1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Malý slovníček do kuchyně

Onehdy jsem hledala jakýsi recept ve své kuchařce, uložené v PC. Přitom jsem narazila na dva pozapomenuté dokumenty, jeden se jmenoval Slovníček pro kuchaře a druhý Povídání o koření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Li 23.1.2009 14:12

Re: Je vidět, že je pátek

;-D;-DR^;-P Jo jo, to důvěrně znám, unavené oči, k tomu přemýšlení o věcech příštích a jeden se nestačí divit co čte ;-D

Jakub S. 23.1.2009 16:12

Re: Je vidět, že je pátek

Tak policii mám po ruce často, pravda. A tuhle mi říkala hluboce bezútěšně: Tati... eště že máme v popisu práce pomáhat a chránit - to budeš, jak to tak vidím, už teď potřebovat čím dál víc furt... ježíšmarja.

Kačer 23.1.2009 11:35

Parmskáááááá šunkaaaaaa

mňam a ančovičkyyyyyy! Kapari jsem jednou použila do omáčky....nedalo se to jíst, nepropláchla jsem je, bylo to děsně slané a to i na mne, já totiž solím jídlo ještě předtím než ho ochutnám :-( fakt za to nemůžu!

Jakub S. 23.1.2009 16:19

Tož - řekl bych, že můžeš...

Nále jasně že za to nemůžeš, to je premisa, že.

zana 23.1.2009 9:32

panejo...

zase ty depky;-P;-D;-D - já vařím nejčastěji škubánky, guláš a nějaký kuře;-).

Vave, jsi prostě hvězda:-)R^!!

Vave 23.1.2009 9:23

Jejda,

Bedo, Dede a další! VV Některé věci, o kterých píšu, taky na vaření nepoužívám! Ale prostě se občas vyskytují v receptech a tak mě zajímalo, co to vůbec je. A třeba ta parmská šunka, ta mě dostala - nejenže se vyrábí rok, ale ona se chovají i speciální prasata pro její výrobu!  A ta prasata se krmí nějakým předepsaným krmením, to není jen tak, to je opravdu celá věda. :-) 

Přiznám se, že když vidím recept, kde se žongluje u nás málo známými nebo zcela neznámými nebo těžce dostupnými exotickými surovinami nebo neznámými postupy, jdu od toho. Protože právě vůbec netuším, co to je, jak to vypadá, kde se to kupuje, jak to chutná a co to stojí. Ale většina věcí ze "slovníčku" je už na trhu poměrně běžně dostupná nebo jsou to názvy postupů stále častěji používané, tak jsem se snažila sama pro sebe o tom zjistit něco víc.

Bubu 23.1.2009 10:10

Re: Jejda,

Mňam vespolek.

Pojmy znám, ledacos používám, sušenou šunku miluju. Španělskou, parmskou, tyrolskou, pršut,.... Každá je jiná a všechny jsou báječné. Všimněte si, sejde-li se Španěl s Italem začnou se hádat, kdo umí lepší šunku, víno... Za sebe říkám, je to fifty fifty. ;-P

Jsem těžce závislá na šunce. Kdyby na mne padla choroba (třeba dna) a nesměla jsem šunku, tak mi hrábne. Mým snem je přežrat se šunkou tak, až mi bude špatně. Jednou jsem k narozeninám dostala celou šunku (naši tradiční uzenou). Sice jsem se rozdělila, sežrali jsme ji za necelý týden a blbě mi nebylo.

Zítra jdu na jeden velmi hoch bál s veeelmi mlsným rautem, kde samozřejmě nechybí ani teplá šunka tenoučce odkrajovaná z celé kýty. ;-)

Matylda 23.1.2009 10:29

Re: S tím hoch bálem

nápodobně. Ale přes den jdu na patchworkový kurz u nás za rohem. Pak se načinčám, natáhnu rukavice nad lokty, navěsím šperky a odjíždím na ples. Mí rodiče vyfasují děti i Borůvku. Maminka bádá nad tím, co pejskovi uvařit, aby to papal....

Jakub 23.1.2009 11:17

Re: S tím hoch bálem

Jej - Husovjáci budou plesat - a depa to bude, sím? Kde se vůbec dneska v mém rodném štatlu dělají plesy?

Matylda 23.1.2009 11:21

Re: S tím hoch bálem

Tohle bude moc hoch bál v hotelu Voroněž, jmenuje se to Horňácký ples. Jdeme tam služebně, pořádá majitel firmy. Já mám radši Josefskou zábavu v husovické sokolovně, kde nemusím mít večerní róbu, ale je to o dost lepší tancovačka. V tombole pravda nejsou zahraniční zájezdy a motorky, ale dary od místních obchodníků. A většinu lidí tam znám!

Bubu 23.1.2009 12:46

Re: S tím hoch bálem

Minulý týden jsme byli v sokolovně v nedaleké vsi a to byl prima bál. Sál, že by se tam vešlo fotbalové hřiště, a to je dřina než se obtančí dokola. Lidí se tím pádem vejde hafo a nepřekáží si. Nejlepší zdejší plesová kapela, co hraje všechno možné třeba i tango a foxtrot. A zvěřinové krmení. Áááách. A v tombole jsme vyhráli brusný kotouč, pixlu kafe, pletenou krajkovou dečku a pytel zrní (pšenice):-)

Bubu 23.1.2009 12:39

Re: S tím hoch bálem

Jé, ty se máš. Piškvorkový kurz. Taky bych si dala říct. Mám slíbený soukromý na magické dlaždice, ale ještě nemám termín. Robu jsem upíchala včera. Je to hoch bál ve Smetáku (Smetanův dům) s velkým orchestrem, několika předtančeníma a velkým rautem, ale rukavice nad lokty nemám. Zato jsem si neodpustila trošku piškvorku, alespoň na kabelečce. Barunka na nás doma počká, Junior jde s náma. Třeba mu na nějaký ten taneček bude i matinka dobrá.

Juniorek bude mít vcelku nabitý víkend, dnes má ve Smetáku maturitní bál zdejší dívčí lyceum (pajdák), to si chlapec nenechá ujít. Zítra jde s námi a v neděli v 8 ráno má volejbalový zápas. To bude těžké....

jiný Honza 23.1.2009 12:27

Re: Jejda,

Vavísku, máš štěstí, že jsem to četl jakž takž napapaný! Takových dobrot! Pršut (libovolná verze původu i psaní - bubu zdravím, jsem podobný případ), kapary (moje matička s nimi přímo kouzlí - sqělé jsou zabalené do anglické, ta se zabalí do lístkového těsta spolu s plátkovým sýrem, roláda se nakrájí na kolečka a upeče), kus kus, mozzarela... Jů, mlask!!!!

No nic, až dojdu domů, celé vytisknu MLP pro inspiraci a bude! Třeba se něco v naší kuchyni ujme. Taky vaříme spíš konzervativně - zvlášť dětičky jsou k novým jídlům nedůvěřivé, ale třeba dušené hovězí se skořicí patří k mistrovským kouskům MLP.

Díky za povídání, moc pěkně jsi to shrnula!

MaRi 23.1.2009 12:44

Re: Jejda,

dušené hovězí se skořicí8-o?  Kde je recept?:-)

jiný Honza 23.1.2009 13:45

Re: Jejda,

Večer nebo v neděli, až bude mít MLP chvilku.

jiný Honza 23.1.2009 19:02

Re: Jejda,

Příprava je obdobná jako u klasických přírodních řízků: cibulka zesklovatět, plátky hovězího masa mírně naklepat, osolit a obalit v mouce, orestovat na cibulce. Přidat mletou sladkou papriku a mletou skořici. Papriky jak jste zvyklí, skořice 1 čajová lžička na 4 plátky. Ještě chvíli restovat a podlít a dusit do měkka. Průběžně ochutnávat šťávu, pokud je málo výrazná, přidejte papriku a skořici dle chuti. Nakonec lze zahustit moukou nebo škrobem. MLP nezahušťuje (jsme prý prostorově příliš výrazní).

Ale vám přeje dobrou chuť. ;-P

Recept lze obměnit - místo hovězího se dá použít kuřecí (omáčku pak lze vylepšit praženými loupanými mandlemi).

MLP dále vzkazuje, že větší úspěch měla sekaná s ořechy a mandlemi.

Jakub S. 23.1.2009 21:28

Hovězí se skořicí? Ty brďo. Teda Honzo. To mě silně zaujalo!

Beda 23.1.2009 9:06

jsem na tom

asi tak jako Dede - tudíž nic moc:-(

ale o zo zajímavěji jsem si početlaR^ a co mě nejvíc dostalo, je ta výroba parmské šunky (neboli hezky česky "pršut" - hm, jak se to doopravdy čte??) - ona se vážně dělá rok??8-o8-o

YGA 23.1.2009 10:08

Re: jsem na tom

Pršut se čte pršut ;-D - ale jestli je to česky nevím, já to slyšela v Chorvatsku.

Bubu 23.1.2009 10:14

Re: jsem na tom

Pršut je chorvatský termín pro sušenou šunku.

tapuz 23.1.2009 10:19

Re: jsem na tom

"Pršut" je chorvatsky. Slovo pochází z italštiny, italská verze je "prosciutto", čti "prošuto", což je šunka dělaná tímtéž způsobem. Nejslavnějším představitelem tohoto lahodného uzenářského výrobku je "prosciutto di Parma", čili parmská šunka, kterou určitě mnozí dobře znáte. V Itálii se jí (mimo jiné) jako předkrm se sladkým melounem, po toho, kdo má rád kombinaci slaného a sladkého, je to báječná pochoutka.

Matylda 23.1.2009 10:31

Re: jsem na tom

Taky prosciutto crudo (hovězí) a prosciutto cott (vepřová) šunka. O něco levnější, nicméně stále skvělé. Jako předkrm s melounem nebo s mozzarellou a minirajčátky vynikající.

terra 23.1.2009 13:32

Re: jsem na tom

Jooo, to smím - a protože se tu nikdo nehádá za Španěly, tak aby to bylo fifty-fifty: miluju "jamón serrano!!" A nesahejte mi na ni!:-D

cuoco 23.1.2009 20:44

Re: jsem na tom

Prosciutto crudo /  pršut   - snad vždy vepřová šunka sušená  - crudo-syrový...   Prosciutto cotto -  šunka vařená, čili naše klasická dušená...

Hovězí obdoba je klasické carpaccio...  i když  dnes už má také varianty lososové a jiné... :-)

RenataE 23.1.2009 22:06

Re: jsem na tom

Myslím, že hovězí carpaccio je něco úplně jiného. To jsou plátečky syrové svíčkové, dtto z lososa. Se šunkami uzenými a sušenými  zastudena to nemá společného nic, nejpříbuznější je tatarský biftek.

cuoco 23.1.2009 22:53

Re: jsem na tom

Ano, je to tak.  Je to jiný způsob  přípravy a není to přesné srovnání.  Ale je to hovězí. A syrové...   Prosciutto je vždy vepřové, ať už crudo, nebo cotto.

RenataE 23.1.2009 23:16

Re: jsem na tom

Napiš nám o tom něco, návod je někde vpravo! Tedy jestli chceš:-)

Jakub S. 23.1.2009 23:36

Re: jsem na tom

Ti prego, anche io, Kuchaři!

Dede 23.1.2009 8:47

Vavísku,

po přečtení tvých příruček jsem propadla depresi nad tím, jak nudně vařím ;-( Většinu zmiňovaných delikates samozřejmě znám, ale proto, že je mlsám na cestách, včetně pravé mozzarelly nebo parmské šunky. Ale doma mám děsně konzervativní strávníky a obávám se, že jsem podlehla jejich vlivu (nejnověji dělám těstoviny podle Neliny - ty jedí všichni:)) a novinky snad ani nezkouším. Ale zkusím se polepšit! :-)V

Matylda 23.1.2009 8:44

Moc pěkné,

milá Vave, myslím, že by si to měla přečíst každé méně zkušená kuchařka- Kačce to vytisknu a předložím k přečtení, mlsný Kuba bude hned v pořadí...