3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sýr bez syřidla a jiné mléčné svačinky

Za všechny tyto recepty vděčím kolegyni z práce, velmi pracovité a činorodé Lotyšce. Tak začneme se sýrem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 8.12.2006 22:23

Ještě syrovátka

kdesi jsem se dočetla, že se syrovátka používá (zevně) při atopickém ekzému a podobných problémech. Na účinky syrovátky se přišlo tak, že ženské v sýrárně (nebo tvarohárně či jak to nazvat) mají nezvykle jemné ruce. Kdyby se celou směnu máchaly ve vodě, budou je mít hrubé a rozpraskané.

aida 8.12.2006 22:32

Re: Ještě syrovátka

Teď se dá syrovátka koupit sušená, i když trochu předražená, v prodejnách zdravé výživy - taky jsem zakoupila. Na obalu píšou, že se z toho dá dělat buď nápoj, nebo různé masky a koupele. Zatím to zkoušela dcéra, já ne, a docela si to pochvaluje. Když nic jiného, pěkně to voní.

Ejška 9.12.2006 1:24

Re: Re: Ještě syrovátka

 Je to  pravda, kdysi dávno jsem dítko koupávala skrzevá atopický exzém v mlékové vodě  střídavě s čajovou vodou a dělala jsem obklady (ty dělávám dle potřeby si i teď) z plnotučného tvarohu podle pořeby s bylinkami ;-D

Eva 9.12.2006 13:31

Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Jo, taky jsem slíchávala, že syrovátka je na všechno, hlavně ta kozí. My ale kůži máme OK, tak do toho namáčím slepicím chleba a to pane nesou vajec!;-D

Eva 9.12.2006 13:38

Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

ýýýýýýýýý8-o:-/

aida 9.12.2006 13:40

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

To neva, pěkné je to i tak.:-)

Můžu se zeptat, u těch kraviček jste (jsi) jako co? Zootechnik?

Eva 9.12.2006 14:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Aido, já má sic zemědělku, ale tady jsem jako výpomoc při mateřský, takže krmím telata. A protože se jako všude v zemědělství nikde nedostává rukou. Tak často končím i u telení, kydání hnoje nebo i dojení. Bohužel už v červenci končím, páč rušíme živočišku.;-( Bude se mi po tom moc stýskat, je to můj koníček.

Jinak si tu, co já vím, všichni tykáme. Teda alespoň já to nerozlišuju. Hlavně proto, že z počátku nikdo neví,nejen jak starý je jeho protějšek, ale kolikrát si člověk ani neni jistý pohlavím ;-D. Jinak mě je 30. Takže mi s klidem tykat můžeš,jsem tu mladice;-P

Eva 9.12.2006 14:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

kurňa, zase: mně ;-€ mám dneska ale den

aida 9.12.2006 15:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Aha, dík za vysvětlení. Já mám k těm kravkám (a zvířátkům vůbec) "přístup" podobný jako Lucka, akorát ona podle všeho bude všeobecná,  já jsem hygienik (jsou tam dva obory, no vlastně tři, ale ten třetí není veterinární, je to farmacie). Jak říká moje lepší polovic: "Tebe Ty zviřátka zajímají, až když jdou sníst" (no, říká horší slovo).:-)

Eva 9.12.2006 15:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

vím, já chtěla taky na veterinu, ale nenašla jsem odvahu. Jen obdivuju to, že někdo upřednostní hygienu před veterinou. Co já bych za to dala, být vetem... Můj největší sen;-D, jen to IQ mi chybí:-/

Eva 9.12.2006 17:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

aido, ještě mě napadla jedna věc, která mi už dlouho vrtá hlavou. Týká se másla, tak nevím, jestli je to ještě tvůj obor. Já ho moc nekupuju, jen občas na jíšku do polívky, páč tam to aroma je nezaměnitelný. Přesto nechápu to, že je máslo za 19,- a za 32,- je to taky máslo. To je nastavený margarýnem? Dá se to poznat z obalu? na většině je jen napsáno obsah tuku. U nás v sámošce tomu říkaj jedničkový a dvojkový.

RenataE 9.12.2006 18:06

Máslo

Pokud vím, tak pod názvem máslo nelze prodávat nic jiného než máslo vyrobené z mléka, bez přídavků jakýchkoliv jiných tuků. Standardně obsahuje 82% tuku. Něco jiného jsou různé Máslenky, Maslíčko atd. Cenové rozdíly jdou podle mě na vrub prodejců. Přesto není máslo jako máslo, ale rozdíl je v chuti a v konzistenci. Nedávno myslím časopis Apetit dělal takový testík.

To se týká másla vyrobeného v ČR, jak je to se zahraničními nevím, ale pokud už si někdy koupím třeba dánské máslo, tak je chuťově vynikající.

Eva 9.12.2006 18:37

Re: Máslo

No, ale v čem je rozdíl (mimo ceny) v tzv, jedničkovém a dvojkovém másle? Jaktože že třeba od Halíře stojí máslo 19,90 a AB 32,-? Že by to bylo jen ve výrobci? Třetina ceny? Sem z toho celá ťulpachovatá, ale moc by mě to zajímalo.

(Ty Máslenky, Máslíčka v potaz vůbec neberu...)

RenataE 9.12.2006 18:55

Re: Re: Máslo

Rozdíl je podle mě pouze v obalu, na jednom je napsáno stolní a na jiném výběrové nebo nedělní. Jaký je rozdíl v technologii (a jestli vůbec nějaký je)  by jistě věděl nějaký potravinář. Rozdíl v ceně je dán tím, že velké řetězce, které si nechávají dělat své privátní značky jako Halíř nebo Tesco (nevím, jestli existuje zrovna tesco máslo, je to příklad) nutí výrobce jít na samou hranici rentability a někdy i pod ní. Skutečného výrobce pak na obalu neuvedou. Výrobce za skřípění zubů prodává máslo za výrobní náklady a jako malou náplast může v řetězci prodávat svůj značkový výrobek, ovšem za vyšší cenu. Snaží se to potom dohnat pěkným obalem, který vzbudí dojem vyšší kvality.

aida 9.12.2006 19:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

tak popořadě - já na veterinu jít nechtěla, fakt mám radši zviřátka až když se jedí. Jenže mě bavila chemie a biologie a jinačí vhodný obor jsem tehdy nenašla. Moc jsem chtěla na farmacii, ta by mě asi bavila víc, ale byla jen v Hradci a Blavě a my byly s mamkou samy, finančně by to neutáhla, tudíž jsem hledala školu v místě bydliště. Postupně na škole mě to i přes původní veliký odpor docela chytlo - když já tak strašně ráda jím (a vařím)! ;-) Jinak - všeobecná se od hygieny moc neliší, my tenkrát neměli jen propedeutiku a chirdu, choroby malých i velkých zvířat jsme měli trošku jednodušší; ostatní bylo stejné. Teďka je to už možná jinak, nevím, promovala jsem v roce 89 .

K tomu másu (tohle přesně je můj obor, kdysi jsem si začla, ale nedokončila, dělat PhD. právě z hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků).  Jednoduše, na obalech se koukej na obsah tuků a rostlinných tuků, do těch levnějších druhů se dávají.

Jedničkové a dvojkové máslo pamatuju z bývalého režimu, to ještě je? Tenkrát to bylo máslo čerstvé a skladované (ta dvojka), jinak snad rozdíl nebyl.

RenataE 9.12.2006 19:26

Krájené máslo

si pamatuju jako malá holka, byla to údajně "dvojka" ale chutnalo líp než to balené. Jako bych viděla babičku, jak to vážené máslo vybaluje z papíru a dává mi kousek do pusy. Byly mi max 4 roky, pak už jsme s babičkou nebydleli. Pak se začaly balit obě, tuším že dvojka měla zelený obal a jednička modrý? To už si ten chuťový rozdíl nepamatuju, ale vím, že jsme dvojku kupovali na pečení a jedničku na chleba.

Eva 9.12.2006 19:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě syrovátka

Takže na tom obale MUSÍ být napsaný, že to má taky rostlinný tuky. Já to tam právě nikdy neviděla, jen obsah tuku , žádné podrobnosti

RenataE 9.12.2006 19:51

Přesně tak.