Diskuse
MLSOTNÍK: Tak jáhly...
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum
Zana,
Jen, muzu-li, on to uz stejne asi nebude nikdo cist, ale ty jahly sparit poradne nejmin 2x -3x. Jinak jsou horke a maji pachut.
Byla jednou jedna pani, mamina kamaradka. Kamosky se schazely u mamy na obed. Tahle si ovsem jednou spletla den a prisla, kdyz mama zrovna delala jahelnik. 'Holky, jak to muzete jist??? Dyt je to hnus!! Smrdi to......' No ale sla dal, a ze jist nemusi, ze si pocka na kafe. A v kuchyni to vonelo. To prece nejsou jahly??? No, ze pry tedy lzicku ochutna. Jj. Pak chodila na jahelnik.
A proc mela odpor k jahlum?? V koncentraku je tim zivili. Samozrejme nesparene, spatne asi oloupane a uvarene.
Takze neodbyvat sparovani!!!
aida
Dobrý večer,
zas jeden pěkný Mlsotník.
Tak přihodím jeden recept - jáhlové máslo znáte?
200 g horkých uvařených jahel rozmixovat s 50-100 ml biokysu a lžící slunečnicového oleje, osolit podle chuti. Vychladit, mazat. Fakt je to dobré. Případně se to dá ochutit sekanou pažitkou, petrželkou atd., no, jak Vás napadne.
Jahelník jde dělat i naslano, třeba jako kuba (s houbama) nebo s nějakou podušenou zeleninou.
Pěkný večer všem!
RenataE
Re: Dobrý večer,
Ahoj aido, dlouho jsem tě nepotkala Jahelník mám moc ráda, ale naposled jsem ho jedla od babičky, a to už bude - no to snad ani nespočítám.
Jáhlové máslo je moc zajímavé, použít jako pomazánkové máslo a na to plácnout šunku/sýr/zeleninu?
zana
Re: Já vím, že to je zdravý
abych tu nehaurovala - jahelník mám moc ráda, ale dělám ho cca jednou do roka.
radanovo
furt horuju pro pohanku, jáhly a další a když se tu dřete
s receptama baštím tu smaženku do žaludku a zrňodietu jen do očí , mám co napravovat
JoVo
Re: furt horuju pro pohanku, jáhly a další a když se tu dřete
Výsledkem dlouhodobých testů obilnin je: „ Nejlepší obilniny jsou řízky.“
YGA
Nedá mi to se nezeptat
jak to s těma jáhlama (či s těmi jáhly, jáhlami, jahelami - sákryš, to je potměšilé slovo) je. Protože v jedné dětské říkance se říká: "Houpy houpy, kočka snědla kroupy a koťata jáhly, po peci se táhly."
Takže táhla se koťata či táhly se jáhly? Popřípadě - snědla koťata jáhly či jáhly snědly koťata? Zde je to trošku nejasné, že .
Medvídek
Re: Nedá mi to se nezeptat
Ano. Mně by taky zajímalo jak se to vyrábí, to bude nějaká obilnina, ale jaká ? Jahelník obecný, či cosi takového, asi neexistuje (a co když tu je ??
).
JanaBa
Tak už konečně vím,
co je jahelník! Přiznám se k velké neřesti a to té, že si občas znovu pročítám posmívaného Káju Maříka. Většinou před spaním, hezky se potom usíná, protože jsou to knížky, kde lidské vztahy fungují optimálně, kde největsí negativum je teta kovářka, která vyžíná travu, co tam roste pro koloušky. No, nečtěte to! No a tam pánovic Zdeně moc chutná dozlatova pečený jahelník maminky hajné. Asi by mi také chutnal, leč nejsem maminka hajná, do vaření se moc nehrnu, tak si raději budu tu báječnou chut jahelníku představovat. Někdy je fantazie lepší-sladší než realita.
Goretti
Re: Tak už konečně vím,
Kája Mařík - jéjej, to jsem četla snad 20x (všech 7 dílů) - jako dítě a teď se k němu taky občas vrátím
terra-san
Zano,
tak to už jsme dvě, co ztratily recepty po babičce. Myslím si, že docela dobře dovedu s podobnými exoty zacházet - nejlíp asi s pohankou - ale jáhly... kromě toho sladkého jahelníku se švestkami a jednoho druhu nákypu (snad) z nich nic nedovedu. Tak díky za inspiraci. Jáhly naslano se u nás nedělají, ale ty škubánky s cibulkou vypadají mňamózně...Krásného Valentýna všem, za chvíli se (prozměnu opět) odcházím vzdělávat. Aby mi ta moudrost nevyrašila za ušima....
Fallowa
Tak já
se bez mučení přiznám - jáhly jsem v životě neviděla,natož abych je vařila.Ostatně si fakt nemůžu vzpomenout,že bych je někdy i teď v supermarketu viděla.Nicméně,pokud na ně narazím,koupím a vyzkouším
a pokud to přežiju,podám zprávu
.Tak a teď se jdu kochat fotkami!
Medvídek
Re: Tak já
Ale jo, mají to, ale....já kolem toho chodím opatrně a nedůvěřivě, aby mně to nekouslo. Vždyť mně znáte....
julča
Zani
Zani, jáhly jsou skvělé, naše děti je ochotně ve školce konzumují - jednou s ovocem potom zase na slano, ale doma je moc nedělám, naposledy jsem je lepila malikým andílkům místo kudrnatých vlásků...Ale zkusit něco bych mohla, to vaření a přemýšlení je tématem mých posledních dní, kvůli stránkám a tak mě moc zajímá sešit s recepty po Tvé babičce!!!
Fakt ho nikde nemáš?
Zdena
No - ZKUSÍM to, Nezávazně.
A uvidíme - buď my, nebo sousedovo slepice.
radanovo
Re: No - ZKUSÍM to, Nezávazně.
jsem si říkala jak jako? co slepice? kdo slepice? a ono se jedná o místo spotřeby jáhel-o víkendu jsem u našich po sousedech nosila slípku co ji ti moji pacholci zahnali do kouta, kde ji v podřepu nadšeně okukovali, měla z toho málem infarkt,Dan má košík tak mu ten lov nejde jak by chtěl a Argo kamarádí s každým, byť ten by byl slepicí a kamarádit se nechtěl, takže to končí že vezmu slípku pod ruku a za doprovodu těch pitomů hledám kde je doma - protože jak říká Karolína v horách má oplocení kolem domů svá úskalí a tak my psi a sousedi slepice máme volně ložený
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz