11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z brambor (Archiv)

Špekáče a brambábovka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 24.3.2023 18:02

Zano, je fajn,že jsem si obnovila bramborejšn recepisy, určitě se k nim vrátím,už jsem je trošku zapomněla,brambory mám ráda na každý způsob. :-)R^ Díky!V

T. Zana 24.3.2023 19:55

Že jo :-), já jsem taky hodně bramborová. Akorát u nás je to vždycky napínavý, co náš úžasnej krám dodá. Zkoušela jsem (u nás ve vinotéce) údajně brambory od sedláka... no, poznalo se to akorát podle toho, že asi třetinu váhy tvořila hlína. Není snadný bejt Pražák :-P;-D.

M. Crossette 24.3.2023 17:28

Zano, knedle vypadají zajímavě, nikdy jsem je nedělala a myslím, že choti bu určitě chutnaly. No "kus špeku" nevím, jestli bych tu sehnala, ale pokrájená silnější slanina by určitě šla též.

A fakt v nich není vajíčko, toho jsem ti také všimla? No vařené strouhané brambory jsou hodně lepivé ba patlavé, tak možná knedlíky drží pohromadě i bez vajec (proto bych je asi nemixovala, mohlo by vzniknout lepidlo:-)). A špenát my milujeme též. Dokonce ho v poslední době kupuji v obrovském makro balení, kdy si hned část listů oddělím do lednice na těstoviny s houbami a zbytekí povařím, rozmixuje a po částech mrazím. Prostě jsem se úplně nově do špenátu zamilovala.

Na tuhle bábovku se už také delší dobu chystám, vlastně nemám omluvu, proč stále váhám, ale ona jednou bude - slibuji :-)

T. Zana 24.3.2023 19:51

Maričko, jak píšu níže, ta dvě vejce mi trapně vypadla... :-/. Už jsem to doplnila.

Slanina půjde určitě taky, akorát spíš ne moc masitá, tady potřebuješ spíš to uvolněné sádlo, na kterém se osmahne houska. Špenát mám taky ráda :-).

Bábovku zkus, je príma. Akorát si člověk nesmí představovat, že dělá piškotovou, tohle je úplně jiný těsto.

M. Gillová 24.3.2023 15:13

Ahój, Zano V!

Ty knedlíky se mi líbí :-) Jenom koukám, že jsou bez vejce. Spojí se těsto i tak?

T. Zana 24.3.2023 19:36

Ježkovovoko, mně ty vejce vypadly 8-o8-o. Dvě vejce!

A až ty sis všimla, tak doufám, že jsem nikomu nezkazila oběd...

T. Zana 24.3.2023 19:37

Jdu to opravit.

Z. Lika 24.3.2023 20:47

Já nad tím zatím jen usilovně dumala, ale nijak se nedivila... ;-D

T. Zana 24.3.2023 21:04

;-D;-D

L. Blaza 24.3.2023 8:27

Krásný den všem!

Bramborová bábovka vypadá velmi jedle. Zakoupili jsme velmi výhodně nový kuchyňský robot, tak bych mu mohla dát práci.

Hotové špekové knedlíky kupuji v Polabí ve skvělé masně, na kterou nedám dopustit. Dělají tam samé dobroty. :-)

T. Zana 24.3.2023 11:17

To je ten půvab lokálních výrobců. Ale mně by chybělo ochutnávání těsta ;-)

J. Fialová 24.3.2023 14:38

Třeba by ti ten lokální výrobce mohl přibalit do pytlíku trošek těsta? Bys mohla uzobávat těsto cestou, a doma pak baštit bezpracný hotový knedlík :-P

Z. Lika 24.3.2023 18:00

Jedna spolustudentka si chodila v hospodě k výčepu pro pivní pěnu, jinak pivo nepila ;-D

T. Zana 24.3.2023 19:57

Jarko, co když bych byla zklamaná 8-o? Já mám na těsto vysoký požadavky ;-).

Š. Matyášová 24.3.2023 7:58

a kdy je budeš dělat v dohledné době? Že bych se pozvala....

T. Zana 24.3.2023 11:19

Dělám ti chutě, že jo :-)

Z. Lika 24.3.2023 7:04

Recepty se budou určitě hodit, protože zimní brambory potřebují spotřebovat. Špekové knedlíky jsem nikdy nedělala a myslím, že ani neochutnala, ale vypadají jednoduše a špenát taky máme rádi, to se u nás určitě ujme. A kdo jste ještě nevyzkoušeli brambábovku, tak směle do ní - jsem zvyklá přidávat dvě nastrouhané vařené brambory i do chlebového těsta, a chleba je pak o dva levly vejš, to moc doporučuju R^ Zano, díky, že jsi tehdy sepsala tuhle mlsnou vzpomínku na babičku V

T. Zana 24.3.2023 11:20

Babičkovské recepty jsou prostě nej! A vzpomínání na babičku:-)

T. Zana 24.3.2023 11:23

Babičkovské recepty jsou prostě nej! A vzpomínání na babičku:-)

Ale recepty z brambor můžu ve všech podobách, takže jsem ráda, že jsem se o kousek podělila.

E. Zvolánková 24.3.2023 7:03

Zano, teda ty mi dneska děláš takové chutě;-D;-D Mňam, obě tyhle pochutiny miluju. Na bábovku a jakékoli další (byť domácí) sladkosti si musím už doživotně ze zdravotních důvodů nechat zajít chuť, ale špekové knedlíky (po drobné úpravě s menším množstvím toho tuku) by moje tělo asi ještě uneslo. Sbíhají se mi sliny:-P

Tvoje babička byla bezpochyby úžasná ženaR^ Já na své babičky taky moc ráda vzpomínám. Taky jsem se učila vařit hlavně od nich. Mladší babi bydlela s námi, tak od ní jsem toho pochytila víc, ale babi vařila podle Sandtnerky, takže jsem si její postupy vždycky upravovala aspoň trochu podle zásad zdravé výživy;-D Ale s některými jídly, jako třeba ty "špekouny", to jde fakt těžko.

Z. Lika 24.3.2023 7:09

Ony ty "špekaté" a vůbec tučnější recepty mají výhodu, že dobře zasytí i v malém množství, a člověk si na nich opravdu pochutná, takže ho jen tak nezačne honit mlsná nebo hladná a snadněji si udělá delší pauzu mezi jídly. Která, jak se ukazuje, je hodně důležitá, ne-li rozhodující pro správné metabolické hospodářství. A hlavně ty špekouny vypadají moc dobře ;-D

T. Zana 24.3.2023 11:24

Tak, moje řeč :DD

Z. Xerxová 24.3.2023 6:02

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

tak to bych mohla udělat - knedlíčky bramborové plněné... To my rádi. Peču málo - i když zítra něco budu muset upatlat, neb přijedou Nájezdníci. Už se těším. Ale asi vyhraje perník...

Š. Matyášová 24.3.2023 7:59

až budeš dělat plněné,dej do každého před plněním 2 lístky pšenátu..to je pak dobrůtka...a ten nákroj ;-):-P

T. Zana 24.3.2023 12:26

Děvčata, ty moje nejsou klasické plněné, to je zase jiná kategorie ;-). Tady se ten špak a houska volně zapracuje do brambor.

Ovšem takovej plněnej knedlík, to taky není marná věc R^.

E. Beranová 24.3.2023 12:56

a vida, inspirace na nedělní oběd je tu :-) včetně špenátu, ten oblibuje celá rodina :-)

T. Zana 24.3.2023 19:59

Kdo má rád (můj Franta), přidá ještě osmaženou cibuli.