Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: O vánočním pečivu
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Dalmi 9.12.2016 11:46Re: hezký den Nejlepsi cukrovi je strudl :-) |
Z. Dalmi 9.12.2016 11:44Re: malé OT: odpovědi od veterináře MVDr.Kopice Dekuji. I za zprostredkovani odpovedi. Nicmene vysvetleni nemam - Ejsi je mlada, pohybu ma hodne. Je tlusta, to jo. Nechova se jako u falesky, ale ma ji. Ma i laktaci. Pelicha a ja mam o ni strach. |
Š. Matyášová 9.12.2016 11:34Re: Cukroví ne, tolik rumu doma nikdo nemá :-D to cukroví,od vánoc,samozřejmě...:-D |
Š. Matyášová 9.12.2016 11:33Re: Zajímavý úkaz já ti to sepíšu a pošlu..... |
Š. Matyášová 9.12.2016 11:32Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není co by Bedo měla říkat Karolína? |
Š. Matyášová 9.12.2016 11:31Re: mám ještě jednu otázku ? italská vánoční bábovka, jen se to nekrájí jako u nás, ale položí se to na bok a krájí se takové hvězdy (kola), no a někde, to jedí máčené v sladkém šumivém víně , někde to snídají... |
O. Joklová 9.12.2016 11:14Re: u nás taky jenom cukroví - však jiné není omlouvám se za ty kvanta překlepů :-((((((((( |
O. Joklová 9.12.2016 11:13u nás taky jenom cukroví - však jiné není peklo se pár konkrétních druhů, prostě konzerva jako hrom - a mně dodnes chutnají nejvíc... linecké, rohlíčky a vlastně už jen nepečené kokosové kuličky a čokoládový salám - a chutnaly mi doma nejvíc, ani podle mámina receptu to nikdy nikdy neupekl stejně dobré, jen rohlíčky už Kačka prakticky dosahuje no a pak se dělávala čokoláda, ta zkrátka neměla chybu, tu bych si zase dala!!!!! vynikající, hooooodně čokoládová a trochu křupavá (i když z moučkového cukru), balívaly jsme ji se sestrou do různě barevných staniolů (existuje dnes ještě staniol? alobal není to samé), což samo o sobě byl obřad, a ta se teda věšela na stromeček a my jsme celé svátky chodily utrhávat a jíst - mana nebeská!!!!!!! Kačka to obohatila o išelské, které teda musím uznat že je vynikající (no jasně, čím víc čokolády, tím líp)... a taky začala dělat perníčky, které mně prostě do Vánoc nezapadají, ale zapomenuté jeden rok na balkoně byly na Velikonoc nádherně rozležené a dobré jinak mám pocit, že pro mě (už napořád????) budou od loňského roku zastřené stínem toho, že mi 15.12. odešla Nynyška - a už zase prečím tak, a já letím koťatům pro maso..... |
A. Lex 9.12.2016 11:11Mám moc ráda české vánoční cukroví. První leta po svatbě jsem pekla dost druhů, vlastně jsem zkoušela různé recepty, ale potom mi nadšení ubývalo a ubývalo, protože jsem na to všechno byla sama, takže nakonec zůstávám u vanilkových rohlíčků, pracen (ale ty dávám do formiček ještě z mého dětství) a lineckého. Recepty jsou ještě od mé babičky. Co ale nesnáším tak sice uleželé, ale pro mne zatuchlé cukroví. Raději jej peču těsně před Vánoci, dojídáme na Nový rok ke kafi a potom se hned vrhnu na pečení čerstvého pečiva, koláčů, buchet. Asi je to z dětství, kdy babička napekla na Vánoce obrovská množství různých druhů cukroví a my to museli dojídat ještě koncem ledna :-(. Když jsem babičku prosila, aby upekla české buchty, odvětila, že stále ještě máme cukroví. Takže žádné "zaležené" cukroví nemám ráda. |
O. Joklová 9.12.2016 11:01Re: Vánoční cukroví Ygo, na paní Gatlmajerovou jsem zvědavá už teď!!! |
O. Joklová 9.12.2016 10:59Re: pékávala Inkooooo, lineckému udělej výjimku, zaslouží si to :-))))))) |
O. Joklová 9.12.2016 10:57Re: mám ještě jednu otázku ? rozhodně cukroví !!!!!! |
Z. Lika 9.12.2016 9:43Re: Cukroví Nemyslíš ty děti, doufám :D |
Z. Lika 9.12.2016 9:35Re: Zajímavý úkaz Polívku myslíš rybí, doufám? Ano ano, to je velká dobrota a nějaký ten týden po Vánocích velmi přijde vhod. Což mi připomíná, že se pokusím uhnat Sharku na předvánoční polívkový mlsotník :-) Podle toho, co mi naznačila, je to mana nebeská. |
T. Zana 9.12.2016 9:30Re: mám ještě jednu otázku ? Co je pandoro??? |
T. Zana 9.12.2016 9:30Re: Maričko zlatá... To zdobení na perníčcích mě taky dostalo! U nás se nepekly, takže jsem neměla zkušenost a jen jednou jsem to se synkem testovala... když pominu, že byly jak kámen a nezměkly, tak ta estetická stránka byla dost... řekněme osobitá :DDD |
T. Zana 9.12.2016 9:27Re: Vánoční cukroví Jooo, napiš štědrovečerní příběh!!! |
T. Zana 9.12.2016 9:26Re: Zajímavý úkaz Máš pravdu, mimo vánoce je to divný! Během roku nedělám ani štědrovečerní polívku (i když letos možná udělám výjimku a synek ji bude mít doma, až se vrátí :-) |
T. Zana 9.12.2016 9:25Milá Maričko, krásné a voňavé vzpomínání! U nás doma se peklo pět druhů cukroví - pracky, rohlíčky, "na strojku" (to bylo ořechové těsto prohnané mlýnkem na maso, který měl na konci tvořítko, takže z něj lezl vytvarovaný "had", který se nařezal na kousky, upekl a obalil v cukru), linecké a sušenky. Nějaké jiné sušenky než popisuješ, ty jsem nikdy moc neoblibovala. Pak jsme ještě dělali dva nepečené druhy - kokosové kuličky a ořechové hříbečky. Absolutně nepřicházelo v úvahu chodit cukroví ujídat, vlastně nás nikdy ani nenapadlo, že bychom to mohli zkusit :-) Na druhé straně, když se cukroví peklo, hojně jsem ujídala těsto, to jsem milovala (a kupodivu to se tolerovalo ;-) Když byl synek malý, pekla jsem dost. To jsem se dopracovala těch tradičních devíti druhů. Když se odstěhoval, začala jsem cukroví kupovat, protože samotnou mě nebavilo péct. Ze začátku jsem dělala aspoň pracky, aby to doma vonělo, ale pár let už nějak pauzíruju, nejsou lidi... Na druhé straně ovšem na Štědrý den peču štrůdl (až ze tří těst), bez štrůdlu nejsou vánoce :-) A pak ještě během svátků bábovku. |
Š. Matyášová 9.12.2016 9:21Re: Cukroví a přitom to stačilo namlet a prolejt rumem a udělat kuličky,soudečky....:-D |
Z. Lika 9.12.2016 8:55Re: Vánoční cukroví Ygo (a nejen Ygo!), vánoční příběhy se budou hodit - rádi si je tu přečteme jako články. |
Z. Lika 9.12.2016 8:44Sharko, moc děkuju za zprostředkování odpovědí. Až dodatečně mě napadlo, že jsem taky mohla dát do diskuse pro pana Kopice svůj e-mail. No, příště už budu vědět :-) |
Z. Yga 9.12.2016 8:25Re: Cukroví Tuhle byla Terka u nás doma a tak jsme upekly perníčky a vanilkové rohlíčky s tím, že si půlku odveze (pekly jsem z dvojité dávky, protože budu ještě dávat Jeníkovým rodičům - my dva tomu moc nedáme) - předevčírem hlásila, že perníčky zbyly čtyři (a to byly ještě tvrdé jak štolverka) a z vanilkáčů taky moc nezbývá - a protože přijede až na První svátek vánoční, tak si holt bude muset upéct sama - už jsem ji posílala vykrajovátka (:o)). Jinak já mám upečené perníky (a částečně "nazdobené"), vanilkové rohlíčky a linecké (ty budu ještě slepovat). No a den před Štědrým dnem upeču dvě rolády (ty jsou u nás klasikou - za to vánočky jsme nikdy nepekli a tak je taky nepeču - ale Terka hlásila, že už upekla druhou - je z ní lepší hospodyně než jsem já a to se v dospívání k vaření či pečení nijak neměla). |
Z. Lika 9.12.2016 8:22Zajímavý úkaz Znám rodinu, kde cukroví napečou před Vánocemi, něco nechají na svátky a zbytek (hromady) dají do mrazáku. A vytahují cukroví tu o Velikonocích, tu v létě u táboráku jako zákusek k buřtům, tu návštěvě ke kafíčku... S úžasem jsem zjistila, že vánoční cukroví jindy než kolem Vánoc mi vůbec, ale vůbec nechutná, a navíc mi to připadá prostě skandální! Kdo to kdy viděl, cukroví jindy než o Vánocích? Ts ts. Maričko, článek je chutný a pěkný, a sušenky určitě přijdou vhod - nejen o Vánocích :-) |
Š. Matyášová 9.12.2016 8:18Re: malé OT: odpovědi od veterináře MVDr.Kopice proč si myslíš,že jsi to nemohla hned najít,zkusila jsem všechny fígle co znám..a prt a vořech! :-D |
Z. Matylda 9.12.2016 8:17Cukroví bylo vždycky jen cukroví, protože na Velikonoce se obvykle nepeklo, tak bylo jasné, které to je :) Peču málo druhů, asi jen pět. A perníčky vyměním s mamkou za další druh. Zatím mám jen je, ale tenhle víkend na to vlítnem :) Po přestěhování do domečku Kuba zjistil, že linecké uložené v krabici na krytém balkóně je úúúplně bez dozoru, a tak ho většinu snědl ještě do Štědrého dne- no, jeho problém, co mu zbylo, to mu zbylo :) |
Z. Yga 9.12.2016 8:05Vánoční cukroví nebo jenom cukroví (jindy než na vánoce se nepeklo, proto nebylo třeba specifikovat - chi). Mamka toho píkala docela dost - býval toho takový malý kufřik. "Děcka, nehoňte se kolem teho kufříku, zhodíte ho a uvidíte ten mazec!" kufřík již téměř plný cukroví ležel totiž na štokrleti uprostřed kuchyně, aby byl k němu lepší přístup. A naráz bác a milý kuférek se válel hore nohama na zemi - Danuška ostála jak Lotova žena, ale Mánička (byla starší a DYCKY chytřejší) jenom v pančocháčách vyrazila z baráku a utěkala až za Manclovo (to jest na konec ulice). A to tenkrát byla taková zima, že bylo sněhu pro čtyřleté děcko až po prdelku. Trestu stejně neunikla - dostala po té promočené prdelce (jó - tenkrát se to ještě mohlo) a po převlečení do suchého musela sedět spolu s Danuškou pod stolem a všecko to polámané cukroví za trest sníst (Danuška na zadek nedostala, neb mamka musela nejprve chytat to starší děcko, ale pro ni bylo horší to pojídání, neb byla a dosud je strašná nežera). Já vím, že jsem to tu už několikrát psala, ale v naší rodině se tento příběh vykládá každé Vánoce a tak to berte jako jeden z Vánočních příběhů (:o)) - na toto téma mám v záloze ještě ten o paní Gatlmajerové (:o)))) Já už léta (co máme kocoura a psy) zdobím stromeček slaměnými a háčkovanými ozdobami a perníčky - je pravda, že tak krásné, jako má Marička, teda nejsou, ale naštěstí je krásou zastíní právě ty háčkované ozdoby, které nám přivezla Verenka až ze středního Slovenska. |
Z. Lika 9.12.2016 7:51odpovědi jsou už u článku u dotazů Dala jsem je k dotazům, bude to přehlednější. (Překopírovala jsem je z Hadů do Wordu a už tímhle nadbytečné entry zmizely, nezlobilo to. Bohužel při kopírování rovnou z e-mailu často ty nadbytečné entry zůstanou (na konci každého řádku) a tím pádem co řádek, to odstavec.) |
Z. Inka 9.12.2016 7:50pékávala teda dělávala jsem minimálně 12 druhů pečeného i nepečeného cukroví + biskupský chlebíček + štrůdl. S lety k tomu přibyly ještě tak 3-4 druhy slaného. Letos jsem konečně řekla dost a bude pečené jenom slané a nějaké to nepečené. Hříbečky musím kvůli ségře, ta by mne jinak nepustila domů, to je třicetiletý rituál, jen jednou jsem je zapomněla doma. Včera jsem zkoušela nový recept na lanýže, taky dobrý..... Nene, nebudu blbnout i když kousek lineckého.... |
Z. Rpuťová 9.12.2016 7:13Zbylo nám jednou chvojí od stromku, tak jsem ten "pugét" dala do vázy a protože jsem ten rok vyrábělaperníčky, chtělo se mi je nějak ozdobit. Zdobičku jsem neměla, tak jsem jen udělala z cukru a citronové šťávy polevu a na perníčky natřela. A zjistila jsem úžasnou věc - ta poleva ve zbytkovém světle zářila, jak kdybych je natřela fosforem. A tak jsme perníčky nesnědli, ale zavěsila jsem je na ten pugét a byl to nejkrásnější vánoční pugét, jaký jsme kdy měli! |