. Plnou tašku toho nesu. Deset deka salámu, deset támhletoho, patnáct deka slezský tlačenky, dvacet deka obyčejný, trošku majonézy, trošku tatarské omáčky a kyselý ryby, ty já strašně rád. A já jak už to vidím za výkladem, tak na to dostanu tak strašnou chuť, že až z toho zeslábnu. A tak rychle nakoupím a jdu domů, ale to nejdu, to já utíkám. A doma to všechno sníme. Díváme se na televizi, a já pak šahám, šahám a jím, až na stole nezbude nic. „Tak už sem to sněd“ povídám, a jdeme spát. Ale o půlnoci se hlady probudím a zápasím se svým svědomím. A pak si řeknu: „Houby!“ Jdu  do špajzky, uříznu půlku salámu a tu půlku sním  v posteli. Manželka ze spaní říká: „Jen ať mi neumastíš peřiny!“ a spí dál. A já jdu taky spát, ale za hodinu se zase probudím a už to nevydržím, vstanu a jdu sníst tu druhou půlku salámu. A tak to jde až do rána. To pak snídám vepřovej bůček. Jak vám říkám, přátelé, nevím, nevím.":-)Dobrou noc a v noci nechoďte do špajzky.;-DHezký víkend.R^

Kadlus 4.5.2007 21:22

Re: R O Z V E R N Í Č E K.

ne,že bych do toho chtěl kecat,ale nejen ,že se dá létat Bůh ví kam a zase zpátky, dá se i koupit lednička s počítačovým vybavením.Partnerka jí večer "zapassworduje", nastaví čas a vetřelci "mají po ptákách".Taky dokáže nadávat a varovat: " Jedeš, potvoro, už seš tady potřetí!"- namluvit se dá ledacos- fantazii se meze nekladou. Jen cena takovéhle vymoženosti je odpovídající.

JoVo 4.5.2007 21:39

Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K.

;-DZkrátka a moudře, technika kráčí mílovými kroky i do domácností. ;-DHezký večer.R^

zana 4.5.2007 22:01

Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K.

jemináčku a není to depresivní, aby člověka okřikovala už i ledničkla??

milka 4.5.2007 23:32

Re: Re: R O Z V E R N Í Č E K.

Naši tetě, 95 kg živé váhy, stačila její fotka v bikinách přilepená na ledničce.  Vskutku   levná  vymoženost.

possum 5.5.2007 12:59

Milka,

R^ sice 95 nevazim, ale ze by........za zkousku to stoji! ;-)

tapuz 4.5.2007 23:05

Re: R O Z V E R N Í Č E K.

JoVo, díky. Tenhle film patří do mého soukromého zlatého fondu. Báječný, nádherný!

Všem hezkou dobrou noc :-).

possum 5.5.2007 12:58

JoVo,

to mi neco pripomina. ;-D;-D;-D;-D Hamoun!!!!!;-D;-D;-D;-D

Slávka 5.5.2007 18:36

Re: R O Z V E R N Í Č E K.

Jo jo, Hrabalův řezník a Haškův Baloun byli zřejmě pokrevní příbuzní (a nejspíš i moji, bohužel). Ale musím se s Vámi všemi podělit o svůj nejčerstvější vynález,a jak to tak v životě chodí, náhoda je blbec,leč tentokrát zablbla příhodně.Neb jsem právě včera,stižena leností a mlsnotou,doma nebylo čím po psovi hodit,vynašla fantastickou věc.To když se tak nechce do Hypernovy,neboť nic jiného v okolí není,doma máte předvčerejší housky a pár vajec,mlsná a hlad vás honí do úpadu,to se to pak experimentuje.Ale k věci.Vymažeme a vysypeme zapékací misku, protože pak bychom se zdržovali. Jo a zapneme troubu, to není nikdy na škodu. Ve vejcích rozšlehaných s mlékem (nebo smetanou, záleží na tom, co máme doma a čemu už v lednici málem začínají zvonit hrana) protáhneme plátky z housek (veky nebo toustového chleba; už nebudu psát alternativy, protože každý víme, co najdeme právě u sebe), necháme mírně zatáhnout, tak trochu rozmočit. Protože jsem měla brokolici,která nedočkavě bušila na dvířka lednice, kdyže se uplatní, vyhověla jsem jí, spařila, rozebranou na nejmenší růžičky (včetně všech jejích drobečků) jsem ji vpracovala do už rozmočené housky spolu s nastrouhanou nivou,přeplácla do připravené zapékací misky (ta moje předvídavost!),přelila zbytkem té melanže - vejce+mléko (smetana), dala do již nažhavené trouby a čekala na výsledek. Na talíři doplněno Grand Moravií (něco jako parmazán, levnější a stejně dobrý). Předčil očekávání,rodina mi dokonce servilně nabízela sledování Ordinace nebo Vztahů místo hokeje,dokonce i zeť,který tvrdí, že zelené je nezdravé,si přidával. Myslím, že by to uneslo i česnek, zkusím příště,ale já jsem zažívala svoje malé vítězství. Z bezvýchodné situace,kdy je v baráku šest dospělých, z nichž všem lezou nehty z palců u nohou při představě nádivek do kuřete nebo telecí ledviny,zemlbáb a pod; dvěma z nich mrazí v zádech při jakékoliv zmínce o zelenině, najmě té zdravé; jste najednou za hvězdu s něčím tak jednoduchým.Jo,vynálezy opravdu jsou z lenosti.

evva 4.5.2007 19:43

v lednici máme jen dvě vejce,

ale určitě to časem zkusím, děkuju za tip!:-)

Bláža 4.5.2007 16:07

Tak tohle je

krásně podaný příspěvek do Mlsotníku a moc se mi líbí! Blahopřeju k objevu šišek! R^:-)

Štětinka 4.5.2007 13:45

teda, to bylo zajímavý!

R^R^:-)

kaj 4.5.2007 13:25

šafrán

krasný recept a myslím, že domyšlenější, než se na první pohled zdá - soudím, že jste podcenili zmínku o "ošafranování", šafran dokaže vylepšit jidlo neuvěřitelně, např. v italske kuchyni se hojne používá a udělá i z obyčejné vařené rýže delikatesu :-).

terra 4.5.2007 14:20

Re: šafrán

Souhlasím, na prvních několik pokusů tam opravdu nebyl šafrán vůbec - a na ten poslední jsme určitě "neošafranili dobře", protože málo. Hnul se ve mně skrblík :-) a asi jsme ho vůbec neměli doma tolik, aby to bylo "dost".

Sirena 4.5.2007 13:09

To vypadá na Rudolfínskou kuchařku

To vypadá na Rudolfínskou kuchařku, vyšla před časem pod honosnějším názvem, pro zájemce mohu přesný název dohledat v knihovně. Šišek se v renesanci jedlo mnoho druhů, v oblibě je předčily snad jen kaše slané i sladké. Za zkoušku ale stojí renesanční (středověké se nedochovaly) recepty na úpravy masa. Recepty na dušená masa jsou poživatelné, chutě se za to půl tisíciletí tolik nezměnily. Recepty na různé sulce a rosoly také stojí za zkoušku. Doporučuji také nedávno vydanou knihu Jak se jedlo a pilo ve starověku a středověku.

terra 4.5.2007 13:20

Re: To vypadá na Rudolfínskou kuchařku

No výborně, Siréno - lákáš a svádíš ke kulinářským neřestem opravdu dobře. Uvidíme....Každopádně dík za rozvedení tématu. Krásný den:-)

terra 4.5.2007 12:57

Kamarádi Zvířetníci,

děkuji vám každému zvlášť a všem dohromady za přízeň. Ještě se sem dneska vrátím, ale pak zmizím na týden z dosahu vymožeností civilizace (zcela vážně uvažuji i o vypnutí mobilu :-)). Pokud vás čtení pobavilo alespoň zpola tak, jako nás vlastní experiment, jsme rádi. I když se má zatáhnout a ochladit, přeji vám humorem a dobrou vůlí prohřátý týden, a - jak říkal jeden meteorologický klasik - slunce v duši :-D.

Karolína 4.5.2007 13:52

Re: Kamarádi Zvířetníci,

určitě to stojí občas i za vypnutí mobilu! Udělala jsem to minulý týden a bylo mi fantasticky. Počítač jsem měla sice sbalený, ale i přesto jsem ho nevzala s sebou a úmyslně nechala v kanceláři. Mobil se vybil a já nemohla najít dobíječku, tak zkrátka nefungoval až do úterka. Bože, jak mi bylo kráááásně! Člověk pak ovšem čelí náporu všech těch vzkazů, mailů a dalších zpráviček, ale i to se dá přežít! Jo, jediná škoda byla, že jsem "prošvihla" uveřejnění mého povídání o kocourkovi, kterého jsme vytáhly z útulku s mojí přítelkyní! Ale o to to bylo pak větší překvapení, když jsem si článek přečetla po návratu. Tak krásnou dovolenou!!

zana 4.5.2007 20:03

Re: Kamarádi Zvířetníci,

Terro, přeju ti, aby dovolená vyšla co nejlíp podle tvých představ. Ono to s tím počasím možná nebude tak dramatické - a navíc, dovča je taková, jakou si ji uděláš. Věřím, že ty si ji uděláš hezkou. A mobil nech doma, ještě před pár lety bys ho k ničemu nepotřeboval. Určitě ses tolik nezměnil ..Tak slunce v duši i pro tebe:-)R^

zana 4.5.2007 20:04

Re: Re: Kamarádi Zvířetníci,

Ehm, vlastně jsem chtěla poděkovat za článek, máš moc krásné kulinářské zážitky;-D;-D

tapuz 5.5.2007 0:00

Re: Kamarádi Zvířetníci,

Terro, přeju hezkou dovolenou a mobil klidně vypni a založ na nepřístupné místo. I já se za týden chystám na týden do míst, kde není vůbec žádný signál. Už jsem to za poslední roky párkrát absolvovala a je to nádhera. Jako v dobách, kdy žádné mobily nebyly a kam nevedl telefonní drát, tak se prostě volat nedalo. Je to tak nedávno a přesto už si to člověk skoro nedovede představit.

Alena s Maxem 4.5.2007 12:32

tak tohle mi nedá,

to budu zkoušet, ale klonila bych se k tomu tvarohu, jenže ten domácí tvrdý není tak suchý, jako kupovaný. Jenže já si ho občas vyrábím, tak ho obětuju, v nejhorším to hodím slepicím, aby z toho udělaly zas vajíčko. Na Sedlčansku se totiž dodnes říká tvarohu sejra a na tomhle "Konci světa v srdci Evropy" se dochovala spousta věcí a zvyků, které už jinde dávno zmizely. Některé hezké až dojemné, nad některými ve slabých chvilkách skřílu zubama. Každopádně díky nejen za podnět, ale hlavně za bezvadně a vtipně napsaný článek.

terra 4.5.2007 12:45

Re: tak tohle mi nedá,

Ha! Další experimentátor... Pokud jde o podněty, rád je zlomyslně posílám dál s nadějí, že se jich někdo chopí a taky si trochu užije legrace. A díky za pochvalu:-)

Vave 4.5.2007 12:24

Milý Terro!

Díky za krásné vyprávění o dalším vítězství lidského ducha nad hmotou! A tohle vítězství Tebe a Tvé kočičí ženy je obzvlášť krásné! R^VVVVVV  Asi podle Tvého receptu nikdy vač¨řit nebudu, ale na popisu akce si pochutnám jistě ještě neěkolikrát! :-)

jiný Honza 4.5.2007 12:11

Terro, hezkýýýýý

není nad smysl pro humor. Zvláště pak ve vaně. 8-)))

terra 4.5.2007 12:51

Re: Terro, hezkýýýýý

Honzo, dostávám nejšílenější ze svých nápadů na místech obvykle značně osamělých, případně označených takovou malou černou figurkou panáčka...

possum 4.5.2007 16:25

Re: Re: Terro, hezkýýýýý

Terra, nejsi sam. ;-D Asi je to proto, ze na tehle mistech je opravdu totalni klid. ;-)