2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Saláty trochu jinak

Je horko u nás i u vás a v tomhle období vařená tepla jídla nás moc nelákají. Ale mísa salátu, bageta a máslo; z toho už je večeře. Anebo přidat jako osvěžující přílohu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
julča 17.8.2007 21:12

Téééda Hani

R^recepty jsou skvělé a odlišné od zde běžných, rozhodně vyzkouším a děkui za prima tipy!!! Přesně tohle jsem potřebovala :-);-)

Hana Williamson 17.8.2007 19:39

Re: Re: pokračování salátků- JEDEN CELEROVÝ PRO TOHO, KDIO RÁD CELER SYROVÝ

PEKNE MNAMOZNI RECEPTIKY. HLAVNE TEN CELEROVY SE MI ZALIBIL, I KDYZ U NAS SEHNAT CERSTVY CELER JE DOST TEZKE.

VSECHNO NEJLEPSI PETRE K SVATKU;  DOUFAM, ZE SE DARI LEPE A BUDE JESTE LEPE O HODNE VIC.

Hana Williamson 17.8.2007 19:35

Oprava - dodatek.

Nejak jsem to po sobe dobre neprecetla, nez jsem Dede odeslala prispevek, a tudiz u zalivky na Ambrosii chybi ze pridame ... dle (ne)sladkosti) citrusu neco medu." Omlouvam se za nedopatreni.

Zdena b.p. 17.8.2007 13:51

Re: Ambrosia -

Medvědí mlsoun, on by snad ani nebaštil červenou muchomůrku? (to  druhý neznám) Ale růžovka by snad šla?:-P

Medvídek 17.8.2007 11:41

Ambrosia -

- jídlo olympských bohů jsou ve skutečnosti houby, základem je muchomůrka červená a kropenatec motýlovitý. Důrazně nedoporučuju jíst !!!! !!Nejsme bozi. ;-D 

Ovšem Hani, tyto saláty, to je teda nářez, v dohledné době některý z nich zcela jistě učiním a sním, ba přímo sežeru. Vypadají báječně i jenom napsané. :-)

YGA 17.8.2007 11:31

Re: YGO, POSÍLÁM TI EMILEM NĚKOLIK TIPŮ MARINÁDU.

JUŽ SE TĚŠÍM - JÁ STRAŠNĚ RÁDA MARINUJU MASO - A NÁSLEDNĚ HO PAK I POŽÍRÁM. JESTLI NEMÁŠ MAJLU, TAK PŘEDÁVÁM grbavcicova@gradiant.cz ANEBO JEŠTĚ TENTO - TEN JE LEPŠÍ, PROTOŽE HO MÁM I DOMA yveta.grb@seznam.cz

PŘEJI TI KRÁSNÝ A JEŠTĚ LEPŠÍ DEN. TAKY PŘEJI VŠECHNO NEJLEPŠÍ PETŘE A PEVNĚ VĚŘÍM, ŽE JE JÍ JIŽ LÉPE.

Vave 17.8.2007 10:54

Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

R^VV kuříčko (a vepříčko a tak) beru!

LENKA S. 17.8.2007 10:30

YGO, POSÍLÁM TI EMILEM NĚKOLIK TIPŮ MARINÁDU.

POKUD  ALE JSEM   NESMÁZLA   TVOU  ADRESU

LENKA S. 17.8.2007 10:27

DEDO, DÍKY. VYŘÍDÍM.

LENKA S. 17.8.2007 10:23

OLČAVIČKO, JE VIDĚT, ŽE MOC VELIKÁ MILOVNICE SALÁTŮ NEJSI. MOJE MLADŠÍ DCERA JE ÚPLNÝ BOREC, CO SE ZELENINOVÝCH SALÁTŮ TÝČE. VŠAK TA FRANCOUZSKÁ ZÁLIVKA JE IOD NÍ.

CELEROVÝ  SALÁTEK  DALA  KDYSI  DO PLACU LJUBYA  HERNMANNOVÁ A TEN  ŘEDKVIČKOVÝ  JSEM  JEDNOU  VYŽEBRALA   V  "KONUNCE" NA  PLZEŇSKÉM MÍROVÉM NÁMĚSTÍ. TĚSTOVINOVÝ  JE  VŠAK  MÁ  IMPROVIZACE.

Vave 17.8.2007 10:01

áááá, to je nádhera!

Elegantní a pikantní saláty od elegantní a pikantní dámy zpoza loužeVV a k tomu neméně půvabné saláty domácí provenience od tuzemských děvčátek krásných! 8-oVVVVVV

Už si to kopíruju všechno, ale netisknu, čekám do odpoledne, co ještě přibude, tak jen pište, piště! :-):-):-)

Beda 17.8.2007 9:48

Re: pokračování salátků

LENKO, POPŘÁD NA VÁS MYSLÍMR^ A DNES JEŠTĚ PŘIDÁVÁM PŘÁNÍ PETŘE K SVÁTKUV

Beda 17.8.2007 9:45

Re: Re: Milá Olčavičko,

nemusíš;-P, my to stejně víme;-D;-D;-D ... a kuříčko je úchvatnej překlepR^

MaRi 17.8.2007 9:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

;-D připojím variantu: čím vaši maměnka tlučú mak, když je trdlo v hospodě?

YGA 17.8.2007 9:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

Trouba je trouba ;-D - to mi připomína ten starý vtip. Jak to bylo? .... "A v čem vaši maměnka pečú koláče, když trúba je ve sklepě?"

LENKA S 17.8.2007 9:28

MARI, MĚLA JSEM BÝT DNES V PRAZE, JEL ALE JEN JIŘÍ SÁM

PETŘE  PŘÁNÍ  VYŘÍDÍME  A  DĚKUJU I  ZA  NI.

LENKA S 17.8.2007 9:25

Re: pokračování salátků- JEDEN CELEROVÝ PRO TOHO, KDIO RÁD CELER SYROVÝ

CELEROVÝ SALÁT

1 středně  velký  syrový  celer , 1-2 HRSTI RUBĚ  SEKANÝCH   VLAŠSKÝCH OŘECHŮ,1-2 JABLKA  (LZE I  SE  SLUPKOU). 3 pomeranče, 1 citrón, trocha  cukru

Postup: Celer  oloupeme  ,  jemně  nastrouháme ,  dáme  do mísy  a zakápneme   citrónem, aby  nezhnědl.  2  pomeranče oloupeme  a  nakrájíme na  kostičky,  ze  3.  pomeranče  vymačkáme  šťávu , dodáme   kostičky  neb  plátky  z jablek   bez  jádřinců  a   ořechy. Dle  chuti  dosladíme  cukrem(lze  i medem).Vše  promícháme a necháme  asi 2 hod odležet. 

veram 17.8.2007 9:18

Jéje,

už si hraju na Pavlovova psa! Polykám sliny, aby nekapaly do klávesnice. Mimochodem, dámy, i tím prý podle tajči názorů nám zvyšujete zdravíčko? Prý se říká slinám zlatá voda a polykání zvyšuje zdravotní odolnost. A léčí povrchové rány. No to vlastně znají pejsci, kočky a maminky dětiček, když se léčí štípnutí od komárů :-D:-D:-D. A vzhledem k obsahu lyzozymů a pod. je to asi pravda

MaRi 17.8.2007 9:14

Re: pokračování salátků

TO JE DOBŘE, ŽE SES DALA ZASE VIDĚT. JÁ VÍM, NENÍ TO SNADNÉ. ALE PROSÍM, POPŘEJ PETŘE K SVÁTKU I ZA NÁS.

LENKA S 17.8.2007 9:08

pokračování salátků

ŘEDKVIČKOVÝ 2 svazky červených ředkviček, 100g taveného, roztíratelného a  měkkého sýra, 150 –200 g bílého jogurtu nebo taky zakys.smetany, 1 střední, oloupaná salátová okurka, pepř a sůl dle chuti.

Postup:Sýr s jogurtem rozpatláme v míse a přidáme k tomu očištěnou a na drobné kousky  nakrájenou  okurku a kolečka  ředkviček. Vše promícháme a necháme trochu rozležet, aby se vytvořila  šťávička  a podáváme.

 

ZELENINOVÝ S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU Do mísy  dáme  po jedné polévkové lžíci plnotučné  hořčice, medu a 8% octa a vše dobře promícháme  na  jemnou  a hladkou kašičku. Pak  teprve přidáme všechnu různou zeleninu, kterou máme rádi a máme ji doma : dobře rukou pomačkané nudličky červeného , bílého  nebo obojího   zelí, papriky, na kostičky nakrájená  rajčata, mrkev, pórek ,cibuli, jablko i  se slupkou,  na menší kousky  natrhaný hlávkový salátek,kuřecí masíčko)vařené, zbytky pečeného bez kůže aj) atd a uvařené  těstovinky…. Vše promícháme a necháme v chladu rozležet. Lze dosolit a opepřit, ale není to nutné.

týna 17.8.2007 9:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

něco na ten způsob jsem dostala nedávno k narozeninám-je to skleněný, dvoupatrový a dá se v tom dělat docela dost věcí. ale trouba je trouba;-)

LENKA S 17.8.2007 8:52

TAK SALÁTKŮ SE VÁM ZACHTĚLO? TEDY MLSEJTE, ALE SLANĚ

 TĚSTOVINOVÝ

90  g suchých  bezvaječných   těstovin ,  100-150 g měkkého a dobře roztíratelného sýra  (apettito, veselá kráva, maratónec apod,),  200 g ( jedno malé  balení  ) zakysané smetany(200g), 4-5 rajčat, 1větší salátová okurka,  2-3 paprikové lusky ( možno i různobarevné, třeba  bunt), 50 g hrubě strouhaného eidamu a pokud  snesete, tak aspoň jedna malá  červená cibule nebo kousek  pórku, kousek najemno nakrájené šunky, měkkého salámu. nebo  kousky  jakkoli upraveného  kuřecího   maso.

  Postup: V míse rozpatláme vidličkou  tavený sýr spolu se smetanou  a přidáme k tomu  všechnu zeleninu, kterou jsme omyli a předem nakrájeli na menší kostičky,   , hrubě nastrouhaný eidam a   další  suroviny.. Vše promícháme a  necháme  asi  2 hodiny v chladu rozležet.

 Těstoviny uvaříme takto: Do hrnce dáme  asi 2 litry  vody, kterou přivedeme nejprve k varu, a pak teprve osolíme( voda se  bude  vařit mnohem rychleji, než kdybychom ji solili hned na počátku) .Ppřivedeme opět k varu. Poté vsypeme těstoviny. Zase přivedeme do prudkého varu, ale vaříme jen  1 minutu. Pak  necháme přikryté poklicí těstoviny  5 minut dojít. Poté vodu slijeme a okapané těstoviny přimícháme k zeleninové směsce. Ochutnáme a dosolíme nebo opepříme dle chuti. Vychladíme nebo  můžeme podávat ihned. Za několik hodin po dohotovení je salát baštička moc veliká.

Olčava 17.8.2007 8:38

Re: Milá Olčavičko,

chacha;-D ani nebudu říkat, co jsem četla místo hovíčka8-o;-D

Zdena b.p. 17.8.2007 8:38

Re: Milá Olčavičko,

;-D;-D;-DJasně, tato slova bych si, s dovolením, taky vzal.;-D

Li 17.8.2007 8:30

Mňam mňam mňam:-)

Saláty skvělé, zálivky ještě lepší R^ Jestli budou broskve tak hádejte co budu zítra vařit ;-P;-P;-D

YGA 17.8.2007 8:26

Teda Hanko,

saláty mám taky ráda - ten hruškový by šel - momentálně je u nás doma sezóna hrušek, tak zkusím. Ale nejvíc mě zaujalo ta grilovací marináda, protože sice zelenina i ovoce jsou dobré věci, ale masko je masko, marnýplatný ;-).

YGA 17.8.2007 8:24

Milá Olčavičko,

- kuříčko je fajn ;-D, to někdy použiji. A muže se říkat i hovíčko, vepříčko, krůtíčko ne ;-P?!

Olčava 17.8.2007 8:16

Hani, to vypadá náramně!

Hlavně ty zálivky. Já vždycky saláty pocákám trochou olivového oleje, zakápnu citrónem nebo octem a trochu osolím a víc se s tím nepářu, ale tyhle vyzkouším!

Olčava 17.8.2007 8:11

Re: Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

hmm:-/ ne že bych psala nějak rychle, ale kuříčko mělo být kuřecí masíčko

Olčava 17.8.2007 8:08

Re: Re: Re: Jo saláty, to já můžu...:))

No a s kuříčkem, to je taky bájo. To tady někdo dával k lepšímu ( omlouvam se, už nevím kdo) mezi svinstvama;-)