Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Růžičkové řezy dle Magdaleny Dobromily
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
štětinka 18.8.2008 17:01strohanou čokoládu řeším snadno, mám takovej ten ruční mixérek, nalámu do nádobky s noži, přiklopím a běkem pár vteřin hotovo |
radanova 18.8.2008 17:17Re: strohanou čokoládu řekni jakej mixérek, tzv ponornej, motorek v držadle, měla jsem od vánoc už druhý moulinex a gallete, gallete byl lepší, ale vyhořeli oba, nedělala jsem nic nepovolenýho a jiný elspotř u nás přežívají v poho, oba mi po reklamaci proplatili, pravda byli za pár šupů, dám si poradit |
jindra 18.8.2008 14:12půlměsíčky tak přesně tohle těsto dělám i já.Ale nedávám tam rozinky.Těsto vyleju na plech,upeču a po vychladnutí poleju citronovou polevou a nakonec vykrajuji půlměsíčky.Nejtěžší na tom je to nastrouhání čokolády.Ale chutná výborně |
Hana W 17.8.2008 1:05Mistni delikatesa Prave jsem dovarila mistni delikatesu - varene buraky - ve skorapce se soli. Jsou na to dva nazory: bud to nenavidite nebo se z vas stane zavislak. Vetsina Jizanu jsou zavislaci - jako i ja. Moje ceska rodina a kamaradi z jinych casti USA tvrdi, ze je to jak varene osolene fazole. Ja osobne to radsi nez prazene buraky. Oni se tady buraky pestujou a ted zrovna je sklizen, tak je toho na trhu spousta. Da se to dobre zamrazit - tak cele ve skorapce s trochou te slane vody. Kupodivu nasi dva domaci kocouri to strasne milujou a kdyz buraky vytahuju a chutnam (vydatne) tak moc mnoukaji a spinaji pacicky a prosi o buracek. |
Jakub S. 16.8.2008 21:27A eště nevím, proč růžičkové? Věděla to mil. pí Rettigová? Anebo vy? Má hypotéza: dělala na to růžové růžičky z marcipánu. Ne? |
LA 17.8.2008 9:10Re: A eště nevím, proč růžičkové? Uhodl. V receptu stojí: polít růžovou rumovou polevou a ozdobit marcipánovými růžičkami. |
Hanka 16.8.2008 19:24Lotrinske nudle Nedala by sem nekdo receptik na ty Lotrinske nudle......jsem lenora lina hledat je ve starem mlsotniku. Dortik vypada namozne, jak se ochladilo asi na nej brzo prijde rada. |
LA 16.8.2008 19:31Re: Lotrinske nudle Stačí takhle? |
Hanka 18.8.2008 16:12Re: Re: Lotrinske nudle naprosto MOC dekuju |
radanova 18.8.2008 17:14Re: Re: Re: Lotrinske nudle to já taky moc děkuju nudle asi dělat nebudu ale Elin článek mi smíchem naklepal bůčky |
Zdena b.p. 16.8.2008 15:52Milé LA, tak tento receptík si schovám na hromadnější sedánky. Díky. |
LA 16.8.2008 16:26Re: Milé LA, Pokud hromadnější, tak je nutné krájet na malé kousky. Poprvé jsme to zkoušely jen na jeden plech, ale vydrželo to jen na zákusek po jednom obědě a jedné večeři pro 3 lidi. Od té doby děláme rovnou plechy dva a recept jsem také posílala na toto množství. Když chutná, tak mizí rychle. |
alimo 16.8.2008 15:21Moje mlsná pusa zase má chutě...no, receptík jsem založila pro strýčka Příhodu - děkuju LA, a pro uchlácholení své ( a hlavně přednostovy) mlsné pusy jsem upekla štrůdl |
LA 16.8.2008 20:06Re: Moje mlsná pusa Štrůdl já ráda. |
Zdena b.p. 16.8.2008 20:45Re: Re: Moje mlsná pusa Já taky rád jíšku, vlastně štrůdl. JÁÁÁ CHCI ŠTRŮŮŮDL |
Hana W 16.8.2008 14:27Magdalenu Dobromilu mam moc rada.Uz jsem to kdysi rikala v nejake diskusi, ze to "vraz do toho 20 vajec" neni zas takova hruza, jak se zda, protoze treba to peceni se odehravalo ve znacne vetsim mnozstvi. Takze kdyz se upravi recept na normalni dnesni dortovou formu tak neni zas tak extravagantni. Krom toho taky pouzivala koreni podstatne vic, nez treba ta pozdeji uctivana Sandtnerova. Nedam na ni dopustit na peceni, ale na masa a vareni je to ponekud mdle. A krom toho Rettigova jeste casto poda navod, jak to cele pripravene jidlo naaranzovat a podat. A LA, tenhle receptik uz mam zalozeny - obcas musim upect neco na ruzne akce v praci a tohle velke na plechu je idealni pro vetsi mnozstvi lidi a vypada to velmi chutne. |
Jakub S. 16.8.2008 14:27Tak tohle bych mohl zvládnout aji já, kdyžý umím závin. Ale jo, určitě. A nahoře bych po vzoru slováckých vylévaček ornamentů do písku (kdo nevíte, vysvětlím, nebo holky z Jihu) udělal dekoraci z různobarevného sypání. No co. A rohlíky: kvásek, jo... nebijte mě, ale - kde se to dostane? Nebo jak se to připraví? No nelochčete se. Taková jsem já, matinko. Dyž něco nevím, zeptám se. To dneska není v módě, jasně. |
MaRi 16.8.2008 14:39Re: Tak tohle bych mohl zvládnout aji já, kdyžý umím závin. proč bychom se netěšili ... vrrrr .. proč bychom se měli smát až lochčit?? Kvásek je, když si dáš do hrnečku teplé mlíčko (i vodičku), osladíš tak dvěma lžičkami či kostkami cukru, rozdrobíš kvasnice (v Čechách droždí) a počkáš, až se kvasnice začnou na tekutině rozpínat. Nebo: do mísy nasypeš mouku, uděláš do ní ďůlek, rozdrobíš kvasnice a zaliješ teplou tekutinou a zase chvilku počkáš. Tekutina musí být příjemně teplá, rozhodně ne horká, jinak kvasnice zabiješ a nebudou kysat (v Čechách kynout). A malý přípodotek: kynuté těsto se zadělává napřed řidší a postupně se přidává mouka, naopak ne´e |
Zdena b.p. 16.8.2008 15:51Re: Re: Tak tohle bych mohl zvládnout aji já, kdyžý umím závin. jenom nesmíš utopit mlynáře (dát moc mlíčka).Jak jsme s Vave hňahňaly ty koláčky, zadělávaly jsme vždy jen jedno kilo. Když jsem zadělávala asi 3. kilíčko, tak automaticky měřím odměrkou mlíčko, ale stupnice na odměrce mám 4. Každá je na jinou surovinu. Cukr, mouku, vodu a olej. Jak jsem byla rozjetá, naměřila jsem mlíčko na stupnici mouky. Vave se ohání velevařečkou a píská, že je to nějaké řídké. No, bodejť by ne. Stupnice na mouku, kterou jsem omylem použila, byla o půldeci vyšší. A už nebylo měřeno, ale v této várce koláčků bylo děláno přiměřeně, přiměřeně... |
LA 16.8.2008 16:23Re: Re: Tak tohle bych mohl zvládnout aji já, kdyžý umím závin. Pokud jde o slané těsto, tak já tam cukr vůbec nedávám. Do sladkých těst přidávám do kvásku raději trochu medu než cukr. A u nás se zadělává kynuté těsto naopak: nejdřív mouka a do té se přilívá po troškách tekutina, tak aby to nebylo moc řídké. V různých rodinách se to dělá různě. Zjednodušení pro Jakuba: když použiješ sušené droždí, tak se nemusí (prý) dělat kvásek, ale stačí rovnou zadělat. |
Hana W 16.8.2008 16:54Re: Tak tohle bych mohl zvládnout aji já, kdyžý umím závin. Jakube: Ty umis zavin? To jses dobrej. Kvasek jsou vykynuty kvasnice |
Jakub S. 16.8.2008 21:23Jsem! Mě dyž něco baví, tak su na to brzo dobrý. Ále jendže musí mě to bavit. Jak né, tak jenom dyž není nezbytí. Jeden ze základních zádrhelů mého života. |
Fallowa 16.8.2008 6:53Tak tohle ráno je sice deštivé,větrné,ale růžičkové řezy mi ho osladily.Tenhle recept se mi bude hodit,až se sejde celá rodina. |
LA 16.8.2008 9:55Re: Tak tohle To jsem ráda. |
LENKA S 16.8.2008 0:26LA, TAK TOHLE MLSÁNÍ SI V SOUČASNOSTI TEDY DOVOLIT NEMOHU DNESKA JSEM ALE MĚLA RADOST NĚKOLIKANÁSOBNOU. PO SNÍDANI PŘEKVAPENÍČKO , K OBĚDU JSEM SI JEŠTĚ NACHYSTALA LOTRINSKÉ NUDLE PODLE ELY. ELO, PRAVDA PRAVDOUCÍ. MĚLA JSEM VÁŽNĚ DOST PRÁCE S VLASTNÍ MLSNOSTÍ, ABYCH TY NUDLE DOSLOVA NESEŽ... JEŠTĚ PŘED ZAPEČENÍM. MUSÍM ALE PŘIZNAT, ZE PRO MNE ZAPEČENÍ NUTNÉ NEBYLO A DO BUDOUCNA ANI NEBUDE . VYUŽILA JSEM NÁHODNĚ KOUPENÉHO ČERV. VÍNA, KTERÉ JSEM NALEZLA PŘI HLEDÁNÍ VELKÝCH ZAVAŘOVAČEK. PŘÍMO TO VÍNO ZAŘVALO A ŽE PRÝ CHCE DO LOTRINSKÝCH NUDLÍ HNEDLE DNES . BYLO MU VYHOVĚNO .JE TO NÁRAMNÁ DOBROTA.. |