Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Utvořte si k večeři vlastní bramboru
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
YGA 15.5.2009 9:34Re: Mňam Na vařene brambory je taky výborné rozdrobit kus balkénského sýra a nasekat kapku libečku - to mám moc ráda. |
![]() |
KláraS 15.5.2009 9:25:-( OT tam mi nakonec nedorazíme :-( Jsme celý týden takový nachcípaný, ale pořád to šlo. Až dneska ráno začal náš mladej chrchlat takovým stylem, že to fakt není na takovýhle výlet. :-( Mrzí mě to moc, ale nedá se svítit, jak říkávala moje babička. Tak si to všichni užijte a doufám že bude nějakej hezkej článeček a spousta fotek. Zdraví celá smečka. |
![]() |
Matylda 15.5.2009 9:20Re: Jsem stále bez mobilu, Dík |
![]() |
Rpuť 15.5.2009 9:19Re: Mňam Bubu zkus brambory vařit s bylinkovou solí a kmínem. |
![]() |
PetraK 15.5.2009 9:16Re: Omlouvám se za O.T. jen prolítávám Postříkaný bylo to pole |
![]() |
PetraK 15.5.2009 9:15Omlouvám se za O.T. jen prolítávám Prosím Zvířetníky, držte palce, ať nám pustěj auto se servisu |
![]() |
Bubu 15.5.2009 9:10Re: Jsem stále bez mobilu, Tak dobře dojeďte a gratulace Kubovi. |
![]() |
RenataE 15.5.2009 9:10Re: Krásný víkend Karolíno, budu pro tebe mít tu misku, tak se k tobě konečně vypravím. Pořád mi to nějak nevycházelo. |
![]() |
Bubu 15.5.2009 9:06Mňam Vařené brambory jsou moje nejméně oblíbená příloha, ale všechny možné bramborové výrobky kaší počínaje můžu. Pečené brambory mám moc ráda.. Dělávám bramborové plátky jako Xerxová (peču na olejem potřeném pečícím papíře), někdy tyhle pečené vcelku (balím se s každou extra do alobalu, příště zkusím nahaté). Nikdy mi nedošlo, že by na pečené vcelku byl nejlepší typ "pyré". Taky dělám různé omáčky - základ je většinou z lučiny (žervé, tvarohu,...) a zakysané smetany. Můj nejdražší má rád s česnekem a pažitkou, Juniorek se šunkou rozsekanou na molekuly a mladou cibulkou, a já se šunkou, olivami a troškou rajského protlaku. A jako lehčí variantu bryndzových halušek, upeču brambory, rozkrojím, na talíři na ně rozdrobím bryndzu a pocintám rozškvařenou slaninou (uzeným bůčkem, anglickou slaninou). Mňám, hned bych si dala, a to jsem po snídani (sladký loupák s pribiňákem). Moc se těším do Losinky, vyrážím až zítra ráno, musím ještě trošku pohýčkat Mého hrdinu s pačmákou v gypsu (a hlavně mu uchystat sobotní papú). Tak všem šťastnou cestu a ať nám vyjde počasí. |
![]() |
Matylda 15.5.2009 9:02Re: Leo, Bere. A nevyjedeme dřív jak ve čtyři. |
![]() |
karakal 15.5.2009 8:53Re: brambory Já mám nejradši nové na loupačku, nebo když jsou opravdu nové a dobře umyté,tak i se slupkou ;). Raketoplán MLP pilně sledoval, je to takový vesmírný nadšenec. Lidi jak já to stihnu? Musí být zabaleno, nejlépe i naloženo v autě, než MLP přijde z práce, abychom stihli opožděnou večeři. Zabalené mám jen oblečení a pleny pro rysátko, jinak nic. A prádlo v pračce a další na sušáku a špinavé nádobí a ..... No snad bude rysátko hodné a zvládnem to. |
![]() |
Alex 15.5.2009 8:44Leo, bere si model????? My vyjíždíme asi tak před polednem. |
![]() |
Matylda 15.5.2009 8:40Jsem stále bez mobilu, bez kontaktů a vypadá to, že mi odchází mainboard na počítači. Když se něco pokazí... Navíc to vypadá, že v šest na Losince nebudeme, ale o něco později, protože Kája má nějaký problém ve firmě. Řeší to, jak rychle se dá, tak snad.... |
![]() |
Matylda 15.5.2009 8:37Re: Dobré ránko! Výpek z živočicha!!!!!!!!!! |
![]() |
veram 15.5.2009 8:37brambory miluju, třeba takové pečené v popelu ohýnku, když je zima a brambůrky pálí do ušmudlaných dlaní.... A na všechny dnešní výlety ... Tři,dva,jedna start |
![]() |
Vave 15.5.2009 8:08Před odjezdem jsem si ještě početla Mariččin Zdravím všechny, kdo zůstávají doma, budu na vás moc a moc myslet. Za chvíli vyrážíme pro Bedulku a pak směr severovýchod. |
![]() |
Rpuť 15.5.2009 7:55Tak ať máte to nejkrásnější počasí a užijte si to! |
![]() |
Rpuť 15.5.2009 7:53Re: Dobré ránko! Ty opečené brambory s kmínovým sýrem - až se mi sbíhaj sliny! |
![]() |
Alex 15.5.2009 7:52Všem hezké ráno, hurá na cestu, začíná dovolená. Chystáme se s pánečkem balit. Počasí nic moc, pro JM naprosto vyjímečně zamračeno, včera pršelo celý den !!! Snad bude pod jesenickými horami lépe, držte nám, prosím, palce. |
![]() |
Xerxová 15.5.2009 7:44hezký den hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům Mám zpoždění - ale může za to krásné slůňovaté ráno, které jsem díky dnešní dovolené strávila s Kosaticí v lese. Cestou domů jsem měla záchvat smíchu - u jednoho domku mají černého toy minipudlíčka. Je děsně bojovej - vždycky chtěl zakousnout Xerdu. Dneska seděl na rohožce, když k ní zamířil velký chlupatý černobílý kocour (kočka?). Pudlajzík stáhl ocásek pod sebe, opustil sluníčkem zalitou rohožku a kočičák se uvelebil na jeho místě... K bramborám - mlaďaska si v jedné hospůdce pravidelně dávala "rozšláplou bramboru" - byl to teplý předkrm, ale jí to stačilo... Bylo to něco velmi podobného. Jinak u nás se hranolky často nedělají - raději syrové brambory i se šlupkou nakrájím na asi centimetr tlusté plátky, posypu kmínem a pokladu na jen lehce olejem potřený plech a vrazím do trouby. Neotáčím je, když shora zezlátnou, jsou i vespod zlaté. Solím až na talíři. |
![]() |
zana 15.5.2009 7:41Ahoooj za chvilku odjíždím, ale jako správnej závislák musím ještě kouknout na net Maričko, díky za inspiraci, pečený brambory znám, ale doma je nedělám - vlastně nevím proč. Tak to teda zkusím Jo a závidím tu bramborovou kaši v restauracích, tady nějak vzniknul dojem, že to je jídlo pro děti (nebo co) a hospody ji ignorujou... |
![]() |
Karolína 15.5.2009 7:38Krásný víkend přeji všem Zvířetníkům na setkání v Jeseníkách. Mrzí mne, že tam za Vámi nemohu jet, i když "bezpsová", určitě bych aspoň při organizaci pomáhala, ale nejde to! Budu na Vás moc vzpomínat a zkusím v sobotu večer někomu zavolat na koho mám číslo! Hlavně držím palce, aby vyšlo počasí, zatím to, bohužel, tak nevypadá! V Praze je zataženo a šedivo a hrozí déšť, snad se to nějak rozmyslí! Tak ať všem všechno vyjde jak má, krásně si to užijte, držím palce, aby všechno "klaplo" a moc se těším na fotečky! Určitě jich bude spousta příští týden ke shlédnutí. Foťte a hojně dokumentujte pro nás, co jsme nemohli jet! |
![]() |
Karolína 15.5.2009 7:31Re: Dobré ránko! Ano, to bylo první, co mne napadlo: "vylepšené brambory na loupačku", které jsem jedla jako dítě na chalupě obden, ale na rozdíl od "zemlbáby" je můžu pořád! Mívali jsme je s tvarohem, s "kakánkem" (takový "zamřelý tvarohový sýr s kminem to byl), s pažitkou, libečkem a dalším zeleným kořením, když jsme zrovna přišli od paní Lammerové s čerstvě nadojeným mlékem, tak se do rána udělala nahoře hustá smetana a tu tam maminka taky dávala. Nebo jen tak s máslem, ochuceným česnekem nebo s plátkem sýra, když na něj bylo! Jednou za čas se chodilo do vsi pro zabitého králíka nebo slepici, to se střídalo podle dodavatelů a stavu jejich dvorku. A to se pak uvařily brambory, našťouchaly s výpekem z toho živočicha a bylo zase další jídlo. K masu obvykle maminka uvařila zelí nebo špenát nebo králíka dělala v troubě na zelenině, kousek vždycky usmažila, k tomu jsme jedli buď chleba nebo knedlík - taková slepice na smetaně bývala s těstovinami. A to zbylé vypečené s těmi šťouchanými bramborami, na to jsme se vždycky s tatínkem moc těšili! Jinak se ty brambory u nás taky takhle podávaly - uvařily se ve slupce, vysypaly do mísy, vyložené několika plínami, aby držely teplo a k tomu byly na stole výše uvedené ingredience. Levné a moc dobré. Statkové brambory nám rostly hned za chalupou, bylo tam i pole s hrachem, taky byl dost často na stole, hlávky zelí asi o vrstevnici níž nad vsí, bylinek rostla kvanta na zahrádce, zelenina se pod králíka taky vždycky někde na naší zahrádce našla, takže vše téměř zadarmo. Peněz tehdy bylo tak málo, že jsme uvítali jakýkoliv "příspěvek" či nápad na něco levného a dobrého! |
![]() |
Lapil 15.5.2009 7:18No jo, zase ty Američani opisujou :-) Ba ne, možná ne... Ale vážně. Brácha byl před několika lety pár měsíců v Moskvě, a přivezl něco podobného. U stánků tam prodávají brambory vařené, na to vám kydnou přílohy, na které si ukážete (asi jako u nás langoše; rozhodně se to platí zvlášť), pěkně to rozšťouchají a můžete jíst. Milá večeře pro větší množství spřátelených hostů: tady máte hrnec vařených brambor, loupejte si a berte si a vychutnávejte. Jsou-li brambory menší, tím lépe - taková brambora s kečupem, tvarohem a skořicovým cukrem může být zajímavá chuťovka. Tedy když toho není moc |
![]() |
Rpuť 15.5.2009 5:33Dobré ránko! Ty vylepšené "brambory na loupačku" vůbec nevypadají špatně |
![]() |
Marička 15.5.2009 2:16Re: OT promin, Maricko Hanko, Outer Banks neznam, tak pripadne posli nejake fotky na ukazku. Nez jsem dopsala odpoved pro Renatu E, prihnala se bourka, venku je nebezpecne cerno a tak pocitac radeji honem vypnu. Preji stastnou cestu a okruhem se vyhybej nespokojenemu zakazniku |
![]() |
Marička 15.5.2009 2:10Re: Potatoe jackets Milá Renado, doughnut holes (vy vytlačené kousky těsta ze středu při dělání koblih) znám. Ty "am.brambory" se tady u nás jmenují "home style" nebo také "home fries", mám je moc ráda. Při poslední návštěvě domova nám je v jedné rest. nabízeli a já se musela zeptat bratra, jaký druh brambor se za názvem "am.br." skrývá. Když jsme bydleli v Německu, tak tam také prodávali druhy br. jako salátové či na vaření. Ale musím přiznat, že já jsem v nich moc rozdíl neviděla, asi nejsem tak dobrá kuchařka "přes brambory". Pokud vím, tak tady se prodává jen jeden druh (jen "potatoes"), ale buď ty hromské, střední a nebo malé - případně červené br. (tedy jejich slupky). Např. br.měsíčky jsem tu snad neviděla nikdy. Ale jestli se u vás prodávají typy "pyré" tak ty bych ti asi doporučila, aby v bramboře byla ta "kašička". Dougle cream znám z Anglie, tady se neprodává a chybí mi, když jsem tam bydlela (hned po svatbě) tak jsem se jím ládovala jak jen to šla a dávala ho na všechno (snad nejlepší byl ale na jahodyú. Je to výborné a myslím, že anglická specialita.
|
![]() |
hanaW 15.5.2009 2:09OT promin, Maricko vsem cestujicim Zviretnikum preju stastnou cestu a pekny vikend v Jesenikach. Je tam krasne, ovsem jsem predpojata Letos vam na sraz nezavolam, protoze zitra rano odjizdime s Jakeym na Outer Banks - ostrovy strasne daleko od pobrezi Sev. Karoliny. Pojedem zhruba 7 hodin - musime az do Virginie, prejet most na blizsi misto, a pak se propracovavt na jih, kde kamarad ma barak. Fakticky fascinujici misto, asi 40 km od pevniny a misty jenom kilometr siroke. Nejsme si jisti, jestli nase mobily budou fungovat. Vratime se ve stredu navecer. Mela jsem den pitomec, cesta do pekla je dlazdena dobrymi umysly. Jeden Cech, ktery zil dlouho v JK se pred lety odstehoval do Prahy, je to pan starsiho veku, cily, bejvala s nim nezmerna sranda, ale vrcholne ostarny. Zanechal mne starat se o nektere z jeho financnich a jinych zalezitosti, ale v poslednich letech vzdy "zapomene"mi poslat neco duleziteho, co mu chodi do Prahy, nebo plnou moc. A ted se zjevil v JK a vyrazne prudi. Chet ho uz dnes jednou z baraku vyhodil, kdyz jsem byla v praci,ale Jasan hrozi pozdne vecernim prichodem. V praci mi 2x zapraskal zaznamnik - to kdyz jsem byla na telefonu a on persistentne volal a nechaval komplikovane vzkazy s volacim cislem, ktere nefungovalo. Pak hrozil Chetovi, ze si pujde na mne zitra stezovat na pravni komoru, neb mu neberu telefony. Proto ho Chet vyhodil. Uz se tesim odjet mimo civilizaci. |
![]() |
RenataE 15.5.2009 1:46Potatoe jackets mi připomněly, jak psal Redneck Mike o tom, že se v Americe prodávají smažené díry z koblih, kelímek za dolar. Tak tedy i bramborové šlupky Podle receptu je zřejmé, že u nás nutno použít brambory varného typu "pyré". Jsou v Americe taky různé druhy jako u nás? Salátové (lojovité), přílohové a na kaši? A taky mi ten tvůj recept připomněl moje oblíbené jídlo - vařené nové brambory ve slupce, s máslem a tvarohem. Jednou jsem místo másla použila "double cream" a taky to bylo dobré. Dostala jsem kelímek double cream jako dárek, tedy spíš to byla výzva, co s tím provedu (v Čechách se to vůbec nevyskytuje). Tak jsem to nalila na ty brambory a zbytek tajně snědla lžičkou |
![]() |
LENKA S 15.5.2009 0:58MARIČKO,DÍKY ZA RECEPTÍK. DĚLÁM SICE MÜSLI TROCHU JINAK,ZATO MÁM ASI 5 RŮZNÝCH RECEPTUR. NEJRADĚJI VŠAK MÁ NAŠE STARŠÍ, PETRUŠKA, TO NEJOBYČEJNĚJŠÍ, Z NĚKOLIKA DRUHŮ VLOČEK( PŠENIČNÝCH, OVESNÝCH, ŽITNÝCH, POHANKOVÝCH A SÓJOVÝCH,, S FŮROU RŮZNÝCH SEMÍNEK A S OBILNÝMI KLÍČKY. DÁVÁM DO NICH SPOUSTU HRUBĚ NASEKANÝCH VŠEMOŽNÝCH OŘÍŠKŮ, POSYPU JEN CCA 2 LŽÍCEMI SUŠENÉHO MLÉKA , VŠE ZAKAPU TEKUTÝM MEDEM A UPEČUV TROUBĚ ZA OBČASNÉHO ROMÍSENÍ. ZROVNA 8. KVĚTNA JSEM TAKOVÉ MÜSLI PETŘE ODVEZLA DO PLZNĚ. BYLA velice šťastnám když to překvapení ptevřela. ochutnala ihned a jen slastně vzdychala a hekala, že je deěsně přejedená. DĚLÁVALA JSEM HOLKÁM MÜSLI VELMI ČASTO I JAKO SVAČINU DO ŠKOLY. KDYŽ PAK BYL V JEJICH TŘÍDĚ "RODIČÁK", NOSILA JSEM ČASTO NAMNOŽENÉ RECEPTY PRÁVĚ NA TUHLE DOBROTU. VĚTŠINA RODIČŮ SVÝM DĚTEM MÜSLI DĚLAT NEUMĚLA, NECHTĚLA NEBO JIM HO JEDNODUŠE A RADĚJI KOUPILA. . BÝVALO TOHO MÜSLI MOC MÁLO A BYLO VELMI DRAHÉ. RADĚJIÍI JSEM OBČAS KOUPILA VŠEMOŽNÉ VLOČKY A INGREDIENCE A MÜSLI SI VYRÁBĚLA SAMA DOMA. TEHDY JSME MĚLAI VELICE MÁLO PENĚZ N A TO,ABYCH KUPOVALA DRAHÝCH PÁR DEKA,KDYŽ SE DALO VYROBIT MOC DOBRÉ A DOMÁCÍ, VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ A ZA PÁR PENĚZ. NAŠE DCERY TOTIŽ NESTÍHALY DOMA SNÍDAT. KDYŽ JSWM ODJELA DO HOSTOUNĚ, BYLY SIC PROBUZENÉ, ALE PO MÉM ČASNÉM ODCHODU ZAPADLY JEŠTĚ DO POSTELE A SNÍDAT NESTIHLY. SKORO DENNĚ MĚLY NA SVAČINU SKLÍNKU DOMÁCÍHO MÜSLI . ČASTO VŠAK BYLY BEZ SVAČINY I SNÍDANĚ, JELIKOŽ SPOLUŽÁKŮM TAHLE DOMÁCÍ DOBROTA CHUTNALA MOC A HOLKY LAKOMÉ NEBYLY. NA ZÁVĚR JEDNO OT: MÁME UŽ ZABALENO, JELIKOŽ DO LOSINKY VYRÁŽÍME VLÁČKEM V 10:19. NA NETU NEBUDU HIODNĚ DLOUHO, JELIKOŽ S JIŘÍM ZŮSTÁVÁME NA LOSINCE AŽ DO PONDĚLÍ. MĚJTE SE KRÁSNĚ A VYČARUJTE LEPŠÍ POČASÍ, ABYCHOM NA SRAZU NEMOKLI. PÁDÍM SE ZVODOROVNIT, ABYCH BYLA FIT. |
![](http://1gr.cz/u/IWEB31.gif)
![](http://m.1gr.cz/u/free.gif?r=m6tLpsw2cSzsqTz&p=VPb-jwo0%7cAqgz4qKnsk%7cxSjszQvKls%7c-b1hbW0fKjrkMa3cXW%7cxKrYmAoOl%7cWPsSiYh9pD&x=6h0n5H)