29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Utvořte si k večeři vlastní bramboru

Až vám zase jednou dojde fantazie co udělat k večeři, nahlédněte do špajzu. Pokud tam najdete několik větších brambor, máte vystaráno. Vytvořte si na talíři každý vlastní bramboru!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 15.5.2009 9:34

Re: Mňam

Na vařene brambory je taky výborné rozdrobit kus balkénského sýra a nasekat kapku libečku - to mám moc ráda.

KláraS 15.5.2009 9:25

:-(

OT tam mi nakonec nedorazíme :-( Jsme celý týden takový nachcípaný, ale pořád to šlo. Až dneska ráno začal náš mladej chrchlat takovým stylem, že to fakt není na takovýhle výlet. :-( Mrzí mě to moc, ale nedá se svítit, jak říkávala moje babička. Tak si to všichni užijte a doufám že bude nějakej hezkej článeček a spousta fotek. Zdraví celá smečka.:-)

Matylda 15.5.2009 9:20

Re: Jsem stále bez mobilu,

Dík:-)

Rpuť 15.5.2009 9:19

Re: Mňam

Bubu zkus brambory vařit s bylinkovou solí a kmínem.

PetraK 15.5.2009 9:16

Re: Omlouvám se za O.T. jen prolítávám

Postříkaný bylo to pole;-D;-D;-D;-D

PetraK 15.5.2009 9:15

Omlouvám se za O.T. jen prolítávám

Prosím Zvířetníky, držte palce, ať nám pustěj auto se servisu:-/ Jestli to bude nějaký problém, pojedem do............ a ne na Srážení;-(;-(;-(;-(. Jako by nestačilo, že včera Ešus projel postříkaným polem, kde se krom toho ještě popásl - pole bylo čerstvě postrýkaný, což jsem netušila:-(. Takže panika, obvolávání veterinářů. Výsledek, pes snad O.Ká, ale mně bylo v noci tak šoufl, že jestli přijedem, nedivte se, když z auta vystoupí něco co vypadá jako tejden starý zmuchlaný noviny:-(

Bubu 15.5.2009 9:10

Re: Jsem stále bez mobilu,

Tak dobře dojeďte a gratulace Kubovi.

RenataE 15.5.2009 9:10

Re: Krásný víkend

Karolíno, budu pro tebe mít tu misku, tak se k tobě konečně vypravím. Pořád mi to nějak nevycházelo.

Bubu 15.5.2009 9:06

Mňam

Vařené brambory jsou moje nejméně oblíbená příloha, ale všechny možné bramborové výrobky kaší počínaje můžu. Pečené brambory mám moc ráda.. Dělávám bramborové plátky jako Xerxová (peču na olejem potřeném pečícím papíře), někdy tyhle pečené vcelku (balím se s každou extra do alobalu, příště zkusím nahaté). Nikdy mi nedošlo, že by na pečené vcelku byl nejlepší typ "pyré". Taky dělám různé omáčky - základ je většinou z lučiny (žervé, tvarohu,...) a zakysané smetany. Můj nejdražší má rád s česnekem a pažitkou, Juniorek se šunkou rozsekanou na molekuly a mladou cibulkou, a já se šunkou, olivami a troškou rajského protlaku.

A jako lehčí variantu bryndzových halušek, upeču brambory, rozkrojím, na talíři na ně rozdrobím bryndzu a pocintám rozškvařenou slaninou (uzeným bůčkem, anglickou slaninou). Mňám, hned bych si dala, a to jsem po snídani (sladký loupák s pribiňákem).

Moc se těším do Losinky, vyrážím až zítra ráno, musím ještě trošku pohýčkat Mého hrdinu s pačmákou v gypsu (a hlavně mu uchystat sobotní papú). Tak všem šťastnou cestu a ať nám vyjde počasí.

Matylda 15.5.2009 9:02

Re: Leo,

Bere. A nevyjedeme dřív jak ve čtyři.

karakal 15.5.2009 8:53

Re: brambory

Já mám nejradši nové na loupačku, nebo když jsou opravdu nové a dobře umyté,tak i se slupkou ;).

Raketoplán MLP pilně sledoval, je to takový vesmírný nadšenec.

Lidi jak já to stihnu? Musí být zabaleno, nejlépe i naloženo v autě, než MLP přijde z práce, abychom stihli opožděnou večeři. Zabalené mám jen oblečení a pleny pro rysátko, jinak nic. A prádlo v pračce a další na sušáku a špinavé nádobí a ..... No snad bude rysátko hodné a zvládnem to.

Alex 15.5.2009 8:44

Leo,

bere si model????? My vyjíždíme asi tak před polednem.

Matylda 15.5.2009 8:40

Jsem stále bez mobilu,

bez kontaktů a vypadá to, že mi odchází mainboard na počítači. Když se něco pokazí... Navíc to vypadá, že v šest na Losince nebudeme, ale o něco později, protože Kája má nějaký problém ve firmě. Řeší to, jak rychle se dá, tak snad....

Matylda 15.5.2009 8:37

Re: Dobré ránko!

Výpek z živočicha!!!!!!!!!!;-D;-D;-D

veram 15.5.2009 8:37

brambory

miluju, třeba takové pečené v popelu ohýnku, když je zima a brambůrky pálí do ušmudlaných dlaní....

A na všechny dnešní výlety ... Tři,dva,jedna start!!

Vave 15.5.2009 8:08

Před odjezdem

jsem si ještě početla Mariččin VV skvělý bramborový mlsotník - to si musím pořídit, nějaké takové napichovátko! Už jsem ho kdysi někde zaznamenala a pustila z hlavy, ale teď fakt už nezapomenu. ;-)

Zdravím všechny, kdo zůstávají doma, budu na vás moc a moc myslet. VV

Za chvíli vyrážíme pro Bedulku a pak směr severovýchod. :-)

Rpuť 15.5.2009 7:55

Tak ať máte to nejkrásnější počasí a užijte si to!

Rpuť 15.5.2009 7:53

Re: Dobré ránko!

Ty opečené brambory s kmínovým sýrem - až se mi sbíhaj sliny!:-)

Alex 15.5.2009 7:52

Všem hezké ráno,

hurá na cestu, začíná dovolená. Chystáme se s pánečkem balit. Počasí nic moc, pro JM naprosto vyjímečně zamračeno, včera pršelo celý den !!! Snad bude pod jesenickými horami lépe, držte nám, prosím, palce.

Xerxová 15.5.2009 7:44

hezký den

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :-), těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej VV a těm, co už dnes vyráží do Losinky - šťastnou a pohodovou cestu ;-)

Mám zpoždění - ale může za to krásné slůňovaté ráno, které jsem díky dnešní dovolené strávila s Kosaticí v lese. Cestou domů jsem měla záchvat smíchu - u jednoho domku mají černého toy minipudlíčka. Je děsně bojovej - vždycky chtěl zakousnout Xerdu. Dneska seděl na rohožce, když k ní zamířil velký chlupatý černobílý kocour (kočka?). Pudlajzík stáhl ocásek pod sebe, opustil sluníčkem zalitou rohožku a kočičák se uvelebil na jeho místě...;-D;-D Kde byla psí bojovnost ?

K bramborám - mlaďaska si v jedné hospůdce pravidelně dávala "rozšláplou bramboru" - byl to teplý předkrm, ale jí to stačilo... Bylo to něco velmi podobného. Jinak u nás se hranolky často nedělají - raději syrové brambory i se šlupkou nakrájím na asi centimetr tlusté plátky, posypu kmínem a pokladu na jen lehce olejem potřený plech a vrazím do trouby.  Neotáčím je, když shora zezlátnou, jsou i vespod zlaté. Solím až na talíři.

zana 15.5.2009 7:41

Ahoooj

za chvilku odjíždím, ale jako správnej závislák musím ještě kouknout na net;-).

Maričko, díky za inspiraci, pečený brambory znám, ale doma je nedělám - vlastně nevím proč. Tak to teda zkusím:-).

Jo a závidím tu bramborovou kaši v restauracích, tady nějak vzniknul dojem, že to je jídlo pro děti (nebo co) a hospody ji ignorujou...

Karolína 15.5.2009 7:38

Krásný víkend

přeji všem Zvířetníkům na setkání v Jeseníkách. Mrzí mne, že tam za Vámi nemohu jet, i když "bezpsová", určitě bych aspoň při organizaci pomáhala, ale nejde to! Budu na Vás moc vzpomínat a zkusím v sobotu večer někomu zavolat na koho mám číslo! Hlavně držím palce, aby vyšlo počasí, zatím to, bohužel, tak nevypadá! V Praze je zataženo a šedivo a hrozí déšť, snad se to nějak rozmyslí! Tak ať všem všechno vyjde jak má, krásně si to užijte, držím palce, aby všechno "klaplo" a moc se těším na fotečky! Určitě jich bude spousta příští týden ke shlédnutí. Foťte a hojně dokumentujte pro nás, co jsme nemohli jet!

Karolína 15.5.2009 7:31

Re: Dobré ránko!

Ano, to bylo první, co mne napadlo: "vylepšené brambory na loupačku", které jsem jedla jako dítě na chalupě obden, ale na rozdíl od "zemlbáby" je můžu pořád! Mívali jsme je s tvarohem, s "kakánkem" (takový "zamřelý tvarohový sýr s kminem to byl), s pažitkou, libečkem a dalším zeleným kořením, když jsme zrovna přišli od paní Lammerové s čerstvě nadojeným mlékem, tak se do rána udělala nahoře hustá smetana a tu tam maminka taky dávala. Nebo jen tak s máslem, ochuceným česnekem nebo s plátkem sýra, když na něj bylo! Jednou za čas se chodilo do vsi pro zabitého králíka nebo slepici, to se střídalo podle dodavatelů a stavu jejich dvorku. A to se pak uvařily brambory, našťouchaly s výpekem z toho živočicha a bylo zase další jídlo. K masu obvykle maminka uvařila zelí nebo špenát nebo králíka dělala v troubě na zelenině, kousek vždycky usmažila, k tomu jsme jedli buď chleba nebo knedlík - taková slepice na smetaně bývala s těstovinami. A to zbylé vypečené s těmi šťouchanými bramborami, na to jsme se vždycky s tatínkem moc těšili! Jinak se ty brambory u nás taky takhle podávaly - uvařily se ve slupce, vysypaly do mísy, vyložené několika plínami, aby držely teplo a k tomu byly na stole výše uvedené ingredience. Levné a moc dobré. Statkové brambory nám rostly hned za chalupou, bylo tam i pole s hrachem, taky byl dost často na stole, hlávky zelí asi o vrstevnici níž nad vsí, bylinek rostla kvanta na zahrádce, zelenina se pod králíka taky vždycky někde na naší zahrádce našla, takže vše téměř zadarmo. Peněz tehdy bylo tak málo, že jsme uvítali jakýkoliv "příspěvek" či nápad na něco levného a dobrého!

Lapil 15.5.2009 7:18

No jo, zase ty Američani opisujou :-)

Ba ne, možná ne... Ale vážně. Brácha byl před několika lety pár měsíců v Moskvě, a přivezl něco podobného. U stánků tam prodávají brambory vařené, na to vám kydnou přílohy, na které si ukážete (asi jako u nás langoše; rozhodně se to platí zvlášť), pěkně to rozšťouchají a můžete jíst.

Milá večeře pro větší množství spřátelených hostů: tady máte hrnec vařených brambor, loupejte si a berte si a vychutnávejte. Jsou-li brambory menší, tím lépe - taková brambora s kečupem, tvarohem a skořicovým cukrem může být zajímavá chuťovka. Tedy když toho není moc :-D.

Rpuť 15.5.2009 5:33

Dobré ránko!

Ty vylepšené "brambory na loupačku" vůbec nevypadají špatně;-)

Marička 15.5.2009 2:16

Re: OT promin, Maricko

Hanko, Outer Banks neznam, tak pripadne posli nejake fotky na ukazku. Nez jsem dopsala odpoved pro Renatu E, prihnala se bourka, venku je nebezpecne cerno a tak pocitac radeji honem vypnu. Preji stastnou cestu a okruhem se vyhybej nespokojenemu zakazniku

Marička 15.5.2009 2:10

Re: Potatoe jackets

Milá Renado, doughnut holes (vy vytlačené kousky těsta ze středu při dělání koblih) znám. Ty "am.brambory" se tady u nás jmenují "home style" nebo také "home fries", mám je moc ráda. Při poslední návštěvě domova nám je v jedné rest. nabízeli a já se musela zeptat bratra, jaký druh brambor se za názvem "am.br." skrývá.

Když jsme bydleli v Německu, tak tam také prodávali druhy br. jako salátové či na vaření. Ale musím přiznat, že já jsem v nich moc rozdíl neviděla, asi nejsem tak dobrá kuchařka "přes brambory".  Pokud vím, tak tady se prodává jen jeden druh (jen "potatoes"), ale buď ty hromské, střední a nebo malé - případně červené br. (tedy jejich slupky). Např. br.měsíčky jsem tu snad neviděla nikdy. Ale jestli se u vás prodávají typy "pyré" tak ty bych ti asi doporučila, aby v bramboře byla ta "kašička".

Dougle cream znám z Anglie, tady se neprodává a chybí mi, když jsem tam bydlela (hned po svatbě) tak jsem se jím ládovala jak jen to šla a dávala ho na všechno (snad nejlepší byl ale na jahodyú. Je to výborné a myslím, že anglická specialita.

 

hanaW 15.5.2009 2:09

OT promin, Maricko

vsem cestujicim Zviretnikum preju stastnou cestu a pekny vikend v Jesenikach. Je tam krasne, ovsem jsem predpojata;-). Jestli se dostanete k tomu velkemu kostelu u zamku (Alco, porad - je to ten, co myslim?) tak hned primo u zadni steny kostela  jsou strasne zajimave nahrobky. S lebkama a andelskyma kridlama. Jeden, ktery si pamatuju, ma takovou tu malou kovovou ohradku, ale myslime si s Chetem, ze jich tam bylo vic. Myslete na Kladivo na carodejnice - i kdyz nevim, jestli je tam spojitost. mam z toho fotky (pred-digitalni). Ale fak to to stoji za to.

Letos vam na sraz nezavolam, protoze zitra rano odjizdime s Jakeym na Outer Banks - ostrovy strasne daleko od pobrezi Sev. Karoliny. Pojedem zhruba 7 hodin - musime az do Virginie, prejet most na blizsi misto, a pak se propracovavt na jih, kde kamarad ma barak.  Fakticky fascinujici misto, asi 40 km od pevniny a misty jenom kilometr siroke. Nejsme si jisti, jestli nase mobily budou fungovat. Vratime se ve stredu navecer.

Mela jsem den pitomec, cesta do pekla je dlazdena dobrymi umysly. Jeden Cech, ktery zil dlouho v JK se pred lety odstehoval do Prahy, je to pan starsiho veku, cily, bejvala s nim nezmerna sranda, ale vrcholne ostarny. Zanechal mne starat se o nektere z jeho financnich a jinych zalezitosti, ale v poslednich letech vzdy "zapomene"mi poslat neco duleziteho, co mu chodi do Prahy, nebo plnou moc. A ted se zjevil v JK a vyrazne prudi. Chet ho uz dnes jednou z baraku vyhodil, kdyz jsem byla v praci,ale Jasan hrozi pozdne vecernim prichodem. V praci mi 2x zapraskal zaznamnik - to kdyz jsem byla na telefonu a on persistentne volal a nechaval komplikovane vzkazy s volacim cislem, ktere nefungovalo. Pak hrozil Chetovi, ze si pujde na mne zitra stezovat na pravni komoru, neb mu neberu telefony. Proto ho Chet vyhodil. Uz se tesim odjet mimo civilizaci.

RenataE 15.5.2009 1:46

Potatoe jackets

mi připomněly, jak psal Redneck Mike  o tom, že se v Americe prodávají smažené díry z koblih, kelímek za dolar. Tak tedy i bramborové šlupky;-D A seběhly se mi na ty kabátky sliny, tak jsem vylovila z pekáče poslední dvě zbylé "americké brambory". Možná je, milá Maričko, v Americe znáš pod jiným jménem - jsou to neloupané brambory na měsíčky, trochu předsmažené a zmrazené. Dopékají se nasucho v troubě a jsou moc dobré.

Podle receptu je zřejmé, že u nás nutno použít brambory varného typu "pyré". Jsou v Americe taky různé druhy jako u nás? Salátové (lojovité), přílohové a na kaši?

A taky mi ten tvůj recept připomněl moje oblíbené jídlo - vařené nové brambory  ve slupce, s máslem a tvarohem. Jednou jsem místo másla použila "double cream" a taky to bylo dobré. Dostala jsem kelímek double cream jako dárek, tedy spíš to byla výzva, co s tím provedu (v Čechách se to vůbec nevyskytuje). Tak jsem to nalila na ty  brambory a zbytek tajně snědla lžičkou;-D

LENKA S 15.5.2009 0:58

MARIČKO,DÍKY ZA RECEPTÍK.

DĚLÁM  SICE  MÜSLI  TROCHU JINAK,ZATO  MÁM  ASI 5 RŮZNÝCH   RECEPTUR. NEJRADĚJI  VŠAK  MÁ  NAŠE  STARŠÍ,  PETRUŠKA, TO   NEJOBYČEJNĚJŠÍ, Z NĚKOLIKA  DRUHŮ VLOČEK( PŠENIČNÝCH, OVESNÝCH,  ŽITNÝCH, POHANKOVÝCH  A  SÓJOVÝCH,, S  FŮROU  RŮZNÝCH  SEMÍNEK  A   S OBILNÝMI KLÍČKY.  DÁVÁM DO  NICH   SPOUSTU  HRUBĚ  NASEKANÝCH VŠEMOŽNÝCH  OŘÍŠKŮ, POSYPU  JEN   CCA  2 LŽÍCEMI  SUŠENÉHO  MLÉKA ,   VŠE  ZAKAPU  TEKUTÝM MEDEM A UPEČUV  TROUBĚ ZA  OBČASNÉHO  ROMÍSENÍ.  ZROVNA   8. KVĚTNA  JSEM   TAKOVÉ   MÜSLI PETŘE   ODVEZLA  DO PLZNĚ. BYLA    velice   šťastnám když   to  překvapení  ptevřela. ochutnala  ihned  a  jen slastně  vzdychala a  hekala, že   je  deěsně  přejedená. DĚLÁVALA  JSEM  HOLKÁM MÜSLI   VELMI  ČASTO  I JAKO  SVAČINU  DO  ŠKOLY. KDYŽ  PAK  BYL V  JEJICH  TŘÍDĚ    "RODIČÁK",  NOSILA  JSEM  ČASTO NAMNOŽENÉ  RECEPTY  PRÁVĚ   NA  TUHLE  DOBROTU. VĚTŠINA  RODIČŮ  SVÝM  DĚTEM MÜSLI  DĚLAT  NEUMĚLA, NECHTĚLA  NEBO  JIM HO  JEDNODUŠE  A  RADĚJI KOUPILA. . BÝVALO  TOHO  MÜSLI  MOC  MÁLO  A  BYLO VELMI  DRAHÉ. RADĚJIÍI JSEM  OBČAS  KOUPILA VŠEMOŽNÉ VLOČKY  A INGREDIENCE A MÜSLI  SI  VYRÁBĚLA  SAMA  DOMA.   TEHDY  JSME  MĚLAI  VELICE  MÁLO PENĚZ  N A TO,ABYCH   KUPOVALA  DRAHÝCH  PÁR  DEKA,KDYŽ  SE  DALO  VYROBIT  MOC  DOBRÉ  A  DOMÁCÍ, VĚTŠÍ  MNOŽSTVÍ A   ZA PÁR  PENĚZ.  NAŠE  DCERY  TOTIŽ NESTÍHALY  DOMA  SNÍDAT. KDYŽ   JSWM ODJELA    DO  HOSTOUNĚ, BYLY  SIC  PROBUZENÉ, ALE PO  MÉM  ČASNÉM ODCHODU   ZAPADLY     JEŠTĚ DO POSTELE  A  SNÍDAT NESTIHLY. SKORO  DENNĚ   MĚLY   NA  SVAČINU  SKLÍNKU   DOMÁCÍHO MÜSLI .  ČASTO   VŠAK  BYLY   BEZ   SVAČINY I  SNÍDANĚ, JELIKOŽ  SPOLUŽÁKŮM  TAHLE   DOMÁCÍ  DOBROTA  CHUTNALA  MOC A  HOLKY  LAKOMÉ  NEBYLY.

 NA  ZÁVĚR  JEDNO  OT: MÁME  UŽ  ZABALENO, JELIKOŽ  DO  LOSINKY   VYRÁŽÍME  VLÁČKEM V  10:19. NA   NETU  NEBUDU  HIODNĚ  DLOUHO, JELIKOŽ  S JIŘÍM  ZŮSTÁVÁME  NA  LOSINCE  AŽ  DO PONDĚLÍ. MĚJTE  SE  KRÁSNĚ  A  VYČARUJTE   LEPŠÍ  POČASÍ, ABYCHOM   NA  SRAZU NEMOKLI. PÁDÍM SE  ZVODOROVNIT, ABYCH BYLA   FIT.